Přepis: Přírodní toxiny - 8. března

9. březen 2011

Hostem středeční poradny byla Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické Praha. Hovořili jsme o přírodních toxinech. (V článku nabízíme neautorizovaný a needitovaný přepis pořadu.)

moderátorka
--------------------
Milí posluchači Českého rozhlasu 2, když se řekne podběl, kostival lékařský, skořice nebo meruňka, tak by člověk měl pocit, že mluví o nějakých, že se mluví o nějakých léčivých záležitostech. Ale ono to neplatí absolutně. Zdravím po telefonu paní inženýrku Janu Hajšlovou, CSc., vedoucí Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické Praha. Dobrý den. Slyšíme se?

Ing. Jana HAJŠLOVÁ, CSc., vedoucí Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Dobrý den. Ano, slyšíme se výborně.

moderátorka
--------------------
Paní inženýrko, jak je to s přírodními toxiny? O jakých toxinech mluvíme?

Ing. Jana HAJŠLOVÁ, CSc., vedoucí Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Tak já už jsem v ranním vstupu připomněla, že je potřeba velmi rezervovaně se dívat na mýtus, co je přírodní, že je zdravé. Tak tohle to z mnoha důvodů neplatí a kromě řady těch léčivých nebo zdraví prospěšných nebo dokonce pro život nezbytných látek mohou rostliny nebo živočišné organismy obsahovat přírodní toxiny, látky, které vznikají přirozenou cestou biosyntézou, často třeba jako součást obranného mechanismu vůči jiným škůdcům. No, a tady ty látky se bohužel nacházejí i v některých případně poživatelných potravinách nebo plodinách a to, co jste vy zmínila v úvodu, třeba podběl nebo kostival lékařský, to jsou rostliny, které obsahují takzvané /nesrozumitelné/ alkaloidy a to jsou látky, které jsou hepatotoxické, když to přeložím, škodí játrům, a dokonce při velkých dávkách jsou i karcinogenní. Ale ten výčet není úplný. Já musím ještě připomenout to, co asi posluchači znají, kromě těch přirozených rostlinných toxinů, které jsem jako příklad uvedla, tak ještě jsou takzvané mykotoxiny a to jsou metabolity plísní, které ..., některých plísní musím zdůraznit, které, se kterými se setkáváme běžně na plodinách nebo na hotových potravinách. A i ty mohou být velmi pro člověka zdraví škodlivé. Takže přírodní není vždycky zdravé.

moderátorka
--------------------
Čili teď ale mluvíme o těch plísních, které by tam neměly být. To znamená, když si koupím Nivu nebo nějaký takový plísňový sýr, tak to neznamená, že je zdraví nebezpečný.

Ing. Jana HAJŠLOVÁ, CSc., vedoucí Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Ne, ne, ne, výborná poznámka. To je absolutně pravda, co říkáte. My máme kulturní plísně, které jsou pravidelně testované a které splňují v potravinách řadu funkcích zejména při zrání a vývoji typického aroma. Takže tady žádné riziko nehrozí. Ale jinak plísně jsou přirozenou součástí přírody a když je v létě třeba vlhko a teplé počasí, tak vidíme na kláskách pšenice třeba fuzariózy. No, a bohužel tady ty toxiny potom mohou přecházet, protože jsou dost stabilní, třeba i do hotových výrobků.

moderátorka
--------------------
No ale co s tím? S tím nejde nic dělat, protože my tu pšenici nepěstujeme jaksi sami pro sebe.

Ing. Jana HAJŠLOVÁ, CSc., vedoucí Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické Praha
--------------------
Naštěstí jsou vyvinuty mechanismy, které brání ten potravní řetězec a kontrolují, takže tam už existuje taková screeningová, taková rychlá kontrola už při výkupu té pšenice a samozřejmě my máme na Vysoké škole chemicko-technologické řady spoluprací s průmyslem a třeba teďko aktuelně máme zajímavé projekty s mlýny. A oni samozřejmě na vstupu zase realizují kontrolu. A pokud by ta šarže toho obilí nesplňovala ty hygienické normy, tak prostě toto se pro účely lidské spotřeby, konzumace, ale ani pro krmiva, to musím zdůraznit, nesmí použít.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka