Přepis pořadu Jak to vidí - 9.6.

9. červen 2009

Hostem pořadu Jak to vidí Českého rozhlasu 2 - Praha byl komentátor a novinář Ivan Hoffman. (Od 1. září 2008 zveřejňujeme /až po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí/ needitované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad zde také najdete ve zvukové podobě.)

Jak to vidí Ivan Hoffman:


Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Příjemný poslech dopoledního bloku Českého rozhlasu 2 Praha Hosta do domu přeje Zita Senková, která vás bude provázet až do pravého poledne. A Host do domu začíná pravidelnou půlhodinkou zamyšlení nad děním kolem nás a dnes zdravím do Zlína Ivana Hoffmana, publicistu, komentátora Deníku. Dobrý den, Ivana.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Já vás také zdravím. Dobrý den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Já už jsem před půl devátou s Pavlem Kudrnou předeslala, že budeme hovořit třikrát o volbách, určitě, o různých volbách také z různých pohledů. Začněme u těch eurovoleb. Samozřejmě všichni už známe výsledky, dalo by se říct, pravý střed slaví, levice ustupuje do pozadí, konzervativcům se podařilo v europarlamentu udržet si většinu, posílily také extremistické strany. Překvapily vás ty výsledky voleb, nebo se to dalo očekávat? Jak u nás, tak i v Evropě?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Já jsem nevěděl přesně, co mám čekat před těmi volbami, pokud jde o ty naše evropské volby, tak jsem evidoval, že i ti, kteří kandidují, v podstatě rezignovali na to, aby vysvětlili, proč tam jsou, co tam chtějí dělat a jaké tam je jejich poslání. Dělali to pouze někteří, ale ty největší strany, které nakonec se prosadily, vsadily spíš na takové opakování velmi jednoduchých sloganů, například budeme hájit vaše zájmy, aniž by prostě nás nudili tím, že řeknou, které a jak, to znamená, tady prostě ta kampaň k těm volbám byla hodně matoucí, vypadalo to, že to je o nás, ale přitom ti lidé, kteří tam jdou, spíše společně přemýšlejí o směřování celé Evropy, než o tom, jaké bude naše místo v Evropě, o tom se rozhodne někde spíše jinde. A pokud jde o celou Evropu, tak ten výsledek nakonec byl, jak už jste říkala před chvílí, že vlastně se trochu oslabily pozice levice a posílila pravice, což ale pro mě nebylo takové očekávané, já jsem spíše předpokládal, že to téma ekonomické krize, které vládne vlastně všem debatám a novinovým článkům a médiím a vlastně všemu našemu životu, takže vlastně by na toto téma měli doplatit ti, kteří spíše vládnou, kteří jsou u moci a kteří by mohli být z toho viněni, že to teda takhle celé dopadlo a dopadá. Ale opak se stal pravdou, jsou takové dvě možnosti, jak se podívat na ten neúspěch levice, buďto se levici nepodařilo přesvědčit o Evropany o tom, že pravice je na vině, anebo je druhá možnost, že levice nenašla žádný návod, jak z té situace ven, jak jí řešit, jak prostě tu krizi překonat a vlastně ty volby jsou referendem o tom, že zřejmě ještě není tak zlé, aby bylo potřeba nějak dramaticky měnit přístup k té krizi, je to spíše takový ještě důvěra pro tu, pro tu pravici, že to nakonec zvládne, že na to najde nějaké know-how a že má tu situaci pod kontrolou, takhle já si představuju ta velká čísla, ten součet všech těch marginálních a jednotlivých vstupů.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Bylo to teda určitým způsobem v určitém smyslu, řekněme, referendum pro strany, respektive vyjádření občanů, jak ty jednotlivé politické strany reagují na tu hospodářskou krizi, na ty dopady, jak jste říkal, že vlastně je překvapivé, že pravice zvítězila nad levicí v době finanční krize. Těch dopadů, někde jsem četla zajímavý názor, že vlastně pravicové strany dělají levicové věci.