Přepis: Skladování ovoce a zeleniny - 15.10.

18. říjen 2010

Hosty páteční Poradny pro zahrádkáře byli Ludimila Dušková a Jan Kopřiva. Věnovali jsme se skladování ovoce a zeleniny. Přepis pořadu najdete zde ...

moderátor
--------------------
Našimi hosty jsou Ludmila Dušková a Jan Kopřiva, spolupracovníci časopisu Receptář. Vítejte, dobrý den.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Dobrý den.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Dobrý den.
moderátor
--------------------
Jak jsem slíbil, tak budeme mluvit o tom, jak správně skladovat ovoce a zeleninu, ať jsou to brambory, jablka, mrkev, no cokoli. Jak na to?
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Já myslím, že takové skladování by se mělo dělat především tam, kde jsou na to ideální podmínky. Já často vidím, jak někdo v panelovém domě má na balkóně polystyrenovou krabici a v té ukládá brambory s dojmem, že má na celou zimu vystaráno. Tak myslím, že pokud bydlíme v paneláku, musíme se smířit s tím, že skladovat prostě nic nemůžeme a musíme si v tom marketu jednou za týden, za 14 dní koupit tu zeleninu i ty brambory a ovoce čerstvé. Tam prostě jiná možnost není.
moderátor
--------------------
Na to byly optimální takové ty starší nebo staré domy. Pamatuju si z Vesničky mé střediskové, sedmý schod tuším, že to byl, to bylo konkrétně tedy pro vychlazené pivo, ale pojďme zpátky zase k ovoci a zelenině.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Takže sedmý schod, ten zůstane pouze na to pivo. Pokud máme ovšem sklep, tak budeme do něj ukládat ovoce, zeleninu a brambory. Mělo by být ovšem takové pravidlo, že pokud skladujeme brambory, neměli bychom tam současně skladovat i jablka. Oni totiž přijímají ten pach a potom samozřejmě už to ovoce je nekvalitní. Další věc, ne každý sklep i v takovém starším domě je vhodný a ideální, protože ta teplota a vlhkost by tam měla být tak kolem těch pěti šesti stupňů. Pokud je sklep studenější, mohou být brambory časem i nasládlé. Pokud je zase teplejší, tak rychle klíčí, vysychají, takže ani na to to není vhodné. A to samé platí i o ovoci. Možná bych se ještě zmínil, pokud někdo chce skladovat kořenovou zeleninu, je úplně nejlepší mít bedýnku, do té si dáme písek, do toho písku mrkev, případně petržel, celer, zasypeme. Ten písek nesmí být úplně suchý, ale nesmí být samozřejmě mokrý. Musí být mírně vlhký. A tady je právě to pravidlo mírně vlhký, co to znamená. Musíme si to vysahat, musíme poznat sami, co vlastně to obnáší a jaký má být, aby ta mrkev nehnila, ale zase na druhou stranu, aby nevysychala. Takže je to takové malé umění.
moderátor
--------------------
Jak to vlastně bylo dříve, když nebyly lednice? Jak skladovali naši předkové vlastně zeleninu a ovoce?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Já jsem pátrala v nejrůznějších starých časopisech a kalendářích a zjistila jsem, že těch metod bylo hodně a jsou velmi zajímavé. Tak představte si, že například švestky, aby se udržely až do Vánoc nebo do konce až do ledna a bylo pořád na čerstvé koláče nebo knedlíky, tak se skladovaly tak, že do lahve se vrstvila mouka a vždycky do té mouky se dávaly švestky. Pak se zase dala vrstva mouky a zase švestky a zase, až se celá lahev naplnila. Ale pozor, ty švestky se nesměly dotýkat v té mouce. No, a potom se celá lahev neprodyšně uzavřela a spustila se do studny. To z toho důvodu, že v takové studni byla stálá teplota, vlhkost a ty švestky se tam udržely v čerstvém stavu. No, a potom když byla potřeba, tak se vždycky vylovila ta sklenice, že jo, nebo ta lahev a potřebné množství se odebralo a zase se spustila znova.
