Přepis: Jak to vidí Jiří Pondělíček – 8. ledna 2021

8. leden 2021

Hostem byl amerikanista Jiří Pondělíček

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dobrý den přeje Zita Senková. Ve studiu vítám amerikanista Jiřího Pondělíčka, z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, dobrý den.

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista, Institut mezinárodních studií FSV UK
Dobré ráno.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Hovořit budeme o značce Trump. Předávání moci v Bílém domě i o situaci v Republikánské straně, přeji nerušený poslech. Washingtonský Kapitol, sídlo kongresu zažil mnoho, ale středeční vpád Trumpových radikálních příznivců nejspíš předčil i ty nejdivočejší představy. Ono totiž schvalování hlasů volitelů po prezidentských volbách bývá obvykle rutina, pane Pondělíčku?

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista, Institut mezinárodních studií FSV UK
Bývá to nuda, vlastně je to spíš takový ceremoniál. V posledních letech to bylo, byla příležitost pro jaksi větší spory než, než v minulosti, ale většinou se k tomu nepřipojilo dost lidí nebo respektive hlavně senátorů na to, aby to nějakým způsobem ten proces zdramatizovalo a koneckonců hlavní vždycky bylo to, že ten poražený kandidát uznal tu svojí porážku. Tak tomu bylo například v roce 2000, kdy Al Gore, jednak v roli viceprezidenta, ale jako poražený kandidát vlastně vyhlašoval vítězství George Bushe. A ono se našli mezi vlastně členy Sněmovny reprezentantů, se našli demokraté, kteří protestovali, kteří chtěli zneplatnit hlasy volitelů na Floridě. Ale nepřidal se k nim žádný senátor, takže se vlastně o té námitce ani nehlasovalo. Byla zamítnuta rovnou. V roce 2004 tak jedna demokratická senátorka se připojila. Tehdy myslím ty námitky se týkaly státu Ohio, který také byl klíčový. Nicméně to hlasování potom dopadlo pro ní, bych řekl docela ostudně, asi 74 senátorů proti té námitce a jenom ona sama hlasovala pro. Je opravdu s podivem, že se k tomu přidalo tolik, tolik senátorů. Vlastně nakonec jich bylo méně dokonce, než, než to ohlašovalo, protože ještě před těmi výtržnostmi tak asi 14 republikánských senátorů tvrdilo, že se přidá některé z námitek, ale bude, bude požadovat nezapočtení tedy některého ze států nebo volitelů z toho státu. Nakonec myslím, že to číslo kleslo na 7. Například Kellly Löfflerová z Georgie, která ještě na mítinku Trumpovi slibovala, že bude rozporovat ty hlasy. Tak od toho nakonec upustila, někteří další také. Takže ten počet byl letos opravdu bezprecedentní.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dalo se to, co se odehrálo ve středu, vůbec předvídat? Protože přece jenom určité nebo snad až mnoho signálu tady bylo. Proč se to vůbec stalo?

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista, Institut mezinárodních studií FSV UK
Tak ono samozřejmě se to do jisté míry předvídat dalo. Možná si všichni nebo možná všichni doufali, že k tomu přece jenom nakonec nedojde nebo, že možná ty střety budou omezeny na okolí Kapitolu, že se nepokusí proniknout dovnitř, ale v tomto jde určitě o selhání buď bezpečnostních služeb, které to včas nevyhodnotily. A už se objevily informace, že ta událost, ten útok na Kapitol byl dlouhodobě plánován na různých internetových fórech, kde se sdružují příznivci konspirační teorie QAnon a různých pravicových milic, které obecně v Americe jsou proti federální vládě naladěné často mluví o tedy různých revolučních činech, takže ty informace asi k dispozici byly pokud je tajné služby nedokázaly vyhodnotit nebo /nesrozumitelné/ nedokázal vyhodnotit. Tady jde o selhání FBI. Možné i je, že došlo spíš k selhání potom těch bezpečnostních složek, které měly Kapitol chránit. To znamená informace byly k dispozici, ale nikdo podle nich nejednal. To asi v tuhle tu chvíli nejsem schopen vyhodnotit. Určitě to bude předmětem nějakého vyšetřování nebo, nebo pátrání.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
V komentářích zaznívá i to, že jde o důsledek dezinformačních kampaní nejrůznějších webů a také se spekuluje, kdo vlastně nese největší vinu za incident.

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista, Institut mezinárodních studií FSV UK
Ty dezinformační weby v tom určitě hrají velkou roli. Já jsem tady zmiňoval tu konspirační teorii QAnon. To je opravdu vlastně v takové, takový paralelní svět, kde ti lidé věří, že Trump bojuje proti kabele pedofilů, kteří zneužívají a zabíjejí děti. A vlastně tady to, podle, podle nich mělo být jaksi úvodním výstřelem příslovečným takzvané bouře /nesrozumitelné/, což má být okamžik, kdy vlastně Trump s pomocí bezpečnostních složek všechny tady ty lidi zatkne a zavře nebo popraví. Ale vinu na tom bezpochyby a řekl bych, že asi hlavní nese i prezident, protože ona vlastně ty volby se snažil delegitimizovat dlouho dopředu. On už půl roku před volbami tvrdil, že jediný způsob, jak může prohrát, je podvodem, že volby určitě vyhraje, že není možné, aby legitimně prohrál po volbách. Samozřejmě bylo jeho plné právo vrátit se na soudy, aby, aby ty výsledky v těch jednotlivých státech přezkoumali. To také učinil, ale v okamžiku, kdy z těch nějakých necelých nebo asi 60 žalob tak soud prostě skoro všechny až na jednu, která se týkala spíš procedurální věci, všechny ty žaloby zamítnul a některé dokonce označil za svévolné. Tak bylo prostě načase uznat, že ty důkazy se nepodařilo předložit. A že tudíž to vítězství jeho soka je legitimní nejpozději vlastně po tom, co se sešli volitelé v jednotlivých státech a odhlasovali. To sčítání už mělo být vyloženě jenom ceremonie. Ta to, že vlastně došlo už jenom k tomu vyhrocení té situace, že opravdu velká část těch skalních Trumpových příznivců, myslím do poslední chvíle věřila tomu, co on jim říkal, tedy že Joe Biden se prezidentem nestane, tak oni opravdu myslím jeli do Washingtonu s představou, že se nějakým způsobem zabrání tomu, aby kongres ty hlasy sečetl a jmenoval Joe Bidena příštím prezidentem a že tím prezidentem pořád bude Trump.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Uzná někdy Donald Trump porážku? On Sice odsoudil ten vpád do Kapitolu. Protestující podle něj znesvětili sídlo americké demokracie. Nicméně na jeho postoj k tomu výsledku se zatím nic nezměnilo.

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista, Institut mezinárodních studií FSV UK
Já se nedomnívám, že to někdo uzná. Myslím, že tady to je maximum, kterého se dočkáme, kdy řekl, že tedy si nadále myslí, že byl okraden o to vítězství, ale že tedy dvacátého předá moc nebo respektive dvacátého, jednadvacátého, poté inauguraci předá, předá pokojně moc administrativě Joe Bidena. To je asi maximum, které si myslím od něj lze v tuhle chvíli čekat. On to nemůže přiznat před svými fanoušky. A teď vynechme možnost, že samozřejmě sám žije v té deziluzi, což je také možné, ale nevím, to bych jenom spekuloval. Ale on to, i kdyby tomu sám nevěřil, tak si myslím, že on to nemůže přiznal před svými fanoušky, protože ta jeho image je hodně založená právě na tom, že on přece neprohrává. Donald Trump je, jak vždycky opakoval winner. Vždycky vše, všechny, které neměl rád, tak označoval za luzers, za ty jsou prostě prohrávají. Takže on prostě nemůže přiznat, že ty volby prohrál, i kdyby, i kdyby sám dobře věděl, že je prohrál, tak si myslím, že to bude opakovat prostě proto, že tak potřebuje působit před svými fanoušky, jako někdo, komu to vítězství bylo ukradeno.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A jak s tímto jeho postoj, jak jste pane Pondělíčku popsal, naloží právě jeho příznivci, protože třeba Donald Trump po dvacátém, plus minus zmizí z té politické scény, ale to v těch hlavách, ten mýtus třeba o těch prohraných, ukradených volbách, jak on říká, ten zůstane právě proto, že pořád je mnoho Američanů, má mnoho fanoušků.

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista, Institut mezinárodních studií FSV UK
Nesporně to bude problém do budoucna. Uvidíme co s tou jeho podporou udělají právě tady ty výtržnosti, protože Američané příliš nefandí anarchii nebo tady tím, tady těm scénám, tak uvidíme, jestli tohle tu jeho podporu mezi Republikány trošku, trošku naruší. Ale samozřejmě to je, to je ten příběh, se kterým on bude operovat, pokud se rozhodne dál zůstat v politice a pokusí se ovlivňovat republikánskou stranu, spíš z povzdálí třeba podporou nějakých jemu nakloněných kandidátů v primárkách nebo podobně. Tak je to určitě příběh, na kterém on bude vlastně tu svojí roli v politice nadále stavět.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dovedete si představit, jak asi bude probíhat ta inaugurace, jestli si třeba s Joem Bidenem podají ruce?

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista, Institut mezinárodních studií FSV UK
To určitě ne, to určitě, nevěřím tomu, že.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jestli tam, promiňte, vůbec i bude, protože ještě před tím incidentem v Kapitolu avizoval, pokud se nepletu, že by chtěl v té době hrát golf ve Skotsku.

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista, Institut mezinárodních studií FSV UK
Ano a předtím se spekulovalo, že vlastně chtěl v tu samou dobu zorganizovat setkání s voliči. Takže já si myslím, že on tam ani nebude. Ta inaugurace letos bude vůbec zvláštní, protože vlastně většina těch, většina těch oslav bude probíhat online. Takže už to samo o sobě bude, bude jiné, než, než, než v minulých letech, ale je skutečně v moderních dějinách je to naprosto nová situace, kdy ten odcházející prezident se odmítl setkat s tím nastupujícím. Tam vždycky docházelo k tomu setkání těch rodin. Docházelo tam k vstřícným gestům, kdy například odcházející prezident nechával vzkaz pro toho nastupujícího. Byly, byly to jakési důkazy nebo snaha alespoň na symbolické rovině dokázat, že ta země je jednotná, i když samozřejmě ta politika jí vždycky rozdělovala do jisté míry a ukázat, že vlastně to co, dokázat slova, která vlastně použil třeba i při svém odchodu Barack Obama nebo i George Bush vlastně pardon, vůči tomu svému nástupci, kdy říkali něco ve smyslu, že teda teď, když vlastně je americkým prezidentem Donald Trump, respektive Barack Obama, když o tom mluvil George Bush, tak vlastně všichni se musíme spojit a přát mu úspěch, protože to je vlastně úspěch Ameriky. Tak myslím si, že k ničemu takovému nedojde. Donald Trump si myslím, že buď se bude někde snažit zapomenout anebo přesně se někde setká s voliči a bude dál mluvit o tom, že měl být právoplatným prezidentem on.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Situaci ve Spojených státech analyzuje amerikanista Jiří Pondělíček z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Do jaké pozice staví nejenom tento incident, o kterém hovoříme, který se odehrál v budově Kapitolu, ale vůbec celé finále prezidentské volby a v podstatě i celý mandát Donalda TrumpaRepublikáni s ním ztratili nejenom Bílý dům ale i senát i Sněmovnu reprezentantů.

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista, Institut mezinárodních studií FSV UK
Je to poměrně obtížně hodnocené, hodnotitelné, protože ono to vlastně, bohužel není u Donalda Trumpa nic úplně nového. Můžeme vzpomenout, že když 30. dubna 2 týdny poté, kdy prezident tweetoval, osvoboďte Michigan. Tak do budovy Kapitolu státu Michigan vtrhli ozbrojenci, kteří protestovali, pokud to můžeme označit za protest tuhle extrémní formu. Protestovali proti, proti epidemickým opatřením. Tak on vlastně se jich zastal místo toho, aby vlastně útok na ten státní Kapitol jasně odsoudil, tak řekl, že to jsou velmi dobří lidé, že s nimi guvernérka, demokratka /nesrozumitelné/ má jednat a udělat nějakou dohodu. Potom vlastně, když v září FBI ohlásila, že se jí podařilo odhalit spiknutí na únos nebo spiknutí za cíl únosu guvernérky Bittnerové, tak to na, na setkání s voliči bagatelizoval. Mluvil o tom, že vlastně vůbec nevíme, jestli to bylo tak vážné a tak dále, přičemž ale FBI mluvila docela jasně. To jsou přesně věci, které by prezident měl naprosto jasně odsoudit, čili z mého pohledu to u Trumpa, ten ten, bohužel velice přezíravý vztah k těm politickým oponentům a k demokratickým institucím a zvyklostem prostě byl, bohužel byl přítomen celé ty 4 roky. To není nic nového a aspoň pro mě osobně tedy zastiňuje cokoliv pozitivního, co by se, co by se Trumpově administrativě dalo, dalo připsal, ať už se budeme bavit třeba o sbližování Izraele s těmi arabskými státy, což určitě je vývoj, který lze označit za pozitivní, tak myslím si, že prostě to bude už navždy a pro mě to vždycky bylo trošku zastíněno tím, že Donald Trump prostě není v těch základních věcech, minimálně ve vztahu teda k demokracii následováním hodným, vhodným politikem.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Senátor z Jižní Karolíny Graham v květnu 2016, kdy Republikáni teprve zvažovali nominace na prezidentské kandidáty, tweetoval, pokud nominujeme Trumpa, zničí nás to. Často se to teď připomíná jako takový možná prorocký tweet.

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista, Institut mezinárodních studií FSV UK
No, on to mysl, on to myslel tak, že prohrají všechno už v roce 2016, takže ono se to vlastně splnilo se čtyřletým zpožděním a bylo potřeba tedy zároveň té pandemii koronaviru, která si myslím, že prezidentovi politicky hodně uškodila, domnívám se, že, kdyby k ní nedošlo, tak neříkám, že by určitě vyhrál, ale myslím si, že v těch volbách by měl daleko lepší šanci a asi z mého pohledu byl i mírným favoritem, tak ono to není tak, že /nesrozumitelné/ prorokoval, že to k tomu zničení dojde po čtyřech letech u moci. A a, takže vlastně se pletl a potom sám /nesrozumitelné/ se k Donaldu Trumpovi v mnohém přidával a byl i jedním z jeho nejvážnějších zastánců, například ve věci impeachmentu a tak dále, takže ten, ten tweet samozřejmě teďka má asi nějakou hlubší symboliku nebo působí daleko více prorocky, ale on nebyl míněn na rok 2020 a v roce 2016 naopak s Trumpem v čele Republikáni vyhráli, jak sněmovnu tak senát, tak úřad prezidenta.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Viceprezident Spojených států Pence neplánuje využít dodatku ústavy k odvolání Trumpa z funkce. Myslíte, že je to opravdu už ze hry?

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista, Institut mezinárodních studií FSV UK
Pokud na tom, takhle na tom by se musela shodnout nejdřív nadpoloviční většina členů kabinetu, pak by o tom musel hlasovat kongres, kde by každá z komor musela dvoutřetinovou většinou schválit, takže si myslím, že to, k tomu asi nedojde. Sice Republikáni jsou minimálně nebo momentálně z Trumpa hodně rozladění, ale nemyslím si, že by se našlo dost lidí ve sněmovně i s ohledem na to, že je tuším asi 140 republikánských členů sněmovny, hlasovalo pro různé ty námitky vůči, vůči voličům, vůči tedy započítávání volitelů z určitých států. Tak si nemyslím, že se tam najde dostatečná většina pro to, aby v případě, že by vůbec kabinet něco takového vyslovil tak, aby toho kongres potvrdil. Trump by určitě se proti tomu bránil a tím pádem by o tom musel rozhodovat kongres. Podobně si myslím, že už není čas a pravděpodobně by asi ani nebyla politická vůle prezidenta jaksi odstranit z funkce pomocí impeachmentu. Jednak samozřejmě nejprve by bylo potřeba sepsat tu, tam jsou ty články, ale můžeme mluvit o žalobě v tom procesním slova smyslu. Pak by se muselo hlasovat vlastně o nich ve sněmovně, pak by to musel odsouhlasit senát a myslím si, že ani za současné situace by se nenašlo 67 senátorů dohromady, což by v té současné konstelaci pořád znamenalo asi 17 republikánských senátorů, který by, kteří by měli hlasovat pro Trumpovo odsouzení, takže myslím si, že ty pokusy jsou odsouzené k neúspěchu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Asi by to i přispělo jenom k další eskalaci nebo ještě větší eskalaci situace?

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista, Institut mezinárodních studií FSV UK
Je to možné, já jsem četl i názor, že na, právě naopak to, že by konečně Republikáni řekli, tohle je nepřijatelné, prezident skutečně své příznivce vyzýval k tomu, aby šli, aby, aby pochodovali na Kapitol, aby, aby, aby se za něj vlastně prali, takže kdyby tedy to republikáni konečně dokázali odsoudit, že by to mohl být pro ty voliče poslední kapka, těžko říct, jestli, jestli by to, je to naopak utvrdilo v tom, že proti Trumpovi se spikli i ti establishmentový republikáni nebo jestli by naopak si řekli, tak když už i Republikáni tedy byli ochotni Trumpa odsoudit, tak to už asi opravdu je něco špatně. To asi v tuhle chvíli těžko říct.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Myslíte, pane Pondělíčku, že jméno Mike Pence ještě uslyšíme? Spekuluje se, jestli nejenom, jak se zachová současný viceprezident, ale třeba jestli má nějaké politické ambice, možná za 4 roky kandidovat do Bílého domu?

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista, Institut mezinárodních studií FSV UK
Jestli je ještě pořád má, to nevím, ale určitě je měl. On ono se o tom vlastně dosti mluvilo, i poté Trumpově porážce se mluvilo o tom, že právě Pence by mohl být jedním z těch, kdo se bude velice vážně ucházet o nominaci v roce 2024, ale já se domnívám, že on je teď v pozici, kdy ty jeho šance jsou opravdu mizivé, protože tím, že odmítl Trumpa, Trumpův požadavek a odmítl vlastně nezapočíst ty volitele z těch takzvaně Spojených států, což mu ústava ani neumožňuje, ale Trump to po něm požadoval, tak si vlastně naštval ty Trumpovy krajní příznivce a zároveň tím, že tak dlouho vyčkával, tak dlouho vlastně byl na Trumpově straně a nevědělo se nebo vlastně nedával najevo jasně, co si myslí, odsoudil třeba ten přístup ke zpochybňování voleb, tak si naštval i ty umírněnější Republikány, kteří třeba, kterým se třeba tohle nelíbí, takže myslím, že teď nemá moc zastánců asi ani v jedné skupině.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jaký dopad může mít celé finále prezidentské volby na vliv a respekt Spojených států ve světě? Například z Ruska nebo Íránu přišly posměšné, dokonce škodolibé reakce.

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista, Institut mezinárodních studií FSV UK
Je to asi předpokládatelné, že teďka se všichni budou do Ameriky strefovat a ten kredit to samozřejmě velice, velice poškodí. Země, která vlastně už od svého vzniku chtěla být tím příslovečným městem na kopci, které bude zářným příkladem světu, co se týče svobody a demokracie. Tak prostě teď zažívá něco, co jsme byli zvyklí vídat v zemích třetího světa, možná, možná ve vypjatějších momentech v dějinách Latinské Americe, ale rozhodně ne tedy ve Spojených státech amerických. A je asi očekávatelné a asi i pochopitelné, že, že Rusko a Čína budou teďka všechny tady ty věci škodolibě připomínat a budou na ně poukazovat a to asi nejenom mediálně nebo v tom, v té veřejné diplomacii, ale, že se budou samozřejmě snažit využít tady toho, aby nějakým způsobem zdiskreditovali Spojené státy i při jednání s partnery nebo aby podkopali tu důvěru, o které se Spojené státy často těšily.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Přispěl, pane Pondělíčku, Donald Trump, nechtěně k posílení Joe Bidena ještě předtím, než vůbec usedne v Oválné pracovně?