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Někdy je to tak, ale tady v tomto případě si spíš myslím, že zjišťujeme a z tohohle se to potvrzuje na různých příkladech, že doopravdy ten rozdíl mezi pravicí a levicí je už velice malý. Možná je to tím, že prostě zanikl ten bipolární svět, takový ten ostře rozdělený svět kapitalismu a komunismu. Dneska je to vlastně taková jedna podobná liberální společnost a ty postoje, ta řešení nejsou vyhraněně jiná, ideologicky nejsou příliš jiná, to znamená, i ve chvíli, kdyby prostě se levice chopila vlády, tak neudělá nic dramatické jiného, než to, co dělá pravice a naopak ta pravice už dávno není tou, tou šetřivou, která za žádných okolností nezadluží, která prostě myslí na budoucnost a tak dále, ta je velmi rozmařilá, pohodlná, taková jako kdysi bývala velice, to znamená, něco na tom je, co říkáte, že máme takovou levicovou pravici a někdy pravicovou levici.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
A co říkáte tomu, jak pohořely euroskeptické strany, není po nich poptávka, momentálně po euroskepticismu?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Možná, že ne, že prostě v té krizi buďto se daří radikálům, anebo potom lidé od těch euroskeptiků spíše vnímají, jako že ve chvíli, když je potřeba něco řešit a když není dobrá situace, tak, tak jsou vlastně takovými potížisty, takovými, kteří věci komplikují a nepřinášejí vlastně žádné řešení, snaží se do toho parlamentu dostat proto, aby tam překáželi, aby tam škodili, no, to už rovnou teda, když už někoho takového chtějí, tak radši zvolí teda toho populistu, extrémistu, který řekne, že tam prostě bude bojovat proti přistěhovalcům, že tam, že tam, já nevím, se bude zasazovat za, za nějaká jednoduchá krajní řešení. No, a to jsou spíše extrémisté, než ti skeptici.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak extrémisté, jak už jsme řekli, ti taky mírně posílili, krajní pravice uspěla hlavně v Nizozemsku a v Maďarsku. Je to také, vy už jste to naznačil, vlastně důsledek, následek té krize?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Tak v každé zemi je to jiné. Já úplnou shodou okolností jsem před několika týdny vlastně v tom období, kdy byla ta metropole polepena plakáty, v Budapešti byl, sice jenom na výletě, ale povšiml jsem si, že v tom městě je něco zvláštního, že prostě těch plakátů je tam strašně moc, a to jsou vlastně, to byly právě pak postupně, jak jsem zjistil, to byli vlastně ti populisté, kteří doopravdy se snažili o ty hlasy a dělali zřejmě teda mohutnou kampaň a tak.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ty volby do Evropského parlamentu byly opravdu zatím největší v evropských dějinách, šlo o sedm set třicet šest křesel, volilo nebo právo rozhodovat mělo tři sta sedmdesát pět milionů lidí v sedmadvaceti zemích, ale když se podíváme na tu volební účast, tak ta byla opravdu velmi nízká, dokonce třeba už ve zmiňovaném Slovensku, tak na Slovensku to bylo devatenáct procent. Lidi se často ptají, jestli, nebo jaký mandát mají tito poslanci, o čem to také vypovídá, je nám evropská politika, ta, která se dělá v Bruselu, lhostejná, podceňujeme třeba evropské instituce, nebo je pro nás důležitější jednoduše ta domácí politika?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Určitě všude je důležitější ta domácí politika a všude se do evropských voleb promítají ty domácí poměry, to vlastně člověk slyší ze všech stran, na druhé straně, na druhé straně není jedno, jak ta Evropa bude vypadat a nějaký prostor, kde se na to téma bude debatovat, být musí, potřebujeme ho. Další věc je, že existuje tady taková, takový návrh, nebo taková možnost, zmínil to Václav Klaus, náš prezident, že by vlastně ten Evropský parlament nebyl potřeba volit, že by tam mohli být jmenováni členové národních parlamentů, které mají vlastně takovou tu nejvyšší z jeho pohledu subjektivitu a největší mandát, pokud jde o zastupování těch národních zájmů. No, a ti by se mohli vlastně sejít a už by byly vybaveni nějakým domácím mandátem, a tam je právě ten problém, že oni by se tam vlastně překřikovali, každý by tam prostě chtěl prosazovat to své, zatímco ten Evropský parlament je volen tak, aby byl zvolen, ve kterém se sejdou tedy Evropané a řeší tu naší společnou evropskou agendu, která, ať už je nad nebo vedle té agendy národní, neboť vidíme, že v tom globalizovaném světě musí Evropa jako kontinent obstát prostě v menšině, v Rusku, Spojeným státům daleko silnější, teda jednotlivým celkům, abychom se, abychom prostě do budoucna přežili jako Evropa, pokud tedy jsme Evropa, pokud máme nějaké hodnoty a tak dále, my zatím ale teda stále tvrdíme, že je máme a že jsme ničím zvláštním a že nechceme se rozplynout v tom globalizovaném světě a že chceme přežít. Tak o to asi v tom Evropském parlamentu jde. A jestliže tedy je nízká účast, tak to může bohužel svědčit i o tom, že si příliš nejsme jisti tím svým evropanstvím, tou svojí nějakou společnou ideou, společnými už možná i kořeny, na které pomalu zapomínáme a že ta nízká volební účast je důsledkem tohoto, a to by byl špatný signál.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Některé strany, zejména v zemích, kde je teď, se nachází, je období před parlamentními volbami, třeba v Německu, tam se bude volit parlament v září, tak to hlasování, ty eurovolby chápou jako určité referendum právě před tím domácím kláním, domácími volbami. Udělejme teď paralelu vlastně v České republice, jak se říká, po volbách je před volbami, Česko nejspíš čeká velmi horký podzim.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
No, tak určitě, tady v té kampani se ukázalo, že zabírají, a už podruhé za sebou, že zabírají takové ty radikální recepty agresivní, negativní kampaň soustředěna spíš na kompromitaci a očernění a případně i zašpinění teda toho protivníka, tak to je, to se ukazuje, že nefunguje, a to je velmi nepříjemná zpráva, protože tím pádem nedá se čekat, že by prostě před těmi podzimními volbami byla nějaká selanka, bude to kampaň drsná, která pro citlivější povahy nepřinese nic, nic příjemného, naopak lidé, kteří mají rádi nějakou akci, nějaké vzrušení, tak si přijdou na své, ale, ale ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže to, co bylo, promiňte, dosud bylo takové zahřívací kolo.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
No, tak já jsem nikde slyšel takový bonmot, že vlastně evropské volby byly pouze druhou třetinou hokejového zápasu mezi ČSSD a ODS, a tak se dá počítat s tím, že v té třetí třetině budou nejvíc, prostě tam půjde politikům o moc, o vliv a o pozice tam do toho se teda doopravdy opřou. Ale já se, já si nejsem úplně jist, jestli se potvrdí to, co ten efekt, o kterém se říká, že česká společnost vždy vyvažuje, jakmile v jedněch volbách jedni vyhrají a případně o hodně, tak v těch dalších volbách se to otočí, to je případ, jak vyhrála sociální demokracie s velkým přehledem krajské volby a teď tady ztráta téměř deset procent je hodně velká, tak automaticky se předpokládá, že teď by měla zase vyhrát ty další volby, jenomže oni přicházejí dost krátce po těch volbách do Evropského parlamentu a lidé mají, mnozí určitě budou mít pocit, že už vlastně volili a že se jim tak strašně často každý druhý den k těm volbám nechce, to znamená, oni přicházejí dost brzo, a to znamená, že tam není úplně jisté, jestli bude volební účast vysoká. A pokud nebude vysoká, tak to prostě samozřejmě spíš přihrává stranám se silným voličským jádrem a silnější voličské jádro mají občanští demokraté, to se dlouhodobě ví.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak uvidíme, určitě si o té třetí třetině budeme povídat, hostem v dnešním Jak to vidí je s námi Ivan Hoffman, publicista a komentátor Deníku.
