Přepis Poradny pro spotřebitele (Co má splňovat dobrý obal na potraviny?) - 11.1.
V Poradně pro spotřebitele, kterou vysíláme každé pondělí v rámci bloku Odpolední kolotoč (cca 14:30 hodin), jsme se věnovali obalům potravin. Hostem byl Jaroslav Dobiáš z Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT v Praze. Kromě audiozáznamu (Rádia na přání) a záznamu on-line chatu s posluchači, který proběhl po ukončení této poradny, nabízíme také needitovaný přepis poradny (uvnitř článku).
moderátor
--------------------
Co všechno má splňovat dobrý obal na potraviny? Musí hlavně lákat, ale výstižně informovat o baleném produktu, umožňovat pohodlnou manipulaci a současně účinně chránit obsah před vlivy okolí, to je asi věc, kterou si umíme představit všichni, ale pak je řada věcí, kdy váháme, a proto je tu dnešní host, docent inženýr Jaroslav Dobiáš, kandidát věd z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze. Pane docente, dobré odpoledne.
Doc.Ing. Jaroslav DOBIÁŠ, CSc., Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Dobré odpoledne.
moderátor
--------------------
Když se řekne obal, víme, ano, abychom výrobek v pořádku donesli domů, aby nám vydržel, ale najednou začínáme váhat při výběru třeba potravin, když je ta potravina zabalená v nějakém, řekněme, alobalovém obalu, jak říkáme, nebo laicky v igelitu. Myslíte si, že tohle při výběru může hrát nějakou roli? Má to nějaký vliv?
Doc.Ing. Jaroslav DOBIÁŠ, CSc., Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Tak samozřejmě vy už jste tady zmiňoval, když jste zmiňoval ten výčet funkcí obalu, tak jste zmiňoval i funkci ochrannou. V současné době lze v podstatě jakoukoliv potravinu balit do nejrůznějších obalů, nebo nejrůznějšími systémy balení od měkkých fóliových obalů přes pevné, nebo polotuhé až po pevné plechovky, sklenice. A všechny, pokud jde o tu ochrannou funkci bariérové vlastnosti, odolnost vůči pronikání látek, plynů, vody a tak dále, je u nich naprosto perfektní. Takže ta otázka není tak úplně dobře postavená. To znamená, jakýkoliv, nebo je-li obal vhodně volený, tak může mít jakoukoliv formu a je schopen ten produkt ochránit. Ta volba potom toho, jaký výrobek si koupím, bude asi záležet na těch dalších funkcích, to znamená, jak se mi s ním manipuluje, jak jsem přesvědčen, jestli je to ekologický obal, neekologický obal a tak dále. To znamená, není možné říct, že z hlediska ochrany tento obal, já nevím, měkký obal že je horší nežli pevný obal.
moderátor
--------------------
A nezdá se mi to, vy jste odborník, tak mě přesvědčte, protože já když si budu vybírat obal, nebo respektive potravinu v nějakém obalu, třeba k dlouhodobému uchování, no, tak jakmile je to pevnější konzerva, laicky řečeno, tak pro mě je to přeci jenom nějaké lépe zabalené než v igelitové fólii. Má to úplně stejnou, může to mít stejnou dobu trvanlivosti, takový výrobek?
Doc.Ing. Jaroslav DOBIÁŠ, CSc., Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Jasně, samozřejmě igelitová fólie, jak vy zmiňujete, to už je záležitost dávno stará. Igelit je nesprávný výraz. To byla PVC fólie firmy IG Farben, která už se dávno pod tímto názvem nevyrábí, ale máte asi na mysli nějakou polyethylenovou fólii. Pak ale když si budete kupovat nějaký produkt, který je běžně balený v plechovce, tak asi nebude balený jenom v polyethylenové fólii, ale bude balený v nějaké měkké fólii, kde může být, já nevím, třeba, součástí může být i hliníková fólie, která už působí jako bariéra, nebo tam mohou být nějaké bariéry na bázi polymerných materiálů, které ani nevidíte, ale ta bariéra tam být musí. To znamená, když si jdete třeba koupit, teď mě napadnou třeba pražené arašídy, to je výrobek, který vyžaduje poměrně přísné parametry na propustnost obalu, a vy si ho koupíte v měkkém sáčku transparentním. A věřte, nebo ne, ty jeho bariérové vlastnosti jsou srovnatelné s tou plechovkou.
moderátor
--------------------
Když si koupíte dnes třeba jogurt, nebo nějaký krém, tak nahoře je ta alobalová fólie a ona je v poslední době tak tenoučká, že si říkám, to přeci nemůže chránit. Má ta šířka, ta tloušťka právě té alobalové, té hliníkové fólie nějaký vliv a význam?
Doc.Ing. Jaroslav DOBIÁŠ, CSc., Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Má význam jenom v tom, jak je výrobce schopen tu hliníkovou fólii vyválcovat tak, aby v ní neudělal póry, aby v ní nevyválcoval otvory. Pak by samozřejmě ztratila tu svoji bariéru, protože ta kovová vrstva, to je absolutní bariéra, tam vám z jedné strany na druhou nemůže nic projít, jako je tomu třeba u polymerních materiálů. Takže jenom pro zajímavost. V současné době ti výrobci hliníkových fólií jsou schopni připravit fólie sedm, deset mikronů silné, ona samozřejmě na tom jogurtu bude ještě vrstvená nějakými vrstvami polymeru, takže bude to trošičku silnější takový alobal, který používáte někde v domácnosti, je dvakrát, třikrát, čtyřikrát silnější, takže proto se vám může zdát slabá, ale pokud ten výrobce ji udělá bez otvorů, je to bezvadná bariéra a ta funkce je taková, jaká má být.
moderátor
--------------------
Nesmíte se na nás zlobit, my jsme laici, pro nás je to igelit a alobal, víc tomu dát nemůžeme, ale je právě na vás, abyste to za nás pohlídali. Je teď nějaká nová balící technologie, výrobek, u kterého si říkáte, to je super, to je třeba nanotechnologie, která chrání před úplně vším. Dá se říct, nebo mluvit o nějakém takovém hodně pokrokovém obalu?
Doc.Ing. Jaroslav DOBIÁŠ, CSc., Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Samozřejmě nanotechnologie, to je velice módní záležitost a jistě v nanotechnologiích budou materiály, které budou mít i významné vlastnosti, které se uplatní při balení potravin, respektive mnohé z nich už se i uplatňují, protože třeba když se podíváte na některé, laik myslí hliníkové fólie, jsou to metalizované fólie a ten nános, ta metalíza, to už jsou vlastně řádově v rozměrech nanometrů, takže vlastně ty nánosy jsou připraveny nanotechnologií a tak dále. Pokud se mě, tak já si myslím, že takovou novou oblastí v balení potravin jsou aktivní obaly. Jedna z takových módních...
moderátor
--------------------
Co to je?
Doc.Ing. Jaroslav DOBIÁŠ, CSc., Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
...záležitostí. To jsou obaly, které aktivním způsobem, nebo jsou schopny, dá se říct, reagovat na změny okolí, když se změní podmínky v okolí toho baleného produktu, tak ony jsou schopny změnit své vlastnosti a upravovat ty podmínky, takže jsou schopny třeba prodloužit skladovatelnost, nebo eliminovat nepříznivé vlivy těch změn.
moderátor
--------------------
Přiblížíte nám, jak změní ty své vlastnosti? Když se třeba venkovní teplota zvýší, tak ona něco provede?
Doc.Ing. Jaroslav DOBIÁŠ, CSc., Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Máte třeba, máte třeba, i na našem trhu se můžeme setkat s tím, že jsou čerstvé rostlinné produkty balené, třeba, já nevím, nějaká brokolice, salát, hlávkový salát a takovýhle produkt když zabalíte, tak musí tam samozřejmě být zachovány podmínky pro respiraci, dýchání, to je živé rostlinné pletivo...
moderátor
--------------------
A ten obal se dovede přizpůsobit.
Doc.Ing. Jaroslav DOBIÁŠ, CSc., Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
A ten obal je vypočítán tak, aby dokázal zásobit ten produkt kyslíkem. A když změníte teplotu, tak se tahle ta rovnováha pozmění a ten produkt se vám tam začne dusit. Existují fólie, které rozpoznají to, že teplota se změnila, a jejich propustnost se výrazně zvýší a zabrání tomu, aby se ten produkt uvnitř dusil.
moderátor
--------------------
Hostem dnešní Poradny je docent inženýr Jaroslav Dobiáš z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze. Budeme rádi, když po písničce se také přidáte vy, položíte dotazy a ta telefonní čísla znáte, 221552525, nebo 221552424. Volat můžete hned v průběhu písničky. A já myslím, pane docente, že se na nás nezlobíte, když říkáme igelit a alobal, protože představa, že bych to chtěl zabalit do metalizované fólie, by se na mě asi v samoobsluze dívali trochu zvláštně, viďte.
Doc.Ing. Jaroslav DOBIÁŠ, CSc., Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Ne...
moderátor
--------------------
Vy jste si zvykli, že my používáme tuhle terminologii.
Doc.Ing. Jaroslav DOBIÁŠ, CSc., Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Pokud, můžu mluvit?
moderátor
--------------------
Povídejte.
Doc.Ing. Jaroslav DOBIÁŠ, CSc., Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Pokud vy říkáte, pokud jako laik používáte termín igelit, tak samozřejmě asi se proti tomu dá těžko něco namítat, protože to je tak vžitý termín, ale když to pak používají renomované firmy, tak to působí trochu směšně, když vám po Praze jezdí dodávka, na které je napsáno, že potiskují igelitové tašky, tak to je samozřejmě nesmysl.
moderátor
--------------------
A jinak jako student bych asi měl nedostatečnou, viďte?
Doc.Ing. Jaroslav DOBIÁŠ, CSc., Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
To už asi jo.
moderátor
--------------------
Český rozhlas 2 - Praha, docent Jaroslav Dobiáš naším hostem. Povídáme si o obalech, o jejich funkčnosti. Pane docente, já hned dám prostor naší posluchačce, ale je tady dotaz, který přišel mailem, jestli prý všechny ty obaly jsou hygienicky nezávadné, že jim přijde, tady cituji, "že když je něco v té "igelitové fólii", jestli se nepouštějí nějaké látky do těch potravin?"
Doc.Ing. Jaroslav DOBIÁŠ, CSc., Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Tak pochopitelně kontaminace potravin složkami obalu, to je závažný problém. A já bych chtěl všechny posluchače ujistit o tom, že potraviny se a obaly potravin, se kterými se na trhu setkávají, jsou velice důkladně kontrolovány. A podobného rizika bych se nebál. Samozřejmě vždycky některé látky uvolňovány jsou, ale ty migrační limity jsou tak malé, že nebezpečí v podstatě nehrozí.
moderátor
--------------------
Kdo se chce zeptat? Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Ano, moje jméno je Zajícová. Chtěla jsem se zeptat na to, velmi mě překvapuje, že v poslední době běžně vidím mléko balené v průhledných tedy lahvích. Vím, že se vždycky ještě před mnohými lety se od toho ustupovalo, dělalo se ty všelijaký neprůhledný obaly...
moderátor
--------------------
Myslíte skleněné láhve?
posluchačka
--------------------
...to mléko žlukne na světle.
moderátor
--------------------
Myslíte skleněné lahve?
posluchačka
--------------------
Ne, skleněné.
Doc.Ing. Jaroslav DOBIÁŠ, CSc., Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Ty plastové lahve.
posluchačka
--------------------
Polyethylenové zřejmě.
moderátor
--------------------
Prostě v průhledných obalech.
posluchačka
--------------------
Prostě v průhledných obalech, čili nejsou chráněny před světlem. Tam to stojí na regálech, svítí na to světlo.
moderátor
--------------------
Rozumíme, děkujeme. Mějte se krásně. Pane docente, průhledné obaly.
Doc.Ing. Jaroslav DOBIÁŠ, CSc., Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
No, tak já myslím, že paní posluchačka má na mysli, to jsou většinou polyethylen tereftalátové, PETové lahvce a ty jsou používány na mléko, které má asi krátkou dobu trvanlivosti. Samozřejmě je pravda, že pokud to mléko chci skladovat delší dobu, mělo by být skladováno v temnu, protože...
moderátor
--------------------
Čili vadí to, ptá se správně?
Doc.Ing. Jaroslav DOBIÁŠ, CSc., Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Vadí to, ptá se správně, ale taky ty déle skladovaná mlíka jsou skladovaná v obalech neprůhledných.
moderátor
--------------------
Další otázky můžete pokládat prostřednictvím sítě sítí, tedy Internetu. Pan docent bude ještě chvíli naším hostem, můžete si prostřednictvím, jak se říká, chatu, povídat, a to na adrese www.rozhlas.cz/praha. Tam snadno najdete a pan docent vám odpoví na jakoukoliv otázku. Vám děkuji za osobní návštěvu ve studiu.
Mějte se krásně, na shledanou.
Doc.Ing. Jaroslav DOBIÁŠ, CSc., Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemickotechnologické v Praze
--------------------
Na shledanou.
moderátor
--------------------
A za chvíli vás čeká pozvánka, vstupenka, jedna zajímavá akce.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.