Přepis Poradny pro spotřebitele (Nakupování lahůdek) - 8.2.

V Poradně pro spotřebitele, kterou vysíláme každé pondělí v rámci bloku Odpolední kolotoč (cca 14:30 hodin), jsme se věnovali nakupování potravin, které jsme zvyklí označovat jako tzv. lahůdky. Hostem byl Miroslav Čeřovský z Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT. Kromě audiozáznamu (Rádia na přání) a záznamu on-line chatu s posluchači, který proběhl po ukončení této poradny, nabízíme také needitovaný přepis poradny (uvnitř článku).



Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Tak by mě docela zajímalo, když řeknu lahůdky, co si kdo představí, co má na mysli, jestli jsou to ty tradiční chlebíčky, nebo nějaký salát, nebo naopak kaviár a jiné třeba, řekněme, cenově málo dostupné potraviny. No, dejme si humra za dva, tři, čtyři, pět tisíc, žádný problém. Lanýž, to je taky hodně drahá potravina, lahůdka, laskomina. Naším dnešním hostem je doktor inženýr Miroslav Čeřovský z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze. Pane doktore, dobrý den.

Miroslav ČEŘOVSKÝ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Dobrý den přeji.

moderátor
--------------------
No, když vezmeme lahůdky, tak si vzpomínám, myslím, že řada našich posluchačů, že dříve, neřeknu na obchodech, ale na krámech byl nadpis potraviny, lahůdky. A já jsem vždycky říkal - copak lahůdky nejsou potraviny? Jsou lahůdky potraviny?

Miroslav ČEŘOVSKÝ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
No, zcela nepochybně jsou lahůdky potraviny. Vyrábějí se z potravin, protože jsou to potraviny stojící na vrcholu jakési pyramidy, protože se vyrábějí z už zpracovaných potravin a různě se kompletují, dávají dohromady, aby vznikl ten lákavý výsledek v podobě salátu, obloženého chlebíčku a všech dalších laskomin.

moderátor
--------------------
Já jsem to bral samozřejmě v nadsázce, protože mi jasné, ale proč se to takto psalo, právě jakoby lahůdky nebyly potraviny, nebo se tehdy mělo zdůraznit, že...

Miroslav ČEŘOVSKÝ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Možná, možná se mělo zdůraznit to, že je tam ještě něco víc než běžné potraviny, že tam jsou ty lahůdky, nějaký vyšší standard.

moderátor
--------------------
Všechno se vyvíjí, to znamená i naše nároky na to, co je vlastně lahůdka. Pojďme tak trochu cestovat tou historií. Řekněme, co hodně dávno, já nevím do jaké doby, bychom poprvé mohli jít pro ty lahůdky? Asi to už bychom mohli, co je člověk člověkem.

Miroslav ČEŘOVSKÝ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Já si myslím, že to bude asi hodně stará záležitost, ale...

moderátor
--------------------
Tak vyberte, píchněte prst někam do té historie.

Miroslav ČEŘOVSKÝ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Určitě ve středověku nějaká pečená zvěřina mohla být taková luxusní potravina. Různé paštiky, to už je teda něco ještě jemnějšího a rafinovanějšího. A dál do minulosti, tam už nesahají moje vědomosti a konkrétní informace určitě. A například se říká, že ve středověku byla vynalezena majonéza, že ji vynalezli kuchaři Marie Medicejské na francouzském trůnu.

moderátor
--------------------
Ono to, co jste jmenoval, majonéza, paštika, zvěřina, co se dříve považovalo za lahůdku, tak bych dnes dal do té kategorie, řekněme, možná běžná potravina. Mění se pohled na tu lahůdku s postupem času?

Miroslav ČEŘOVSKÝ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Určitě se mění postup, pohled na lahůdky s postupem času. Od dříve luxusních potravin typu zmíněného kaviáru, ústřic a podobně doprovázených luxusními nápoji se dneska lahůdky, nebo možná lépe lahůdkářské výrobky se staly běžnou potravinou, s kterou se můžeme denně setkávat jak jako spotřebitelé, tak při cestě hypermarkety a podobně.

moderátor
--------------------
Mění se lahůdky, mění se náš pohled na lahůdky, mění se samozřejmě i nároky na hygienu, na balení. Vzpomeňme dřív, když jsme chtěli chlebíčky, tak nám je paní pokladní poté, co dala peníze do šuplíku, tak nandala na takový ten papír, uplácla další řadu, třetí řadu na ně. To by asi dnes nebylo možné? Tedy možné by to bylo, ale asi by to...

Miroslav ČEŘOVSKÝ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Možné by to bylo, možná, že bychom na to ještě dneska někde narazili, ale už i v téhle oblasti tak složité, jako je balení chlebíčků, je pokrok. Objevují se jak papírové obaly, prostorné papírové krabice, kde nedojde k poškození ani vzhledu, natož nějaké další kvality, a ještě nověji se vyskytují plastové obaly, kde skutečně ty chlebíčky jsou přesně usazeny a i dobře vypadají v tom obalu.

moderátor
--------------------
Lahůdky stály a stojí dost peněz. Je tedy důležité vybrat tu správnou. Jsou nějaká doporučení pro výběr lahůdek?

Miroslav ČEŘOVSKÝ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
No, zcela určitě doporučení být mohou. Já myslím, že to, co bychom měli sledovat při výběru v první řadě, je čerstvost těch lahůdek a to, že tedy je dobré sledovat dobu použitelnosti, to, dokdy musí být spotřebovány, abychom měli záruku, že se nám nic po jejich konzumaci nepřihodí zlého.

moderátor
--------------------
Samozřejmě možná některá zdravotní doporučení, ale to asi podle toho, jaký výrobek, jakou lahůdku máme na mysli.

Miroslav ČEŘOVSKÝ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
To samozřejmě zdravotní doporučení. Já myslím, že se můžeme přidržet v širším smyslu toho, že potrava a strava má být pestrá, a to právě lahůdky poměrně dobře splňují, že se tam nemůžeme stravovat jednostranně, ale chci současně říct, že lahůdky nejsou určeny k pravidelné každodenní spotřebě a že pořád by to mělo být něco výjimečného.

moderátor
--------------------
Co je podle vás tedy lahůdka? Co vy osobně považujete za lahůdku?

Miroslav ČEŘOVSKÝ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
No, já myslím, že každá potravina tohoto typu, studený pokrm připravený ke spotřebě, pěkně ozdobený a chuťově vyvážený, že takový pokrm je možné pokládat za lahůdku.

moderátor
--------------------
Dá se, nebo nedá dát rovnítko mezi chuťově vyvážený, pestrý, zdravý? Může být lahůdka zdravá vůbec?

Miroslav ČEŘOVSKÝ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
No, zcela nepochybně může být lahůdka zdravá. Je to možná překvapující zpráva pro některé z nás, ale lahůdky...

moderátor
--------------------
Dobře, tak my to máme spojeno s těmi chlebíčky, saláty plnými majonézy.

Miroslav ČEŘOVSKÝ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Ale i v tom nastal pokrok za minulá léta a majonézy už se nedělají s tak vysokým obsahem tuků. Navíc obsahují rostlinné oleje, což nakonec je něco, co lékaři doporučují, nahrazovat živočišné tuky ve stravě rostlinnými tuky a oleji zejména. Takže i to, na to se můžeme dívat různě. A navíc zpravidla obsahují zeleninu, což je další skupina potravin, které jsou nám doporučovány a kde bychom určitě měli i zvýšit příjem zeleniny.

moderátor
--------------------
Lahůdky je naše dnešní téma. Lahůdky dříve a dnes. Otázky, čekáme na vás, připojíte-li se do té naší debaty, do té naší Poradny. Odpovídá doktor inženýr Miroslav Čeřovský z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze. Budeme rádi, když po písničce zavoláte, zeptáte se na to, co vás o lahůdkách, nebo na lahůdkách zajímá. 221552525, nebo 221552424.

Lahůdky včera a dnes, o těch si povídáme, a to s doktorem inženýrem Miroslavem Čeřovským. Pokud vím, tak máme posluchače na první dotaz, nebo posluchačku. Dobrý den.

posluchačka
--------------------
Dobrý den, tady je posluchačka z Chrudimska a na pana doktora mám jeden dotaz. Máme stoprocentně ekologickou zahradu, moderní odrůdu žlutočervených jablíček, radost pohledět, ale co on řekne, máme po nich bradavice, dvě, tři, až třeba i čtyři, jestli je to jablíčko závadný, nebo jestli by byla možnost třeba nějakej rozbor, jestli tam u nich neprovádějí, jestli je stoprocentní záruka jako spolehlivé lahůdky?

moderátor
--------------------
Vaše jablíčko tedy rozhodně, koukám, mezi lahůdky nelze zařadit.

posluchačka
--------------------
Ale my to máme jako nejcennější lahůdku, ekologická červenožlutá...

moderátor
--------------------
Je pravda, ten dotaz je trošku mimo to dnešní téma, ale musím říct, že se...

posluchačka
--------------------
Ale pan doktor musí umět jako technolog ode všeho všechno, nejenom nějaký...

moderátor
--------------------
Určitě, nebojte. Tak děkuju, mějte se hezky.

posluchačka
--------------------
Ano, ano.

moderátor
--------------------
Tak, pane doktore, jablíčka, jsou po nich bradavice, co je to za jablíčka? Začarovaná.

Miroslav ČEŘOVSKÝ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Začarovaná jablíčka. Mě napadá v téhle souvislosti, že, jak paní posluchačka ví s jistotou, že ty bradavice jsou právě po těch jablíčkách, ale možná, že to má vypozorované. Pak...

moderátor
--------------------
Bylo by to možné, je to možné?

Miroslav ČEŘOVSKÝ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
...protože je to velmi málo pravděpodobné, protože pokud vím, nejsem vzdělán v oboru medicíny, ale bradavice se říká, že jsou virové onemocnění, takže jedině, že by jablíčka fungovala jako nějaký spuštěč něčeho dalšího.

moderátor
--------------------
Čili jako alergie to asi nelze vzít.

Miroslav ČEŘOVSKÝ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Jako alergie asi ne. Tady jsem na tenkém ledě, v tomhle případě.

moderátor
--------------------
Budete se muset obrátit asi na skutečného doktora medicíny, který by mohl asi říct víc, pokud vůbec tedy je to z těch jablíček. Ale já jsem si vzpomněl hned na pohádku, jak tam ta královna otrávila to jablíčko, tak jestli to nenapadly viry třeba. Já bych měl dotaz přeci jenom, abychom nedopadli třeba podobně, dejme tomu, jak se vůbec ty lahůdky označují, jak vůbec poznáme, že tato potravina je řazena mezi lahůdky? A má to vůbec nějaký význam, to označení?

Miroslav ČEŘOVSKÝ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
No, lahůdky jsou zvláštní skupina potravin v tom, že neexistuje komoditní vyhláška, která by přesně určovala, co jsou lahůdky a co nikoliv. Takže tam se řídíme do určité míry zvyky různými, co se všechno dá zařadit. Ale v podstatě jsou lahůdky výrobky výrobců lahůdek, když to vezmu takhle všeobecně. Co by mělo být, měly by být označovány. To se řídí samozřejmě legislativou a vyhláškou označování potravin, která navazuje na zákon o potravinách. A tam je určeno, že musí označovat, být označen název toho výrobku, skupina, do které se řadí. V tomhle případě to je nějaký lahůdkářský výrobek, by tam mohlo být napsáno. A pak další důležité, pro spotřebitele důležité údaje, jako je doba použitelnosti, podmínky úchovy a případně i složení, ne případně, samozřejmě tam musí být to složení, a případně tam může být, jestliže to připadá v úvahu, upozornění spotřebitele na nějaké další závažné skutečnosti, jako například jestli výrobek může obsahovat alergeny, nebo ne.

moderátor
--------------------
A pokud možno písmem větším než čtvrt milimetru, aby to bylo napsáno.

Miroslav ČEŘOVSKÝ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
To je u lahůdek velký problém, protože jak už jsem se zmínil, jsou lahůdky složené potraviny, mají dost často hodně velké množství součástí a u každé potraviny, z které se skládají, musí být to složení také uvedeno.

moderátor
--------------------
A kdo to má právě číst. Už jsem viděl řadu lidí, kteří chodí s lupou na nákup.

Miroslav ČEŘOVSKÝ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
No, já se k nim téměř už začínám přidávat.

moderátor
--------------------
Máme dotaz, dobrý den.

posluchačka
--------------------
Ano, dobrý den.

moderátor
--------------------
Dobrý den, ptejte se, prosím.

posluchačka
--------------------
Tady je posluchačka z Vysočiny. Já jsem se, prosím vás, chtěla zeptat, jak vysoce kalorická je tatarská omáčka a šproty, v jakým oleji jsou a jestli jsou zdravý jíst.

moderátor
--------------------
Tak děkujeme. Tatarská omáčka.

Miroslav ČEŘOVSKÝ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
To jsou velmi konkrétní dotazy. Tatarská omáčka obsahuje zpravidla střední množství oleje, zhruba padesát, možná ještě menší množství oleje. Takže pořád samozřejmě, co se energetické hodnoty, nebo kalorické hodnoty dříve, týká, tak to není úplně nejlehčí z potravin. A je to pochutina, kterou si dopřáváme tak jako doplněk a ne ve velkém množství. Takže samozřejmě je potřeba s ní počítat v denním energetickém příjmu. Neřeknu úplně konkrétní hodnoty.

moderátor
--------------------
Není to rozhodně lehká dietní potravina.

Miroslav ČEŘOVSKÝ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Není to lehká dietní potravina.

moderátor
--------------------
Co šproty v oleji?

Miroslav ČEŘOVSKÝ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Šproty v oleji si myslím, že z tohoto pohledu jsou ještě těžší, protože tam zpravidla jsou ty ryby prosáklé olejem. Navíc šproty velmi často se konzumují jako uzená ryba vlastně. Takže tam to rozhodně taky je potravina, u které musíme počítat, jestliže se nás to týká.

moderátor
--------------------
Pane doktore, děkuji za dnešní návštěvu. Přiznám se, že jste, myslím, nejenom mně tady vehnal sliny do úst na nějakou tu dobrůtku. Dali bychom si. Naším dnešním hostem byl doktor inženýr Miroslav Čeřovský. Děkuji za návštěvu, těším se na další a na shledanou.

Miroslav ČEŘOVSKÝ, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, Vysoká škola chemickotechnologická v Praze
--------------------
Na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.