Přepis Poradny pro spotřebitele: "Bezpečnost potravin" - 24.5.

24. květen 2010

V Poradně pro spotřebitele, kterou vysíláme každé pondělí v rámci bloku Odpolední kolotoč (cca 14:30 hodin), jsme se věnovali "Bezpečnosti potravin". Hostem byla Jana HAJŠLOVÁ, CSc., profesorka, Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Kromě audiozáznamu (Rádia na přání) a záznamu on-line chatu s posluchači, který proběhl po ukončení této poradny, nabízíme také needitovaný přepis poradny (uvnitř článku).



Pavel KUDRNA, moderátor
--------------------
Ano, je tu naše dnešní Poradna, která se bude věnovat potravinám, téma bezpečnost potravin. Spolu s námi je ve studiu z Vysoké školy chemicko-technologické paní profesorka inženýrka Ivana Hajšlová, kandidátka věd.
Ing. Jana HAJŠLOVÁ, CSc., profesorka, Fakulta potravinářská a biochemická biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Jana.
moderátor
--------------------
Jana. Co já jsem říkal? Ivana? Já jsem si myslel, že jsem vás, to je možná proto, že tady mluví telefon váš. Možná posluchači slyší.
Ing. Jana HAJŠLOVÁ, CSc., profesorka, Fakulta potravinářská a biochemická biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Promiňte.
moderátor
--------------------
A to vám někdo takto povídá na dálku?
Ing. Jana HAJŠLOVÁ, CSc., profesorka, Fakulta potravinářská a biochemická biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Ne, to je nová technologie, která...
moderátor
--------------------
Která nejde vypnout. Dobře, tak my to nějak pořešíme. Tak Jana Hajšlová, Fakulta potravinářská a biochemická biochemické technologie VŠCHT Praha. Téma bezpečnost potravin. Víte, my jsme tu nedávno řešili s vaší kolegyní jeden takový problém, a to jsou vejce z velkochovů a domácí vejce. Vaše kolegyně přišla právě s tím, že ta vejce z toho velkochovu jsou mnohdy zdravější než ta domácí. My jsme rozbili jeden obrovský mýtus, který patrně mnohé posluchače doslova a do písmene zvedl ze židle. Jak to tedy vidíte vy, stejný problém z jiného úhlu pohledu?
Ing. Jana HAJŠLOVÁ, CSc., profesorka, Fakulta potravinářská a biochemická biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Dobře. Tak určitě to byla moje kolegyně, paní docentka Kamila Míková z ústavu chemie a analýzy potravin, protože ona je ten expert v této oblasti. A samozřejmě já bych předeslala, že jakákoliv generalizace je vždycky sporná. Může to být tak, že domácí vejce někdy jsou produkována způsobem, který nedodržuje všechny principy bezpečnosti. To znamená, že třeba se těm slepicím dává krmivo, které není úplně bezpečné, a ten potravní řetězec vlastně může být kontaminován například přenosem mykotoxinů, které jsou v zrní, nebo možná i některými kontaminanty z životního prostředí. Čili může se stát, pokud ten farmář není dostatečně opatrný a informovaný, že ten produkt, který třeba má i pro komerci z té farmy, je horší než v tom velkochovu, protože ti velkoproducenti obecně všechny tyto principy dobře znají, respektují. No, a možná jedině takové někdy problémy mohou být s veterinárními farmaky, ale i zde to dodržování těch ochranných lhůt je důsledně kontrolované. Takže podtrženo sečteno, možná, že ta vajíčka z těch domácích chovů jsou žlutší, protože je tam třeba víc krmiva, který obsahuje karoteny, na straně druhé velkochovy ano, je to pod kontrolou a mohou být bezpečnější.
moderátor
--------------------
Takže myslíte, že i když teď se někdo opět ozve, že to není pravda, protože podezírali vaši kolegyni z toho, že, já to řeknu svými slovy, že prostě od těch výrobců, od těch velkochovů bere nějaké peníze, proto to takto šíří. Tak jaký argument tady proti tomu?
Ing. Jana HAJŠLOVÁ, CSc., profesorka, Fakulta potravinářská a biochemická biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
No, to by bylo pro učitele na vysoké škole hrozně rizikové.
moderátor
--------------------
Milé zpestření, ne?
Ing. Jana HAJŠLOVÁ, CSc., profesorka, Fakulta potravinářská a biochemická biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Ne, to si myslím, že ne, protože to sázíte svůj kredit a jako ten když prohospodaříte, tak pak třeba nedostanete grant, nebo jinou důvěru, kterou potřebujete ve vědě pro podporu. Ne, je to prostě tak, že informovaní producenti, a my jsme zrovna nedávno navrhovali projekt do grantové agentury, kde počítáme, že budou kuřata, nebo ty nosnice budou krmeny krmivem s vysokým obsahem těch zdravých mastných kyselin, těch omega mastných kyselin, a předpokládáme, že se to projeví vlastně i ve zvýšení kvality, v cíleném zvýšení kvality. Ale ten výzkum s tím spojený si mohou dovolit jenom skutečně velkochovatelé, kteří do toho investují. Takže vidíte, že sami oni mají zájem na tom, aby posunuli tu kvalitu někam dopředu.
moderátor
--------------------
Tak my si teď zahrajeme. Za chvíli budeme pokračovat v tématu. Já se přiznám, že se nemohu soustředit, jak ten telefon tady za mnou, odneseme ho. Vydržte, odneseme ho vedle. Mně se líbí, že nová technologie nás tak obkroužila, že si s ní zatím nevíme rady. Takže ji odneseme jenom vedle, dáme ji do techniky. Takže samomluvící telefon, novinka.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
moderátor
--------------------
Český rozhlas 2 Praha, profesorka Jana Hajšlová z Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha je naším dnešním hostem, hostem Poradny. My jsme začali vejci. Vrátili jsme se k jednomu z předcházejících témat. Za chvíli dostane prostor posluchač. Mám pocit, že to bude asi ke stejnému tématu. Jenom prosím chvilinku jenom o trpělivost. Nedávno se objevily informace o takzvaných ekopotravinách. Byla provedena kontrola. Ve většině kontrolovaných se objevily nedovolené látky. Sice pravda v množství, které neškodilo, které bylo povolené, ale v takovýchto biopotravinách rozhodně by být nemělo. Máte tyto informace?
Ing. Jana HAJŠLOVÁ, CSc., profesorka, Fakulta potravinářská a biochemická biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Ano. My jsme velice intenzivně spolupracovali se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, ale i s odborem ekologického zemědělství na ministerstvu. A musím říct, že ta interpretace novinářská nebyla úplně z mého pohledu spravedlivá, protože látka, která se tam našla, vlastně nebyl pesticid, což bylo to první tvrzení, ale přípravek, který se používá do ekologickém zemědělství povoleného ochranného přípravku, do přírodního pyrethra jenom pro zvýšení účinku při ochraně proti nežádoucímu hmyzu. To je součást přírody a samozřejmě ekoprodukci se nevyhýbá.
moderátor
--------------------
Ty informace totiž skutečně vypadaly, že nás ti biofarmáři tahají za nos.
Ing. Jana HAJŠLOVÁ, CSc., profesorka, Fakulta potravinářská a biochemická biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
No, víte, ono v přírodě, nebo v prostředí, kde existuje velké množství konvenční produkce, tak se neubráníte například přenosu větrem, nějaké malinké stopy nepatrné hluboko pod běžnými hygienickými limity se dají zdetekovat. Já bych si myslela, že vlastně ta situace se může opticky trochu zhoršovat už právě proto, že naše dnešní detekční techniky jsou extrémně citlivé a vidíme prostě to, co jsme před léty neviděli.
moderátor
--------------------
To, co nám nevadilo před léty, najednou vidíme, mluvíme o tom.
Ing. Jana HAJŠLOVÁ, CSc., profesorka, Fakulta potravinářská a biochemická biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Přesně tak.
moderátor
--------------------
Máme dotaz, ať pan posluchač dlouho nečeká. Dobré odpoledne.
posluchač
--------------------
Dobrý den, tady posluchač ze západních Čech. Já jsem myslel, že to bude jenom k těm vejcím, tak to já to rozšířím trošku. Já se chci zeptat vašeho hosta, jestli je to vůbec žádoucí, nebo jestli to není přehnaný, taková sterilita těch potravin, nebo i těch slepic, jestli vždyť to bylo v přírodě odjakživa a prostě to jsou normální látky, s kterýma by se zdravej člověk měl vyrovnat. A já nevím, jestli víc neškodí teda ty zbytky těch léků, i když jsou v podobě, která už, která je správná a prošlá, anebo různých těch čistících prostředků, jestli to nevadí tomu člověku víc než to přirozeno. Samozřejmě že když má někdo slepice venku doma, tak že nepijou čistou vodu, ale to každej víme. Děkuju, na shledanou.
moderátor
--------------------
Tak taky děkujeme. Paní profesorko?
Ing. Jana HAJŠLOVÁ, CSc., profesorka, Fakulta potravinářská a biochemická biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Tak ta otázka byla taková komplikovaná, ale musím říct, že pokud by se do vajíček například dostaly aflatoxiny třeba z nějaké plesnivé kukuřice nebo z nějakého krmiva, tak to jsou látky, které ano, jsou součástí přírody a prostě odvěkým způsobem škodí. Jsou to hepatokarcinogeny, čili látky, které jsou příčinou tumoru jater. A taková chronická expozice, nebo abych byla zřejmější, trvalý příjem dlouhodobý nízký příjem může po letech vyvolat prostě tuto diagnózu. A tady není žádná tolerance k přírodním látkám. Čili tady bych i tak trošku chtěla zobecnit, že neplatí to, co je z přírody, je zákonitě zdravé. Totéž můžeme uvést řadu příkladů třeba i z některých dříve považovaných za léčivé a dneska za toxické byliny. Mohli bychom o tom vést velmi dlouhou diskusi. Pokud jde o desinfekční prostředky, nebo, jak říkáte, veterinární farmaka, tak samozřejmě tady je nutné dávat pozor, aby tyto látky, pokud jde o ty desinfekční prostředky, vůbec nepronikly do té produkce. Veterinární farmaka v tom velkochovu ano, někdy se musí aplikovat, ale já jsem slyšela nedávno názor velkochovatele, že pokud dojde k nějaké rozsáhlé infekci, tak se skoro vyplatí, než riskovat, že tyto problémy se v tom chovu, nebo v té snůšce objeví, že dávají přednost prostě likvidaci těch postižených hejn slepic. Takže dneska se to řeší razantně.
moderátor
--------------------
Hejno prasátek...
Ing. Jana HAJŠLOVÁ, CSc., profesorka, Fakulta potravinářská a biochemická biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Ne, je tady razance.
moderátor
--------------------
Paní profesorko, děkuju. Další otázka směřujte na náš web praha.rozhlas.cz. Paní profesorka Jana Hajšlová bude odpovídat i nadále. Takže ptejte se konkrétně, ráda odpoví. Za malou chvíli dojde k počítači a bude jenom vaše. Paní profesorko, děkuju za to, že jste přišla do vysílání. Mějte se hezky, na shledanou.
Ing. Jana HAJŠLOVÁ, CSc., profesorka, Fakulta potravinářská a biochemická biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze
--------------------
Děkuju za pozvání, na shledanou.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.