Přepis: Jak to vidí Tomáš Kraus – 10. června 2021

10. červen 2021

Hostem byl tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus.

Vladimír KROC, moderátor
Dnes je hostem pořadu Jak to vidí tajemník federace židovských obcí v České republice Tomáš Kraus dobrý den.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
Dobré ráno.

Vladimír KROC, moderátor
Společně a velmi osobně si připomeneme výročí vyhlazení středočeských Lidic nacisty před sedmdesáti devíti lety. Zaměříme se na aktuální dění v Izraeli, vzestup antisemitismu ve světě a připomeneme, že dnes se bude vyhlašovat prestižní Mezinárodní literární cena Franze Kafky. Dobrý poslech vám přeje Vladimír Kroc. Dnes je desátého června a připomínáme si sedmdesáté deváté výročí tragédie v Lidicích. V sobotu má být na místě nacisty vypálené vesnice jenom komorní pietní akce. Vy k těm událostem máte osobní vztah, váš otec, František Robert Kraus, byl jako terezínský vězeň jeden ze třiceti lidí, kteří byli nuceni pohřbívat v Lidicích zavražděné muže. Vyprávěl vám to někdy?

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
No, tak já jsem v té době byl ještě dítě. Ale pravda je, že si pamatuju, on to několikrát sepsal, několik povídek v různých formátech, vydával to svědectví všemožně samozřejmě, protože to pro něj byl a on potom vlastně prošel Terezínem, Osvětimí několika dalšími koncentračními a pracovními tábory. A o těch Lidicích vždycky mluvil, že to vlastně bylo jedno z těch nejhorších traumat, které zažil, protože tam byl opravdu poprvé vystaven tomu, tomu běsnění.

Vladimír KROC, moderátor
Navíc se ti lidé, ti vězni /nesrozumitelné/ si do poslední chvíle mysleli, že oni mají být tou obětí.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
Ano, přesně tak, protože oni vůbec nevěděli, kam jedou, co se s nimi bude dít, to jim nikdo neřekl a teprve na místě se dozv, vlastně sami zjistili, o co, o co vlastně běží. A vlastně vůbec nechápali, proč k tomu vůbec došlo. A já si ale, kdybych se měl podívat na ty svoje vlastní zážitky, já si pamatuju, že jsme s tátou jednou byli pozváni armádním filmem, aby se taková věc, to jeho svědectví natočilo. Takže já jsem byl s ním, on mě vzal s sebou tehdy. Ten film točil tehdy pan režisér Háša a já jsem potom o tom mluvil s Květou Fialovou, která byla tedy jeho partnerkou, pana režiséra, a ona si vzpomněla na to, že vlastně ten film byl, že se natočil poměrně dlouhý ten pří, příspěvek a potom v tom výsledném formátu bylo použito asi minuta nebo bez a navíc vůbec identifikace, kdo vlastně ta mluví. Takže můj táta mluví jaksi na závěr toho celého dokumentu asi minutu, přestože měl vlastně k tomu nejblíž.

Vladimír KROC, moderátor
Četl jsem, že mezi mrtvými poznal svého kolegu ČTK Františka Kubíka.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
Ano, ano. Ono to pro něj bylo právě docela traumatické i v tomhle tom, protože on jakožto novinář se pohyboval v tom světě prvorepublikovém, předválečném poměrně jaksi často a měl spoustu přátel a mezi jinými pro něj právě bylo naprosto neuvěřitelné, že tam poznal právě tohoto svého kolegu.

Vladimír KROC, moderátor
Tak, aby se podařilo utéct na sklonku války z pochodu smrti, jak složitý byl návrat domů pro něj?

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
No, tak já jsem z takového manželství zcela ojedinělého. Já jsem tady o tom mluvil několikrát už i se Zitou, protože oba mí rodiče přežili, jo. Oni se vzali už před válkou, což je ýjimečné, protože většinou lidé mojí generace, kteří se narodili po válce, tak pocházeli z manželství lidí, kteří přišli o své partnery právě během holocaustu, takže v našem případě to bylo trochu jinak. Takže oni se moji rodiče se opět setkali, což samozřejmě muselo být naprosto neuvěřitelné. A začali nový život a bylo to poměrně složité, protože tak, jak ze začátku samozřejmě zjišťovali, co se vlastně stalo, to ti lidé, kteří tím prošli vlastně vůbec nevěděli, ty dneska z dnešního pohledu historické souvislosti, takže postupně zjišťovali pořád doufali, že někdo z těch rodin se také zachránil, bohužel se to tak nestalo. Moje máma byla ze sedmi dětí, přežila jediná. A snažili se ale zase začít tedy úplně znova. Ze začátku to vypadalo, že se jim to povede, táta se vrátil ke svému zaměstnání tady v této budově, v rozhlase, ale taky v /nesrozumitelné/.

Vladimír KROC, moderátor
Tehdy, tehdy ta stanice byla Radiožurnál.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
Ano.

Vladimír KROC, moderátor
On začal vlastně v pětačtyřicátém a navázal tam, kde musel skončit v roce třicet osm.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
Přesně tak, přesně tak a potom založil vlastně krátkovlnné vysílání do, do zahraničí, protože on byl moderátor i v angličtině, francouzštině, němčině. A tak se postup, a vypadalo to velice jaksi nadějně, pak jsem, jako posléze, jsem se narodil já, ale předtím ještě proběhly procesy se Slánským. A to pro všechny Židy znamenalo zase obrovské trauma, protože byli vystaveni další perzekuci. To nebyl jenom Slánský a spol, to byli všichni v podstatě krajští komunističtí tajemníci, kteří nějakým zázra, zázrakem přežili buďto v zahraničí, většinou to byli lidé tedy byli to komunisté, kteří přežili v Moskvě, ale taky byli vystaveni těm menším procesům, o kterých jsem se až tolik neví. Ale v zásadě se to dotklo každého Žida v Československu tehdy tato, tato hysterie.

Vladimír KROC, moderátor
A jak se tatínek smiřoval s tím, že v roce 1950 musel z rozhlasu znovu odejít, právě kvůli svému židovskému původu, podobně jako v roce třicet osm.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
No, právě to nesl velice těžce. Ono to mělo i takové docela konotace, oni ho vyhodili i z bytu, který dostal v tom pětačtyřicátém roce jakožto náhradu za vlastně to, co tady všechno ztratil, co měli před válkou. Měli taky vlastně byt, do kterého už se ne, nemohli vrátit. A samozřejmě ho vyhodili, z, ze všech těch zaměstnání, prací. On se musel živit na volné noze. No, a je, mnoho přátel i těch, dneska můžeme říci i slavných literátů, mu poradilo, ať tedy začne psát o, o staré Praze, kterou on si pamatoval. To znamená o tom idylickém mládí v roce 1910 i, vlastně ještě před první světovou válkou. A on začal psát tyhlety povídky ze staré Prahy. Já, mně se podařilo péčí právě přátel a rodiny vydat, já jsem o tom tady za Zitou mluvil, ta, ta knížka se jmenuje Povídky ze Svrabové čtvrti. Jsou to povídky, které vycházely časopisecky většinou, ale my jsme z toho udělali teďka knížku.

Vladimír KROC, moderátor
Když mluvíme o tom literárním zpracování, jaké bylo jeho svědectví o hrdinství lidických mužů?

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
No, právě ono z toho jeho popisu vlastně vyznívá, že to nebylo úplně, tak jak je to vnímáno dodnes. Že, že ti lidé jaksi se postavili ke zdi a byli zastřeleni. Určitě ne, protože tam zřejmě docházelo k nějakým známkám odporu i když byl marný, to je samozřejmé, protože ti lidé byli obklíčeni a nebylo úniku. Ale rozhodně tam to vypadalo že, že zřejmě asi došlo k nějakém, nějakým potyčkám, ale to je samozřejmě velice nepřímé svědectví a jiné důkazy o tom nejsou.

Vladimír KROC, moderátor
Hostem pořadu Jak to vidí je dnes Tomáš Kraus, tajemník Federace židovských obcí. V syrské provincii Homs přišlo při útocích v noci na včerejšek o život osm lidí. Informovala o tom exilová syrská organizace pro lidská práva, která ze zásahu podezřívá Izrael. V tom se shoduje myslím docela vzácně i s úřady v Damašku. Proč Izrael útočí na cíle v Sýrii?

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
Tento incident je třeba ještě prozkoumat, protože je příliš čerstvý, takže není zcela jasno, co se vlastně stalo. Ale většinou to bývá tak, že Izrael velmi bedlivě pozoruje, co se děje u sousedů a v momentě, kdy zjišťuje, že by mohlo dojít k jakémusi útoku na Izrael, tak vlastně je to preventivní obrana. To je taktika, která je známá prakticky už od šestidenní války z roku šedesát sedm a v zásadě se vždycky vyplatila. Nevím, jestli je to zrovna tento případ, ale předpokládám, že to bude něco podobného, pokud se to tedy potvrdí. Ale když se podíváme na celkovou situaci, tak přece jenom to, co se stalo před těmi několika nebo vlastně několika dny dá se říci, tak je pro Izrael velice klíčové, protože nejenom to, co vlastně zaregistrovala média. To je samozřejmé, když rakety lítaly především tedy na jižní části /nesrozumitelné/ na město Aškelon. Já jsem mimochodem viděl i interview s arabskými obyvateli Aškalnu, kteří byli naprosto jaksi rozhořčeni z těchto útoků, protože oni už považovali takovéto ten, studený mír, který tam probíhal po sedm let, za jakousi předzvěst toho, že by se mohl vytvořit nějaký stabilní stav, který by, ti, ti lidé jsou prostě už otrávení, oni už toho mají dost, na obou stranách. A já jsem viděl interview s ředitelem nemocnice v Aškelonu, který z těch dvou a půl tisíce zaměstnanců zhruba pět stovek jsou Arabové a nejenom Arabové, tedy izraelští Arabové, ale lidé, kteří tam dojíždějí z toho západního břehu. Jsou rádi, že mají práci a v podstatě se s tím Izraelem identifikují. Takže tam jsou i takovéto zmínky, jsou tam i samozřejmě nálady, které opravdu vypadaly svého času tak, že takovéto dvoustátní řešení už vlastně není aktuální, protože většina těch izraelských Arabů, ale v zásadě i těch Palestinců, i když ten pojem samozřejmě nepřesný, tak vlastně by se asi spokojili s jakousi mírovou alternativou, která nebude vysloveně postavená na tom dvoustátí. Takže tyto diskuze možná ještě stojí před těmi izraelskými politiky v této nové vládní konstelaci, ale uvidíme co se bude dít.

Vladimír KROC, moderátor
K té konstelaci se hodlá, dostat, ale ještě k tomu, co se tam děje vlastně teď, protože server Aktuálně.cz citoval bezpečnostního experta Milana Mikuleckého, podle kterého se v pásmu Gazy momentálně nejedná o mír, ale o přestávku mezi dvěma válkami.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
Ano, ano. Takhle to vždycky bylo. Ono vlastně, když vycházíme podíváme se na to období, kdy se Izrael stáhl z Gazy, tak vždycky to byl vlastně jenom takový, taková přestávka a zase se přes přezbrojilo. Ale tady musím bohužel konstatovat, že to přezbrojení jde tak trochu za celosvětový míněním a včetně Evropy. Protože Evropa tam posílá určité finanční prostředky, nemalé s, a předpokládá, že jsou používány na humanitární účely tak, ostatně, jak to je na designováno, to vlastně jde, jak jsi říkal s mašličkou, aby bylo jasno, jak se tyto prostředky použijí.

Vladimír KROC, moderátor
Chcete naznačit, že nejsou takto využívány?

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
Ne, nejsou a to se právě projevuje teď, to se projevilo v těch, v té, v té epizodě desetidenní, kdy skutečně neuvěřitelné množství několika tisíc raket. Kde se vzaly? Odkud se financovaly? Kdo je vyrobil? Kdo je tam dostal? Takže tam opravdu je jakási infrastruktura, která je pozemní, která není vidět. Dneska se o tom mluví zcela otevřeně, že to takto je, ale je důležité se podívat právě na to, odkud se to vzalo a kdo to financoval. Takže já se obávám, že ty prostředky, které tam proudí, tedy /nesrozumitelné/ a je třeba říci, že vlastně i Izrael. Jako tam je zajímavý případ, kdy Izrael vlastně toto financuje, aniž by věděl co, co, co vlastně znamená. Byl případ, kdy raketa zasáhla elektrické vedení, které šlo do Gazy. A ti pracovníci té společnosti odmítli to opravit, té, té elektrifikační společnosti. A izraelská vláda jim to nařídila, protože řekla, že to není možné, aby v Gaze prostě nebyl, nebyla elektřina. No, tak jsou tam takovéhle bizarní situace.

Vladimír KROC, moderátor
Jak účinný ten izraelský protiraketový systém Železná kopule?

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
On je nesmírně účinný, ale jak jsme se taky dočetli ostatně nedávno, on je nesmírně drahý. A není připraven na to, že najednou bude zachytávat několik tisíc střel, což je skutečně novum, nebo několik stovek řekněme, prostě v těch sériích tak, jak jsou vypalovány. Mimochodem je případ té organizace UNRWA únrva, jak se říká, která vlastně má za úkol to humanitární zásobování do pásma Gazy. Teď její ředitel rezignoval, protože řekl, že vlastně Izrael tak, jak to říkal, že zničí některé budovy a varoval dopředu, tak to skutečně takto precizně udělal. Oni ho odvolali za tento výrok, který byl v podstatě neutrální, ale oni ho odvolali, jeho vedení a jaksi náhodou, já si myslím, že to není náhoda, se najednou v médiích objevilo, že vlastně i jedna ze školek, která byla fan, financování vlastně založena tím UNRWA, tak vlastně na ní byly postaveny raketové odpalovací zařízení.

Vladimír KROC, moderátor
Když jsem se zmínil o tom protiraketovém systému, tak on si ale neumí poradit třeba se zápalnými balony, které zejména v období sucha s oblibou používá Hamás. Teď vlastně jsme svědky také toho, že tam hoří les a je podezření, že tedy byl zapálen.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
Ano, to je zase, to je, ano, zpráva je příliš čerstvá, nevíme přesně, co se tam stalo, je to ze včerejška. Hoří les, ale to je něco co vlastně Izraelce strašlivě naštve, protože, jak známo, oni za těch sedmdesát pět let nebo více, když si vezmeme vlastně to první osídlování někdy na začátku století nebo konce minulého, tak se snaží z té pouště a bažin vytvořit prostě normální, normální prostředí, kde jsou lesy pole, a tak dále. A daří se jim to, takže ve skutečnosti to znamená, v té praktické rovině, že oni ty stromy, oni ty lesy vysazují a každou rostlinku vypiplávají a najednou někdo přijde, pustím jim tam tenhle balon, který všechno spálí a nebo vlastně je to zapáleno zase někde úmyslně abys, aby jaksi se uškodilo co nejvíce, no.

Vladimír KROC, moderátor
Izraelský parlament zvolil na příštích sedm let do čela státu labouristu Jicchaka Herzoga. Nahradí Reuven Rivlin jeho otec Chaim byl šestým prezidentem země, nějak to prezidentování mají v krvi.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
Ano, ano, taky se mluví v médiích o jakési dynastii, i když je to samozřejmě nadsázka. No, já jsem měl tu čest, že jsem se Chaimem Herzogem několikrát sešel, dokonce jsem ho provázel, když byl na státní návštěvě tady v Praze. Byl to nesmírně milej pán a jeho syna /nesrozumitelné/ známe taky, protože on už se pohybovala v několika politických funkcích, mimo jiné měl na starosti i vlastně vztahy mezi Izraelem a takzvanou Diasporou, takže on je praktik a a mimo jiné zná tu Prahu také velmi dobře, ukazovali jsme mu dokonce ceduli ve Staronové synagoze, kterou jsme tam dali na počest právě návštěvy jeho tatínka. V té, v té době, což bylo někdy ještě s Václavem Havlem.

Vladimír KROC, moderátor
Přece jenom je to ale ceremoniální funkce, čili podstatnější asi je, že se v Izraeli rýsuje nová vláda, nebo ona je narýsovaný, ale ještě to není úplně definitivní. V koalici budou země tři pravicové strany, dvě centristické, dvě levicové a jedna arabská, to je asi úplně, úplně novum.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
Je to naprosté novum, je to naprostý slepenec. Je to pokus. Je to taková vláda národní jednoty, dá se říct, ale už teď ta atmosféra v zemi je nesmírně složitá, protože se ne všem ta, tento konglomerát líbí a ty protesty jsou dokonce pouliční a mají i takové nehezké momenty, že jsou tam určité výhrůžky a dokonce dva budoucí ministři snad chodí dokonce s ochrankou.

Vladimír KROC, moderátor
Podle listu Haaretz největší riziko představuje nacionalistická strana Jamina Naftali Bennetta. Ten by měl být první dva roky premiérem. On sám v úplně prvním rozhovoru prohlásil, že očekává, že bude nejvíc nenáviděným člověkem v zemi.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
No, protože on úplně otočil svůj kurz. On ze začátku tvrdil, že v životě do takovéto koalice nemůže vstoupit, protože je mu to proti srsti a ejhle, už je v ní. Ale jako na druhou stranu, co si budem povídat, to v Izraeli je zcela ne, nechci říkat úplně běžné, ale není to úplně neobvyklé, protože jsou lidé, kteří vlastně změnili názor právě proto, aby se pokusili o jakési mírové řešení. Vždyť koneckonců Jicchak Rabin, který je veleben jako největší mírotvorce, byl generál původně a velice se vyznamenal v šestidenní válce a nejenom on vlastně, ta je, ta politická elita se vždycky nějakým způsobem generovala z té armádní, z těch armádních špiček.

Vladimír KROC, moderátor
Tak on ještě v květnu Bennett nejenom, že tedy prohlašoval, že by nikdy nebyl ve vládě, kde bude Jair Lapid dokonce, že nepřistoupí na ten princip rotujícího premiéra, už se na tom dohodli. On vypadá jako velký pragmatik, jakým způsobem obhájil to, že se spojil se sjednocenou arabskou kandidátkou Mansúra Abbáse, kterého v minulosti označil za stoupence terorismu?

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
No, to je právě ono, jo. On vlastně to ani příliš neobhajuje, prostě je to denní realita, je to pokus. Uvidíme, co to udělá. Je otázka, jak dlouho to vydrží tahle, tento konglomerát. A pokud to vydrží, protože ano, v Izraeli je možný opravdu všechno, jo. Takže když to, když to vydrží, tak třeba mu všichni budou skládat hold, stejně jako to dělali potom Jicchaku Rabinovi a Šimonu Peresovi, který přebíral společně s Jásirem Arafatem Nobelovu cenu, což mnozí dodnes nemohou skousnou.

Vladimír KROC, moderátor
Co znamená, že Bibi, tedy Netanjahu odchází zřejmě po dlouhých letech do politického ústraní?

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
Já jsem vždycky tady opakoval i Zitě, že nejsem politický analytik. Takže netroufám si vůbec do těchto úvah, ale tak, jak jsme znali Bibiho Benjamina Netanjahua, který byl několikrát v Praze, já jsem měl tu možnost se s ním také osobně setkat, tak si myslím, že ještě není úplně jaksi takzvaně od válu. Já si myslím, že vůbec není vyloučeno, že se v nějaké kapacitě zase objeví a vrátí, možná do nějaké významné pozice.

Vladimír KROC, moderátor
Hostem pořadu Jak to vidí je tajemník Federace židovských obcí v České republice Tomáš Kraus. Dnes odpoledne budete vyhlašovat Mezinárodní literární cenu Franze Kafky. Připomenu, že jejím prvním nositelem před dvaceti lety byl Philip Roth. V roce 2006 ji získal Haruki Murakami. O čtyři roky později Václav Havel. No, a ještě než třeba prozradíte to jméno, už asi můžeme říct?

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
Já si myslím, že ho můžeme určitě říci, protože.

Vladimír KROC, moderátor
Tak já se, já se zeptám.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
Ano.

Vladimír KROC, moderátor
Jaké jsou kritéria to udělení ceny?

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
Tam je důležité, aby to dílo bylo srozumitelné pro všechny. Aby to nebyl jaksi takový ten intelektuální autor jenom pro ty vyvolence, aby se s takovýmito literárními výtvory dokázali identifikovat zcela běžní lidé. Jednak, aby bylo srozumitelné, ale aby bylo také jaksi, aby bylo postaveno na určitých zásadách. To je, ta kritéria jsou ostatně zcela jednoznačně napsána, myslím si že dokonce existuje internetová stránka společnosti Franze Kafky, takže pokud by naši posluchači měli větší zájem, tak se mohou na to podívat. Ale to, jak jste říkal o těch laureátech je strašně zajímavé, protože za těch dvacet let cena Franze Kafky byla udělena i několika spisovatelům a spisovatelkám, kteří buďto v tom roce nebo o něco později získali také Nobelovu cenu, takže je to takový, dá se říci, předskokan, možná předzvěst, uvidíme. Ale každopádně, abychom tedy prozradili toho letošního laureáta, je jím Milan Kundera. Není to novum, vlastně to, ta nominace proběhla už před časem, dokonce byla i ta ceremonie připravena, ale bohužel jaksi covidové události toto všechno přerušily, takže se to ode, bude odehrávat až dneska.

Vladimír KROC, moderátor
Takže ta bronzová soška poputuje vlastně do zahraničí, protože on je to francouzský občan.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
Ano, ano je to tak. Ale zase on je také vlastně náš český, i když víme, že tady byly určité kontroverze kolem jeho jména nedávno, ale myslím si já osobně, ale já nesedím v porotě a budu pouze dnes, protože předseda společnosti je nemocen, tak to budu předávat já, ale já jsem přesvědčen o tom, že Milan Kundera je skutečně jeden z největších českých literátů, rozhodně.

Vladimír KROC, moderátor
Na závěr ještě to, co jsme avizovali v úvodu a to je otázka vzestupu antisemitismu ve světě. Vy jste vydali včera zprávu, co se z ní můžeme dočíst?

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
Ta zpráva je na jednu stranu docela uklidňující, protože stále se pohybujeme v jaksi číslech, které nelze vůbec srovnat s tím, jak vypadá situace ve světě a dokonce i v našich okolních zemích, to znamená ve státech střední Evropy, na západ, i na východ. Takže, dá se v podstatě znova opakovat, že antisemitismus jako takový v české společnosti je věc marginální. Na druhou stranu nelze ho absolutně podceňovat, protože víme právě ze zahraničí, že ta radikalizace těch některých jedinců vede právě k tomu, že nejdřív se projeví na internetu nějakými opravdu velice nenávistnými útoky, dá se říci, verbálními. A potom jdou a něco provedou. Dokonce je to i v souvislosti s určitými teroristickými útoky, například co jsme viděli v Německu, ve městě Halle. Tam ten pachatel také nejdříve vlastně ty svoje výjevy prezentoval, prezentoval na internetu a potom šel a spáchal ten teroristický čin. Takže nelze v žádném případě to podceňovat. Pak nás trochu překvapilo to, že ten antisemitismus vzrostl v souvislosti s covidovou krizí, s pandemii, protože se objevily naprosto, z mého pohledu a myslím, že z pohledu z normálně uvažujících lidí, naprosto bizarní teorie, konspirační, které opravdu musel vymyslet nějakej, jak říkáme lidově, chorej mozek. Protože to je, to je tak něco nepochopitelnýho. Pak jsou tam ovšem zase další trendy, které ukazují, že určitá část je vlastně postavena na té pravicové ideologii, to znamená, pochází z toho neonacistického prostředí, což je taky docela alarmující záležitost. Ale zase musím to, ty emoce trochu zklidnit, protože se to všechno pohybuje v řádu několika desítek, možná stovek. A když se podíváme na tu celkovou bilanci, tak z těch téměř devítiset případů, které jsme zaregistrovali, tak devadesát osm procent se odehrává na internetu. Těch opravdu fyzických útoků je to, to se pohybuje skutečně v řádu jednotek.

Vladimír KROC, moderátor
To byl Tomáš Kraus, tajemník Federace židovských obcí v České republice. Děkuju vám za rozhovor, na shledanou.

Tomáš KRAUS, tajemník Federace židovských obcí ČR
Já děkuju také a budu se těšit příště.

Vladimír KROC, moderátor
Příjemný poslech dalších pořadů přeje Vladimír Kroc.

Pořady Českého rozhlasu automaticky přepisuje aplikace Beeye www.beey.io. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka