Přepis Kauzy pro reportéry a Občansko-právní poradny na téma: "Výcvik psů pro nevidomé" - 7.1.

7. leden 2010

Kauza pro reportéry a následující Občansko-právní poradna patřila nevidomým a jejim neodlučitelným pomocníkům: vodícím psům. Hostem ve studiu ČRo 2 - Praha byla ředitelka centra výcviku psů Help Zuzana DAUŠOVÁ. Od prosince 2009 nabízíme, kromě on-line rozhovoru s hostem po ukončení vysílání také needitovaný přepis vysílání. Tento přepis máme k dispozici až následující den po vysílání.

Přepis Kauzy pro reportéry ...

moderátor
--------------------
Tak teď tady u nás ve studiu před chvílí bylo veselo, protože přišel náš další host, představím vám ho za chvílí, řeknu to hned, paní Zuzana Daušová, ředitelka, vedoucí centra výcviku psů pro postižené Help, pes. A přišel jeden studentík, tedy myslím čtyřnohý studentík, Bugger, tak se jmenuje. A protože to je zatím puberťák a učí se, tak ho zajímalo ve studiu všechno, například sluchátka, tak teď nemáme sluchátka, protože pejsek, jak ho všechno zajímá, tak teď si bude chvilinku hrát na moderátora a právě Bugger. Ale ten příběh, ta kauza, kterou pro vás máme, kauzu pro reportéry rozhodně úsměvná nebude.

Ano, když se řekne vodící pes, tak je jasné, že vodicího psa dostane, řekněme, člověk, který ho má jako své vlastní smysly. A určitě vás bude zajímat, jak může člověk třeba se zrakovým handicapem vodicího psa získat. V zákoně je takový pes definován jako kompenzační pomůcka. Z jaké části tuto pomůcku hradí stát a kolik doplácí nevidomý a jak celý ten systém funguje. Nejen po tom pátral Jiří Mottl.

Jiří MOTTL, redaktor
--------------------
Na začátku léta jsem se díky nevidomé Michaele Kováčová dozvěděl o podivném výcviku a předávání vodicích psů. A tak jsem s její vydatnou pomocí začal pátrat. Co všechno je možné díky nejasnostem a mezerám v zákoně. Může psa vycvičit kdokoliv? Jak je kontrolováno přiznání státního příspěvku? Jsem teď v centru výcviku psů pro postižené Help, pes. A povídám si s ředitelkou Zuzanou Daušovou. Co s týče konkrétně zákonů, nebo toho, jak je to u nás v Čechách postavené, jsou prostory pro to, aby člověk se snažil obcházet, anebo je to legislativa jasná a fungující?

Zuzana DAUŠOVÁ, ředitelka centra výcviku psů Help, pes
--------------------
Když budeme mluvit o příspěvcích organizacím, tam si myslím, že je jasnej zákon o sociálních službách, ale určitě velký díry jsou v poskytování příspěvků na kompenzační pomůcky, konkrétně na vodicí psy. Protože vlastně jedinej dokument, kterej platí, komentář ministerstva práce a sociálních věcí číslo 4/2001 ani nepočítal s tím, že prvního ledna 2007 vstoupí v platnost nějakej zákon o sociálních službách. Takže je samozřejmě nedostatečnej a poskytuje obrovskej prostor organizacím a jednotlivcům k různým spekulacím a k šizení, chci to říct slušně, cílovejch lidí, a to jsou právě zrakově postižení žadatelé o vodicí psy.

Jiří MOTTL, redaktor
--------------------
Konkrétní případy nebo částky, protože peníze, o které se jedná v tomhle tom sektoru, rozhodně nejsou malé.

Zuzana DAUŠOVÁ, ředitelka centra výcviku psů Help, pes
--------------------
Stát vydal za poslední rok minimálně šest milionů za vodicí psy, který vůbec neměli bejt uznaný, protože nemají platnou zkoušku dle zákonů Český republiky. Je několik psů předanejch, který jsou vadný, jsou to zvířata nemocný, jsou zvířata odebraný, klientům nejsou vráceny peníze, jsou zvířata, který se ostaršej, vlastně tady chyběji standardy na kvalitu jak těch zvířat, tak potom těch služeb, jak přípravnejch, tak následnejch. Pořád platí to, že občanský sdružení si můžou založit tři lidi, z nichž jednomu je osmnáct let. A živnostenskej list na výcvik psů si může udělat kdokoliv, což je samozřejmě průšvih v tom, že ten člověk vlastně nemusí prokazovat vůbec nic, že psům rozumí, takže i výcviku je pofidérní. Tady neexistuje nezávislý posuzování, který je v jakýkoliv zájmový kynologii. Je tam vždycky rozhodčí. Ti nesmí posuzovat příbuznýho. A tady vlastně to může posoudit kamarád. Takže je tady samozřejmě zapotřebí obrovská legislativní úprava.

Jiří MOTTL, redaktor
--------------------
Nebyl problém najít případ žadatelky, která měla zájem o vodicího psa, ale předání proběhlo velmi podezřelým způsobem. Nejdřív ochotně souhlasila se zveřejněním svého příběhu, později ale těsně před natáčením poslala následující SMS - nezlobte se, ale já to nechám zatím, jak to je. Snad se ten můj případ nějak vyřeší. Kdyby ne, tak se na vás obrátím. Zarážející byl její strach. Nejmenovaná slečna totiž splácí několik tisíc korun měsíčně spoluúčasti za psa, kterého nemá. Nebyl vycvičený dobře a na domácím dvoře rdousil slepice. Tak byl nakonec vrácen, ale povinnost splácet zůstala. Subjekt, který takového psa vycvičil, přijal psa zpátky a peníze nevrátil. Navíc není vyloučeno, že zvíře prodal podruhé, opět za státní peníze. Takový cvičitel může mít zisk 400 tisíc korun za problémové zvíře a nikdo ho nepostihne. Teď právě vcházíme do Městského úřadu v Dačicích, tak uvidíme, co se dozvíme. Dobrý den, odbor sociálních věcí?

osoba
--------------------
Půjdete rovně prosklenejma dveřma a hned doleva.

Jiří MOTTL, redaktor
--------------------
Úřednici jsme našli, ochotně se s námi bavila, i když jsem se ohlásil jménem Českého rozhlasu a rozhovor nahrával. K jeho autorizaci ale bohužel nedošlo.

osoba
--------------------
Prosím vás pěkně, vygumujte to, protože vy nejste účastník řízení a já o konkrétním případě s váma nemám co jednat. Takže vás prosím, vygumujte to.

Jiří MOTTL, redaktor
--------------------
Problémy by totiž opravdu mohly být. Paní se jednak vůbec nevyznala v zákoně ani v potvrzeních, která musejí žádost o vodicího psa doprovázet, a navíc pak s námi vůbec neměla komunikovat o cizím případu. Najednou tedy bylo jasné, proč se šikovným subjektům daří rýžovat státní kasu. Vědí o mezerách v zákoně a pak už jen stačí najít nedbalého úředníka. Na druhou stranu je současná legislativa natolik nejasná, že i zkušený státní zaměstnanec udělá snadno chybu. Ale právě v případě, kdy se jedná o nemalé částky v řádu sto tisíců, by měl stát vycházet úředníkům maximálně vstříc. Zbývá dodat poslední, vodicí pes musí zvládat neuvěřitelné množství dovedností. Od nalezení telefonního automatu, přes lhostejnost k rušivým zvukům a pachům, nevšímavost k ostatním zvířatům, absenci jakéhokoliv lovení a vyhýbání se překážkám, třeba i těm, které jsou ve výši hlavy člověka. Jeho výcvik je náročnou záležitostí a bezpodmínečně nutné je i secvičení s nevidomým. V našem případě proběhlo nedostatečně a cvičitel navíc neověřil domácí podmínky ani přístup nevidomé ke zvířeti.

moderátor
--------------------
Dnešní Kauzu pro reportéry natočil Jiří Mottl. Za chvíli přivítáme ve studiu, jak se říká živě Zuzanu Daušovou, ředitelku a vedoucí centra výcviku psů pro postižené Help, pes, abychom odpověděli na další otázky. Také na vaše otázky, pokud budete mít, rádi ve vysílání samozřejmě připomeneme. Posloucháte Český rozhlas 2, tady je Praha.



Přepis Občansko-právní poradny ...

moderátor
--------------------
Už teď vám prozradím čísla, vy je znáte, 22 155 25 25 nebo 24 24 na konci. A zapojte se do té naší besedy, do té naší poradny. Zuzana Daušová, ředitelka, vedoucí centra výcviku psů pro postižené Help, pes je teď osobně ve studiu se svým kamarádem, se svým žákem, musím říct, viďte, dobrý den.

Zuzana DAUŠOVÁ, ředitelka centra výcviku psů Help, pes
--------------------
Dobrý den.

moderátor
--------------------
Bugger, tomu se tady líbí. Vy jste říkala, že to bude jeho prostředí, že páníček je rozhlasák, tak že ...

Zuzana DAUŠOVÁ, ředitelka centra výcviku psů Help, pes
--------------------
Ano, jeho páníček je rozhlasák, takže bude v prostředí studia, si myslím, že bude jeho druhej domov.

moderátor
--------------------
Takže studio mu bude blízké. Ano, to cinká Bugger v našem vysílání. My jsme slyšeli docela odstrašující informace. Zaměříme se teď na ně podrobněji. Pokud se nevidomý člověk rozhodne požádat o kompenzační pomůcku, tedy o vodicího psa, ten název není příliš hezký. Prostě, řekl bych, o kamaráda, o společníka, o další smysly, tak bych to nazval. Měl by se obávat toho, že nemusí získat zcela bezproblémové zvíře?

Zuzana DAUŠOVÁ, ředitelka centra výcviku psů Help, pes
--------------------
Bohužel dnešní legislativa tomu velice nahrává, takže může se toho obávat samozřejmě.

moderátor
--------------------
Jak je možné, že dochází k legislativním nedostatkům a objevuje se i prostor pro neodborné cvičitele, kteří na výcviku chtějí hlavně vydělat.

Zuzana DAUŠOVÁ, ředitelka centra výcviku psů Help, pes
--------------------
Protože tak, jak už jsem říkala v tý reportáži s panem Mottlem, stále platí pouze komentář číslo 4/2001 MPSV, kterej samozřejmě nepočítal s tím, že vznikne zákon o sociálních službách, kterej ty podmínky samozřejmě zlepšil vůči lidem s handicapem, ale vytvořit nějaký legislativní úpravy je samozřejmě otázka běhu na dlouhou trať. Nicméně musím říct, že se začíná blýskat na lepší časy. Protože spolupracujeme s ministerstvem práce a sociálních věcí, který teďko utvořilo pracovní skupinu, která právě pracuje na tom, aby se vytvořily jakýsi standardy nebo normy na to, jak má vypadat pes, jaký kvality má mít pes, ale jaký kvality taky má mít ten subjekt, který ty pejsky poskytuje, vlastně tyhle ty kompenzační pomůcky.

moderátor
--------------------
Komu může nevidomý člověk důvěřovat, kam se může obrátit pro radu. Může nějak, musíme nechat, tady máme spolupracovníka.

Zuzana DAUŠOVÁ, ředitelka centra výcviku psů Help, pes
--------------------
Je to samozřejmě strašně těžký. Protože ten člověk se zrakovým postižením nebo vůbec každej člověk s postižením se v tom velice těžko orientuje. A právě tím, že nejsou dány ty standardy, tak to nahrává i určitým lobbyistickým skupinám a tak dále. Je tam samozřejmě, nebudeme si nalhávat, že co pes v průměru dvě stě tisíc pro ten subjekt, takže samozřejmě je tam poměrně i velká rivalita mezi těma organizacema. Takže je to i otázky pomluv a tak dále. Takže ten člověk se v tom, právě ten cílovej člověk, ten klient, ten člověk s tím postižením je právě ten chudák, vlastně ta oběť. A kolikrát to vypadá tak, že v podstatě se konají takový jakoby hony, lovy na ty lidi, protože za každým tím člověk je právě těch dvě stě tisíc. A ty organizace, který to dělají a viději za tím jenom ty peníze, samozřejmě, ten pes se musí profinancovat, to je jasný, nikdo to nemůže dělat zadarmo, ale skupiny, který za tím viději jenom ty peníze, tak to je samozřejmě špatně. Ty pak předají toho psa, zúčtujou dvě stě tisíc, ale tím to končí. Máme hodně klientů, který mají pejsky z jinejch organizací, ale na nás se pak obracejí, protože nedostanou ty následný služby, který v podstatě ani dostat nemuseji, protože není nic, co by to určilo.

moderátor
--------------------
Když se tohle stane, kam se může dotyčný obrátit, na koho, nebo kde se může odvolat proti tomu, co ho postihlo?

