Přepis: Jak to vidí Václav Malý – 4. března 2022

4. březen 2022

Hostem byl světící biskup pražský Václav Malý.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dobrý den přeje Zita Senková. Ve studiu vítám svítícího biskupa pražského Václava Malého. Děkuji, že jste k nám opět zavítal, dobrý den.

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Dobrý den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Pozornosti neujde debata kolem sexuálního zneužívání v církvi. A prosba o odpuštění emeritního papeže Benedikta šestnáctého. Pochopitelně poselství období půstu. No a samozřejmě nemůže chybět ani pohled na válku na Ukrajině a angažování církve za ukončení ruské invaze. Přeji nerušený poslech. Kdo vede válku, zapomíná na lidskost. Nevychází z lidu, nehledí na konkrétní život lidí, ale upřednostňuje své zájmy a moc před vším ostatním. Spoléhá na ďábelskou a zvrácenou logiku zbraní, která je nejvíce vzdálená boží vůli a distancuje se od obyčejných lidí, kteří si přejí mír a kteří jsou v každém konfliktu skutečnými oběťmi. Obyčejní lidé, kteří za válečné šílenství platí na vlastní kůži. Tato slova, pane biskupe Malý, pronesl v neděli papež František. Kdo nebo co zastaví Vladimira Putina?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
No, já nejsem prorok. Já těžko mohu něco předvídat. Já obdivuji nasazení ukrajinské armády. Nasazení dobrovolníků na Ukrajině, že odcházejí opravdu bránit svojí vlast i starší lidé. Obdivuji trpělivost ukrajinských rodin, že tam nedochází k násilí, samočinnému násilí. Že je to tedy opravdu tedy boj a byl bych rád, tedy kdyby Ukrajinců se podařilo ubránit svoji vlast. Ale samozřejmě převaha ruské armády je velká. Pomoc ze západu sice teď jako sílí, ale to ještě tedy není záruka, že Ukrajina zůstane tedy nezávislou. Velmi bych si to přál. Samozřejmě jsou sankce. Doufám, že budou účinné a předpokládám tedy, že účinnost sankcí bude mít tedy vliv i na atmosféru ruské společnosti. Jen bych chtěl zdůraznit, aby tady nedošlo k takovému zkratu, že se řekne, co růst, tak ten, který podporuje Putina. Jsou tam lidé různého smýšlení. Roste počet těch, kteří se vyslovují proti válce. Dokonce i z těch boháčů se někteří tak jako velmi opatrně ozvali. Ale ozývají se lidé, kteří cítí svoji občanskou povinnost, říci válce ne. Ale nakolik tedy toto hnutí bude větší a větší, to je velká otázka. Takže záleží na mnoha faktorech a především záleží na jednotném postupu Evropské unie, v souladu tedy se Spojenými státy. Zatím se zdá, že k té jednotě v tom dobrém slova smyslu došlo. Že ten tlak bude účinný, ale pořád je to otevřená otázka. Já jsem takový realista v tomto smyslu. Byl bych rád optimistou, ale zatím tedy jsem velmi opatrný a znovu říkám, já nejsem politolog. Já jsem obyčejný občan České republiky, který se snaží sledovat situaci ve světě, ale na druhé straně samozřejmě nemám zdaleka tolik jako informaci jako ti, kteří dnes se rozhodují co a jak dál.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Mimochodem již za několik minut přesně v 8 hodin 45 minut středoevropského času zahrají rozhlasové stanice napříč Evropou píseň /nesrozumitelné/, dejte míru šanci od Johna Lennona. Mezinárodní rozhlasové akce se koná jako výzva k zastavení války na Ukrajině. A poslouchat jí můžete také na stanicích Českého rozhlasu.

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Je pěkné tato solidarita. Já obdivuji, jaká solidarita vzepětí, vlna solidarity se projevila i v naší republice, kolik lidí je ochotných pomoci nezištně. Na druhé straně je třeba, aby to vytrvalo, aby to nebylo jenom takové okamžité vzepětí, které je obdivuhodné. Ale je to běh na dlouhou trať. Musíme si uvědomit, že to bude mít důsledky i pro náš stát, pro naší společnost. Tudíž je dobře uvážit, abych vydržel opravdu podporovat ty, kteří jsou potřební delší čas, nejenom jednorázovým nějakým úkonem.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Přesně tak vidíme i obrovskou solidaritu také v České republice i na Slovensku. Mimochodem papež poděkoval Polákům, že také otevřeli Ukrajincům srdce a hranice. Víme ze zpráv, že ruské jednotky ostřelovaly v noci Západoruskou jadernou elektrárnu, obsadili ji. Požár se podařilo uhasit. Samozřejmě vývoj situace sledujeme v našich zpravodajských relacích. Vracím se teď k aktivitám, k angažovanosti církve, pane biskupe, hned druhý den po vypuknutí ruské invaze 24. února, se papež František vydal s ruským velvyslancem při Svatém Stolci. Jaká odpověď se dostala vlastně papeži?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Tak co řekl tomu ruskému zástupci papež, to nevíme. Co mu řekl do očí, ale bylo to obrovské gesto pokory. Protože podle protokolu by měl tedy být pozván ten ruský diplomat /souzvuk zvuků/, aby papež sám tedy přišel. Ale já cením tuto pokoru papeže Františka, že šel na ten zastupitelský úřad Ruska v Římě a dal tím najevo, jak mu velmi záleží na tom, aby opravdu ta válka se nekonala, aby přestala. A samozřejmě papež také tedy apeluje i na různé církevní představitele, aby se zasadili o to, že budou povzbuzovat si hlavní představitelé i v Rusku i na Ukrajině. Aby povzbudili své věřící ti, kteří jsou jim podřízení, aby opravdu vynaložili všechno úsilí a tlak tedy na Putina. Aby ta válka přestala, protože to je opravdu válka.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A jak se, pane Malý, ruské invazi na Ukrajině postavila pravoslavná církev v Rusku?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
No, bohužel prohlášení patriarchy Kirilla není úplně jako dobré. On vyzval k postu k modlitbám. Jenom tak jako všeobecně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
K modlitbám za co nebo za koho?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
No, modlitbám, aby nedocházelo k násilí, ale v podstatě tu válku neodsoudil. Nemluvil o tom, že je to invaze, že je vina tedy ruská strana. Je to takové jako neutrální prohlášení, v podstatě jako o ničem.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Předseda polské biskupské konference arcibiskup /nesrozumitelné/, se v dopise obrátilo na již zmíněného patriarchu Moskevského a /nesrozumitelné/. A aby se on obrátil na Vladimira Putina, ať zastaví, cituji, nesmyslný boj proti ukrajinskému lidu. V němž jsou zabíjeni nevinní lidé. Trpí nejen vojáci ale i civilisté. Když sledujete, pane biskupe, angažovanost církví nejenom té katolické. Jaký máte z toho pocit? Jak silný je hlas duchovních?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Tak musím říci, že ten hlas je silný. Ozývá si v podstatě z celé Evropy, nejen tedy od představitelů katolické církve. Ale i od představitelů jiných sesterských křesťanských církví. Tady bych chtěl jenom ještě poznámku, že obdivuji Poláky, že otevřeli tedy náruč Ukrajincům, protože víme, že ty polsko-ukrajinské vztahy v minulosti nebyly bez stínu a že opravdu ukázala teď i polská vláda. A i polská společnost velikou velkorysost, to bych chtěl jako zdůraznit. To o tom se tedy málo mluví. Protože v podstatě ta hlavní vlna těch Ukrajinců, kteří utíkají z Ukrajiny, tak ta se týká Polska. Samozřejmě týká se i naší republiky. Maďarsko je zatím velmi uzavřeno, což je velká tedy ostuda. Ale na druhé straně Ukrajinci přirozeně přichází a chtějí přicházet do zemí, kde se asi trošku jako více také domluvěj, že jo, protože čeština, polština. Málo platí, není úplně tak vzdálena od ukrajinštiny. Ale tady nebudu spekulovat. Jenom ještě chci říct tomu Kirilla. On v podstatě mluvil o silách zla, aniž je pojmenoval. Kdo je nositelem těch sil zla, to je sice jako hezké, ale je to tedy o ničem. Takže je třeba opravdu na toho Kirilla stále stále tedy tlačit a stále mu připomínat, že je to jeho povinnost, aby už konečně pozvedl svůj hlas. Protože on je velmi tedy spojen, ale to je zase tradice i pravoslavné ruské církve. To spojení, tedy s tou státní mocí. To se táhne od doby carů. Samozřejmě církev byla potom po roce 1917 po říjnové revoluci za komunismu velmi potlačována. Nicméně teď po obnově života té církve po Gorbačovově perestrojce zase tedy je takové to hlavní. Mluví se o tom symfonie. Symfonie mezi státní a církevní mocí. A samozřejmě to často tedy také znamená jistá spolupráce, podpora té státní moci. Ale je třeba říci. Teď jsem se dočetl, že roste počet pravoslavných duchovních nebo ještě přesněji řečeno, ruských duchovních, moskevského patriarchátu, kteří se staví tedy proti válce. A jasně říkají, musí to tedy přestat. Tak to je velmi pozitivní znamení. Nejen tedy ta občanská společnost, ne jen ty stateční Rusové a Rusky, kteří přicházejí na ta náměstí i za cenu toho, že jsou biti, nebo že jsou vězněni. Ale právě, že i z řad duchovních se ozývají tyto hlasy, a to je velmi pozitivní.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ostřelování škol, bombardování městských zástaveb, ať už v Kyjevě, v Charkově nebo v Mariupolu. Hlavní prokurátor haagského Mezinárodního trestního soudu zahájil vyšetřování možných válečných zločinů. Zločinů proti lidskosti či genocidy na Ukrajině. Chce se také zabývat celým obdobím od anexe Krymu v roce 2014 až po současnou invazi. Jak vnímáte vlastně tento další moment, co se týče jaksi, no vyšetřování nebo vůbec prostě dopadů této ruské invaze. Co si slibovat od Mezinárodního trestního soudu?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Tak tam bych byl opatrný. Samozřejmě jsem pro to je dobře, že se tento soud takto vyjádřil. Ale jestli opravdu tedy k tomu dojde, to je veliká otázka. Ale tady opravdu Evropa zaspala. Nejen Krym ale předtím také třeba Abcházie Jižní, Severní Osetie. O tom si v podstatě jako vůbec nemluví. Nemluví se o Podněstří. Já kdysi byl v Podněstří, byl jsem v Severní Osetií. Takže vím, jak to tam tedy vypadalo. Tam si člověk připadal jako v dobách Sovětského svazu. A v podstatě západ prohrál, že je to danost. Takže tady je veliký dluh, tedy západních demokracií, že teprve teď se tedy probudila. Ale je dobře, že snaha tedy pro té právní stránce, se touto záležitostí zabývat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Konstatuje světící biskup pražský Václav Malý. Změňme téma emeritní papež Benedikt šestnáctý před pár dny požádal o odpuštění v souvislosti s kauzou sexuálního zneužívání duchovními v době, kdy stál v čele mnichovského arcibiskupství. Nepřiznal ale žádné osobní nebo konkrétní provinění. Reagoval tak na nedávnou zprávu vyšetřovatelů, podle které ještě jako kardinál Josef Ratzinger pochybil ve čtyřech případech sexuálního obtěžování. Asi bychom, pane Malý, mohli nejdříve vysvětlit, o co přesně šlo. Jenom upřesním, že Josef Ratzinger, což je občanské jméno emeritního papeže stál v čele mnichovské arcidiecéze v letech 1977-1982.

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Tak já přesně ty kauzy neznám, ale víte, ono je to někdy složité. Mně přijde oběť řekne, že tedy měsíc zneužil. Ale to se musí jako prokázat. Ale je chyba, pokud je, je už hodně, hodně tedy znamení, že se tak stalo, aby ten kněz byl postaven do toho okamžiku, než se soudně rozhodne o jeho vině nebo nevině mimo duchovní službu. A tady se nestalo. Tady někteří kněží byli tedy přeloženi do jiných farností. Nešlo tedy ve vlastním slova smyslu o krytí, ale právě o určité opomenutí. Ale je třeba říci, že když Ratzinger a Benedikt šestnáctý byl papežem. Takže právě on přijal jednak ty oběti toho sexuálního znásilnění. A zavedl přísná pravidla, jak se má zacházet s těmito kněžími, jak se tedy má s nimi jednat. To do té doby tedy nebylo. Dneska je to starý pán. Já jenom chci zdůraznit, že si vážím toho, že dovedl abdikovat, když už mu ubývaly síly. Že dovedl tedy i teď říci, aniž tedy přiznává nějakou osobní vinu nebo opominutí, ale že se omluvil. A já myslím, že bychom takto jako tu situaci měli přijmout. Byla to trochu jiná doba. To není nějaká omluva. Ale na druhé straně se mi zdá, že ten tlak mediální je příliš jiný a že ho staví do negativního světla. A tady bych byl jako velmi opatrný.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Podle té zprávy, která byla zveřejněna v lednu pan Ratzinger v době svého působení ve funkci na té mnichovské arcidiecéze, měl řešit nebo řešil 4 případy zneužívání. A autoři té zprávy ho obviňují z pochybení, protože podle nich neomezil službu kněží ani poté, co byli odsouzeni za trestné činy. Zpráva také ukazuje nebo našla pochybení u jeho předchůdce i nástupce a odhaduje, že v průběhu několika desetiletí zažilo zneužívání nejméně 497 obětí a dopustilo se ho nejméně 235 podezřelých. Pane Malý, vy už jste řekl, že za emeritního papeže se začalo konat, za jeho pontifikátu odešlo nebo spíše bylo odejito kvůli těm kauzám na 400 kněží z celého světa. Jak se k tomu staví tuzemská katolická veřejnost, představitelé církve k problematice sexuálního zneužívání.

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Samozřejmě u nás je v katolické církvi v České republice těch případů málo. To neznamená, že si můžeme pískat, ale bylo, řešilo se to.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Když, promiňte, říkáte málo, je to v řádech jednotek, desítek, stovek?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
V řádech jednotek.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A řešilo, vyřešilo se to?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Ano, řešilo se to. Na druhé straně znovu opakuji, je třeba chránit tedy také toho, který je obviněn a teprve až soudní bude rozhodnuto, ano je vinen, tak potom na toho člověka poukázat. Ale byl tady třeba jeden případ, že ten člověk byl obviněn a nakonec to děvče to odvolalo. Na tom knězi to do dneška visí, působí v jedné farnosti. Ale samozřejmě každý už ho má, tedy zaznamenán s tímto. Takže opravdu je vždycky třeba velmi rozumně vážit. To neznamená mávnout rukou. To neznamená říci, nic se nestalo. Ale na druhé straně na základě tedy toho obvinění být trpěliví, až se tedy to obvinění prokáže. To takto se snaží tedy v českých diecézí, biskupové řešit. Samozřejmě v minulosti došlo i tady k pochybení, nebudu jmenovat tu konkrétně diecézi. To mi jaksi nepřísluší. Teprve i my se to učíme. Jsou to velmi smutné záležitosti. Je třeba to naprosto jasně odsoudit, říci ne. Ale na druhé straně je třeba také zase chránit čest i toho, který je obviněn a když se to prokáže, prosím. Ať je zbaven tedy služby.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Snaží se tedy podle vás katolická církev aktivně tlačit na objasňování, okolností na ty případy, na vyšetřování, aby byli, ta nejdříve je to podezření. Ale prostě, aby se to vyšetřilo, prošetřilo a?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Ano, je spolupráce s orgány v trestním řízení. Policie spolupracuje. Ta spolupráce je celkem dobrá a opravdu mohu říci, že už se to jaksi nezametá pod prah, opravdu ne.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Říká světicí biskup pražský Václav Malý, host dnešního vydání pořadu Jak to vidí.

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
To jste mi dala takové nepříjemné téma.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ale téma velmi důležité.

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Určitě.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
To se asi shodneme. Věřícím začal čtyřicetidenní půst. Jak víme, jeho smyslem je duchovní očista před Velikonocemi. Pro vás, jak vnímáte toto období a možná i v kontextu právě války na Ukrajině, pane biskupe Malý?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
No, tak nejedná se jenom tedy o to, že si něco odřekneme v jídle. Nebo že si odřekneme třeba něco v zábavě, ale já ten půst vidím především, že člověk si zase nějak tak srovná svoji mysl. Zjednoduší svojí mysl. Zbaví se všech takových těch kalů. A znovu si řekne, co je tedy důležité pro můj život. Znovu také jaksi proseje své informace, kterých je plný. Znovu proseje své vztahy vůči druhým lidem. V tomhle já vidím hlavně smysl toho postu. Nejenom v té tělesné oblasti, protože tam je to často velmi důležité. Pokud člověk má nějaký jako čistější prostor, zjednodušený prostor ve svém myšlení. Tak samozřejmě potom jaksi má cenu i to odřeknutí se tělesné. Ale pokud člověk jenom dá na tyhle ty úkony tělesné. A v podstatě v mysli zůstává jistý zmatek, jistý chaos. Tak myslím, že to jako neodpovídá smysl a výzvě té postní doby. Je třeba znovu nějak tak kázeň té mysli. A znovu nějak tak ten půst od takového rozptylování. Víte, protože člověk je dneska rozptylován mnohama záležitostmi. Stále tedy koukám, na ty nové zprávy stále tedy slídí, co a kde se děje. A i v tomto tady je určitá kázeň. Tak takhle já chápu. Samozřejmě záleží na každém člověku. My jsme bytosti svobodné, ale v tom je tedy veliká svoboda, že i v tomhle nějak se snažíme o určitou očistu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Co byste možná poradil, jak i vracím se k té aktuální situaci na Ukrajině třeba. Jak vy si v uvozovkách, dávkujete ty zprávy, informace, které nabíhají opravdu každou vteřinu?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Tak je pravda, že se nedívám každých 5 minut, že se dívám tak 2× 3× denně, protože teď tedy v souvislosti s tou válkou. A vážím hodnotu těch informací. Samozřejmě se snažím taky vidět trošku ty širší záležitosti. Tak nějak si uvědomím, co opravdu je podstatné za ten den na těch informacích, co bych měl vzít za své. A kdyby zůstal tedy velmi opatrný. To se týká třeba těch počtů. To se týká různých kalkulací. Protože jedna věc jsou zprávy, ale druhá věc jsou titulky. A víte, to je dneska velké nebezpečí médií, že často ty titulky neodpovídají úplně té zprávě nebo tomu komentáři. Protože musí tedy upozornit na sebe. Takže zdaleka neřídit se ve své orientaci jenom titulky.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Co je pro vás, pane biskupe Malý, v této době vlastně měli jsme dva roky různé restrikce lockdowny. Byli jsme konfrontováni s naprosto bezprecedentní situací po covidu-19 onemocnění. Teď vlastně jsme konfrontováni s válečnou realitou. Co je pro vás to nejpodstatnější?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
To nejpodstatnější je, že jsem si trošku zase udělal pořádek ve své mysli. Znovu se zamyslel nad tím, co obsahuje moje služba, na co bych se měl soustředit, kde mám tedy veliké dluhy. A zároveň si udělat, jak už jsem o tom mluvil, pořádek ve své mysli. A zároveň tedy také si uvědomit, co skutečně životu potřebují. A jestli tedy ta spotřeba není příliš velká. To nemyslím jako nějaké přejídání nebo tak. Ale samozřejmě člověk je zvyklý třeba na určité pohodlí. A teď si říct, to jako k životu nepotřebuje. Já myslím, že to je důležité teď i pro naši společnost. Protože ty dopady nechci tady strašit. A něco jaksi předvídat. Ale budou se týkat tedy i naší republiky, naší ekonomické situace. A oni už jsou tedy zřetelné i vůči té části obyvatel. To je třeba si tedy uvědomit. Já zatím tedy v té kategorii nejsem. Ale na druhé straně musí člověk jaksi myslet, jestli opravdu to, co užívá teď, jestli to potřebuje, jestli se nemůže také něčeho vzdát.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A pravidelní posluchači Jak to vidí vědí, že vy potřebujete, teď dávám za to otazník, určitě tedy máte rád umění, divadla, kulturu. Možná i tímto směrem uvažujete. Dopřát si i v této vypjaté době?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Já, abych jenom povzbudil posluchače, že se dějou také pozitivní záležitost.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Přesně tak.

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Ne jenom ta Ukrajina. Teď jsem byl na výstavě Expo v Holešovicích v Praze, kde jsou obrazy Františka Kupky, Alfonse Muchy. Výborná výstava, doporučuji. Jsou tam některé obrazy, které jsou poprvé vůbec na území naší vlasti. A potom ve Valdštejnské jízdárně v Praze je už dlouhodobě výstava o Buddhovi vím a buddhismu, také doporučuji. Je to tedy velmi poučné. A navštívil jsem představení v Dlouhé, které se jmenuje Konec rudého člověka. A je to v podstatě o období po peestrojce v tom prvním desetiletí, popis peestrojce v jedné ruské rodině velmi privilegované. Jak tam tedy probíhají ty vztahy. Velmi pěkné představení, režíroval pan Vajdička, což je velmi dobrý režisér. Doporučuju Dlouhá v Praze. Tak to jenom pro povzbuzení a jistě se toho děje více. Konečně se trošku rozbíhá i ten kulturní život.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Takže hledat i pozitivní okamžiky, něco pro duši?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Ano samozřejmě, protože to člověk najednou. Já, když jdu z té výstavy, tak jdu tak jaksi nadneseně. A tak rád jdu zase na ty Hradčany pěšky, a tak se na lidi usmívám.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A usmíval se i tady ve studiu světící biskup pražský Václav Malý. Já vám děkuji za vaše komentáře i za vaše povzbuzení. Pane Malý, přeji vše dobré a samozřejmě posluchačům také. Mějte se hezky.

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Děkuji za příjemné chvíle s vámi. A přeji to i všem posluchačům nejen klidný víkend. Ale prosím vás, překonávejme ten strach. Děje se i spoustu toho kladného, o to se opřeme.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zita Senková se připojuje a přeje všem dobrý den.

Pořady Českého rozhlasu automaticky přepisuje aplikace Beey www.beey.io. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.