Přepis: Pravidelnost stravy - 14. března

15. březen 2011

Hosty pondělní poradny byli Julie Bienertová-Vašků a Martin Forejt. Hovořili jsme o pravidelnosti stravy. (V článku nabízíme neautorizovaný a needitovaný přepis pořadu.)

moderátorka
--------------------
Je s vámi Český rozhlas Dvojka a teď po linkách zdravím pana doktora Forejta a paní doktorku Bienertovou, dobrý den. Slyšíme se?

Julie BIENERTOVÁ
--------------------
Dobrý den.

Martin FOREJT
--------------------
Ano, dobré dopoledne.

moderátorka
--------------------
Musím říct, že kdekdo z nás by dokázal přednášet o tom, jak správně jíst, jak dodržovat jídelníček, slyšíme to zprava, zleva, ale víme to správně? Jak správně chápat pravidelnost stravy. Pane doktore, paní doktorko.

Martin FOREJT
--------------------
Tak, my už jsme tady měli takovou vsuvečku vlastně hned po ránu, to vnímání pravidelnosti stravy samozřejmě každý na to hledí trošičku jinak, někdo o pravidelnosti neví absolutně nic, natož pak, aby to dodržoval. V zásadě jde spíš o nějaké intervaly, kterých bysme si měli hledět. To znamená, ráno vstaneme, samozřejmě měli bysme do nějaké určité doby začít snídaní, ať už to bude doma, nebo to bude v práci. Každopádně pokud jsme pak celý den v práci, měli bysme si sebou vzít minimálně obě dvě svačiny. Samozřejmě si také zajít na nějaký oběd, no, a večer mít jednu, možná i dvě večeře, podle toho, kdy půjdeme spát. Čili jde o ty intervaly. Každý z nás má ten svůj interval, který mu vyhovuje, závisí to především na tom, jaká jídla také snědl, jestli je sova, nebo je takzvaný skřivan. Všechno tady toto se do toho promítá.

Julie BIENERTOVÁ
--------------------
Já bych tady možná jenom dodala, že jak pan kolega zmínil, že existují lidé, kteří jsou sovy, kteří jsou skřivani, my máme v hlavě něco, co se nazývá jakési cirkadiánní hodiny, to znamená, jsme nastaveni na určitý typ fungování ve vztahu k běžnému dennímu světlu. A toto nastavení se u různých lidí liší. To znamená, je možné, že různým lidem vyhovují různé stravovací režimy. Na druhou stranu základem těch stravovacích režimů vždycky musí být nějaká pravidelnost, protože ta pravidelnosti právě podporuje jakousi pohodu toho organismu, která vede k tomu, že se neaktivují ty stresové dráhy, které potom vedou k tomu, že můžeme začít přibírat.

moderátorka
--------------------
Jak si tu pravidelnost ale pohlídat. Kolik těch hodin mezi jednotlivými jídly by mělo být.

Martin FOREJT
--------------------
V zásadě taková ta obecná rozmezí se mohou pohybovat mezi dvěmi až čtyřmi hodinami, ale znám lidi, kteří musí jíst opravdu po dvou hodinách, protože neustále cítí hlad a pak jsou takoví, kteří potřebují potravu zhruba po čtyřech hodinkách a jsou také spokojeni. V zásadě spíš bych doporučoval, aby ten člověk nepociťoval hlad a chutě. To už jsou takové varovné signály, že přece jenom ty intervaly mezi jídly jsou dost velké.

moderátorka
--------------------
Tak, vy se k nám, milí posluchači Českého rozhlasu Dvojky, můžete přidat jednak prostřednictvím mailu jejakaje@rozhlas.cz, nebo můžete telefonovat na 221552424, nebo na konci 2525, nebo můžete poslat SMS R2 Je jaká je a text vaší zprávy na 9077704, tuhle službu provozuje ATS Praha a jedna SMS stojí 4 koruny. A k dispozici vám budou prostřednictvím radiomostu v Brně pan doktor Forejt a paní doktorka Bienertová, těším se.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka