Přepis: Jak to vidí Pavel Kosatík – 5. srpna 2021

5. srpen 2021

Hostem Pavel Kosatík.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dobrý den přeje Zita Senková. V pravidelném čase je tady pravidelný rozhovor v souvislostech. Hostem je spisovatel a publicista Pavel Kosatík, dobrý den, vítejte.

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
Přeju pěkné ráno.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Řeč bude například o rozhodování, o dalším setrvání plukovníka Michala Koudelky v čele Bezpečnostní informační služby. I o tom, jak to zapadá do předvolebního boje. Věnovat se chceme i promlčitelnosti některých zločinů a například také otázce, o čem na sociálních sítích raději nemluvit, nerušený poslech. 64 dní zbývá do říjnových parlamentních voleb. Vyhlásili, přihlásilo se 22 stran. Největší výběr by mohli mít voliči v Praze a v Jihomoravském kraji, kde bylo podáno 21 kandidátek. Naopak v Karlovarském, Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém kraji se sešlo po 17 kandidátkách. Jaký význam spatřujete, konkrétně v těch kandidátních listinách. Pročítáte si je, pane Kosatíku?

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
Ne, k tomu jsem se zatím ještě nedostal a myslím si, že.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Spíš obecně.

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
No jasně, ono, ono ještě se to může u některých stran vyvinout a víme, že v posledních dnech se to třeba sociální demokracii dost vyvíjelo, takže, no já spíš se snažím tak celkové sledovat tuto atmosféru předvolební a myslel jsem si, ne že bychom během léta, zvláště prázdnin, kdy lidi odpočívají, museli být volbami posedlí to ne, ale přece jenom mě překvapuje, když se třeba dočítám, že nejeden předseda vlivné strany je na dovolené, že neprobíhá téměř kampaň některých těch stran a zase v souvislosti s tím u jiných vidím, jak jaksi velmi hbitě dělají to, co já považuju za podstatné a to je práce v terénu, protože my už za ty roky co tady nějakou tu demokracii máme nebo se o ní po listopadu pokoušíme, tak víme, že český volič opravdu velice dá na ten osobní kontakt a že ten, kdo spoléhá na politiku dělanou jenom na dálku z médií nebo prostřednictvím sloganu, tak velice často splakal nad výdělkem. Ono se zase z těch autobusů volebních nesmí dělat klišé, kdyby všichni jezdili, kdyby každý týden do Pelhřimova přijela a něco začala vytrubovat z amplionu jiná dodávka, tak kdyby to bylo banalita na jiný způsob, ale.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Možná to, promiňte, že jenom vsuvka, co se týče té kontaktní kampaně.

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
Ano.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ten letošní rok je, přece jenom ještě platí protiepidemická pravidla. Asi je to složitější než v jiných letech z tohoto pohledu?

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
Složitější to je, ale tak přece jenom jako velká část lidí aspoň se mi zdá, je očkovaných. Pořád asi věříme tomu, že to teda má ty účinky nebo já aspoň na to dost spoléhám. Takže jako ta společnost už není paralyzovaná tím druhým strachu, jakým před několika měsíci to určitě ne no. Ale víte, mě vždycky zajímá, já si myslím, že taková ta klíčová věta, kterou lidi u voleb potřebují slyšet, je postarám se o vás. A teď mě neberte doslovně. Ta věta pro každého znamená něco jiného každý a politik taky myslí něco trochu jiného. Ale, ale my od politiky potřebujeme, aby se o nás v jakémsi smyslu starala, poněvadž dálnice si nikdo z nás s lopatou nepostaví nemocnici. V nemocnici se neošetří a taky je prostě řada věcí, které na ten stát z principu potřebujeme reagovat. A teď záleží na tom, jak ten člověk tuhle tu větu řekne. Populista to většinou myslí jako lež lidí a cokoliv a nedodržení, protože na to nemá. Socialista ten tím většinou myslí solidaritu s těmi slabšími, kterou často řeší přerozdělením peněz, které vytvořili ti silnější a pravicovější politik ten tím zase myslí podporu lidí, od kterých předpokládá, že jsou schopni být těmi tahouny, poskytovat, poskytovat pracovní příležitosti jiným, že jsou kreativní. Nese to sebou ta rizika, že se tím taky může podporovat sociální sobectví no. A teďka my se musíme v tom nějakým způsobem zorientovat. No a já zatím si nejsem jistý, jestli vůbec ti politici pochopili, že tuhle tu základní větu je potřeba nějakým způsobem v těch, v těch programech prostě zobrazit nebo, nebo tuhle tu vůli nebo dokonce či schopnost toho politika vůbec toto pro nás dělat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Nebo konkretizovat to nějak, protože jedna věc je něco vyřčeného a pak je ta realizace.

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
No, anebo vy jste se ptala třeba na ty volební programy, víte o volební program je důležitá věc, ale já nemám iluze o tom, že to moc lidí čte. Lidi spíš jak já aspoň mám zkušenost, tak dají na to, koho za ty roky znají. Koho mají prověřeného a pokud do těch regionů teďka téměř až už na poslední chvíli v rámci té kampaně začnou vyjíždět lidi, který tam třeba před tím nikdo dlouho neviděl, tak no trošku žasnu nad tím, jak, jak někteří neobratně si v té kampani počínají, když, když léta dlouhá víme, víme, jak je to takzvaně správně, respektive co, co vždycky k tomu úspěchu tedy vedlo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Co je tedy ve vašich očích efektivní kampaň? Můžeme se ohlédnout do minulosti?

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
Já považuju za nejdůležitější, aby se obraceli k těm takzvaným obyčejným lidem, já to nemám rád, protože nevím, kdo je neobyčejnej.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
To jsme všichni.

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
No, aby, aby se na to prostě nehledělo jenom očima Prahy nebo očima bohatejch, vzdělanejch, chytrejch nebo lidí, kteří určí jako mediální atmosféru, poněvadž rozhodovat se fakt bude v Krnově a teď mě nenapadají všechna města a městečka, vesnice.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ústecko také s hodně skloňuje například mimo jiné.

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
A prostě zasažený regiony na jižní Moravě a tak. A všude ti lidi budou prostě přemýšlet o tom, kdo pro tu, pro tu zem, kdo to s ní opravdu myslí dobře a s nimi a kdo má tu schopnost to uskutečnit. A to není jenom nějaký verbální, verbální program. Ten, ten obyčejnej člověk to je problém tady pro ty, pro ty strany často. Oni, oni se mi zdá, že žijou v nějakých takových svých výškách a nechodí mezi ty lidi no. Já znám strašně málo, já se mezi politiky pohybuju poměrně často, ale znám málo takových, který fakt mají kuráž i do té hospody s odpuštěním, nemyslím se tam opíjet, ale, ale zajít mezi lidi a teď si poslechnout i ty nadávky, poněvadž oni velice často nadávají a slyšet ten hlas lidu, jako vůbec si to dovolit. A nejenom v rámci nějakého, jak říkal de Gaulle, omývání davem, to znamená, že proběhnete skrumáží, podáte si ruku během minuty s 50 lidma a nedovíte se nic, kde je skutečně navázány aspoň teda ten minimální kontakt.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Na koho tedy cílí podle vás se politici, nebo ti kteří by chtěli jít do politiky? Rozumím vám správně, že je to spíše takové plošné, neosobní, nekontaktní nebo jak tomu rozumět?

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
Nedá se to paušalizovat, ale třeba já nevím namátkou, namátkově mě napadají Piráti, tak se mi zdá, že jako příliš možná, že to je typická strana, která ten venkov vypouští a že na to může doplatit. Já asi nebudu jejich volič, čili nekopu tady za určitou stranu, ale překvapuje mě to, že, že, že se prostě někdo rozhodne víceméně spoléhat jenom na městský segment. On je silný, že jo ve městech je voličů spousta. A oni můžou argumentovat tím, že zase otevřít tu všeobjímající náruč všem, takže ztěžuje definici té strany, ale, ale.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
No, mimochodem.

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
Nevidím v tom hluboký úmysl z jejich strany.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Předseda Pirátů Ivan Bartoš se rozhodl kandidovat na Ústecku.

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
No, tak už aby tam ta kampaň probíhala no. Zatím vidím v tom terénu spíš premiéra se pohybovat daleko nejčastěji.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Co říkáte vlastně, pane Kosatíku, jako spisovatel tomu, že se v kampani objevuje i knihy, byť to není samozřejmě beletrie, ale když už jste zmínil premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše opět, vydal knihu. Stejně si počínal také Robert Šlachta se svým novým hnutím Přísaha a o několik let dřív vydal knihu ještě jako senátor, například Tomio Okamura sepsal své myšlenky. Jaký to má smysl nebo význam v době sociálních sítí?

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
Tak asi u každého z těch politiků různý. Někde třeba jenom čirý propagační, ale marná sláva, kniha pořád, i když nás spousta lidí v minulosti přesvědčovalo o opaku, tak má jakousi váhu, čili může tomu politikovi nebo v představách té jeho kampaně může ta kniha symbolizovat cosi závažného prostě tak já, já mám tolik myšlenek, že se mi nevešly na jednu stránku A4, mám toho víc. A najdete to tady nebo může existovat politik, který má třeba z minulosti i nějaké šrámy nebo nevysvětlené věci a nechce to pořád vysvětlovat dokola na těch táborech lidu. Tak to prostě sesype do té knihy a pak má možnost na těch mítincích už jenom tak, že znova po tisících je dotazován na tu věc, tak, tak může tak jako slušně /nesrozumitelné/ a říct, to si tam najdete na straně 150. Napsal jsem to před rokem a je to vyřešené no. Teď ty, ty zamysli jsou nejrůznější z tý knihy.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Říká spisovatel Pavel Kosatík. V atmosféře předvolební kampaně 15. srpna vyprší regulérní mandát ředitele kontrarozvědky Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky. Premiér Andrej Babiš chce, aby se k budoucnosti plukovníka vyjádřili poslanci bezpečnostního výboru. Zítra by mohli projednat návrh premiéra. Co si vůbec myslíte o této debatě kolem budoucnosti šéfa BIS, zda jeho mandát prodloužit nebo ho vystřídat. Je to plně v kompetenci premiéra.

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
No jasně, já si za prvé nejsem vůbec jistý, jestli je dobře, že ta debata takhle veřejně probíhá. Ono to teda asi není žádná katastrofa, ale když byl pan Koudelka jmenován před pěti lety, tak mám dojem, že jsme se to dověděli až jako hotovou věc nebo někde ve fázi, kdy to prošlo tím parlamentním výborem a nediskutoval o tom celej národ, což nepřísluší ani na národu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A proč se to tedy tak rozvířilo, medializovalo?

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
No, tak patrně jsou tam spory mezi premiérem, že jo, vy jste správně řekla, je kompetence premiéra, čili kdybychom jako dodrželi všechna ústavní pravidla, tak on by se to samo rozhodlo a bylo by. Ale zřejmě to napětí mezi ním a prezidentem v této věci je natolik silné, že to teda neumožňuje tu, tu věc vyřešit nějak jednoduše no. Já bych nerad, aby na to doplatil ten samotný pan Koudelka, poněvadž už jsem i zachytil, že mu začali vyčítat, že se vyjadřuje v médiích a tak dál. On to teda nedělá, pokud vím, teďka v poslední době. On během toho roku, já jsem si to včera znovu kontroloval dal několik rozhovorů médiím, ale to nebylo ani tak v souvislosti s kauzami. Myslím, že dokonce ani po Vrběticích se nenechal nějak médií vytěžovat a že o to byl sakra velkej zájem. Ale, že spíš těmi některými vystoupeními myslel to, že v dnešní době vůbec se trošku proměňuje, a to je celosvětová věc, pozice tajných služeb jako takových. Ony už, ony už nepracují v takovém šeru jako vždycky, ale i americká CIA a různé jiné zpravodajské služby západních zemí, část té své činnosti zveřejňují a ono je to logické, poněvadž dneska už se vlastně tolik nebojuje v rámci kontrarozvědky s cizí tajnou službou. Ale tím nepřítelem je spíš ten tvůrce hybridní války. Hybridní válka je to, co zažíváme všichni. A všichni jsme tím nějak atakování a všichni se proti tomu musíme bránit. Čili součástí práce té tajné služby je to, že pomáhá organizovat a naprosto veřejně a transparentně kampaně naší sebeobrany proti tomu. A to se nedá dělat nějakými pokoutními způsoby takže no ale.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Čtete ty zprávy mimochodem ty výroční?

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
Jednu nebo něco /souzvuk zvuků/, to není moje kompetence. Ale v nějaké souvislosti jsem to, jsem to kdysi jednou asi četl.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Protože jak jinak si vlastně udělat obrázek, řadový občan nemá jinou možnost, nemá /souzvuk zvuků/.

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
Ale víte ten obrázek, ono obrázek si někdy děláte nejen z toho, co se děje, ale i z toho, co se neděje. Tahle ta země je docela bezpečná. Zaklepávám to. Myslím si, že je. Neprobíhají tady teroristické útoky. Jedinej, kterej proběhl, tak spáchal náš vlastní občan. Navedený k tomu, nerad to říkám, panem Okamurou, jehož straník je teďka šéf výboru, který má právě rozhodovat o budoucím osudu panu Koudelkovi.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Myslím, že SPD se tehdy od toho činu distancovali.

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
Já vím, ale, ale, no bodejť ne, na tom nebylo co schvalovat /souzvuk zvuků/.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Já možná jenom doplním, že v roce 2016 jmenovala pana Koudelku vláda Bohuslava Sobotku Sobotky. Co by se vlastně, pane Kosatíku, stalo, pokud by ten mandát nebyl prodloužen? Prostě pan /nesrozumitelné/ by ve funkci skončil. Nedisponuje BIS jinými vhodnými kandidáty na tuto funkci? Stojí bezpečnostní informační služba nebo další dvě na jednom člověku?

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
To se určitě nedá říct o nikom z nás samozřejmě, ale na druhou stranu nemá se asi hazardovat s lidmi, kteří mají za sebou kvalitní práci a tenhle ten gentleman je podle mě nepochybně má. Já opravdu, když jako bilance to je činnost toho úřadu. Tak tam na tom téměř nenajdete smítko. Oni jako odhalili, nechci znovu zmiňovat tu pětici, ale oni dohodli i další kauzy a znovu říkám to, že tady se nedaří zahraničním teroristům a že zřejmě se leckteré cizí zpravodajské služby tady drží poměrně slušně držet pod kontrolou, tak to je nepopiratelná zásluha. Já se bojím dvou věcí, aby v souvislosti s tím odvoláním nebyl demoralizován státní aparát nebo jeho část, protože různí úředníci si řeknou, no tak takhle když vyhodili takhle dobře sloužícího státu člověka.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Promiňte, jenom abychom to upřesnili, tady nejde o uvozovkách vyhazov. Tady se jedná o to mandát regulérně končí.

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
No, dobře.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jestli teda, abychom byli přesní.

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
Já vím, mandát regulérně končí dobrá.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Tak takhle, jestli má, by měl pokračovat pan Koudelka či nikoliv, jestli by měl premiér předložit jiné jméno?

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
To se asi už teďka nestihne, poněvadž parlament se do té doby scházet nebude. Ono ani tomu výboru, jak jsme včera zaslechli, se do těch jednání, ono se vlastně nikomu do toho moc nechce. Takže ono to s největší pravděpodobností, domnívám se dneska vypadá tak, že pan Koudelka k tomu patnáctému odejde. Bude to provizorně řídit někdo jiný a a pan premiér zřejmě hraje na to, že po volbách by to posuzovala jiná vláda. On si to nechce s panem prezidentem rozházet. Na druhou stranu zcela věcně teď řečeno, kdyby si to s panem prezidentem v této věci rozházel a na tom prezidentovi, na tom panu Koudelkovi trval, tak jak by se mu pan prezident mohl pomstít? Koho jiného by tím předsedou vlády než Andreje Babiše jmenoval. Prof. Fialu myslíte, že by?

Zita SENKOVÁ, moderátorka
No, a když hnutí ANO vyhraje volby, tak musí jmenovat vítěze voleb?

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
No, já jako podle ústavních zvyklostí nebo podle i zdravého rozumu to tak je a já se tomu nebrání. Já jenom, že prostě ten Hrad někdy s těmi ústavními pravidly zachází volněji, než jak to vykládají třeba ústavní právníci, kteří tomu rozumějí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Říká spisovatel Pavel Kosatík. Technologická společnost Twitter začne v rámci boje s dezinformacemi na své stejnojmenné platformě spolupracovat s významnými světovými tiskovými agenturami Reuters a AP. Ty poskytnou síti kontext informacím, o kterých se bude ve svých příspěvcích zmiňovat velké množství uživatelů. Twitter tak doufám, že nová funkce omezí šíření dezinformací na jeho sociální síti. S čím vy se setkáváte nejčastěji ve virtuální realitě? Vy jste nejaktivnější na Facebooku.

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
No, tak pardon.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Pardon?

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
Nejaktivnější nevím, jak tak to myslíte.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Nemáte na Twitteru svůj účet. Pokud vím, na Twitteru nějak přítomen nejste nebo snad ani nemáte svůj účet.

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
Ne.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Tak to jsem tím chtěl říct. Už víte za těch několik let zkušeností s Facebookem, jak zacházet se sociálními sítěmi?

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
Je to jako oheň, dobrý sluha ale zlý pán. A podívejte, je to, já jsem to, nějakým způsobem jsem to pochopil, když jsem si uvědomil, že to je jako hospoda. Nemyslím to vulgárně, ale je to prostě prostředí, kam také, když přijdete, tak sedí lidé nejrůznější úrovně, v nejrůznějším pokročilém stavu, pod vlivem, bez vlivu, nejrůznější inteligence. A vstupujete do prostředí, kde opravdu nevíte vůbec, jak kdo zareaguje. A to by si měl každý člověk uvědomit, a to si myslím, že je základ toho všeho. Ten zbytek, všechny ty sankce a ty pokusy čelit těm důsledkům, to už jsou taková jako dodatečná trošku klopýtající opatření tady zatím. Ale tou jakousi prevencí, kdy si uvědomíme, že prostě jsou určitá témata, která do tohohle prostředí, stejně jako do té hospody vůbec nemá smysl vnášet, tak to si myslím, že kdyby, kdybychom lépe s touto myšlenkou pracovali, takže že bychom neuškodili vůbec ničemu no. K tomuhle například já jsem došel, že nebudu otvírat na Facebooku otázku antisemitismu, protože vím, že se tam na to vrhnou hloupí lidi. Já je budu mazat, oni budou rozčílení, že jsem je smazal a vznikne tím babylonské zmatení jazyků, prostě určitá témata vyžadují určitou úroveň, a tu vám Tichý oceán, ve kterém se všecky rybičky plácají najednou, tak vám je neposkytne.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Doufám, že nesedíte tiše u své počítačové myši.

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
To ne, ne, ne, sedím u ní hlasitě. A pak se to dá samozřejmě řešit tím, že si ten Facebook, Facebook organizujete. Což ale taky řada lidí nedělá. Můžete tam zorganizovat skupiny, do kterých nedovolíte atd. To jsou asi známe věci.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Soud v Birminghamu odsoudil k 11 letům vězení čtyřiasedmdesátiletého muže za znásilnění nezletilé dívky, kterého se muž dopustil před 46 lety. K odsouzení došlo díky odhodlání jeho biologické dcery počaté ze znásilnění, která na ni podala žalobu a poskytla svou DNA. Jsou zločiny, pane Kosatíku, které prostě nejsou promlčitelné?

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
Ty jsou i v našem právním řádu. Je jich teda relativně málo. Většinou jsou spojeny s tzv. právem válečným se zločiny, jako je genocida nebo takovéto opravdu velmi extrémní násilí uplatňované většinu proti, proti skupině lidí. Ale to co vy jste zmiňovala, to je zajímavá věc. Znovu opakuji po 46 letech tam odsoudili na dlouhou dobu do vězení pachatele znásilnění. To by se u nás nastalo, poněvadž náš institut promlčení, který u velké většiny trestných činů existuje, je poměrně benevolentní. Ta koncepce proč to promlčení existuje, možná si to všichni posluchači neuvědomí. Tak těch důvodů je víc, ale ten hlavní je ten, že vlastně s plynutím času, od toho spáchání trestného činu, pokud to ten člověk nezopakuje, tak se má za to, že přestává být nebezpečný, na čemž možná něco je nebo hodně na tom něco je. Ale já dávám k úvaze, jestli to má být jediné hledisko pro posuzování toho. Poněvadž tady není jenom zájem společnosti. To, jestli ten člověk je, nebo není nebezpečný. Ale je tedy taky zájem pozůstalých, když jde třeba o vraždu, a když ten člověk se ocitne na svobodě chviličku pár let po tom spáchání, anebo i u takových činů, jako je znásilnění, které donedávna se braly jako takové jakési drobnosti v našem trestním zákonodárství. Dnes už naštěstí tomu tak není a ta, ten náhled na to se velice proměňuje. Tak vidíme, že lidé jsou tím, když začnou vypovídat, a to se právě v těch posledních letech děje, tak se dozvídáme, že jsou tím poznamenaný celý život. Opravdu jsou, a tak tady mluvit o promlčení, když ten člověk vlastně se toho do smrti nemůže zbavit, je to prostě otázka. Takže já jsem byl docela potěšen, podívejte, já nelačním po nějakém trestání, ale, ale musí se opravdu myslet i na tady ty zájmy těch pozůstalých a řeknu ještě jednou příklad. Já jsem byl z generace, která, když jsme byli malí, tak jsme poslouchali Beatles a John Lennon byl jakýmsi idolem mé generace i se svými chybami. A když ho v roce 80 zabili, tak to pro mě byla rána. A já dodnes občas čtu, když ten jeho vrah, který pořád sedí a už je to 41 let, jmenuje se Chapman. Teď žádá o milost a oni mu jí vždycky odmítnou udělit. A já se přiznám, že mě to naplňuje ne nějakým krvelačné, ne nějakou krvelačnou satisfakcí ale jakýmsi uspokojením, poněvadž on toho člověka tehdy zbavil života naprosto bez důvodu. To nebylo nic osobního, nebylo to ani žádné nepřátelství. On ho zabil jako fanoušek, který se tak nějak nudil ve svém životě.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Co se týče znásilnění, tak většina případů v České republice se před soud ani nedostane, protože, protože /souzvuk zvuků/ stovky obětí, ale stovky obětí to ani nenahlásí. Jenom pro ilustraci podle odhadu je v České republice spácháno ročně kolem 12 000 znásilnění a na policii tento trestný čin nahlásí asi 600, 600 obětí.

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
No, tady si pořád musíme uvědomit, řada lidí si pod slovem znásilnění představuje takovéto z těch detektivek, dívka jde nočním parkem a za ní běží muž. Ale ta realita je taková, že je to v domácnosti, že je to člověk, který tu ženu nebo toho muže dlouhodobě zná, jsou tam stavy závislosti. Ta, to znásilňování taky může probíhat dlouhá léta nebo, nebo je rozloženo v čase. Takže to jsou naopak vztahy řekl bych lidí, i když to zní divně si blízkých formálně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
U domácího násilí a sexuálního násilí. Debatuje se vůbec o této problematice? Vlastně mohl by například případ exposlance Dominika Feriho rozproudit otázku obecně sexuální výchovy?

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
Tak on je, já doufám rozproudil, ono zase každý den se nedají posuzovat to, posuzovat výsledky toho, ale já jsem z toho mělo radost nebo jako líbilo se mi, jak ta společnost s tím začala pracovat s tím tématem. Že tam je fakt nejdůležitější, aby ty oběti se nebály, aby věděly, že pokud vyjdou s něčím na veřejnost, takže následkem nebude to, že budu posláni na policii. Tam policie se žvýkačkou v puse, se posadí a řekne, tak vyprávěj, jaký to bylo nebo. To se musí dělat mnohem citlivějšími, já už jsem o tom několikrát psal, vlastně až terapeutickými někdy metodami. Ale zase není to nic těžkého a ve světě se to v řadě zemí evropských praktikuje už dávno. Jde jenom o to, abychom si, abych nám na těch obětech víc začalo záležet, a abychom je poslouchali.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Konstatuje spisovatel Pavel Kosatík. Děkuji za vaše názory, za váš čas a přeji hezký den, na slyšenou.

Pavel KOSATÍK, spisovatel a publicista
Já vám taky i posluchačům, na shledanou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Mým zítřejším hostem bude tajemník federace židovských obcí Tomáš Kraus. Příjemný poslech Českého rozhlasu Dvojky, přeje Zita Senková.

Pořady Českého rozhlasu automaticky přepisuje aplikace Beeye www.beey.io. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.