moderátor
--------------------
Je to úžasný recept, jenom mě tak napadá, jak na to vůbec ti lidé tehdy přišli.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
No, to je asi právě z toho důvodu, že té teploty a vlhkosti, protože ono se v tý studni skladovalo daleko víc věcí a daleko víc potravin než právě ty švestky, ale ty švestky ...
moderátor
--------------------
Ta mouka, to byl dobrý nápad.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Tak, přesně tak. Ale to není všechno. Představte si, jak se třeba skladovala cibule. Protože se potřebovalo zabránit hnití těch jednotlivých cibulí, tak se používaly staré punčochy. Když třeba ta hospodyně už měla díry na těch patách a nedaly se ty punčochy dál využívat, tak zkrátka a dobře použily se jako skladovací materiál pro cibuli, a to tak, že se do těch punčoch dávaly po jednom cibule, pak se nad tou cibulí vždycky udělal uzel, zase cibule, zase uzel, zase ... A tak vlastně visel nad někde v kuchyni tohle po ruce samozřejmě, visel takovýhle vlastně jakoby provazec by se dalo říct cibulí a vždycky, když bylo potřeba, tak se jedna cibule ustřihla a zůstával uzel, který držel další cibule pěkně ve vzduchu.
moderátor
--------------------
A napadá vás ještě nějaký takový podobný pozoruhodný starý recept na uchování ovoce, zeleniny?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Určitě, určitě. Tak třeba velmi zajímavé bylo skladování rajčat, protože teď právě v tuto dobu se třeba dosklízejí ze skleníků nebo i zvenčí rajčata, která ještě nedozrála, to znamená, jsou zelená. No, tak tady ty naše prababičky a babičky to dělaly tak, že jednotlivé ty zelené plody balily extra zvlášť do hedvábných papírků, dávaly je vedle sebe do lísky, do jedné vrstvy a ještě se přidávaly jabka. Ty jabka uvolňují ethylen a ten vlastně jakoby urychluje zrání těch rajčat. No, a tak vlastně docílily toho, že ta rajčata dozrávala postupně zase až třeba do toho vánočního období.
moderátor
--------------------
Tak nejenom na staré recepty, ale i na to, jak se v současné době dají uchovávat ovoce, zelenina, na to se můžete ptát v Poradně. Za chviličku, no za chviličku, asi za 5 minut můžete zavolat na čísla 221552525 anebo 221552424. Na vaše otázky budou odpovídat spolupracovníci časopisu Receptář Jan Kopřiva a Ludmila Dušková.
moderátor
--------------------
221552525 anebo 2424 na konci, teď jsem spletl sám sebe. Ludmila Dušková a Jan Kopřiva, spolupracovníci časopisu Receptář, teď odpovídají na vaše dotazy. Ohledně toho, jak správně skladovat ovoce a zeleninu. Kdopak je první? Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Dobrý den, tady posluchačka z Prahy. Prosím vás, byl byste tak moc hodnej a zeptal se, jak se uchovává vinná réva? Teďka se sklízí, jak se má uchovat, aby to vydrželo do Vánoc. Oni někdy i to mají do ledna, do února, to víno, a mně nevydrželo nikdy.
moderátor
--------------------
Nemusím se ptát, Ludmila Dušková vaši otázku slyšela, může odpovědět.
posluchačka
--------------------
Děkuju vám.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ano, ano. Právě u toho vína, tam je velmi důležité, aby stav těch hroznů při sklizni odpovídal kvalitě a aby tam nedocházelo třeba už k počátečnímu hnití. Takže když budete skladovat celé hrozny, tak rozhodně dávejte pozor na to, aby tam třeba některá z těch bobulí nebyla nahnilá nebo prostě poškozená, protože v takovém případě by došlo okamžitě ke hnití, vzniku mokré hniloby a to by potom bylo opravdu na škodu, protože by celý ten hrozen vlastně utrpěl. Ale pokud chcete takový kvalitní hrozen skladovat, rozhodně byste ho měli vždycky oddělit od těch dalších hroznů, a to tak, že buď pomocí papíru, a to nejlepší je hedvábný papír, který, do kterého se zabalí nebo oddělí se jednotlivé hrozny, anebo můžete použít i mikrotenové sáčky, ale pozor, nebudou uzavřené. Vždycky si je rozstřihněte a ten hrozen jakoby na něj položte a vedle zase další a další. Naskládat na lísku a umístit do teploty kolem 8 až 10 stupňů. A tak si ty hrozny uchováte poměrně dlouhou dobu.
moderátor
--------------------
Máme další telefonát. Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Haló?
moderátor
--------------------
Ano, jste ve vysílání, posloucháme vás.
posluchačka
--------------------
Dobrý den, já vás zdravím a právě jsem přišla do kuchyně, nesla jsem sklenici kysaného zelí. Tak bych chtěla, aby si každý udělal sklenici kysaného zelí, bude chřipkové období.
moderátor
--------------------
Ano, děkujeme za radu.
posluchačka
--------------------
Mám ještě letos poprvé rajčata, ještě dvě rajčata mám na zahradě přikryté pláštěnkou. Už jsem je nestačila ani dneska obrat, u nás prší na severní Moravě u Opavy. Slyšíte mě?
moderátor
--------------------
No, my vás posloucháme. Jenom čekám ten otazník.
posluchačka
--------------------
A letos jsem měla krásné papriky ve skleníku, protože jsem je přihnojila granulemi. Nádherné kapie ohromné.
moderátor
--------------------
Tak blahopřejeme k úrodě. Mějte se hezky, na shledanou.
posluchačka
--------------------
Na shledanou.
moderátor
--------------------
To zelí, to je možná docela dobré téma.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
No samozřejmě zelí, to je dobré téma, protože kdo samozřejmě si vypěstoval hlavičky, tak už s úmyslem je nakládat. Ale já bych spíš se vrátila k tomu, k těm rajčatům, protože pokud chce paní v tomto počasí ještě sklidit rajčat a uchovat si je, tak je taky další možnost vytrhnout celé rostliny ze země a pověsit je kořenem nahoru buď na strom do poměrně značné výšky, aby tam nedosáhly přízemní mrazíky, anebo se můžou celé sazenice i s tím kořenem zavěsit, jak už jsem řekla, kořenem nahoru a rostlinou dolů na půdu. A tam budou postupně dozrávat.
moderátor
--------------------
Dobrá rada nad zlato. Máme další dotaz, dobrý den.
posluchač
--------------------
Dobrý den, Lackovský, Doksy. Já bych se rád zeptal, jak nejlépe v paneláku skladovat česnek.
moderátor
--------------------
Výborná otázka, děkujeme za ni.
posluchač
--------------------
Děkuju, na shledanou.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Samozřejmě v paneláku jsme si říkali, to skladování je poměrně obtížné. Ale pokud v panelovém bytě chcete za každou cenu skladovat česnek, doporučil bych ho vyloupat na jednotlivé stroužky, dát do sklenic a dát do ledničky nebo i do mrazáku, pokud ho chcete dýl skladovat. Také v tom mrazáku se dá skladovat klidně půl roku. Jinak dá se samozřejmě udělat taková palice, kdy vlastně máme ten stonek dolů, kořenem nebo těma česnekama to dáme nahoru a dáme to třeba do nějakého kameninového hrnce, zastrčíme nebo do sklenice.vypadá to jako taková kytice. Takže tak se to dá také skladovat. Ale samozřejmě pokud někdo miluje takové to klasické strašné panelákové vedro, suchý vzduch, tak pozor, ten česnek bude i tímto způsobem poměrně rychle vysychat. Takže tam asi spíš bych šel do toho uložení do toho mrazáku.
moderátor
--------------------
Další hovor, dobrý den.
posluchačka
--------------------
Dobrý den, prosím vás, tady je Míla z Lomnice nad Popelkou. Já jsem chtěla jenom reagovat na tu radu ohledně vína, uchování. Můj tatínek v blahé paměti vždycky pověsil na suchou půdu jeden hrozen vedle druhého, pověsil každý zvlášť a měli jsme je vždycky na Vánoce výborný.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Určitě. To je taky jedna z možností, ale samozřejmě nesmí v tom domě mrznout, aby ty hrozny nezmrzly. Ale jinak je to možnost naprosto ideální a shoduje se asi tak s těmi rajčaty, protože i ty jsou možné v tomto takovýmto způsobem skladovat.
moderátor
--------------------
Zkusme, jestli máme další dotaz. Dobrý den. Prosím? Jste ve vysílání.
posluchač
--------------------
No dobrý den. Já bych se ráda zeptala, já jsem si jen tak zasadila kousek zázvoru a teď mně vyrost do výšky asi půl metru a já teď nevím, co s ním jestli by mně paní Dušková mohla poradit.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
No určitě, ale hlavně ho nesmíte nechávat na záhonu, musíte si ho přesadit a umístit ...
posluchačka
--------------------
Já ho mám teda ve skleníku.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ve skleníku ... Tak tam si ho klidně nechte. Pokud tam nebude příliš mrznout, tak tam si ho klidně ponechte, akorát tu nadzemní část zkraťte, protože nám jde v zázvoru o ten, o ten kořen vlastně, že jo. Tak přesně. Takže zakrátit a příští rok vám poroste znova.
moderátor
--------------------
Tak a poslední ...
posluchačka
--------------------
Takže ho nemusím vykopávat teda?
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Ne, ne, pokud je to ve skleníku a nebude tam příliš mrznout, tak si ho tam nechte. Pokud by hrozilo i promrznutí toho skleníku, tak v každém případě vyndat do květináče a přemístit do chladné místnosti.
posluchačka
--------------------
Aha, tak jo, děkuji moc. Na shledanou.
moderátor
--------------------
Na shledanou a kvůli času poslední dotaz. Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Dobrý den, tady posluchačka Dana z Prahy. Já jsem se chtěla zeptat, taky bydlím v panelákovým domě a chtěla jsem si tady uchovávat vlašské ořechy.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Ano, tak já vám přímo děkuji za ten dotaz.
posluchačka
--------------------
Děkuju zatím moc.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Mně se dostal do ruky asi před 14 dny zajímavý způsob, jak se vlašské ořechy dají uchovávat. Samozřejmě nejenom v paneláku. Musíme je vyloupat, ta jádra, a umístíme je do sklenice zavařovací. Pozor, nesmíme na tu zavařovací sklenici dát víčko a dáme to do mikrovlnné trouby, nastavíme teplotu na maximum a necháme to minutu a půl prohřát. Pak vyndáme z mikrovlnky a okamžitě zavíčkujeme a takto uložené vlašské ořechy můžeme normálně v bytě skladovat a je prokázáno, že vydrží klidně rok v tomto způsobu. Ale pozor, hlavně zdůrazňuji nedávat do té mikrovlnky to s tím víčkem. To by dopadlo špatně. Nejenom s ořechy, ale i s tou mikrovlnkou.
moderátor
--------------------
Tak to byla poslední rada teď v rozhlasové tedy části, kdy jsme mluvili na mikrofon. Ale budeme nebo vy budete vlastně odpovídat na dotazy dál na chatu. Jenom připomenu adresu. Je to rozhlas.cz/praha. Takže tam můžete od této chvíle adresovat svoje další dotazy na Ludmilu Duškovou a na Jana Kopřivu, spolupracovníky časopisu Receptář, kteří budou rádi dál odpovídat na to, jak správně skladovat ovoce a zeleninu. Díky za váš čas a ať se vám daří. Mějte se hezky, na shledanou.
Ludmila DUŠKOVÁ, spolupracovnice časopisu Receptář
--------------------
Na shledanou.
Jan KOPŘIVA, spolupracovník časopisu Receptář
--------------------
Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.