Přepis Poradny pro spotřebitele (Vyznáme se v tucích nebo podléháme mýtům o jejich škodlivosti?)

16. listopad 2009

V Poradně pro spotřebitele, kterou vysíláme každé pondělí v rámci bloku Odpolední kolotoč (cca 14:30 hodin), jsme se věnovali tukům v potravinách. Hostem byla doc. Ing. Jana Dostálová CSc. z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Kromě audiozáznamu (Rádia na přání) a záznamu on-line chatu s posluchači, který proběhl po ukončení této poradny, nabízíme také needitovaný přepis poradny (uvnitř článku).

Přepis Poradny pro spotřebitele na téma: "Tuky v potravinách."


moderátorka
--------------------
Tajemství čokoládových figurek. Tak to bude hlavní téma dnešní Poradny. Doufám, že se dostaneme i na tuky v naší stravě, které s čokoládou velice úzce souvisí. Vítám docentku Janu Dostálovou z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Hezký den.

Doc. Jana DOSTÁLOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Dobrý den.

moderátorka
--------------------
Tak Mikuláš je za dveřmi, Vánoce také, čokoládové figurky a čokoládové kolekce už málem nakupujeme v tuto chvíli. Jaké je vlastně, jaká je záhada těchto figurek z hlediska ... nebo záhada pro vás určitě ne, pro nás možná, jak vybírat kvalitní figurky a jak nenaletět a co všechno můžeme koupit pod názvem čokoláda?

Doc. Jana DOSTÁLOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Takže já bych nejdříve uvedla, že čokoláda je vzhledem ke svým příjemným chuťovým vlastnostem velice oblíbenou potravinou. Obsahuje látky, které jsou zdraví prospěšné a je také ale velkým zdrojem energie. Proto čokoládu bychom měli konzumovat v rozumném množství, protože většina z nás vzhledem k poměrně nízké pohybové aktivitě tolik energie přijímat nepotřebuje. Ovšem v poslední době se na našem trhu objevuje velká řada výrobků, které vypadají jako čokoláda, ale ve skutečnosti čokoláda nejsou. Nejsou čokoládou proto, protože nevyhovují podmínkám zákona o potravinách, to znamená, že nesplňují limit obsahu kakaových součástí. To jsou takové ty nejvíce hodnotné části té čokolády, které jsou z kakaových bobů.

moderátorka
--------------------
Ano, takže vypadají jako čokoláda, chutnají jako čokoláda. Pamatujeme je z dětství, kdy se jmenovaly čokoláda možná, ale nejsou čokoláda. Tak to už je opravdu záhada.

Doc. Jana DOSTÁLOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Tak oni vypadají jako čokoláda, s tou chutí už to není až tak, jo, tam odborník a někdy i myslím, že neodborník pozná, že se o čokoládu nejedná. A pravá čokoláda, která nese tento název i na etiketě, které bychom měli sledovat. Když kupujeme výrobek, neznamená to jenom čokolády, ale všechny potravinářské výrobky, měli bychom číst etikety, které na výrobcích jsou a z kterých se dozvíme, co ten výrobek obsahuje. Ale já se vrátím k té čokoládě. Pravá čokoláda, která nese na té své etiketě tento název, musí obsahovat minimálně 35 procent součásti kakaových bobů v případě hořké čokolády, pokud se jedná o mléčnou čokoládu, tak tam stačí 25 procent. A ostatní výrobky, které tento limit nesplňují, se již čokoláda nazývat nemohou. A co tyto výrobky obsahují? Oni ty součásti kakaové jsou velice drahé, a proto je výrobce nahrazují součástmi lacinějšími, cukrem, anebo rostlinnými tuky ztuženými. A právě v těchto ztužených tucích je problém z hlediska zdravotního, protože při delší konzumaci mohou negativně působit při vývoji srdečně cévních onemocnění, cukrovky druhého typu a některých dalších onemocnění. Takže když si koupíme výrobek, který se nejmenuje čokoláda a konzumujeme ho ve velkém množství dlouhou dobu, tak můžeme si vyvolat určité zdravotní potíže.

moderátorka
--------------------
Takže jedná se hlavně o přítomný tuk v těch čokoládách.

Doc. Jana DOSTÁLOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Jedná se hlavně o přítomný tuk, který nahrazuje kakaové máslo, které je velice drahé. Ty ostatní tuky, které se do těch výrobků, které vypadají jako čokoláda, přidává, jsou mnohem levnější. Buďto jsou tuky ztužené, které obsahují vysoké množství takzvaných transmastných kyselin, které negativně ovlivňují lipidy, které jsou obsaženy v naší krvi a snáze se pak usazují v našich tepnách, anebo mají i některé další negativní zdravotní důsledky. Také se používají tuky z některých rostlin. Většinou to bývá kokosový nebo palmojádrový, který svým složením také není pozitivní právě v prevenci nebo ve vývoji, když to vememe z druhé strany, některých onemocnění, hlavně onemocnění srdečních a cévních.

moderátorka
--------------------
No jo, ale jaký rostlinný tuk vlastně je přítomný, to se nedočteme z etikety, protože tam většinou stojí psáno rostlinné tuky.

Doc. Jana DOSTÁLOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Ano, tam je napsáno jenom rostlinné tuky, protože výrobce není povinen uvádět, který tuk to je. Ale pokud tam není napsáno to kakaové máslo, tak se v každém případě jedná o tuky, jejichž zdravotní důsledky při dlouhodobé konzumaci velkých množství nejsou pozitivní. Takže ...

moderátorka
--------------------
Aha a kakaové máslo pozitivní je předpokládám.

Doc. Jana DOSTÁLOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Kakaové máslo pozitivní je, ale samozřejmě také ty čokolády s tím kakaovým máslem nesmíme konzumovat velké množství, protože tuk je vysokým zdrojem energie, má dvojnásobné množství energie, než má cukr, takže i ta čokoláda pravá, která nese na své etiketě název čokoláda, by se neměla konzumovat ve velkých množstvích. Zvláště u lidí, kteří nevyvíjejí velkou fyzickou aktivitu, protože ta přebytečná energie se pak uloží a tloustneme, když to řekneme zjednodušeně.

moderátorka
--------------------
To je smutná pravda, se kterou musíme počítat. Já bych ráda nabídla možnost i našim posluchačům, aby se paní docentky Jany Dostálové mohli zeptat na vše, co je zajímá ohledně čokolády, ohledně čokoládových tuků, čokoládových figurek a všeho, co souvisí vůbec s tuky v naší stravě. Telefonní číslo je 221552525.
Téma dnešní Poradny pro spotřebitele zní čokoláda a její tuky a vlastně vůbec tuky v naší stravě. Telefonní číslo 221552525 anebo 2424 je vám k dispozici. Vítám první posluchačku, hezký den.

posluchačka
--------------------
Dobrý den. Tady je posluchačka z Prahy a já bych se chtěla zeptat, jestli má čokoláda nějakej vliv ... Mám zkušenost, jakože teda pozitivní vliv na mozek. Děkuju moc.

moderátorka
--------------------
Pozitivní vliv na mozek, ano, děkujeme.

Doc. Jana DOSTÁLOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Tak čokoláda má určitý pozitivní vliv na mozek. Ona jednak obsahuje látky, které povzbuzují naši nervovou soustavu, proto se také řadí mezi takzvané pochutiny povzbudivé. A pak obsahuje určité látky, které působí příjemně. Takže do určité míry se to dá říct že ano, ale přesto té čokolády nesmíme sníst mnoho, jak jsem před chvílí říkala, protože je bohatým zdrojem energie.

moderátorka
--------------------
Takže ano, odpověď zní ano, to mě potěšilo. Další dotaz, hezký den.

posluchačka
--------------------
Dobrý den. Tady Hanka. Já bych se chtěla dotázat opět, koho tam máte, dotaz.

moderátorka
--------------------
Ano, paní docentka Jana Dostálová.

posluchačka
--------------------
Paní docentky, že už jako strašně brzy letos byly ty figurky a ty kolekce dané do obchodů a že mám obavy, že když to koupím, aby to nebylo poškozené. Co se s tím může dělat, protože to dítě pak, když to rozbalí, aby ta čokoláda místo čokolády to nebylo bílý.

moderátorka
--------------------
Tak, aby vydržely do Vánoc. Dobrá.

Doc. Jana DOSTÁLOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Tak čokoláda má dlouhou trvanlivost. Ta má trvanlivost delší než jeden rok. Ale jak jste se zmiňovala o tom, že může se stát, že potom ty výrobky jsou bílé, tak to je způsobeno tím, že je skladována při proměnlivých teplotách. Pokud je ta teplota vyšší, potom nižší, tak dochází ke změnám tuku. Říká s tomu také takové tukové výkvěty. Z hlediska hygienického to není škodlivé, to v žádném případě ne, ale nevypadá to hezky. Takže rozhodně nemusíte mít obavy, když si koupíte čokoládové figurky už dnes, že se vám zkazí. A pokud by se vám tam objevily ty šedivé výkvěty, já si myslím, že ne, tak nemusíte mít obavy, že dojde k nějakému poškození zdraví. Ale je to způsobeno skladováním při proměnlivých teplotách, protože dochází k střídavému tání a zase tuhnutí toho přítomného tuku.

moderátorka
--------------------
A co se týče vlastně té trvanlivosti, tak podívat se na datum, které je na obalu výrobku a je-li to kratší než jeden rok, tak by čokoláda měla být v pořádku.

Doc. Jana DOSTÁLOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
U nás je povinnost uvádět u těchto výrobků, které mají dlouhou trvanlivost, takzvané datum minimální trvanlivosti, to znamená, že u těch čokolád to bude minimálně ten jeden rok, někdy i více. A i po uplynutí této doby je možno výrobek konzumovat, pokud nejeví nějaké zřetelné známky zkažení.

moderátorka
--------------------
Tak další dotaz, hezký den.

posluchačka
--------------------
Ano, dobrý den, posluchačka Olga, Svitavy. Já jsem vždycky nebyla ta nejhodnější babička, protože ostatní babičky kupovaly různé sladkosti, ale konkrétně mám 18letou vnučku, která na jedné straně chce držet linii a na druhé straně má ráda sladkosti. Ale takový dotaz, který mi dlouho leží v hlavě je melasa, která jsem slyšela, že je velice zdravá. Já ji používám do kávy a prostě takhle, jak se mně hodí. A jestli by se z tohoto, z tohoto prostě, toho cukru nebo co to, té sladkosti nemohlo používat jako v širším měřítku hlavně pro nás seniory.

moderátorka
--------------------
Ano, děkujeme, děkujeme za dotaz.

Doc. Jana DOSTÁLOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Já bych chtěla říct, že melasa s čokoládou teda vůbec nesouvisí, protože melasa, to je vlastně odpadní produkt při výrobě cukru a záleží na tom, jaký je původ té melasy. Ale většinou ta melasa obsahuje řadu látek, které prospěšné nejsou, protože tam se koncentrují zbytky agrochemikálií, postřikových látek, které se používají pro cukrovou řepu. Takže záleží na tom, jak je ta melasa vyrobena. Ale rozhodně to tak zase strašná, strašně zdravá potravina není. Ona má vyšší obsah minerálních látek, ale to můžete přijmout z daleko bezpečnějších zdrojů než melasa. Já bych osobně melasu nedoporučovala.

moderátorka
--------------------
Tak to je zajímavý názor. Tak jak dneska probíráme tuky, tak příště bychom si mohli vzít cukry a probrat i melasu, protože o ní koluje hodně různých mýtů vlastně a i různých zpráv. Takže melasa až příště, cukry až příště, dnes to budou tuky. Já v tuto chvíli končím dnešní poradnu, ovšem jenom pro naše posluchače. V případě, že máte možnost chatovat na internetu, tak paní docentka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze bude odpovídat ještě na našich internetových stránkách online, takže samozřejmě můžete jí pokládat své otázky po internetu. V tuto chvíli přechází do studia do našeho studia k internetu, já se loučím, přeji krásný den.

Doc. Jana DOSTÁLOVÁ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.