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista, Institut mezinárodních studií FSV UK
Do jisté míry si myslím, že právě ty násilnosti můžou alespoň na krátkou dobu ten politický střed trošku sjednotit, za, za Joe Bidenem, protože, jak jsem říkal, myslím si, že i mnoha Republikánům ty obrázky lidí, kteří rabují Kapitol a perou se s policií a prostě dělají všechno to, co by vlastně správní konzervativci dělat neměli. Tak ty, těm se ty obrázky líbit nebudou, takže možná krátkodobě by mu to pomoci mohlo. Nicméně uvidíme, jestli to přetrvá. Bude to samozřejmě záležet i na tom, jakou politiku Joe Biden bude dělat, jestli se bude snažit vlastně opřít o ten, ten politický střed, což on zatím nebo v té, i v té kampani se snažil být tím, který právě mluvil o tom, že je potřeba tedy jaksi ten politický střed nějakým způsobem konsolidovat a vlastně postavit proti tomu extrému Donalda Trumpa a uvidíme, jestli se dokáže postavit. I tomu extrémů ve vlastní straně. Teď tím nechci srovnávat /nesrozumitelné/ s Donaldem Trumpem, ale, ale samozřejmě některé ty návrhy typu Green New Deal, tak v americké společnosti nejsou příliš populární, pokud by se pokoušel je nějakým způsobem prosazovat a to levicové křídlo ho k tomu bude tlačit, tak samozřejmě si myslím, že tu podporu středu může, může zase velice rychle ztratit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jakou politickou budoucnost, kariéru byste možná předpovídal pro Donalda Trumpa?

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista, Institut mezinárodních studií FSV UK
Bude záležet na tom, jak se rozhodne. Já se domnívám, že pokud bude chtít zpovzdálí ovlivňovat Republikánskou stranu, takže ten prostor pořád ještě má, ten skutečný test jeho síly nebo jeho vlivu mezi voliči, řadovými voliči přijde vlastně za asi rok, rok a něco, kdy na jaře 2022 vypuknou primárky, které budou rozhodovat o kandidátech republikánských kandidátech do sněmovny a do vlastně třetiny senátu. Takže tam on samozřejmě a jeho syn a teď nevím, jestli to byl, myslím, že byli mladší Erik, už vlastně na některých shromážděných a i na Twitteru hrozil těm, kteří nepodpoří v tom současném tedy souboji Donalda Trumpa, to znamená nebudou ochotni zpochybnit ty volitele, takže budou čelit výzvám v primárkách a že do toho Trumpova rodina přes, přes ty výbory politické, což jsou vlastně způsob, jak získat peníze na kampaň, že do toho bude dávat peníze a že prostě se pokusí tu Republikánskou stranu takhle nějakým způsobem přimknout k Trumpově. Čili, pokud se o to pokusí, tak si myslím, že pořád v Republikánské straně mají dost zastánců, aby minimálně v některých těch obvodech se jim to podařilo, pak uvidíme, jak moc by se jim to dařilo v těch takzvaných swing obvodech, čili těch, kde, kde se, kde se opravdu rozhoduje o kontrole sněmovny, kde občas vyhraje republikán, kde vyhraje demokrat, ale minimálně v některých těch stabilně republikánských, by se jim to podařit mohlo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Konstatuje amerikanista Jiří Pondělíček z Univerzity Karlovy. Děkuji za váš čas, za vaše názory. Přeji vám hezký den.

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista, Institut mezinárodních studií FSV UK
Děkuju za pozvání, na shledanou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Příjemný poslech dalších pořadů Dvojky přeje Zita Senková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.