Přepis: Praktické využití léčivých rostlin pro rodiny s dětmi - 16. května

17. květen 2011

Pondělní poradna patřila bylinkám a jejich praktickému využití pro rodiny s dětmi. Hostem byla odbornice Dobromila Staňková. (V článku nabízíme neautorizovaný a needitovaný přepis pořadu.)

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Odjakživa znaly babky kořenářky bylinu na každou nemoc, pomáhaly a radily ženám, jak pomocí bylinek zvládat svůj účel. I dnešní maminky se můžou naučit využívat to, co vytvoří příroda. Stačí jen vědět, kde hledat. A právě to nám prozradí náš dnešní host. Ve studiu už vítám Magdalenu Dobromilu Staňkovou, známou bylinkářku, výtvarnici, maminku 3 potomků a taky autorku knih. Dobrý den.

Magdalena Dobromila STAŇKOVÁ, bylinkářka
--------------------
Dobrý den.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
My si budeme povídat o praktickém využití léčivých rostlin pro rodiny s dětmi, nebo chcete-li jinak, o tom, které bylinky můžou těhotné, kojící maminky a vůbec rodiče s dětmi využívat. Já úplně na úvod musím připomenout, že ptát se samozřejmě můžete ve dnešní Zdravotnické poradně i vy. Ke kontaktu s námi můžete využít hned několik kanálů, buď nám můžete napsat na emailovou adresu jejakaje@rozhlas.cz nebo poslat SMS zprávu ve tvaru R2 JEJAKAJE a text, zprávu odešlete na číslo 9077704. Službu provozuje ATS Praha a jedna SMS vás bude stát 4 koruny. No a samozřejmě na našem webu dvojka.rozhlas.cz bude po skončení našeho povídání probíhat také chat a za malou chvíli otevřu i naše telefonní linky. Ale nejdřív si pojďme říct, co je to vlastně takzvaná fytoterapie?

Magdalena Dobromila STAŇKOVÁ, bylinkářka
--------------------
No, tak fytoterapie je léčba pomocí léčivých rostlin a jako všichni si představují hlavně léčivé čaje, ale jsou tam samozřejmě mnohem širší možnosti. Já třeba doporučuju, když je jaro, začneme sbírat ty čerstvé bylinky a můžeme si z nich udělat šťávu nebo nápoj za studena nebo ten čaj z čerstvých bylinek. Potom se dají dělat různé bylinné sirupy, dají se dělat léčivé oleje. Prostě těch možností je spousta.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Každopádně my už dnes máme na různé neduhy také osvědčené léky, takže když nás bolí hlava, tak můžeme zkrátka sáhnout po té jedné tabletce a víme, že zabere. Jak je to u bylinek a u různých extraktů, výluhů? Poznáme my, na kterou tu bolest hlavy zabere která ta bylinka?

Magdalena Dobromila STAŇKOVÁ, bylinkářka
--------------------
To je samozřejmě hodně individuální. Já třeba ve své knížce mám vzadu seznam nemocí a tam si najdete na jeden problém několik různých možností. A tam je potřeba zapojit především svoji intuici, to, co mě voní, to, co mě nějakým způsobem osloví, to mě může léčit. Ale nemůžu použít, když mi někdo řekne: Mě pomohla na bolení hlavy levandule. A pokud mi levandule nevoní, tak prostě mi nepomůže. Chce to opravdu ten individuální přístup a ty znalosti. Proto jsem vlastně vytvořila tu knížku, protože dnešní maminky už jakoby neznají ty dříve používané postupy, takže je potřeba se v tom orientovat a potom používat hlavně tu vlastní intuici.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale chce to trošku asi zkoušet, co na koho konkrétně zabírá.

Magdalena Dobromila STAŇKOVÁ, bylinkářka
--------------------
Ano, samozřejmě.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jsou bylinky vhodné třeba i pro ženy, které teprve čekají miminko?

Magdalena Dobromila STAŇKOVÁ, bylinkářka
--------------------
Samozřejmě. Ty bylinky, já to beru jako taková životní cesta. Pokud někdo se zajímá o bylinky, tak většinou má, nějak tíhne k přírodě a vlastně jakoby žije v souladu s tou přírodou a nemusí mít nutně k tomu zahradu. Stačí, že má třeba nějaké kytičky v květináči, ty může mít i v paneláku nebo na balkóně. A je to celkový přístup. A samozřejmě maminky, které plánují mít děti, ale i ti tatínkové, vlastně ta dvojice, která plánuje děti, tak v úplně ideálním případě by měli si srovnat jídelníček a vyloučit všechny chemicky upravené potraviny a nezdravé potraviny a jít jakoby tou cestou k té přírodě. A pak je větší šance, že se jim narodí zdravé děťátko. Protože miminko, na miminko se vlastně přenáší, v jakém stavu má maminka třeba zažívací orgány, tak v takovém stavu je předá tomu miminku, takže ... Ale to se málokomu podaří takhle plánovat dopředu. Ale nikdy není pozdě na změnu k lepšímu.

Eva KVASNIČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Povídáme si dnes o praktickém využití léčivých rostlin pro rodiny s dětmi. No a v této souvislosti musím také zmínit jednu zajímavou akci, která začíná právě dnes. Český rozhlas 2 je mediálním partnerem Světového týdne respektu k porodu, který probíhá tedy ode dneška až do neděle v bývalém pražském Kině Perštýn. A my pro vás máme 2 vstupenky na tuhle akci. V tuhle chvíli otevírám telefonické linky k nám do pořadu a připomínám, že náš dnešní host Magdalena Dobromila Staňková bude právě na tomto festivalu Světového týdne respektu k porodu mít přednášku. Takže pokud by vás zajímalo, co tam bude říkat, tak si klidně můžete o 2 volné vstupenky říct. Dostane je první, kdo projeví zájem, kdo se dovolá na telefonní číslo 221552525 nebo 221552424. To jsou linky, na které můžete právě teď zavolat a položit Magdaleně Dobromila Staňkové, bylinkářce a mamince třech potomků dotaz, který se bude týkat využití léčivých rostlin v rodinách, pro děti. A můžete si právě také vybrat 2 volné vstupenky na festival Světový týden respektu k porodu.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.