Zuzana DAUŠOVÁ, ředitelka centra výcviku psů Help, pes
--------------------
Výborná otázka. Nicméně odpověď je na ní víceméně jednoduchá. V podstatě nemá kam se ten člověk obrátit. Nemá kam, protože když se obrátí na úřad, kterej mu pejska proplatil, tak samozřejmě ten úřad přispěl na toho psa, ale nic mu není do toho, jakýho poskytovatele, jakýho dodavatele vlastně služeb si ten člověk vybral. Když se obrátí na toho dodavatele, tak právě tím, že neexistuje nic, co by ho zavazovalo k nějakým následným službám, alespoň třeba poradenství, tak ten člověk, když ho pošle do háje, protože jsou organizace, ale jsou samozřejmě i fyzický osoby, který to cvičej, tak když ho pošle do háje, je v podstatě jedno, jestli organizace nebo fyzická osoba, tak opět nemá odvolání, takže pak jedině soud. A samozřejmě to je už potom běh na dlouhou trať.

moderátor
--------------------
Aby to ten pes přežil, ten ...

Zuzana DAUŠOVÁ, ředitelka centra výcviku psů Help, pes
--------------------
Tak, aby se vůbec, ale ten člověk, aby měl právě tu pomůcku, která by mu měla usnadňovat život a aby neměl doma něco, co mu naopak ten život ztěžuje.

moderátor
--------------------
Tak a za chvíli vaše dotazy. Teď alespoň jeden, po písničce další. Kdo je na řadě, respektive, kdo se chce zeptat, dobrý den.

posluchačka
--------------------
Dobrý den. Jsem to já.

moderátor
--------------------
Vydržte chvilinku, paní Daušová si vezme sluchátka. Už je to tak, můžete.

posluchačka
--------------------
Dobrý den, já vás srdečně zdravím i vašeho pejska, tady je Davidová Praha. Já jsem, vy jste to v podstatě teď nakousli, já jsem jenom chtěla poznámčičku v tej legislativě, jestli by nestačilo, protože dneska každej, já nevím, brusič nožů musí mít certifikát. A jestli by teda nestačilo, kdyby ty lidi měli přímo certifikát nebo teda byli akreditovaní nebo jak bych řekla, že tuto funkci mohou vykonávat, tohle to, protože tam asi opravdu se točeji nemalý peníze. A jestli by teda nešlo, aby tedy ministerstvo, já nevím práce a sociálních věcí, nebo kdo to dělá, nebo už by stačilo možná ty místní úřady dostaly seznam lidí, který teda toto můžou provozovat, který jsou akreditovaný a pak by nemuselo bejt, že třeba někdo teda má ten živnostenskej list, ale nemá certifikát, jakoby je zkoušenej na toto, takže by tím se eliminovalo ...

moderátor
--------------------
Paní Daušová, promiňte, pokyvuje, já myslím, že rozuměla otázce. Obávám se, že v jedné věci s vámi souhlasí, ale asi s tím příliš neudělá, viďte.

Zuzana DAUŠOVÁ, ředitelka centra výcviku psů Help, pes
--------------------
Tak samozřejmě s tím souhlasím, paní má naprostou pravdu. Otázkou je, jak, jakým způsobem a kdo by ta akreditace uděloval, protože tahle ta činnost se skládá vlastně ze dvou činností. Jednou odbornou činností je výcvik psa a druhou odbornou činností je práce s tím klientem. Takže tam se vlastně jedná o sociální práci a odbornou práci výcviku psa.

moderátor
--------------------
A po písničce ještě bude čas na pár vašich dotazů, tak budu rád, když zavoláte 22 155 25 25 nebo 22 155 24 24.
moderátor
--------------------
A Zuzana Daušová i se svým žákem Bugger je tady ve studiu. Zuzana Daušová je ředitelka, vedoucí centra výcviku psů pro postižené Help, pes. Kdo se chce zeptat, prosím.

posluchačka
--------------------
Dobrý den, tady je Vilémová Brno. Já se nechci ani zeptat, já chci spíš paní pozdravit, i vás, ale chtěla jsem k tomu přidat jenom takovou poznámku. Já téměř vždycky přispívám do těch charitativních pejsků, kteří jsou třeba na poštách a tak, a musím říct, že mě z toho ten příspěvek teda tvrdě vyléčil. To, co se tady v tomhle státě děje, jako po stránce práva je opravdu neúnosný. A živit nějaký podvodníky, už mě teda přestalo bavit. Děkuji, nezlobte se za ten, na shledanou.

moderátor
--------------------
Nezlobíme se, jsme rádi, že jste zavolala.

Zuzana DAUŠOVÁ, ředitelka centra výcviku psů Help, pes
--------------------
To, že paní má naprostou pravdu. Taky nechápeme tyhle ty pejsky, kde je psáno, že se teda vybírá na pejsky, ty kasičky lákají přímo svým tvarem psů, že se vybírá na psy, přitom to není zapotřebí, protože stát ty psy plně hradí a nevidomí dostávají příspěvek i na krmivo. A rozhodně hradíme to, protože děláme psy asistenční, převážně pro vozíčkáře a další, který jsou vlastně odkázaný na to, na sponzorech, na darech, tak radíme těm lidem, aby si to opravdu ověřili a prozkoumali každou tu organizaci, zdali ty peníze jdou tomu cílovýmu člověku. To jest tomu klientovi.

moderátor
--------------------
Ještě jeden dotaz, prosím, dobrý den, haló.

posluchač
--------------------
Posluchač z okresu /nesrozumitelné/, dobrý den. Promiňte mi, že bych radši zůstal v anonymitě. Nicméně to, co vám teď povím, je systémová záležitost, stejně tak, jako je systémovou záležitostí to, co ...

moderátor
--------------------
Já vás poprosím o maximální stručnost, buďte tak laskav ...

posluchač
--------------------
Já budu maximálně stručnej.

moderátor
--------------------
Ano, jestli mohu poprosit.

posluchač
--------------------
Tak vašemu hostu, celý život se věnuji služebním plemenům, patřím k těm chovatelům, kteří /špatný signál/. Dneska vídávám spoustu tragédií, které začínají tam, že u kteréhokoliv veterináře si dneska koupíte negativní displazii, buď ta displazie je pozitivní a já pak vidím na cvičáku, že se tříletý pes zlomí a už se nikdy nevstane na zadní nohy. Co tomu říká váš host, děkuji.

moderátor
--------------------
Děkuji, na shledanou.

Zuzana DAUŠOVÁ, ředitelka centra výcviku psů Help, pes
--------------------
Já říkám, že hlavně, že jsme se s pánem slyšeli už v pořadu O čtvrté, že jo, že mám pravdu.

moderátor
--------------------
Můžete k tomu jenom zareagovat, aby ..., že je možné koupit displazii, že potom na cvičišti se pes zlomí a tak podobně.

Zuzana DAUŠOVÁ, ředitelka centra výcviku psů Help, pes
--------------------
Je samozřejmě ty pejskové musejí bejt kontrolovaný. My to všechno máme na stránkách www.helppes.cz. Ty pejskové mají rentgeny kyčlí, loktů, musejí mít, musejí mít naprosto zdravý i oční pozadí, protože není představitelný, aby například vodicí pes vodil nevidomýho a sám byl slepej. Takže ...

moderátor
--------------------
Řekněme, do psů nevidíš, do lidí bohužel taky ne, ale řekněme, že ti psi za to nemohou.

Zuzana DAUŠOVÁ, ředitelka centra výcviku psů Help, pes
--------------------
Ti psi za to nemohou, ale spoustu věcí lze eliminovat ještě před tím, než ten pejsek se zařadí do výcviku a předá klientovi.

moderátor
--------------------
Paní Daušová, děkuji, Bugger přišel ke mně, tak má na krku krásnou rolničku, tak tou to symbolicky zakončíme. Doufám, že to je slyšet, děkuji za návštěvu a krásný den.

Zuzana DAUŠOVÁ, ředitelka centra výcviku psů Help, pes
--------------------
Není zač, hezké odpoledne.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio