Přepis Poradny pro spotřebitele (Výsledky testů espreso kávovarů)
V Poradně pro spotřebitele, kterou vysíláme každé pondělí v rámci bloku Odpolední kolotoč (cca 14:30 hodin), jsme se věnovali výsledkům testů kávovarů. Hostem byl Václav BENEŠ z občanské společnosti TEST, která vydává časopis dTEST. Kromě audiozáznamu (Rádia na přání) a záznamu on-line chatu s posluchači, který proběhl po ukončení této poradny, nabízíme také needitovaný přepis poradny (uvnitř článku).
moderátorka
--------------------
Spotřebitelský časopis TEST mě tentokrát potěšil. Vlastně jeho 11., listopadové, teď už minulé číslo mě potěšilo, protože se rozhodl otestovat kávovary, kávovary na našem trhu, které vyrábějí espreso. Nejsou to tedy překapávače, ale espreso kávovary. A já vítám v našem studiu Václava Beneše ze spotřebitelského časopisu TEST, který nám o tom testu poví něco podrobnějšího, alespoň doufám. Hezký den.
Václav BENEŠ, spotřebitelský časopis TEST
--------------------
Dobré odpoledne.
moderátorka
--------------------
Co bylo prvotní myšlenkou? Co jste vlastně chtěli zjistit? Jestli jsou kávovary v pořádku nebo jestli je některý způsob přípravy kávy lepší než ten druhý?
Václav BENEŠ, spotřebitelský časopis TEST
--------------------
Prvotní myšlenka byla ta, že espreso je způsob přípravy kávy, který se velmi rozmáhá u nás. Souvisí to s tím, že lidé jsou stále náročnější, co se týče chuti a všech možných vlastností kávy. To znamená, opouští už toho klasického turka, ale i tu překapávanou nebo instantní dokonce kávu a pořizují si houfně i domů tyto automaty na přípravu právě espresa. A dalším impulsem bylo to, že i na našem trhu se v poslední době roztrhl pytel s porcovanou kávou, tedy s kávou, kterou lze připravit buď z kapslí nebo ze sáčku nebo z podobných systémů a samozřejmě my jsme chtěli vědět, zda jednak ty přístroje a druhak ta káva v nich připravená, zda se skutečně vyrovná tomu espresu připravenému buď z již namleté kávy nebo přímo z kávových zrn.
moderátorka
--------------------
Hm. Takže, vy jste vlastně zkoumali jak přístroje, do kterých se vkládají ty sáčky s kávou, pody nebo jak se jim říká. Pak jste testovali automaty. To jsou automaty, které vlastně si tu kávu umelou a hned ji připraví.
Václav BENEŠ, spotřebitelský časopis TEST
--------------------
Ano, přesně tak. A také jsme do testu, abychom měli srovnání, zařadili jeden pákový kávovar, což je ten systém, na který jsme byli dosud zvyklí u těch levnějších kávovarů, tedy to jsou ty kávovary, které mají tu páku, na které je to sítko na tu kávu, do něhož.
moderátorka
--------------------
Cvakne se to takovým tím bajonetovým způsobem.
Václav BENEŠ, spotřebitelský časopis TEST
--------------------
Ano, ano, přesně tak, tam zacvakneme tu namletou kávu v tom sítku a z toho tedy se připravuje to espreso. Ale, jak říkám, ten nástup i co se týče reklamy, co se týče prodeje, je u těch systémů z té porcované kávy, a proto jsme potřebovali přinést odpověď a myslím, že ta odpověď nakonec je dobrá.
moderátorka
--------------------
Odpověď zní ano. Nicméně vlastně ten ještě, pokud se vrátíme vůbec k tomu systému, tak pokud bychom si chtěli tento přístroj pořídit, tak tam je malinko problém v ceně. Ta porce kávy je dražší.
Václav BENEŠ, spotřebitelský časopis TEST
--------------------
Ano. To je hlavní nevýhodou těchto systémů, protože existují dva nebo ono jich existuje víc, ale ty nejprodávanější a nejpopulárnější jsou dva systémy. Je to systém espreso a systém Dolce Gusto, které vlastně nabízí ty kapsle. A problém samozřejmě je v tom, že ty kapsle jednak se musí objednat buď na internetu v případě nespresa, respektive ve specializovaných obchodech, kterých je zatím poměrně málo a problém je v tom, že ta káva je drahá, protože, jak jste řekla, jedna ta porce kávy nebo ta jedna kapsle vyjde na 9 nebo 10 korun, což samozřejmě je zhruba dvojnásobná částka i v případě, že bychom použili kvalitní kávu mletou nebo kávu z kávových zrn.
moderátorka
--------------------
Takže,ta negativa máme za sebou. Vrátíme se k pozitivům.
Václav BENEŠ, spotřebitelský časopis TEST
--------------------
Pozitiva hlavní, zjistili jsme, že ta káva připravená v těch přístrojích je senzoricky tedy, co se týče chutě, vůně a pěny toho espresa, je velmi dobrá. Byla dokonce lepší než káva připravená v těch automatech, tedy v těch přístrojích, které připraví tu kávu přímo namletím kávových zrn. A další takové příjemné pozitivum je, že ty přístroje jsou velmi malé, kompaktní, vejdou se tedy i do malé domácnosti a nezabírají tolik místa jako ty rozložité automaty.
moderátorka
--------------------
Jak to vypadá s cenou těchto přístrojů?
Václav BENEŠ, spotřebitelský časopis TEST
--------------------
Cena těchto přístrojů se pohybuje okolo 4 tisíc korun, což není ani příliš vysoká, ani na druhou stranu příliš nízká cena. Ty klasické pákové espresovače jsou samozřejmě levnější. A, jak jsme již řekli, je k tomu třeba připočítat ty provozní náklady. Plus bych ještě chtěl možná jeden aspekt přidat, který je ekologický, což je stále mnohem důležitější, a to je to,že z těch automatů na porcovanou kávu samozřejmě vzniká velké množství odpadu. Opět má to tu pozitivní stránku v tom, že ty použité kapsle vám samy vypadnou do zásobníku, který potom jednoduše obrátíte do koše. Nemusíte po každém použití nic mýt, nic vysypávat,ale samozřejmě vzniká velké množství odpadu, což je velká zátěž pro životní prostředí.
moderátorka
--------------------
S každou porcí kávy tam máme svůj obal. Vlastně ty nejdražší přístroje v TESTu, které jste měli, automaty na kávu, tak jak vypadala káva z těch automatů? Protože to už je cenová kategorie, já nevím, od 10 do 20 tisíc asi.
Václav BENEŠ, spotřebitelský časopis TEST
--------------------
Ano. Je třeba si uvědomit,že je to trošičku jiná kategorie, protože ty kapslové automaty jsou skutečně jednoduché, nezřídka jsou určené pouze pro přípravu kávy, nemají tedy ani tu mléčnou trysku, nepřipravíte s nimi capuccino. I když jsou i takové automaty, ale ty velké kávovary, které umí namlít tu kávu, jsou skutečně všestranné, to znamená, lze s nimi připravit celou škálu těch kávových nápojů,ale samozřejmě i horkou vodu a tak dále. To znamená, vždy bychom měli uvažovat nad tím, co vlastně chceme a jak budeme ten kávovar používat. Samozřejmě, pokud jsme jaksi kávoví gurmáni, tak budeme chtít mít velký výběr, dejme tomu, čerstvé kávy nebo biokávy a budeme chtít si kupovat ta čerstvě pražená kávová zrna, tak budeme muset sáhnout po tom automatu. Ale, jak jsem řekl nebo jak jste vy řekla, ta cena se pohybuje od 10 tisíc korun výš a ty prostorové nároky jsou velké.
moderátorka
--------------------
Za malou chviličku dáme možnost našim posluchačům, aby se mohli ptát. Připomínám telefonní číslo 221552525. Dnes odpovídá Václav Beneš ze spotřebitelského sdružení TEST na otázku, jaký vybrat kávovar.
14:35 hodin, posloucháte Poradnu pro spotřebitele na Českém rozhlase 2 - Praha. 221552525, to je naše telefonní linka, téma jsou kávovary, tedy espresokávovary a jejich nabídka na českém trhu. Vítám prvního posluchače. Pěkný den.
posluchačka
--------------------
Dobrý den, tady Vrátná. Já jsem se chtěl zeptat, mohl byste mi nějakou značku doporučit? Chtěla bych koupit kávovar, teda presovač mojí babičce, taková běžná konzumentka kávy. Ale, jak už jste říkali, nepřeberná řada těchhle těch presovačů. Mohl byste mi nějaký doporučit?
moderátorka
--------------------
Tak to bude těžká volba.
posluchačka
--------------------
Protože nevím, co reklama na to, že jo.
Václav BENEŠ, spotřebitelský časopis TEST
--------------------
Ono je vždycky těžké dávat takovéhle konkrétní rady, protože přesně do toho vstupuje cena, vstupuje do toho způsob použití. Ale možná moje rada na základě toho testu, ty nespresso kávovary, které, jak jsem říkal, mají ty kapsle poměrně drahé, ovšem ve chvíli, kdy nepijete tu kávu až zas tak často, tak to nemusíte tak vadit, tak z těch přístrojů ta káva byla vlastně skoro vždy stejně dobrá. To znamená, ta kvalita těch systémů nespresso bez ohledu na značku, protože oni se prodávají přímo pod značkou Nespresso nebo pod jinými značkami, ale vždy je to ten stejný systém a ta káva měla vždycky velmi srovnatelnou chuť. Takže, tam do jisté míry nelze šlápnout vedle. A potom tedy jsou ty velké automatické kávovary. Z těch, co jsme testovali, to by asi pro vaší babičku nebylo to pravé. Ten pákový kávovar, který jsme testovali jako jediný, byl to model ETA, tak měl zase dobrý poměr cena-výkon, protože stál kolem 2 tisíc korun a nebyl vůbec špatný. Tedy nevyrovná se těm nejlepším, těm systémům nespresso,ale myslím, že pro běžného spotřebitele je ta káva naprosto přijatelná. I ty technické funkce toho kávovaru byly hodnoceny poměrně dobře.
posluchačka
--------------------
Hm. Tak vám moc děkuju.
moderátorka
--------------------
Pokud jsme odpověděli. Já myslím, že vůbec ETA vlastně je taková trošku opomíjená značka, bývá popelkou v těch vašich testech. Ale tady obstála se ctí docela.
Václav BENEŠ, spotřebitelský časopis TEST
--------------------
Získala celkovou známku uspokojivě, což tedy číselně vyjádřeno 2,7 ta hranice pro známkování je 2,5, což vzhledem k té ceně toho kávovaru je skutečně poměrně dobrá známka.
moderátorka
--------------------
Na jaké zádrhele jste narazili u testování? Jestli vůbec nějaké byly?
Václav BENEŠ, spotřebitelský časopis TEST
--------------------
Tak zádrhele, některé kávovary měly problém s přípravou dvou šálků kávy. Shodou okolností se to týkalo právě toho kávovaru ETA, protože na tu, pod ten kávovar můžete dát buď jeden šálek nebo dva šálky a jsou tam dva vývody a některé přístroje mají problém s tím, aby do toho druhého šálku jaksi dokázaly ve stejnou dobu nakapat stejné množství kávy. Takže, pak máte.
moderátorka
--------------------
Že jeden šálek je přeplněný a druhý je poloprázdný.
Václav BENEŠ, spotřebitelský časopis TEST
--------------------
Přesně tak. A druhá věc, na kterou bych rád upozornil, je spotřeba elektrické energie. Tady se to netýká spotřeby provozu, protože ta provozní doba je velmi krátká, než tu kávu uvaříte, ale především spotřeby v režimu stand-by nebo ve chvíli, kdy ten kávovar nepoužíváte. Většina kávovarů má ty systémy nastavené tak, že se po určité době sama vypne nebo přepne se do toho režimu stand-by a záleží na tom, po jak dlouhé době a jakou spotřebu má potom v tom režimu, když ho nepoužíváte.
moderátorka
--------------------
Takže, se podrobně podívat na štítek energetický a vyptat se, jak je to vlastně se spotřebou energie. Platí i u kávovarů třeba zařazení do skupiny A nebo A +?
Václav BENEŠ, spotřebitelský časopis TEST
--------------------
U kávovarů zatím energetické štítky nejsou, ale od příštího roku platí takzvaná směrnice o ekodesignu, která určuje pro nové výrobky, které budou uváděné na trh, maximální hodnoty spotřeby právě v režimu stand-by. Takže, ty kávovary, které budou na trhu od příštího roku, tedy ty nové, již budou podle téhle té směrnice a budou mít nízkou spotřebu v režimu stand-by.
moderátorka
--------------------
Ono se to nezdá, ale když si představíme všechny přístroje, co máme v domácnosti, a všechny vlastně mají určitou spotřebu na stand-by režim, tak nakonec ve finále to dá docela pěknou cifru.
Václav BENEŠ, spotřebitelský časopis TEST
--------------------
Přesně, přesně pro to vznikla tahle směrnice, protože to skutečně začíná být velká část celkové spotřeby elektrické energie v domácnosti. A spotřebitelé často ani netuší, co všechno mají doma a co jim konzumuje elektřinu, i když to nepoužívají.
moderátorka
--------------------
Pak se divíme, když dostaneme účet. Tak v tuto chvíli končíme dnešní Poradnu s Václavem Benešem. Ovšem pouze na vlnách rozhlasových. Pokud budete mít konkrétní dotazy, tak pan Beneš teď jenom se odsouvá do jiné místnosti a bude on-line odpovídat. Máte-li dotazy a používáte-li internet, tak můžete otevřít adresu www.rozhlas.cz/praha a můžete se dál ptát. V tuto chvíli já se loučím, přeji pěkný den.
Václav BENEŠ, spotřebitelský časopis TEST
--------------------
Já se také loučím, těším se na dotazy. Na slyšenou.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.