Přepis: Jak to vidí Václav Malý – 1. dubna 2022

1. duben 2022

Hostem byl světící biskup pražský Václav Malý.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dobrý den přeje Zita Senková. Ve studiu vítám svítícího biskupa pražského Václava Malého. Rada vás vidím, dobrý den.

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Dobrý den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Věnovat se budeme například reformě římské kurie, která otevírá prostor laikům. Připomeneme posledního rakouského císaře českého a uherského krále Karla I. Habsburského, který zemřel přesně před 100 lety. A připomeneme také zastánce svébytnosti střední Evropy. Přeji nerušený poslech. Papež František završil reformu ústřední správy římskokatolické církve, známé jako kurie. Nová pravidla stanovují, že posty v čele vrcholných orgánů Vatikánu nemusí zastávat jenom duchovní ale mohou v nich působit i pokřtění laici včetně žen. Pane Malý, je to největší reforma Františka, papeže Františka?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Ano, co se týká správy církve, tak to je zatím největší reforma, která vejde tedy v platnost 5. června tohoto roku a prvotním úkolem i těch vatikánských úřadů je právě, aby spolu komunikovaly, aby se podpořil takzvaný /nesrozumitelné/ proces. To znamená, aby lidé spolu na různých úrovní, různých úrovní institucí spolu hovořili. Aby toho nebylo jenom nařízení ze shora nebo rozhodnutí ze shora, ale aby se naslouchalo také tedy hlasu těch, kteří na ty úřady nedosáhnou, ale můžou dávat také podněty. A zároveň to také znamená určitou decentralizaci. To neznamená zpochybnění služby papeže, ale decentralizaci v tom smyslu, že zodpovědnost a rozhodování také podle principu subsidiarity by měla být na té nižší úrovni, ať už jsou to tedy jednotlivé diecéze nebo církve, na jednotlivých územích nebo v jednotlivých státech. Tohle je třeba říci a prvotní úkolem i této vatikánské správy je misijní poslání. To znamená podpořit hlásání evangelia, které je nabídnuto jako dobrá cesta pro lidský život. Znovu říkám jako nabídka, ale na tohle se především soustředit, aby se z toho nestal jenom takový správní aparát. A v tomto smyslu myslím, že ta reforma je velmi důležitá, přirozeně média si všimla především také tedy toho povzbuzení, že významné postavení v těchto jednotlivých takzvaných dikasteriích mohou mít ženy, což je vítané. To chci zdůraznit, ale není to tedy jediné plus. Další plus je také v tom, že ti, kteří budou zastávat službu v čele těchto institucích, tak jí mohou zastávat nejdéle 2× 5 roků. A to je velmi důležité, protože někteří ti představitelé už tam byli třeba celá desetiletí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
54 stran, celý dokument nahrazuje ta předchozí pravidla, která vydal papež Jan Pavel II. v roce 1988. Trvalo to docela dlouho, pane biskupe, že než došlo vlastně k ukotvení té celé reformy.

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Také ono to v katolické církve vždycky trošku trvá dlouho. Málo platné, je to instituce, která už teda 2000 let, a když má dojít k nějakým změnám, tak je třeba opravdu dobře uvážit, co může být plodné, co není jenom humanitárním nápadem. Ano, trvalo to dlouho, ale řeknu, je to pozitivní, že se konečně dospělo k nějakému závěru. Není to definitivní rozhodnutí. Samozřejmě církev půjde dál dějinami a třeba za 100 let zase budou nové výzvy nebo dokonce za 50 let, ale teď myslím, že to bylo opravdu dobře promyšleno. A je dobře tedy, že k tomu kroku František přistoupil.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jaké reakce vyvolala ta reforma kurie? Té vlastně ústřední správy římskokatolické církve?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Tak já mohu hovořit jenom z prostředí české katolické církve, a to jenom velmi omezeně. Tak samozřejmě jsou na to také různé názory. Není to všemi nadšeně přijímáno. To víte, že to přinese určité diskuze, určité pochybnosti. Na druhé zase nadšené podpory, podpory. Církev to je společenství lidí různých náhledů, takže jsem se setkal s hlasy pozitivními i s hlasy, které tedy vyslovují určitou pochybnost.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Sehrál podle vás slib tehdy ještě Chorcheho Bergoglio reformovat, cituji objemnou a neefektivní vatikánskou byrokracií, která dohlíží na chod církve s počtem přes jednu miliardu věřících, zásadní roli při jeho zvolení papežem Františkem před těmi devíti lety v roce 2013?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Ano, sehrálo to roli a František se netajil tím od samého počátku, že chce tedy pohnout s tím velikým aparátem, že chce tu církev více tedy otevřít výzvám současné doby. Myslím i z toho důvodu, že byl zvolen, že měl zkušenost se sociálními záležitostmi Jižní Ameriky, že chtěl trošku více tedy otevřít církvi, takže tohle už je tedy další krok, i když samozřejmě ta představa tehdy, když byl zvolen, tak se teprve upřesňovala.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Při středeční generální audienci ve Vatikánu v aule Pavla VI., papež František pozdravil ukrajinské děti a také poděkoval těm, kteří pomáhají Ukrajincům prchajícím před ruskou agresí, která trvá už 5 týdnů. Pane biskupe, jak česká katolická církev se angažuje v té pomoci pro ukrajinské uprchlíky?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Česká katolická církev se angažuje hodně. Jednak byly vypsány sbírky a jednak katolická charita, ať už na úrovni diecéze nebo na úrovni celostátní. Tak tyto uprchlíky přijímá, pomáhá jim, aby měli kde bydlet. Pomáhá jim také radou. Třeba i psychologickou podporou. Zároveň pro ně také shání i některé materiální záležitosti, takže ta činnost se opravdu rozvíjí na úrovni těch charit i na úrovni jednotlivých farností. Řekl bych, že z velké části katolíci v České republice tu pomoc vzali za svou. To bych chtěl tedy zdůraznit i za to poděkovat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jaké jsou postoje pravoslavné církve? Jenom připomenu, že před dvěma týdny pražský arcibiskup Dominik Duka označil za selhání výroky moskevského patriarchy Kirilla, který podporuje politiku ruského prezidenta Vladimira Putina. Jaké reakce jste zaznamenal právě z té pravoslavné církve, ať už v Rusku nebo na Ukrajině?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
No, tak přirozeně to, co vyhlásil patriarcha Kirill těsně po vstupu ruských vojsk na území Ukrajiny, tak je trapné. On to v podstatě řekl, že je to boj proti morálnímu rozpadu západu, že tomu podléhá tedy i Ukrajina a že je to boj zase za hodnoty. Vůbec to nenazval tedy nějakou invazí nebo začátkem války. Ale zneužil tedy této duchovní roviny k podpoře prezidenta Putina. A to myslím, že vyvolalo velmi negativní reakce. Co tak mám možnost, to vyvolalo negativní reakce, nejen tedy mezi katolíky, ale vůbec i občanů České republiky, jak jsem měl možnost, i když tu situaci české pravoslavné církve tolik neznám. Nebyl vysloven ani ze strany české pravoslavné církev plný souhlas s tím prohlášením patriarchy Kirilla.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Mimochodem už před dobrým měsícem papež František odmítl ruské tvrzení a vzkázal do Moskvy, že na Ukrajině vlastně provádí, jak je rétorika Kremlu v uvozovkách, speciální vojenskou operaci. Konflikt papež nazval válkou a Ukrajinu označil za zemi mučedníků, ve které cituji, dál tečou potoky slz a krve. Mimochodem podle aktuálních zpráv, respektive podle sdělení britského ministerstva obrany Rusko přesouvá své vojenské jednotky z Gruzie, aby posílil svou pozici na Ukrajině a do Kyjeva míří. Samozřejmě ty informace nejsou úplně veřejné. Předsedkyně, respektive detaily té cesty, abych byla přesná, předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. Ta vás mimochodem zaujala tato politička.

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Ano, tato politička mě zaujala a docela jasným postojem podpory lidských práv. Nedávno byla tedy zvolena do čela Evropského parlamentu. Pochází z Malty, hájí práva rodiny, což myslím, že tedy velmi důležité v tom jistém tedy zmatku těch mnoha, mnoha výzev, před kterými Evropa stojí. A je dobře, že se odhalí podpořit osobně prezidenta Zelenského a vůbec tedy Ukrajinu, že to není jenom takové prázdné gesto nebo slova, ale že se vydala do Kyjeva, kéž by ta mise zase povzbudila Ukrajince v jejich dalším úsilí. Jenom chci, chci říct tomu patriarchovi Kirillovi byl osobní rozhovor mezi papežem Františkem a patriarchou Kirillem, z podnětu tedy papeže Františka. Bylo by zajímavé, co si řekli, protože se docela dlouho už plánovala návštěva papeže Františka v Moskvě. To samozřejmě teď možné není za dané situace. Tak by člověka zajímalo, co si sdělili samozřejmě, o tom nejsou žádné zprávy, ale je důležité, že František se odhodlal k tomuto kontaktu, že toho Kirilla neodepsal a ono je třeba pořád ještě hovořit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Čekal byste, pane biskupe Malý, větší možná apel ze strany pravoslavné církve na zastavení těch bojů, zastavení ruské agrese?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Já jenom bych chtěl říci, dočetl jsem se docela nedávno, že ta církev ukrajinská ortodoxní, která dosud patří pod moskevský patriarchát, takže 12 biskupů této církve pod moskevským patriarchátem a 236 kněží vyslovilo jasný nesouhlas s invazí ruských vojsk na Ukrajinu. Takže to není tedy tak černobílé, to už je nějaká síla. Když 22 tedy biskupů a více než 200 kněží vysloví tento nesouhlas. Takže ani ten moskevský patriarchát ani ortodoxní církev moskevského patriarchátu nemůžeme vidět černobíle a i v samotném Rusku se ozvalo taky několik desítek duchovních, kteří teď jsou pronásledováni, kteří nesouhlasí tedy s tou invazí. Já bych jenom chtěl upozornit, abychom potom nezjednodušovali. Samozřejmě je to zločin, je to masakr, jak to nazval papež František tato invaze, tato válka na Ukrajině ze strany Ruska. Na druhé straně, abychom všechny Rusy neházeli do jednoho pytle, abychom stále měli na zřeteli, že tam jsou i lidé, kteří ze strachu mlčí, ale rozhodně to neznamená také souhlas a hlavně, abychom dovedli rozlišovat, abychom tím nějak tak nezavrhli ani celou velikou tradici kultury, ať už hudební, ať už literární, protože taková jména, že jo jako Dostojevský, Čechov, Turgeněv a mohli bychom jmenovat další a další, Čajkovský a další a další tedy vynikající muži a ženy kultury, tak to je, patří do pokladu kulturního i duchovního dědictví celé naší planety. Tak, abychom právě nezjednodušovali a všecko to nechtěli nějak tak jako odepsat. Je třeba rozlišovat mezi jednotlivými třeba, třeba i umělci, jako je Gergijev, vynikající dirigent, který pořád podporuje Putina, tak tam je správné, že není teď jako zván na různá mezinárodní fóra, ale neplatí to ode všech. Zase jsme slyšeli, že třeba jedna primabalerína vynikající teď emigrovala na západ, která vyslovila jasný nesouhlas. Tak jenom chci na toto upozornit, abychom nebyli ideologové, a abychom to Rusko úplně tak nepodepsali jako takové. Něco jiného je Putin, jeho /nesrozumitelné/. Něco jiného je ruská armáda zneužitá v této válce proti Ukrajině, ale je třeba stále tedy vidět, že i mezi Rusy je spousta vynikajících lidí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A je, pane Malý, správné chtít po konkrétně ruských umělcích, aby se jaksi politicky vyjádřili? Na to například narazila sopranistka Anna Netrebko, už jste se zmínil o ruském dirigentovi Georgievovy, kterému byla vlastně zrušena v Mnichově smlouva jako šéfdirigent tamního orchestru a v podstatě bylo mu zrušeno další působení. Přerušili s ním spolupráci mnoho dalších orchestrů. A Anna Netrebko říká, že vlastně ona je v uvozovkách jenom umělkyně, že není politický člověk. Co si o tom myslíte? Mimochodem ona zrušila sama své koncerty, nejspíš teda dříve, než by to pořadatelé zrušili sami. A také nutno dodat, že například své narozeniny oslavila v Kremlu, pózovala se separatisty na Doněcku. Jaký máte názor vlastně na to dilema, jak přistupovat k těm pořadatelů?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Tak ona mě zklamala. Já jsem jí nedávno slyšel v Obecním domě, v Praze byla mimochodem na návštěvě při koncertě. Myslím si, že člověk takového postavení, který je ve světě známý, takže má určitou morální povinnost potom říci, co je špatné a co je dobré. Něco jiného usilovat o nějaký politický vliv, o nějakou politickou funkci, ale na druhé straně říci jasné ne. A člověk v jejím postavením by tuto odvahu měli míti. A to ani nevím, že teď pozvala tedy do /nesrozumitelné/ i separatisty z Doněcka.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ne to bylo před několika lety.

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Lety.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ona sama byla na Doněcku a své narozeniny loni, pokud se nepletu /souzvuk zvuků/.

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Ale od ní bych očekával, že řekne jasné ne. Protože to je veliká také zodpovědnost. Člověk, který veřejně vystupuje, tak samozřejmě se od něj očekává jistě tedy umělecký výkon, kulturní výkon. Ale jsou určité situace, kde ten člověk by měl říci to, co si opravdu tedy myslí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Nicméně a vracím se vlastně k úvodu, pane biskupe, je nezbytné odlišit teda umělecká díla od umělců?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Ano, samozřejmě, protože víte, kdybychom soudili umělecká díla jenom podle charakteru některých umělců, dobře to víme z dějin literatury, z dějin hudby, no také často bychom museli mnohá ta díla odepsat. Tak je opravdu třeba rozlišovat. Samozřejmě je skvělé, když někdo vytvoří vynikající literární, hudební nebo výtvarné dílo. A když zatím také stojí jeho osobní charakter, ale opravdu je třeba toto rozlišovat, nebuďme ideology.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Říká světici biskup pražský Václav Malý. Ukončení války a uzavření míru pokládal za svůj prvořadý úkol Karel I. Habsburský. Když se v roce 1916 po smrti císaře Františka Josefa ujal vlády nad rakousko-uherskou monarchií. Právě dnes 1. dubna uplynulo 100 let od jeho smrti. Zemřel v exilu na Madeiře ve věku 34 let. Zanechal po sobě mladou vdovu se sedmi malými dětmi, narození osmého potomka se očekávalo. Karel I. vlastně nikdo nečekal, že by právě on mohl usednout na císařský trůn.

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Ano, byl to synovec Františka Josefa. Bylo to uprostřed první světové války a opravdu to teda byla velmi těžká doba a převzal tedy velmi těžké žezlo, kdy byl postaven do čela Rakousko Uherska. Je třeba říci, že se od samého počátku snažil tedy o jednání, aby se ta hrozná první světová válka už dál nerozvíjela, aby byla ukončena. V tomto byl neúspěšný, mělo to různé důvody, protože spojenec Německo ho nepodpořilo, nepodpořili ho ani mnozí vlastní generálové tehdy Rakousko Uherské armády. Nepodpořili ho ani někteří ministři. Nicméně on v tomto úsilí pokračoval, i když tedy to nebylo přímé jednání s těmi mocnostmi, jako je Francie nebo Anglie, ale zprostředkované. V podstatě tato jednání vedli jeho švagrové bratři, jeho ženy Zity. Takže samozřejmě, když někdo jedná skrze prostředníka, je to důležité, ale ještě důležitější je, se osobně setkat, tak k tomu nedošlo. Ale nelze mu upřít tuto snahu. Zároveň měl tedy i sociální cítění, protože založil ministerstva sociální péče, ministerstva národního zdraví, což v té situaci velmi kruté během první světové války byl také tedy krok kupředu. Prosazoval, aby se nebombardovalo na civilní cíle. A samozřejmě také tedy prosazoval, že by měla být větší autonomie těch národů, které patřily do Rakousko-uherské říše. Po ukončení první světové války ovšem úplně tak nepochopil tu situaci, protože se nechtěl vzdát tedy jako císař. To myslím, že by patřilo, protože vznikaly tedy různé nové státy, když se rozpadla Rakousko-uherská říše, ale rozhodně tedy byl proti násilí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jak vlastně vnímáte i jeho snahy obnovit parlamentarismus?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Samozřejmě to byl krok kupředu, že jo, protože ta moc za Franze Josefa se soustřeďovala na jeho osobu a on všechno jako řídil, takže, že to bylo také podílení se o moc, ale samozřejmě naslouchání tedy také těm dalším představitelům nejenom tedy těm nejbližším rádcům, takže to byl krok kupředu, ale samozřejmě je pochopitelné ta emancipace těch národů Rakousko-Uherska po první světové válce. A to myslím, že on úplně nepochopil a že se toho císařského titulu měl vzdát. Potom byl tedy samozřejmě vyhnán na ostrov Madeira, kde v tom velmi mladém věku zemřel.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jaký měl vztah Karel I. k českým zemím, on vlastně nejenom, že uměl česky, dokonce vysokou školu pražskou univerzitu vystudoval jak v němčině tak v češtině.

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
On uměl výborně česky. Ono v podstatě na něj měl být Ferdinand d'Este, protože mu velmi brzo zemřel otec. A Ferdinand d'Este byl jeho strýcem. A on žil také dost dlouhou dobu v Brandýse nad Labem, kde koupil zámek, takže město Brandýs nad Labem, kde ten zámek je, tak je živlou tedy, živým znamením přítomnosti tohoto posledního rakouskouherského císaře Karla I. Habsburského.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A ve Františkových Lázních se setkal se svou tehdy budoucí manželkou Zitou Bourbon Parma.

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
A jinak vedl takový osobní velmi vzorný manželský a rodinný život, což u těchto pohlavárů ne vždy je případ, že jo. A on tedy opravdu se snažil v osobním životě, žít příkladně, tak to je také třeba zdůraznit. Jenom bych zmínil, že v roce 2004 3. října ho blahořečil zemřelý papež Jan Pavel II.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Pokud se nepletu, tak se uvažuje také o blahoslavení jeho manželky Zity.

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Taky jsou /souzvuk zvuků/ nebo osvěty, nevím, v jakém je to tedy stádiu, ale je pravda, že vedly tedy vzorný rodinný manželský život.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Přesuňme se do současnosti před několika dny zemřel Erhard Buzek, bývalý rakouský místopředseda vlády. Mohli bychom říct, zastánce svébytnosti střední Evropy?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Byl to vynikající muž. Já jsem měl tu čest, že mě navštívil ještě jako disidenta před rokem 1989. Byl to muž, který tedy se bral za ty, kdo usilovali o svobodu v tehdejším Československu, ale ne v Československu, také třeba v Polsku, v Maďarsku nebo v bývalé Jugoslávii, ale stýkal se tedy nejen s disidenty, ale také podporoval i aktivní katolíky, protože sám byl tedy praktikující katolík, který se velmi angažoval v tom po koncilním hnutí římskokatolické církve v Rakousku. Takže to byl člověk, který měl takovou přímou životní cestu a zároveň tedy dovedl mluvit i s těmi, kdo nesdíleli třeba katolickou víru. A to jsem si ho velmi tedy vážil. Po roce 1989, co ještě asi 2× potkal. Naposled asi před třemi lety, kdy jsem měl přednášku ve Vídni a byl jsem rád, že jsem s ní mohl pohovořit. On byl činný tedy jakožto předseda rakouské lidové strany po v roce 89 několik let místopředseda rakouské vlády. Ale například také velmi se zasloužil o takzvaný pakt stability. To bylo úsilí právě toho usmíření a zklidnění té situace na Balkáně. Dobře víme, že co bylo začátkem devadesátých let v Bosně a Hercegovině, Srbsko, Chorvatsko, Kosovo. Tak tam měl velikou zásluhu. A předtím se stal významný nejen společnosti Bernarda Bolzana. To byla taková Rakousko Česko-německá společnost, která stále zdůrazňovala svébytnost střední Evropy. On zdůrazňoval, že ta střední Evropa to není nějaký východ nebo nějaké posunutí Evropy na východ, ale to je svébytný tedy celek a také takto o tom hovořil. A do toho přirozeně zahrnoval také i tehdejší Československo. Takže on má mnohé, mnohé zásluhy a samozřejmě podporoval také náš vstup do Evropské unie, do těch evropských struktur, o nás není tolik známý, ale byl bych tedy nerad, kdyby se na ni úplně zapomnělo, protože to byla opravdu člověk čestný, charakterní, rovný, který se díval okolo nejen tedy na svojí nějakou osobní kariéru.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jak silný je hlas v současnosti, hlas střední Evropy, pane biskupe?

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Střední Evropa teď trochu rozpolcená, protože premiér Orbán si vede trošku svojí tedy politiku. Samozřejmě ani s Polskem nebo s tou novou vládní garniturou nejsou úplně snadné vztahy, ale je dobře, že premiér Fiala společně s představiteli Polska navštívil Ukrajinu, takže ta střední Evropa ta čtyřka úplně ne ve všem dobře spolupracuje. A myslíme, že by bylo třeba určité sladění, protože potom ten náš hlas bude silnější, než když každý z těch států střední Evropy sleduje jenom nějakou vlastní linii.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Konstatuje na závěr dnešního vydání Jak to vidí světící biskup pražský Václav Malý. Děkuji za váš čas i postřehy a přeji vše dobré.

Václav MALÝ, pražský pomocný biskup
Děkuji za příjemné posezení a přeji všem posluchačům, aby neztráceli naději, aby nepodléhali strachu. Naděje umírá poslední.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zita Senková přeje všem příjemný den a dobrý poslech dalších pořadů Českého rozhlasu Dvojka.

Pořady Českého rozhlasu automaticky přepisuje aplikace Beey www.beey.io. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.