Přepis: Očkování domácích zvířat - 11. srpna

12. srpen 2011

Ve čtvrteční poradně Dvojky jsme se od veterináře Michala Alexy z veterinární kliniky AA-Vet dozvěděli, jak je důležité očkování domácích zvířat. (V článku nabízíme neautorizovaný a needitovaný přepis pořadu.)

moderátorka
--------------------
Pan doktor Michal Alexa z veterinární nemocnice AA-Vet už usedl proti mě ve Studiu 2 Českého rozhlasu. Dobré dopoledne.

Michal ALEXA, veterinář, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobré dopoledne.

moderátorka
--------------------
Pane doktore, na jaké téma my se dnes zaměříme?

Michal ALEXA, veterinář, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
No já bych dneska rád, abysme si pověděli něco o důležitosti očkování. A nejenom o důležitosti pro mladé zvířátka, ale i pro starší a pokročilé.

moderátorka
--------------------
Takže milí posluchači, rozmyslete si svoje dotazy. Můžete nám je posílat na emailovou adresu jejakaje@rozhlas.cz nebo ve formě SMS zprávy ve tvaru R2 mezera Je jaká je mezera a text. A tu pošlete tu SMS-ku na číslo 90 777 04. No a samozřejmě poté, co si dopovídáme s panem doktorem Alexou tady ve studiu, tak budete moct další dotazy položit i na našem chatu na adrese dvojka.rozhlas.cz. Takže my lidé máme už od narození jakési svoje očkovací průkazy, kam nám paní doktorka nebo pan doktor pečlivě zaznamenávají informace o našich očkováních. Mají něco podobného i naši čtyřnozí miláčci?

Michal ALEXA, veterinář, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
No samozřejmě očkovací průkaz je něco, co každého psa, každou kočku, by mělo doprovázet v podstatě úplně od toho štěněcího věku a je to první takový dokument, který by měl doprovázet i štěně, které si třeba kupujeme, aby už jsme měli první informace o tom, jaké preventivní zdravotní kroky byly provedené v tom, v tom mládí toho zvířete. A ten očkovací průkaz slouží jenom jako taková, řekněme prostě knížečka, kde si lidi nechávají zaznamenávat od svého veterináře každoročně, kterou jakou vakcinační látku prostě to zvíře dostalo. Ale jednak v dnešní době tedy takový ten známý mezinárodní očkovací průkaz už je vytlačený oficiálním pasem. Což je úřední dokument, který slouží úplně stejně jako ten očkovací průkaz, ale už je to dokument, který je uznávaný Evropskou unií jako jakýsi cestovní dokument a v podstatě takovou tu roli toho veterináře, který vždycky dával souhlas k tomu cestování, tak tu roli už přejímá ten majitel a když cestuje s tím zvířetem, tak za to jeho zdraví zodpovídá sám a v rámci Evropské unie on musí už si dát pozor na to, aby to zvíře bylo řádně naočkováno. No a z toho se odvíjí potom ta důležitost toho očkování třeba v tom pozdějším věku, že mi v České republice pořád máme povinnost nebo i v rámci Evropské unie, když chceme cestovat s tím zvířetem, tak očkovat proti vzteklině, což je ze zákona povinné každoročně. U některých typů vakcín byla stanovena výjimka, že je to dle účinnosti dané výrobcem. To znamená někdy až tři roky. Ale ty ostatní vakcíny, když známe choroby psinka, parvoviroza, leptospiroza a podobně, tak to jsou choroby, které je potřeba přeočkovávat každoročně i v tom vyšším věku a ten výrobce potom nemůže garantovat, že tam je nějaká účinnost, pokud to zvíře proti tomu není naočkované. A takové to, že prostě pokud je ten pejsek starší, třeba má 3-4 roky a ten chovatel má pocit, že už naočkovaný je a že v podstatě už nějaké protilátky má, a že na území, kde se pohybuje, že tady tyto choroby se nevyskytují, takže je nesmysl, aby ho nadále očkoval. Tak to je sice jako, nemůžu to popřít, má pravdu, ale je to trošičku nesociální nebo sobecké vůči těm ostatním. Protože pokud by si to řeklo třeba 70% chovatelů na území hlavního města Prahy, tak to proočkování, pokud klesne pod tedy nějakou takovou to hranici, řekněme pod nějakých 70%, tak to riziko toho výskytu těch chorob, je zase vysoké a samozřejmě nemůžeme spoléhat, že to vakcinování je 100%, že ta vakcína 100% drží. Takže je určitá pravděpodobnost, že pak by těmato chorobama mohly onemocnět i navakcinovaná zvířata. Takže to očkování je v podstatě jako sociální systém. To znamená, že když ho zrovna nepotřebuju, ještě neznamená, že tím nechráním někoho, někoho jiného. A bráníme se tím hlavně proti těm chorobám, abychom je tu neměli. Není to proto, aby to zvíře v podstatě neonemocnělo.

moderátorka
--------------------
Přece jenom u miminek a malých dětí na to očkování většinou dbáme velmi pečlivě, tak proč to stejně nedělat i u zvířat.

Michal ALEXA, veterinář, veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Přesně tak.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.