Máte naladěn Český rozhlas 2 Praha, Hosta do domu a první půlhodinku, kterým host začíná, a to je Jak to vidí. Tento pořad vysíláme od pondělí do pátku v době od půl deváté v premiéře a po třiadvacáté hodině jeho reprízu, přepis pořadu i zvukovou podobu najdete a webu Českého rozhlasu 2 Praha na adrese www.rozhlas.cz/praha. Já si dnes povídám s Ivanem Hoffmanem, který je ve zlínském studiu, já jsem předeslala, že budeme hovořit několikrát o volbách o hlasování, pojďme se teď zastavit na hlasování o důvěře vládě, to proběhlo v neděli, tady se asi také žádné velké překvapení nečekalo, ačkoliv ta, řekněme, nechám si ten sportovní slovník, ta poslední třetina, ta se docela zvrhla v různé útoky a taky invektivy, to se ale také dalo čekat.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
No, tak asi ano, tak pokud jde o vládu Fischerovu, tak všichni politici neustále zdůrazňují, jak jenom letní, jak je jenom přechodná, on sám neustále připomíná, jak nemá politické ambice, je vládou udržovací, která má jenom překlenout určité období, no, a proč se to všechno takto zdůrazňuje, to je zřejmé, politici sice za sebe někoho potřebují, protože vlastně selhali, nebyli schopni ze svého středu vytvořit vládu s důvěrou, no, a na druhé straně nepotřebují vůbec, aby je někdo teď zacláněl, protože oni teď potřebují být v médiích, potřebují být vidět před volbami, potřebují být ti nejdůležitější, a to znamená, kdyby ta vláda dělala nějaká velmi zásadní opatření a novináři to sledovali, tak to by je jenom otrávilo, to znamená, oni od té vlády vlastně by nejraději se dočkali toho, že by neděla nic, nesmí udělat žádný průšvih, protože to by padlo na jejich hlavu, oni koneckonců ty ministry jmenovali, ale z druhé strany nechtějí, aby nějak zazářili, anebo aby něco vyřešili, protože všechno důležité chtějí si potom oni vyřešit sami, především různé privatizace a jiné obchody, to znamená, v této situaci my vidíme, že ten nový premiér vlastně nemá ani mandát, ani čas a dokonce ani motiv, aby, dejme tomu, narušil nějaké takové klientelistické struktury, které tam prostě jsou, ty vlády je a ministři postupně dědí, a to by chtělo prostě udělat tam nějaký vítr, a on by teoreticky mohl být tím člověkem, který dá nějaké věci do pořádku. Já řeknu jenom jeden případ. Najednou se ukazuje, že není dost peněz na nové projekty ve stavebnictví, ono by ale také šlo o ty peníze, které jsou, využít podobně efektivně jako v jiných zemích a za méně peněz postavit více kilometrů dálnic, to znamená, rozbít prostě ty zabírané struktury, kde ty peníze mizí, prostě najít ty body, kde prostě si na tom někdo namastí kapsu, ale jak říkám, to je jenom takový sen, protože to je přesně to, co ti politici nechtějí, aby ta vláda udělala.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jakou má teda tato letní vláda, úřednická vláda manévrovací prostor?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Úplně minimální a je to doopravdy vláda překlenovací. Já jsem za začátku ještě, když měla přijít, měl takovou tendenci ji trochu srovnávat s tou vládou bankéře Tošovského před časem, která byla nakonec velmi, velmi populární a důvěryhodná a tak dále, ale mám pocit, že to nebude teda stejný případ, politici se poučili, teď už nedopustí, aby prostě mohla být přechodná vláda populární, určitě tomu nějak zabrání.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak další jiná vláda je, doufejme, s mnohem větším manévrovacím prostorem, to bude mít nový Českomoravský fotbalový svaz, ten nový šéf by se měl, ty volby by měly proběhnout 27. června, jsou tři kandidáti, ačkoliv jeden Ivan Hašek, ten je, řekněme, zcela favorizován. Jak se na tuto volbu díváte?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Já jsem teď zaregistroval, že jsou přeci jenom dva, že tam ještě jsou nějaké zmatky, to vlastně ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Celkem jsou tři.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
To ale ukazuje, v jakém je to všechno chaosu, jak končí teda ta stará éra toho fotbalu, doufejme, že stará, že bude jiná, na té, na té důvěře v Ivana Haška je něco až neuvěřitelného, ona je určitě dána hloubkou krize, do které se ten fotbal dostal, po různých korupčních aférách, po špatných výsledcích reprezentačních, po podezřeních nejrůznějších, které se, které se motají kolem ligy a taky kolem vlastně těch funkcionářů, kteří se dlouhodobě ukazují jako vlastně nekompetentní a kteří se vlastně zajímají spíše o různé jiné marketingové kšefty, než o ten samotný fotbal, než o tu kopanou, no, a k tomu ještě to hlásí na stadionech, které prostě se stále nedaří vyřešit, protože se hledá nějaké, já nevím, nějaké řešení, když jinde ve světě už se ví, jak na to, jenom u nás zkoušíme nějaký náš, náš nějaký jiný postoj. A tohle všechno se teď očekává, že s výměnou jednoho člověka ve vedení, respektive s jmenováním jednoho člověka se toto všechno jako zázračným, mávnutím zázračného proutku změní, a to se mi líbí, ona totiž ta krize je tak hluboká, že to taky může fungovat, že přijde charismatický člověk, který má důvěru, kterého všichni poslouchají, protože sami už nevědí kudy kam, on měl dost času na to, aby ten recept prostě promyslel a přinesl, aby se obklopil lidmi, kteří přemýšlejí stejně a třeba se to stane. Já bych si to hodně přál, já se na ten fotbal rád dívám, kdysi jsem ho rád hrál a doopravdy si myslím, že tak, jak je to dneska, je to už špatné.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem, Ivane, díval jste se na zápas Česko - Malta.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Díval, ještě štěstí, že se ten /nesrozumitelné/ z té otočky trefil, protože to by bylo, to by bylo strašně smutné i pro toho trenéra, který to na sebe vzal, až s ním budete mluvit, takže ho pozdravuju.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Děkuji, odevzdám. František Straka by měl usednout u nás dnes v setkání po jedenácté hodině, tak se na to těším. Mimochodem, určitě i s panem Strakou budeme rozebírat, v čem jsou právě ty bolístky českého fotbalu, proč ...

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Já si myslím, že ta stará generace si prostě doopravdy zaslouží vyměnit. A i když teda ti mladí jako nedali spoustu gólů a tak dále, ale já bych je tady nechal, ať se sehrajou, ať to začne všechno od znova, je fajn, že prostě máme ještě takové, kteří hrají v těch klubech někde venku a tak, ale je cítit, že už se jim tolik nechce v té reprezentaci běhat a i v těch klubech ne všichni teda stále hrají, no, a to chce prostě dát dohromady novou partu a těm prostě držet palce a párkrát prostě smutnit, když jim to nevyjde, ale ono jim to časem vyjde a prostě začít nanovo, začít nanovo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak uvažuje a přeje si Ivan Hoffman v pořadu Jak to vidí, tento rozhovor si můžete také přečíst na Internetu, a to hned zítra na adrese www.rozhlas.cz/praha.
Hostem pořadu Jak to vidí je dnes Ivan Hoffman, publicista, komentátor Deníku. Povídáme si prostřednictvím radiomostu Praha - Zlín. Zastavme se ještě u našeho celodenního tématu, a to je nový projekt, respektive film, který se dostává na základní školy v České republice, film Seznam se bezpečně. Ten má právě ukázat, k jakým tragédiím může vést internetová komunikace, třeba chatování a podobně, protože vlastně upozorňuje na tu, ten film na odvrácenou stranu elektronické sítě a tam může vlastně číhat třeba na nezletilé dítě opravdu pachatel, už dneska bohužel ta kriminalita se posouvá od toho pedofila s bonbony před školou právě na internetovou síť, to je velké nebezpečí.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Před nějakými pěti lety, když jsem měl pocit, že ten Internet se obrovsky už rozvinul a že, že to je prostě pomalu zázrak, tak jeden kritik Internetu, který o něm zasvěceně píše, pan Koubský, mi řekl takový bonmot, že Internet se nachází ve stádiu, jako byl ten muž s červeným praporkem, který kráčel před prvními automobily, jo, já jsem si říkal, jak to myslí, no, a doopravdy uplynulo nějakých pět let a ten svět Internetu je někde úplně jinde, a to ještě stále nedohlédneme těch konců a my prostě ..., stále mám takovou tendenci žít v nějakých jiných časových relacích, jo, my nestárneme tak rychle jako ta média, ta se vyvíjí strašně překotně, technika jde prudce dopředu. A my prostě stále trpíme takovým tím klišé, že Internet, to je to svobodné prostředí a právě ta svoboda je na něm nesmírně cenná a tu musíme uchovat, protože Internet je něco úplně jiného, než jsou noviny, než jsou rádia a televize a tak dále, ale zdá se, že to už není pravda, že tím, jak na tom Internetu už máme všechny informace, máme tam všechny svoje peníze, jo, prostě máme tam kontakty a vlastně máme na tom Internetu i svoji práci, tak tím pádem je asi pomalu na čase, aby za náma za všema, kteří jsme prostě vstoupili do toho Internetu a kteří už v té síti jsme, aby přišel také zákon, aby tam přišla prostě nějaká regulace, protože už není možné, aby prostě se ta svoboda měnila na svévoli a aby prostě ten Internet prostě byl mimo nějaký dohled, mimo nějakou kontrolu, ta kontrola už je dnes v našem zájmu a už pomalu je důležitější, než ta původně zamýšlená internetová, já se omlouvám, že jsem to vzal tak zeširoka, jo, ale doopravdy si myslím, že dnes ten Internet už začíná být hodně nebezpečný, už se na něm prostě pohybují různí sexuální devianti, ale i spousta zlodějů, zlomyslných podvodníků, no, a to prostě není možné, protože, jak říkám, už na tom Internetu je celý svět a tak, jak prostě zjednáváme pořádek na ulici, tak vlastně musí být nutně i na tom Internetu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže Internet jako svobodný prostor bude muset dostat, jak jste říkal, také určitá pravidla, určité mantinely zákonné.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Třeba právě v zájmu teda těch malých dětí, které tam přicházejí s naprostou důvěrou a potom, potom může to skončit špatně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
My se právě budeme dnes také ptát posluchačů, jestli vědí, co dělají jejich děti na počítači a budeme o tom diskutovat také v odpolední Kávě o čtvrté, ale pro tuto chvíli já už poděkuji do Zlína za zajímavé povídání Ivanu Hoffmanovi, komentátorovi a publicistovi Deníku. Děkuji, budu se těšit na další povídání v Jak to vidí. A připomínám, že to dnešní vydání pořadu Jak to vidí a samozřejmě další mohou posluchači najít také na našich webových stránkách, stačí kliknout na www.rozhlas.cz/jaktovidi nebo prostě za lomítkem dát Prahu. Děkuji vám moc, pane Hoffmane, přeji hezký den a těším se opět na slyšenou.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu, komentátor listu Deník
--------------------
Já vám děkuji za zavolání a příjemný poslech pořadů dalších Českého rozhlasu 2 přeju posluchačům.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.