Přepis: Jak to vidí Josef Šlerka – 26. ledna 2021

26. leden 2021

Hostem byl mediální analytik  Josef Šlerka.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dobrý den přeje Zita Senková. Svět nových médií bude dnes glosovat semiotik Josef Šlerkaředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, dobrý den vám přeji.

Josef ŠLERKA, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky
Dobrý den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Podíváme se například na debatu o bezpečí na sítích, volání po přísnější regulaci dětských internetových aktivit i na rostoucí popularitu nového virtuálního VIP klubu, nerušený poslech. Trvalé zablokování twitterového účtu Donalda Trumpa ještě během jeho působení v úřadě a také odstřižení od sociálních sítí, rozproudilo debatu o moci technologických gigantů. Twitter je soukromá společnost, účet Donalda Trumpa sledovalo na 88 milionů lidí a síť ho jenom připomenu zablokovala kvůli nebezpečí dalšího podněcování k násilnostem. Bylo to vlastně bezprostředně po útoku na sídlo amerického kongresu, co si o tom myslíte, pane Šlerko?

Josef ŠLERKA, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky
Já si myslím, že je to vlastně hodně složitý problém, když se zjednodušuje na otázku svobody slova, tak se vlastně trošku zamlčuje ten fakt, že lidská práva a svobody jsou často spolu ve sporu. My máme občas představu, že všechny ty svobody, které máme a zajišťuje nám je základní Listina lidských práv a svobod, jsou navzájem vůči sobě ve velké harmonii. Ale dám příklad už jenom taková věc, jako je právo na soukromí versus svoboda slova, se dostávají do střetů daleko častěji, než si z médií myslíme. Jo ta představa, že součástí svobody slova je právo kohokoliv narušit vaše soukromí a zveřejnit z něj třeba fotografie, kde jste v nějakých intimních situací, tak na to prostě jako svobodou slova nemáte právo. A proč říkám tenhle složitý úvod, myslím si, že v případě Donalda Trumpa a Twitteru právě došlo k určitýmu střetu mezi svobodou slova a právu na život v podstatě, protože ten důvod, proč byl zablokován twitterový účet Donalda Trumpa bylo to, že ten jazyk, který použil, povzbuzoval lidi vlastně k tomu útoku na ten Kapitol, a když ani potom co byl upozorněn, že to takhle nebude, byl mu ten účet nejdřív zablokován jako krátkodobě, tak i potom volil podobný jazyk, když se vrátil ten Twitter, kterým jak Twitter sám říká, činil z inaugurace prezidenta Bidena safe target, bezpečný cíl. No, tak potom přistoupil k tomu kroku. Jo, to znamená, ta debata by se neměla vézt o tom, jestli Twitter nebo primárně vézt o tom, jestli svoboda slova nebo ne, ale o jejich hranicích versus ostatní svobodách, to je ta první část. No a ta druhá samozřejmě je to nešťastné v tom pohledu, že i když Twitter je soukromá společnost a i když Donald Trump prostě souhlasil s tím, že když jako se bude chovat ve vagonu neslušně, tak ho průvodčí vyvede, tak i přesto ta reálná praxe toho, toho, té sítě je taková, že už dneska je tím poloveřejným prostorem a bylo by asi lepší, kdyby fungovaly jiné právní mechanismy, které by umožnily kupříkladu zablokování toho účtu na základě nějakého předběžného opatření.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A nejde vlastně spíše než o svobodu slova o to, že prostě Twitter jako soukromá společnost má nebo uzavírá se svými uživateli a obráceně prostě smlouvu, tak jako ji uzavíráme i v jiných případech a prostě podle Twitteru Donald Trump jako uživatel, soukromá osoba vlastně porušil tu smlouvu.

Josef ŠLERKA, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky
Já tomu argument rozumím a Twitter má pravdu a kdyby se vedl soudní spor, tak Twitter ten soudní spor vyhraje jo, jako na té právní rovině tak je to zřetelné, ale já si myslím, že obvykle se mluví o tom, že ty technologické firmy předběhly to právo a vlastně dělají věci, které často nejsou ošetřeny v zákoně, tak si myslím, že tentokrát se stalo, že ta politická praxe předběhla tu firmu a ukazuje se, že ty sociální sítě prostě mají nějaký charakter veřejného prostoru, na který pravděpodobně by se v nějaké podobě mělo vztahovat, měly vztahovat i ty práva, které máme normálně spojená v uvozovkách s náměstím. Já si myslím, že prostě teď je to řešení vlastně v rukou tý soudní a policejní praxe, která a především soudní, která by měla vlastně se naučit reagovat na ten online prostor tak, jako je naučená reagovat na ten offline prostor.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jinak Donald Trump samozřejmě v té době ještě prezident nepřišel o své jiné komunikační kanály, ať už jiné sítě, ale zejména oficiálně platformy, kterými jako šéf Bílého domu disponoval.

Josef ŠLERKA, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky
To myslím, že tam je hezký, když se na to podíváme z tohohle pohledu, když jste četli ten soupis těch sociálních sítí, které přistoupily postupně k zablokování účtu občana Donalda Trumpa, takže účet /nesrozumitelné/, což je účet prezidentský Twitter zůstal v provozu, tak člověk byl až překvapený, kolik sociálních sítích vlastně zvládl, zvládl ten a těžko říct, jestli on sám nebo jeho tým, ale tam byly smartchatové účty a tak dále a tak dále, tak to byla taková pěkná přehlídka toho, co je trendy ve Spojených státech.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A asi nejenom tam, vidíme i v případě České republiky, jak jsou naši zákonodárci a další aktivní na sociálních sítích, jaké jsou dnes vůbec tedy ty trendy pane Šlerko, řekněme i hlavní komunikační kanály, politiku, odkud k nám občanům voličům promlouvají?

Josef ŠLERKA, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky
Záleží na tom, který typ voličské skupiny jako vlastně se snaží oslovit, ale v podstatě můžeme říct, že z Facebooku se stalo něco jako e-mail jo a teď tím nemyslím jenom to posílání zpráv, ale myslím tím to, že tu jeho funkci, no tak je to tady, už to nikoho nenadchne, v zásadě se nedá čekat, že by to někdy někoho znovu nadchlo, ale protože ho v uvozovkách používají všichni a vím, že mezi posluchači toho pořadu je řada lidí, která ho nepoužívá, ale ta kritická masa už je tak velká, tak tam prostě jste a vlastně nemáte moc na výběr. Jako chcete-li oslovit prostě velkou masu lidí, musíte být na Facebooku. Takže Facebook se stal takovým jako e-mailem dnešní doby. A začíná to postupným prozkoumáváním toho novýho prostoru. Politici dobře vědí, že Twitter je pro ně velmi dobrý nástroj pro nastolování agendy vůči novinářům. Vědí, že když na Twitteru se do někoho opřou nebo naopak tam něco zveřejní, tak jakoby přednostně a osloví tu novinářskou skupinu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A ta tam čeká.

Josef ŠLERKA, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky
A ta tam čeká a já myslím, že to vědí. Myslím si, že jsou tu trošku nešikovný ve využívání. Myslím si, že třeba pan ministr vnitra Hamáček v konfliktu kolem vyšetřování Dezy a Bečvy a podobně, se pustil do konfliktu s novináři, který byl zbytečný a svědčí o tom, že je tam určitá míra nezkušenosti. A vlastně bych myslel, že to bude dělat jinak a lépe. A no a teď začíná vlastně otázka z těch dalších sítí, máme ten Instagram, tam se vždycky změní jméno Dominika Feriho, který je jaksi lídrem mezi politiky na Instagramu, využívá ho velmi šikovně vlastně jako, vlastně jako zpravodajský pořad ho využívá. On hovoří často o vládních opatřeních, o tom co se chystá a týká se mladých lidí a získává svoji pozici. No a pak je tady celá řada menších sítí, které, které oslovují už specifické skupiny, ale celkově se dá říct, že dělat dneska politiku bez sociálních sítí, je jako rybařit střízlivý, když bych použil tenhle ten fousatý příměr.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Téměř 90 000 000 uživatelů zhlédlo na platformě YouTube k včerejšímu dni video ruského opozičního předáka Alexeje Navalného, ve kterém ukazuje údajný honosný palác prezidenta Vladimira Putina. Ten včera odmítl, že by mu patřila luxusní rezidence asi za 100 miliard rublů na pobřeží Černého moře. S touto informací právě přišel minulý týden Navalného fond boje proti korupci na základě svého vyšetřování. Putin deníku Kommersant řekl, že komplex nikdy nevlastnil ani on ani nikdo z jeho příbuzných. Informace označil za drby s cílem vymývat mozky. Tak je to tvrzení proti tvrzení, pane Šlerko?

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Co si z toho vzít jako pozorovatel?

Josef ŠLERKA, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky
Tak ve vědě je taková jako metoda, která pomáhá v určitých situacích představit si, že by platil opak, že by ta situace mohla být jiná jo, a teď nemám na mysli ani jako fakt toho vlastnictví nebo nevlastnictví, ale dokážete si představit situaci, představme si, že to je skutečně, že to není údajný, ale že to skutečně Vladimiru Putinovi patří. Myslíte si, že by měl možnost jako odpovědět, jo jasně ta věc za těch 100 miliard je moje?

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Proč by se nepřiznal?

Josef ŠLERKA, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky
Protože celý mediální obraz, který o sobě vytváří tohle to nepřipouští. Vladimír Putin není Donald Trump a teď myslím čistě mediální obraz, každý mají úplně jinou strategii. Prostě taková věc je nemožná. Je zapotřebí, aby další novináři prošli celej ten, celý ten řetězec jako toho důkazu, těch důkazů, které Navalnyj a jeho, jeho fond jako přináší a udělali tu verifikaci. Ostatně takhle to děláme třeba i v té vědě, když už jsem to zmínil, že někdo jde a znovu se to pokusí celý zrekonstruovat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
To je to ověřování informací.

Josef ŠLERKA, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky
Přesně tak přesně tak jo, a po tom se podíváme na ten /nesrozumitelné/ pardon, omlouvám se za ty anglismy, na to, na tu hromadu důkazů, které budou předloženy a dá se to posoudit. Faktem je, žena Navalný je dneska trnem v Putinově oku a faktem je, že ty spekulace o tom, do jaké míry třeba různé schémata na praní peněz, /nesrozumitelné/, jak se o nich mluví, zasahují do toho nejbližšího okolí Vladimira Putina, tak to jsme viděli v předchozích letech velmi často. To znamená, že dejme tomu, určitá předpřipravená půda pro to, aby takováhle věc dávala smysl, už existuje.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josef Šlerka a jeho analýza zaznívá v našem vysílání. Teď se přiznám, že nevím, pane Šlerko, kolik sdílení, jakou sledovanost mělo video z potyčky v Poslanecké sněmovně. Dostalo se to až do americké televize CNN, jak se poslanec Lubomír Volný bez roušky pral o mikrofon. Co si myslíte o té roztržce zákonodárců, během čtvrtečního jednání o prodloužení nouzového stavu? Jenom dodám, že Volného takzvaných flákanec, kterým vyhrožoval místopředsedovi sněmovny Hanzalovi, má začít řešit mandátový a imunitní výbor.

Josef ŠLERKA, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky
Tak já jsem, jak jste kladla tu otázku, tak jsem na sobě cítil pokušení, použít velmi šťavnatý výraz na adresu poslance Volného a hlavou mi běželo, neříkej to, bude to sice v titulkách, ale ničemu nepomůžeš.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zažehnal jste to pokušení, děkuji.

Josef ŠLERKA, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky
NO a poslanec Volný to pokušení udělat něco, co je naprosto proti všem jako normám nezažehnal, protože, protože asi neměl dostatečnou kognitivní schopnost to udělat. A to co je zajímavý, je ta reakce vlastně toho, toho systému, kdybysme ho chtěli použít jako příklad jo. Říkáte, bylo to uvedeno na CNN. No on je to jako exces. Zároveň to jako ukazuje, ale to, že ti poslanci, kteří jinak si dost zakládají na tom členama jakého jsou klubu a jak se od sebe navzájem liší, tak z toho vnějšího pohledu prostě reprezentují tu zemi jo, a je velmi jako bizarní, že člověk, který postavil svoji politickou kariéru v posledních letech na víceméně takovým kryptofašistickém chování a tak zrovna takovýhle člověk vlastně poškozuje aktivně obraz tý země, svojí, svým chováním a je to zajímavý sledovat, jak je najednou jako jedno v podstatě ostatní, protože tohle je taková šťavnatá věc. Na druhou stranu já si myslím, že to je věc, na kterou se poměrně rychle zapomene, protože aby něco se stalo součástí toho obrazu té země, tak se musí jako opakovat v nějaký větší frekvenci, ty jednotlivý excesy se většinou nakonec jako odplavějí v té paměti a já budu doufat v to, že se tohle stane standardem Poslanecké sněmovny a myslím si, že k tomu ani nemá nakročeno ta sněmovna.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Na Twitteru včera české ministerstvo zdravotnictví oznámilo rezignaci národního koordinátora očkování proti covidu -9 Zdeňka Blahuta. Funkce, kterou převzal teprve loni v prosinci, se vzdal ze zdravotních důvodů. S rezignacemi se nějak trhá pytel nejenom u nás. Dnes rezignuje italský premiér Giuseppe Conte. V České republice na post poslance včera rezignoval Milan Hnilička v čele Národní sportovní agentury nicméně zůstává. Navzdory protikoronavirovým opatřením se spolu s dalšími lidmi jako třeba expremiér Paroubek v sobotu zúčastnil oslavy narozenin exposlance Petra Bendy v jednom teplickém hotelu. Byl mezi nimi i liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák, kterého policejní prezident Jan Švejdar už vyzval včera k odstoupení. Co k tomu dodat, pane Šlerko, jaký je toto obrázek?

Josef ŠLERKA, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky
Já si myslím, že je to ukázka toho, jak moc se urvala určitá část jako elit tý země a znovu připomínám, já často ten termín elita používám v tom neutrálním slova smyslu, jako označení pro vrstvu politikůsoudcůlékařůintelektuálů, prostě lidí, kteří svým chováním dávají příklad ostatním, protože jejich pozice v tom systému společenském je velmi výrazná a jejich vliv taky a myslím si, že to ukazuje, že slovem roku 2020 já jsem navrhoval, aby to bylo v Čechách slovo papalášství, ale poslední měsíc mě utvrzuje v tom, že by to měl být slovem roku pro 2021. Připomínám, že ty důvody některých těch rezignací jsou normální v případě jako pana Blahuty. Prostě ta situace v tom, v tom zdravotnictví je šílená v zásadě. Ale někde jsou to prostě rezignace, který přicházejí, protože ty lidi vlastně neodolali tomu pokušení tý moci. To, co je špatný a zase se vrátím zpátky k tomu semiotickýmu pohledu, je to, že skutečně pokud ty co máme neustále na očích jako určité držitele normy. Pokud oni se chovají způsobem, že tu normu brutálně porušujou a dávají najevo vlastně, že jsou něco víc, tak zprostředkovaně zpátky ovlivňujou chování těch lidí a já si myslím, že ty rezignace, že jich bylo málo a z málo funkcí. Myslím si, že ten exces, který se stal v tom hotelu, je opravdu jako naprosto nepřijatelný za situace, kdy nemocnice takřka nezvládají tu situaci. Dávat na odiv to, že když jako na to máte, tak můžete, je neodpustitelný a myslím si, že by měly prostě ty rezignace pokračovat a měly by si ty elity uvědomit, že vytváří ten obraz té společnosti.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
O své postřehy a názory se s námi dělí semiotik, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josef ŠlerkaItálií otřásá smrt desetileté dívky Antonelly z Palerma, která se udusila, respektive uškrtila doma v koupelně kvůli takzvané zkoušce odvahy na sociální sítě TikTok. Cílem této výzvy je vyvolat u uživatelů mdloby nebo se dostat do bezvědomí. Italský úřad na ochranu osobních údajů sociální síti nařídil okamžitě zablokovat všechny účty, u nichž nelze bezpečně ověřit věk uživatelůTikTok má jen v Evropě na 100 milionů uživatelů a účet si smí podle pravidel založit jen ti, kterým už bylo 13. Problém je v tom, že to lze hravě, bohužel obejít. Je otázka, pane Šlerko, zda jak jsou vůbec tedy regulovány, kontrolovány aktivity dětí v tom online prostoru na internetu?

Josef ŠLERKA, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky
Tak já si myslím, že jako kdokoliv jako má děti, tak vidí, že jako je to otázka spíš toho, jakým způsobem je rodiče vedou k tomu, aby to dodržovaly nebo ne, než nějakých technických omezení jo. To znamená ta kontrola je minimální. A jiná věc je ta, jestli ta, jestli se to dá nějak jako rozumně řešit bez toho, aniž by to zavleklo do toho systému nějaký další restrikce. Ta sociální síť TikTok je navíc specifická v jedné věci, ona je postavená na extrémní mimetický funkci, to znamená ona opravdu jako jejím pohonem v té nejmladší generaci je ta nápodoba jo. To znamená, to je to, co ji činí tak nějakým způsobem odlišnou, že nabízí těm lidem nějakou hru postavenou právě třeba na těch challengích, ale to nemusí být jenom ty challenge a určité radosti toho, že se k něčemu připojují tou nápodobou, což je princip, který známe třeba z módy jo, jako to není něco, co by nás jako opouštělo jo a myslím si, že italská reakce je lidsky pochopitelná, fakticky nebude účinná.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Čím se liší třeba TikTok a další sítě od nové sociální sítě Clubhous, která také dorazila už do České republiky. Nejsou to vlastně žádné laiky, takzvané obrázky, pouze slovo, hlas, zní to lákavě.

Josef ŠLERKA, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky
Tak pro nás dva to zní lákavě, protože mám hrozně rádi rozhlas, že jo, jinak bysme tady neseděli.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Na, říká se tomu i takový podcast, jednoduchý podcast, jak to vysvětlujete vlastně?

Josef ŠLERKA, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky
Já se nejdřív pokusím popsat ten základní princip.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Princip.

Josef ŠLERKA, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky
A pak to zkusím nějak okomentovat. Ten základní princip stojí na tom, že umožňuje uživatelům té sítě vytvářet takzvané pokojíky, abych to řekl česky. V češtině se ale daleko víc proto zabíhá teď slovo roomky, od slova room. A v nich vlastně shromáždit počet uživatelů, kteří si můžou mezi povídat, ale není to tak, že by chatovali všichni rovnoprávně, je tam jakési pódium virtuální, na kterém je moderátor, který může zvát ty lidi na ten, na ten post a lidé si mezi sebou můžou povídat na témata, která stanoví víceméně ten moderátor. Tohle vypadá trošku pozoruhodně, ale v zásadě ten princip zatím slaví poměrně velký úspěch.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A co je cílem tedy?

Josef ŠLERKA, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky
A myslím si, že cílem v tuhle chvíli je hlavně překonat samotu v době covidu. Ale né teďka bez toho vtipu. Myslím si, že ta síť přechází s obsazením určitýho prostoru v tom mediálním světě, který zatím žádná síť nebyla schopná pořádně jako obsadit a nabízí něco, co vlastně v těch sociálních sítí do teďka nebylo. Totiž ten bezprostřední hlasový kontakt mezi těma lidma, kteří by, kteří se najednou vlastně jakoby tématicky telefonují a myslím si, že ten současný poměrně razantní nástup toho ClubHousu je opravdu ještě poháněn tím, tou, tou covidovou situací, ale také vlastně tím, že on zaplňuje takový zvláštní prostor. Já se přiznám, že vlastně jsem se tu síť docela oblíbil a, a když ráno jdu do práce v 8, tak si zapnu jednu z těch místností, kterou tam vede Petr Mára o jaksi o chození do práce, kde se tak probírá, co je jako novýho, často nějaký technologický aspekty nebo lidi vysvětlujou, jakým způsobem viděj třeba nějaký fenomén. Strčím si mobil do kapsy a jdu a poslouchám to a najednou, a to je pro mě osobně to nejcennější, vidím spoustu lidí při tom aktu myšlení jo. Jako tím, že jako vlastně jsou jaksi vyzváni k tomu, aby něco říkali a někdo se jich jako ptá, tak se daleko častěji obnaží, jak o těch věcech uvažují, než jak se to daří na Facebooku nebo na Twitteru nebo na Instagramu, takže.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Taková klubovna?

Josef ŠLERKA, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky
Je to taková klubovna, ten příměr s instantními podcasty je fajn. Ale ony ty podcasty mají něco navíc, oni mají tu editorskou práci, tu kvalitu toho zvuku, nějaký vedení přípravu jo, jako ty podcasty jsou jako přece jenom profesionálnější záležitost. Tohle jsou takový okamžitý variace na to téma. Na druhou stranu se zdá, že opravdu ty lidi tam si to velmi oblibujou a jestli se to ale stane nějakou velkou silnou sítí, těžko odhadnout. Viděl jsem za svůj novýmediální život nástup tolika sítí, které skončily dřív, než se pořádně rozjely, že zatím nevidím důvod, proč by Clubouse měl být jiný.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Pokud se nepletu, pane Šlerko, tak ta síť svým způsobem není úplně volně přístupná v tom smyslu, že musíte mít od někoho pozvánku. Četla jsem dokonce, že snad se za i to platí, ale nevím prosím, když tak to upřesněte, jak to funguje?

Josef ŠLERKA, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky
Ten systém funguje za prvé tak, že zatím běží jenom na mobilním telefonu iPhone nebo na mobilních telefonech iPhonech, což limituje velké množství uživatelů a za druhé funguje tak, že máte pozvánky můžete někoho jiného pozvat a ten důvod bude pravděpodobně dvojí. První je jako čistě technická věc, jak pomalu tu službu spouštět a škálovat, protože přiznejme si, že on ten provoz něco, něco obnáší a, a to Clubhouse nedělá záznamy obsahu těch místností, ty se okamžitě, okamžitě jako to skončí ve ztracenu teda, tvrdí to. A to znamená, že tam, tam ten technickej nárok není až tak silnej. No a ten, ten systém pozvánek taky vytváří určitý pocit exkluzivity a velmi silně formuje tu komunitu jo. To znamená je tam vlastně taková jedna velká sociální bublina. A s tím prodejem pozvánek, slyšel jsem, že na Ebay se to dá prodat. Přiznám se, že já jsem tý aplikace nikdy nedovolil si přečíst můj seznam telefonních kontaktů a tím pádem jsem nikdy žádnou pozvánku nejenže neposlal, ale pravděpodobně ani nepošlu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Bude tato sítě Clubhouse oproštěná nebo nebude možné, aby se tam objevovaly hoaxy, projevy, nenávisti, dezinformace nebo i falešné profily, jak známe například z Facebooku?

Josef ŠLERKA, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky
Tak samozřejmě, že tohle všechno se tam objevovat bude, protože to je síť lidí a lidi bude se tam objevovat to, jakým způsobem fungujou lidi v té společnosti. Všechno to co jste jmenovala, tam určitě bude a je otázka, jaká tam vznikne norma chování mezi těmi uživateli a tím pádem i jakoby ochota akceptovat, když se tam takovýhle věci objeví jo. Ta sociální norma na Facebooku je v tuhle chvíli vlastně dost nízko ve smyslu chování, rozhodně níž než to co považujeme za slušný chování ve společnosti a uvidíme, jestli třeba přítomnost toho hlasu, který přece jenom vytváří určitý typ intimity jiný, než je text, tak možná může vést i k tomu, že ta síť bude v tomhle ohledu výrazně tolerantnější nebo, nebo, dejme tomu snášenlivější.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Mohli bychom tedy na závěr říct, pane Šlerko, že tím trendem v dnešní době je ten hlas, lidský kontakt?

Josef ŠLERKA, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky
No, já bych to tak jako hezky, hezky, hezky by se to jako uzavřelo, kdybych to řekl jo, ale já si myslím, že ono se to taky jednou omrzí a přijde zase něco jiného a vrátí se něco jinýho. Člověk žije v neustálém pohybu a věci, které včera, ruské šachové přísloví zní, nové je to, co se dokonale zapomnělo a možná, že Clubhouse nás všechny převálcuje a za 5, 7 let se vrátíme s velkým potěšením v textu a budeme říkat, jak je to úžasný, že lidi si můžou psát. Věci jsou pořád v pohybu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A mně bylo potěšením s vámi dnes rozmlouvat, Josef Šlapka, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky. Děkuji za váš čas i názory, na slyšenou.

Josef ŠLERKA, ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky
Na slyšenou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Příjemný poslech dalších pořadů Českého rozhlasu Dvojky přeje Zita Senková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.