Přepis: Původ knedlíků - 4. února
Hostem nové poradny byla Jarmila Mandžuková, autorka knih o zdravém životním stylu. Hovořili jsme o historii přílohy, která kraluje typickým českým pokrmům. V článku nabízíme neautorizovaný a needitovaný přepis pořadu.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Asi největším fenoménem naší národní kuchyně je knedlík. Co by byla svíčková bez knedlíku anebo vepřová se zelím? Jaká je historie tohoto krále české i moravské kuchyně, to ví Jarmila Mandžuková, autorka celé řady knih o zdravém životním stylu. Dobré dopoledne, zdravím z dvojky Českého rozhlasu.
Jarmila MANDŽUKOVÁ, autorka knih o zdravém životním stylu
--------------------
Také zdravím. Dobrý den.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Odkud knedlíky pocházejí? Jsou ryze českým vynálezem, anebo k nám přišly odněkud z ciziny?
Jarmila MANDŽUKOVÁ, autorka knih o zdravém životním stylu
--------------------
No, já musím říct, že ono to jakoby vypadá, že knedlík nerozlučně patří k naší kuchyni, tudíž že si na něj můžeme dělat stoprocentní právo. Ale ono trošku ten název pochází z němčiny, to znamená z německého slova knödel a přichází vlastně z Bavor.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Já jsem i někde slyšela, že dříve se neříkalo knedlíky, ale šišky, že vlastně tak to začalo možná.
Jarmila MANDŽUKOVÁ, autorka knih o zdravém životním stylu
--------------------
Ano, já s vámi plně souhlasím. A dokonce i pan mistr Jan Hus, se mu vůbec nelíbilo, že se užívá výraz knedlíky, který teda považoval za poněmčelý právě díky tomu vlastně původu původnímu a právě ty knedlíky nazýval šišky.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže, to byly nejdříve šišky, ale pak se přece jenom ujalo to slovo knedlík. A to už asi nikdo nevymaže z jazyka českého tohle to slovo.
Jarmila MANDŽUKOVÁ, autorka knih o zdravém životním stylu
--------------------
To určitě ne. Přitom ale knedlík bohužel dneska není úplně tou preferovanou potravinou nebo pokrmem. Možná, že to je trošku škoda, protože knedlík určitě je velkým fenoménem, patří do naší české kuchyně a je to trošku možná pohodlností, možná nezkušeností mladých kuchařek, mladých žen a možná také trochu ten čas, ten hektický čas nedovolí zdlouhavější přípravě knedlíků. Ale já v té knížce, která obsahuje 200 receptů, ale především také spoustu zajímavých, praktických rad a fíglů, tak mám řadu typů na to, jak připravit opravdu knedlíky v podstatě za chvíli.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to je dobře. Já ještě možná, když se vrátím k tomu knedlíku, že trošku jakoby mizí z té naší kuchyně, tak možná je to proto, že se pojí s takovými trochu nezdravými jídly, což je třeba ta svíčková na smetaně nebo ta vepřová pečeně, tak možná i to je ten důvod, že lidé trošku teď volí trochu jinou stranu, to je jedna věc. Ale možná právě proto, že třeba neznají jiné typy knedlíků, které by i mohly být zdravé, protože třeba se do nich můžou dát nějaké suroviny, které jsou v souladu se zdravou výživou.
Jarmila MANDŽUKOVÁ, autorka knih o zdravém životním stylu
--------------------
Ono staré známé pravidlo zní: nic se nemá přehánět. Ve všem by měla být míra, to znamená i v konzumaci takových těch klasických, těch houskových a bramborových knedlíků. Ale opět musím říct, že já teda ve své knize mám v nabídce řadu zdravých knedlíků, například zeleninových, zelných, z květáku, z cukety, dokonce ze žervé, takový velmi lehký knedlík, brynzové knedlíky nebo vařené v hrnečkách. Takže, ten výběr je opravdu veliký a záleží opravdu na fantazii ty kuchařky, který knedlík vybere.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak já nevím, jestli naši posluchači mají třeba v ruce tužku a papír, tak pokud ne, tak zkuste nám nabídnout nějaký recept, který by byl rychlý a snadno zapamatovatelný.
Jarmila MANDŽUKOVÁ, autorka knih o zdravém životním stylu
--------------------
Určitě. Já jsem vybrala jeden recept, nazývá se mramorované houskové knedlíky, je opravdu velice rychlý a velice jednoduchý. Řeknu to stručně, potřebujeme 5 rohlíků, které pokrájíme na kostičky a přilijeme 200 mililitrů mléka, ve kterém jsme rozšlehali jedno vajíčko. Necháme chvilku odpočinout a když se mléko vsákne, přidáme pokrájené bylinky, je to spíše takový jarní knedlík, ale dají se použít i bylinky sušené, například petrželka, pažitka, celerová nať, můžeme použít trošku bazalky, přidáme špetku muškátového květu, sůl, zahustíme moukou, stačí asi 2 lžíce a z této hmoty tvarujeme kulaté knedlíky, které obalíme ve škrobové moučce a podle velikosti vaříme asi 10 minut.
Stanislava LEKEŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak výborně, já jsem to s vámi dělala teď v duchu, krájela jsem a míchala společně s vámi, možná i s našimi posluchači, kteří mají teď třeba zajímavý typ na zítřejší oběd. Díky za zavolání na Dvojku Českého rozhlasu. Hezký den. Zdravím vás.
Jarmila MANDŽUKOVÁ, autorka knih o zdravém životním stylu
--------------------
Také děkuji a hezký den. Na shledanou.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka