Přepis: Probiotika - 3. května

4. květen 2011

Úterní poradna byla na téma probiotika. Hostem byla Šárka Horáčková z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. (V článku nabízíme neautorizovaný a needitovaný přepis pořadu.)

moderátorka
--------------------
Pokud, milí posluchači Českého rozhlasu dvojky, máte sníženou imunitu, máte problémy se zažíváním, tak nás teď dobře poslouchejte, protože s paní inženýrkou Šárkou Horáčkovou, CSc. z Vysoké školy chemicko-technologické budeme mluvit o probiotikách. Pěkně vítám, dobrý den.

Ing. Šárka HORÁČKOVÁ, CSc., Vysoká škola chemicko-technologická
--------------------
Dobrý den.

moderátorka
--------------------
Co to vlastně probiotika jsou?

Ing. Šárka HORÁČKOVÁ, CSc., Vysoká škola chemicko-technologická
--------------------
Tak probiotika jsou v dnešní době definována jako živé mikroorganismy, které při konzumaci v nějakém adekvátním množství mohou přinést zdravotní prospěch svému hostiteli při pravidelné konzumaci. Vlastně ten termín probiotika se používá asi od roku 1965 a vznikl z řeckého slova probios, což znamená pro život jako opak ke slovu antibiotikum.

moderátorka
--------------------
Jak je dostaneme do organismu, ty probiotika? V čem jsou obsažena?

Ing. Šárka HORÁČKOVÁ, CSc., Vysoká škola chemicko-technologická
--------------------
Tak v současné době je velký boom použití probiotických mikroorganismů při výrobě fermentovaných mléčných výrobků. Takže určitě při konzumaci jogurtů, kysaných mlék, kefírových mlék a podobně. Také se objevují v různých doplňcích strany. To znamená, že si je můžeme koupit někde v lékárně ve formě tablet.

moderátorka
--------------------
Jakým způsobem u nás potom v těle fungují? Co to s námi dělá?

Ing. Šárka HORÁČKOVÁ, CSc., Vysoká škola chemicko-technologická
--------------------
No, tak pro ta probiotika platí různá, řekla bych, kritéria, aby mohl být ten mikroorganismus zařazen mezi tuto skupinu organismů a jedním z takových důležitých kritérií je, že musí přežít vlastně transport přes naši trávicí soustavu, musí odolat kyselému prostředí v žaludku a nejlépe by bylo, aby se i uchytil na naší střevní sliznici. Je zajímavé, že naše tělo je hostitelem asi kilogramu až dvou kilometrů bakterií, které nějakým způsobem působí, metabolizují různé substráty v našich střevech a tato probiotika se k nim samozřejmě přidávají. Takže důležité je, aby se uchytily v našem tenkém či tlustém střevě.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.

Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby

citlivy_clovek.jpg

Citlivý člověk

Koupit

Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.