Přepis: Mikrobiologické zkoumání potravin - 31. května
V úterní poradně Dvojky jsme se věnovali mikrobiologickému zkoumání potravin. Hostem byla Jarmila Pazlarová z VŠCHT v Praze. (V článku nabízíme neautorizovaný a needitovaný přepis pořadu.)
moderátorka
--------------------
Milí posluchači Českého rozhlasu dvojky, španělské okurky, viďte, to je mediální téma. Nicméně je to téma vážné a určitě téma, jakým způsobem se u nás kontrolují potraviny, je důležité. S paní docentkou, doktorkou Jarmilou Pazlarovou, CSc. z Vysoké školy chemicko-technologické teď budeme mluvit právě o mikrobiologickém zkoumání potravin. Dobrý den, pěkně vítám.
Doc. RNDr. Jarmila PAZLAROVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická
--------------------
Dobrý den.
moderátorka
--------------------
Paní docentko, co říkáte tady té kauze? Co říkáte těm španělským okurkám?
Doc. RNDr. Jarmila PAZLAROVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická
--------------------
No, mikrobiology to nepřekvapilo musím říci, protože chtěla bych předeslat, že tento svět patří mikrobům. Oni tady byli první, udělali pro nás, co mohli, udělali nám kyslík, dýchatelné ovzduší a obývají všechny niky životního prostředí včetně našich útrob. Prostě jsou tady všude a budou tady, i když my nebudeme. Takže otázka výskytu nečekané kontaminace na zelenině není tak zcela neočekávatelná.
moderátorka
--------------------
Ale víte co je neočekávatelné? Že to propuklo v Hamburku a ne ve Španělsku. To je zvláštní.
Doc. RNDr. Jarmila PAZLAROVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická
--------------------
To je zvláštní. Tady je otázka manipulace. Víme, že třeba bakterie Escherichia coli je vlastně přirozený obyvatel lidského zažívacího traktu a ...
moderátorka
--------------------
Nakonec je i ve stolici lidské ...
Doc. RNDr. Jarmila PAZLAROVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická
--------------------
Ano, vyšetřuje-li se kontaminace, tak vždycky je tam lidský faktor. To je otázka, co ta vyšetření prokáží, zda to vzniklo ve skleníku, anebo při manipulaci. Nevíme. To zatím nikdo neví.
moderátorka
--------------------
Ono určitě nejde zdaleka jenom o okurky, jde obecně o všechny potraviny. Čili jakým způsobem nebo čím se řídí ta kontrola potravin u nás?
Doc. RNDr. Jarmila PAZLAROVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická
--------------------
Kontrola potravin u nás vychází z nařízení Evropského společenství, které první toho druhu vyšlo v roce 2005, neslo číslo 2073 a bylo novelizováno v roce 2007. Teď nese číslo 1441 a tam se hovoří o tom, že mikrobi nesmí představovat nepředstavitelné riziko nebo jejich toxiny. Ale nemluví se o jejich vyloučení, protože něco jako bezmikrobní potravina neexistuje.
moderátorka
--------------------
To je jasné.
Doc. RNDr. Jarmila PAZLAROVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická
--------------------
To je jasné, jde o míru rizika.
moderátorka
--------------------
Jakým způsobem tohle to nařízení Evropské unie státy dodržují?
Doc. RNDr. Jarmila PAZLAROVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická
--------------------
No, tak oni ho hlavně musí dodržovat výrobci potravin, pro ně je to zásadně platné a oni musí své kontroly výroby vycházející z těch kritických kontrolních bodů naladit tak, aby jejich výrobek po celou dobu údržnosti splňoval ta kritéria. To je jejich primární odpovědnost. Kontrolní orgány mimo výrobu jsou už zase jenom takové kontroly opravdu. Něco navíc.
moderátorka
--------------------
Něco navíc. A ta technologie ...
Doc. RNDr. Jarmila PAZLAROVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická
--------------------
Tam to vychází z toho, tam oni musí od příjmu surovin až po expedici výrobku musí tam dodržet svoje pravidla pro každý výrobek pochopitelně jiná. Tam budou jiné možnosti, jak udržet ty počty na té přijatelné výši.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.