Přepis: Jak to vidí Jiří Pondělíček – 11. 5. 2021

11. květen 2021

Hostem byl amerikanista Jiří Pondělíček.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dobrý den a dobrý poslech přeje Zita Senková. Mým hostem je amerikanista Jiří Pondělíček, z Institutu mezinárodních studií fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Buďte vítán, dobrý den.

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista
Dobré ráno.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Pozornost zaměříme na prvních sto dní Joea Bidena v úřadě amerického prezidenta. Jeho plány na bilionové investice i novou komunikační platformu Donalda Trumpa, nerušený poslech. Je to jenom 100 dní, ale musím vám říct, budoucnost Ameriky jsem nikdy neviděl optimističtěji. Amerika je opět v pohybu. Tato slova pronesl Joe Biden ve svůj týden v úřadě amerického prezidenta. Jak si, pane Pondělíčku, z vašeho pohledu Joe Biden dosud vede? za sebou úspěšný start?

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista
Tak ta nejdůležitější věc těch prvních několika měsících byla bezesporu koronavirová pandemie a vlastně rozjetí očkování, které ukončit ve Spojených státech a v tomto ohledu se říct, že Joe Biden skutečně si vede velice dobře. Je potřeba připomenout, že tedy vlastně za jeho předchůdce se pomalu to očkování začalo rozbíhat. Amerika očkovala necelý milion lidí denně. To bylo zhruba poslední den prezident, mandátu prezidenta Trumpa. Joe Biden toto tempo ještě zvýšil. Teď vlastně v mnoha těch amerických státech spíš nejsou lidé, kteří by byli ochotni si tu vakcínu nechat aplikovat, než, že by byl nedostatek těch samotných vakcín, takže to je určitě velice pozitivní. Myslím tedy to, že těch vakcín je dost, ne že lidé nechtějí si je aplikovat. A určitě to je něco, co mu lidé přičtou k dobru. Co se týče těch ostatních věcí, jemu se podařilo schválit nebo protlačit kongresem ten balík ekonomické pomoci ve výši skoro právě dvou bilionů dolarů. Byť to bylo tedy po přísně stranických liniích. V Senátu se mu vlastně nepodařilo ani ve Sněmovně přesvědčit k podpoře tady toho balíku ani jediného republikána, tak zdá se alespoň zatím podle těch průzkumů, že ten balíček pomoci je mezi Američany poměrně dost populární podle různých průzkumů 60 asi 68 % lidí ho podporuje. Takže to jsou určitě věci, které si může přečíst mezi, mezi úspěchy. Zatím asi výrazné neúspěchy nebudou. Uvidíme, jak sem podaří zvládnout tempo zadlužování, respektive jestli se podaří ty ohromné investice nějak vyvážit zvýšením daní, případně úsporami někde jinde tak, aby to ten deficit nerostl příliš rychle.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
V souvislosti právě s tím balíkem investic nejenom do infrastruktury se debatuje ve státech, jestli na to Amerika má, kde je vezme.

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista
No, Joe Biden vlastně ty dva programy, které teďka čekají na projednání, což je tedy ten takzvaný plán pro americké, americká pracovní místa, American jobs plan, který se týká infrastruktury, byť poměrně široce pojaté, takže tam jsou i třeba pro programy týkající se spíš péče o, o staré Američany o penzisty. A ten vlastně další plán, který by by měl poskytnout především tedy předškolní péči i předškolkovou péči a další vlastně věci pro mladé rodiny. Tak ty, tam je definováno, že by to mělo být ten první tedy zvýšením daně pro firmy, a to z 21 na 28 %. A v tom druhém by vlastně mělo jít o zvýšení daně pro ty nejbohatší. Konkrétně tedy jde o zvýšení poměrně mírné nejvyšší daňové sazby ze 37 na asi 39,5 procenta. Takže ani jeden ten nárůst daní není vlastně příliš radikální. Je to vlastně ten, u té, u těch firemních daní to není ani vlastně návrat před tou reformu Donalda Trumpa, kdy ta daň byla 35 %, v tom druhém případě je to návrat do roku zhruba 2017 před tou reformou. Takže je otázka, jestli tady ty poměrně poměrně skromné návrhy, které navíc odmítají i někteří demokrati, jestli budou stačit na to, aby pokryly ty ohromné náklady. Ale musíme si uvědomit, že je otázka, jestli vůbec ty balíčky budou schváleny takto rozsáhlé a v podobě, v jaké byly teďka navrženy.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Očekáváte nějakou jejich revizi nebo vlastně jaký je ten vztah demokratů a republikánů, i na tom to teď můžeme pozorovat?

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista
Tam bezesporu určitě k nějakým změnám dojde, protože co se týče třeba právě firemní daně, tak demokrat Joe Manchin, což je takový konzervativnější člen demokratické strany senátor za západní Virginii. Tak se vyjádřil, že ta 28 % daň se mu nelíbí, že je ochoten uvažovat zhruba o polovině tady toho nárůstu. To znamená někde na úrovni 24 %, aby ta sazba byla. Navíc samozřejmě ani jeden republikán nehlasoval pro ten balíček koronavirové pomoci. Neočekává se, že by se podařilo prezidentovi je přimět nebo kohokoliv z republikánů Senátu přimět k tomu, aby hlasoval pro kterýkoliv nebo pro jeden z těchhle těch dvou plánů v podobě v, jaké je a pak bude záležet i na tom, jak se demokraté pokusí to prosadit, protože pokud by to chtěli prosadit jako normální zákon, tak by museli sehnat tedy většinu 60 hlasů, aby nemohli. Republikáni obstruovat. Pokud by se pokusili to prosadit tak jako takzvaným /nesrozumitelné/, tak by jim stačilo tedy těch 50, ale nemůžou si dovolit, aby je kdokoliv z její vlastní strany potopil. A to znamená, že budou muset vyjít vstříc právě těm konzervativnějším členům, jako je Joe Manchin a ti dávají najevo, že v tomhle rozsahu se jim ty balíčky úplně nepozdávají.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Co se týče ekonomiky, tak asi si Joe Biden může jako plus za ty první tři měsíce připsat i fakt, že v prvním čtvrtletí letošního roku hospodářský výkon Spojených států v tom meziročním srovnání vzrostl o 6,4 %. Nejvíc od roku 1984, i když tam asi ještě vlastně dojížděl takzvaně ten Trumpův mandát.

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista
No, ono je to jednak samozřejmě ty daňové změny nebo ty nějaké věci mají setrvačnost, takže prostě nedá se říct, že by to byla úplně zásluha Joe Bidena, který nastoupil v lednu. Byť tedy ten balíček pomoci do ekonomiky opravdu napumpoval poměrně rychle, poměrně velké množství peněz. Další věc je, že samozřejmě ta ekonomika, která byla přidušená těmi opatřeními proti šíření koronaviru. Ta a to mnozí ekonomové předpokládali, že po jejich uvolnění dojde tedy k poměrně rapidnímu růstu, protože vlastně nic nebylo zničeno. Ta poptávka tady pořád je. Byla vlastně jenom uměle snížená. Takže teď pozorujeme něco, co se asi docela čekalo. Naopak Republikáni teďka hodně zmiňují to, že přírůstek pracovních míst za duben, byl výrazně nižší, než se očekávalo, byl něco přes 200 tisíc. Přičemž mnozí nové právě s odkazem na to oživení očekávali třeba milionový přírůstek. Takže je otázka, jak to oživení bude rychlé a jak dlouho tedy se podaří ty, ta, to vysoké tempo růstu udržet.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Lze říct, pane Pondělíčku, že se Biden vymezuje vůči vládnutí a vůbec politice svého předchůdce Trumpa? Víme mimo jiné, že připojil Spojené státy zpět k pařížské klimatické dohodě, ze které se Donald Trump vyvázal. Zastavil také výstavbu hraniční zdi mezi Mexikem a Texasem, čímž vlastně dal jasně najevo svůj přístup, otevřený přístup v migrační politice.

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista
No, v některý věcech určitě máte bezesporu pravdu, ta hraniční zeď je dobrý příklad nebo ta pařížská klimatická dohoda samozřejmě také. Nicméně to Joe Biden asi to není překvapení vzhledem k tomu, že to sliboval v kampani. On se přímo vlastně vůči Donaldu Trumpovi nevymezuje. Většinou spíš je to nepřímo, když mluví o tom, že Amerika třeba když v Evropě mluvil o tom, že tedy Amerika je zpátky, že tady opět nastává doba budování tedy aliancí a takto byla samozřejmě nepřímá narážka na éru Donalda Trumpa. Nicméně řekl bych, že v některých věcech ta politika je poměrně konzistentní. Například důrazní postup nebo důrazní jaksi přístup k Číně, tam určitě si myslím, že ta kontinuita je pozorovatelná. se to týká třeba sporu v jihočínském moři nebo záruk pro Tchaj-wan. A toho celkově zvýšeného tlaku na Čínu. Stejně tak si myslím, že nelze očekávat nějakou výraznější změnu ve vztahu k Rusku. Alespoň co se týče skutečné politiky, kdy spíš tedy je změna rétoriky, kdy Donald Trump často podrýval vlastně svými vyjádřeními politiku své vlastní administrativy. Někde to Joe Biden se naopak vyjadřuje velmi, velmi tedy důrazně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Také, když jsme se dostali k zahraniční americké politice, tak do září se mají stáhnout z Afghánistánu všichni američtí vojáci, což ale také je vlastně dovršení toho, co začal nebo o co usiloval Donald Trump.


Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista
Ano, tam zase je vidět ta kontinuita, ta válka je poměrně nepopulární. Ono koneckonců se slibem, že ty vojáky dostane domů, vyhrál volby Barack Obama. Pak zjistil, že to není úplně tak jednoduché, ten počet snížil, ale Donaldu Trumpovi se tedy podařilo podepsat mírovou dohodu s Talibanem nebo teda dojednat mírovou dohodu s Talibanem. Uvidíme tedy, jak, jak bude moct, jaká bude její životnost. Trochu se obávám, aby to nedopadlo jako s jižním Vietnamem po roce 1973, kdy tedy byl sice podepsán mír, ale bylo naprosto jasné a koneckonců i Henry Kissinger a Richard Nixon to věděli, že se jedná jenom o nějaký odklad toho finálního kolapsu. Takže ano, bylo to dojednáno za Donalda Trumpa. Joe Biden vlastně se k tomu, se říct, jenom přihlásil a potvrdil, že tedy k tomu stažení skutečně dojde.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Mimochodem minulý týden Bílý dům oznámil, že vláda Spojených států dokončila měsíce trvající revizi politiky Washingtonu vůči Severní Koreji. Tam se něco změní nebo bude to také v podstatě pokračování?

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista
Uvidíme, uvidíme, jak budou tedy Spojené státy k Severní Korei přistupovat. Ono ta Trumpova politika byla v tomhle trošku, trošku nečitelná. On na jednu stranu hlásil ohromné úspěchy, přičemž tedy jediné co získal od Kima, bylo takový velice jasný závazek k denuklearizaci, který ovšem nebyl úplně nikdy plně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Také se sešli.

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista
Ano, ale to bylo vítězství spíš pro, pro severokorejského vůdce, protože ta prestiž samozřejmě je na straně toho, komu se podaří sejít s americkým prezidentem, nikoliv že by americký prezident byl vyloženě chválen za to, že se mu tedy podařilo se sejít se Kime, který to nabízel dlouhodobě. Ta americká pozice vždycky byla, že nejdřív musí přijít ústupky a pak teprve je možné prostě mluvit o nějakém summitu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Bude to teď, pane Pondělíčku, tvrdší přístup, když hovoříme o revizi politiky?

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista
Určitě se očekávat, že se prezident Biden s Kimem nesejde, pokud by nedošlo k nějakým podstatným stupňům, což se příliš čekat nedá, takže ta politika v tomhle tom bude určitě důraznější. Můžeme možná čekat i obnovení těch společných cvičení s Jižní Koreou alespoň nějakém formátu a celkově asi důraznější přístup.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jinak Spojené státy se postavily za Českou republiku v kauze Vrbětice, jak tady vidíte pokračování vlastně těch bilaterálních vztahů se Spojenými státy?


Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista
si myslím, že Česká republika dlouhodobě se Spojenými státy poměrně dobré vztahy, což je dobře. To ten případ si myslím na tom dlouhodobě nic nemění, ani ty vztahy nějakým způsobem nevylepšil nebo ani je nekomplikuje. si myslím, že tam prostě Amerika nám jednoznačně vyjádřila podporu a to vlastně nejdřív ústy /nesrozumitelné/ tady v Praze a potom posléze i ústy ministra zahraničí, což je dobře, že to proběhlo takhle na, na vlastně vysoké úrovni. Jak jsem říkal, ta politika vůči Rusku bude minimálně v rétorické rovině důraznější, ale koneckonců za prezidenta Trumpa, byť on rád. Putina občas chválil, tak právě jeho administrativa uvalila na Rusko sankce po případu Skripal a v dalších případech, takže nedá se rozhodně říct, že by ta, ta samotná praktická politika byla za Trumpa nějak proruská.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A na kolik reálně vidíte setkání obou politiků Bidena a Putina?


Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista
To bude záležet, vlastně obě strany se k tomu vyjádřily tak, že vlastně ten míček přehrály na druhou stranu. Kdy jako Rusko řeklo, že o tom summitu bude uvažovat, ale bude záležet na tom, jak se budou Spojené státy chovat. To bylo samozřejmě v situaci, kdy panovalo zvýšené napětí vzhledem tedy k vysokému počtu ruských vojáků při hranici, při hranicích Ukrajiny a tedy hrozícímu střetu nebo hrozbám střetem námořních sil v Černém moři. Čímž tedy hrozili především Rusové nebo tedy především, ne především, ale čímž hrozili Rusové. Takže tehdy to bylo taková spíš vyjádření, která měla ukázat nebo přehrát tu zodpovědnost na tu druhou stranu, že my jsme tomu otevření, ale záleží na chování druhé strany. Na tom se zatím úplně moc nezměnilo. Takže myslím si, že v současné době ta šance úplně vysoká není. Nicméně Joe Biden dal najevo, že je ochoten se sejít, že si myslí, že přestože panují pořád dosti podstatné rozdíly v názoru na spoustu věcí, takže na spoustě věcí naopak Rusko, Amerika mohou spolupracovat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Posloucháte aktuální publicistiky Českého rozhlasu s amerikanistou Jiřím Pondělíček, z Katedry severoamerických studií Fakulty sociálních věd se věnujeme nové administrativě Joea Bidena. Jaká vlastně je, pane Pondělíčku, kým se nový prezident obklopil?

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista
Tak to sestavování toho jeho kabinetu, bylo poměrně komplikované, bylo to samozřejmě dáno i tím zvláštním netradičním způsobem, jakým byla předávána moc. A i tím, že tedy samozřejmě Senát těsně vlastně po konci mandátu prezidenta Trumpa musel řešit jeho impeachment a další věci. Nicméně se říci, že prezident Biden ten tým sestavuje tak, aby vyhověl, pokud možno všem v demokratické straně, byť se mu to ne vždycky daří. se, ozvali se zástupci Američanů asijského původu, že tam mají málo zástupců. Ta, to progresivní křídlo demokratické strany pocit, že je přehlíženo v některých věcech. Zároveň třeba ministryně vnitra, což je pozice, která neodpovídá tomu, jak my vnímáme ministra vnitra. Je to, nemá na starosti policii a tady ty složky. Tak se stala /nesrozumitelné/, což je vlastně první, první ministryně nebo první člověk na kabinetní pozici, který původ tedy, nebo který, jehož předkové pochází z těch řad původních Američanů. Takže určitě je to tým velice rozmanitý, asi nejrozmanitější v historii, co se týče ideologie. Myslím si, že Biden se snaží úplně ne, ne, nevykročit doleva. Byť ty tlaky tam samozřejmě jsou. Snaží se držet spíš středu. Ono taky tam, kde se snažil nějakým způsobem nebo kde ty kandidáti byli ideologicky vyhraněnější, jako byla třeba /nesrozumitelné/, tak tam narazil. Ta její nominace byla stažena, takže je to dáno samozřejmě i tím rozložením sil v Senátu, zatím ale teď v březnu se to tempo potvrzování poměrně rozjelo. Takže snad vbrzku bude, bude ten kabinet kompletní.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Napadá mě, pane Pondělíčku, jak ideologicky pestrá je vůbec tedy demokratická strana asi hodně?

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista
No, to rozkročení je hodně rozkročení je poměrně široké, když si vezmete, jsem tady zmiňoval Joe Manchina ze Západní Virginie, což je stát, kde Donald Trump v obou případech vyhrál s rozdílem přes 35 % v obou těch volbách. Je to stát, který je opravdu silně republikánský. Přesto tedy v Senátu jej zastupuje demokrat. Takže samozřejmě to ovlivňuje to, jakým způsobem nebo to ovlivňuje to, jako jak blízko tedy třeba Joe Manchin k Republikánům, k některým jejich plánům, k některým jejich pozicím a tak dále. Zároveň to rozkročení je poměrně široce nebo respektive je dost i do té, do levice.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Všemi směry.

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista
Takže bude záležet zatím, zatím tedy se zdá, že to funguje, co se týče spousty těch plánů, tak říkám, bude otázka, jak jsi vlastně demokraté, jak se shodnou na těch plánech, které teďka Joe Biden navrhuje, jak tam dojde ke střetu /nesrozumitelné/. Nakonec tedy, kdo bude nakonec spokojenější. Zatím to vypadá, že víc bude muset Joe Biden ustupovat těm konzervativcům, třeba pod vedením Joe Manchina. Ale to se teprve uvidí. Řekl bych, že demokraty momentálně motivuje spíš právě to, že ví, že pokud nebudou jednotní, že ta většina je velice křehká. A to vlastně i v sněmovně. Je to jenom relativně malý počet hlasů. Takže ví, že prostě pokud nebudou jednotní, tak tváří tvář sjednocené republikánské opozici, tak se jim nepodaří prosadit vůbec nic. Takže bych řekl, že to je trošku teďka to pojivo, co je drží pohromadě. Uvidíme, pokud se to třeba po těch poločasových volbách v roce 2022 nějak změní, jestli, jestli ta strana třeba bude nějak na to reagovat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jak Joe Bidena hodnotí veřejnost, pane Pondělíčku? Je stále politicky i názorově rozdělená? Je to jenom něco přes 100 dní?

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista
bych řekl, že tam to rozdělení nebo respektive ta polarizace je vidět na tom, jak málo se ta čísla hýbou. Vlastně i Donald Trump v tomhle tom byl docela výjimečný mezi americkými prezidenty, kterými, kterým většinou ta čísla oblíbenosti skákala nahoru a dolů podle toho, co se zrovna dělo, v jaké fázi mandátu byli. Co se jim třeba podařilo schválit. Donald Trump vlastně krom těch prvních několika týdnů tak vždycky byl víc neoblíbený než oblíbený podle těch průzkumů. A stabilně se držel okolo 40 % oblíbenosti. Joe Biden se poměrně stabilně od začátku mandátu drží na 55 %. Ale naopak poměrně stabilně 40 % těch, kteří s ním nesouhlasí. Což se zdá tedy, že jsou ti skalní příznivci Donalda Trumpa. Nezdá se, že by se to mělo víc hýbat tím směrem. Nezdá se, že by se, že by se, že by se mohlo podařit tady ty lidi nějak přesvědčit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Je s některým ze svých předchůdců v Bílém domě srovnáván?

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista
Hodně se mluvilo o tom právě proto, že ta jeho administrativa a ty plány na infrastrukturu a investice, které dohromady vlastně s tím koronavirovým balíčkem, to se bavíme o šesti bilionech dolarů, což je ohromné, ohromné číslo. Tak se mluvilo o tom, že by to mohla být, mohla být nejvíc tedy jaksi transformační vláda od Franklina /nesrozumitelné/ Roosevelta. To samozřejmě ty ambice tam asi do jisté míry jsou. Otázka je, co se podaří prosadit v tom Senátu, jak jsem říkal. Druhá věc je, že Franklin /nesrozumitelné/ Roosevelt přece jenom vládnul nebo byl prezidentem po daleko delší dobu. Joe Biden, uvidíme, jestli bude obhajovat. On vlastně naznačoval ještě před volbami, že by mohl být prezidentem jenom na jedno volební období. Uvidíme, jestli si to třeba rozmyslí, ale i tak je otázka, co by se mu případně mohlo za ty 4 roky, které teď má, tak co se mu podaří stihnout. To znamená ty plány ambiciózní jsou. Možná tam ta paralela s Roseveltem hledat lze tam najít. Ale ty výsledky tak to zatím nevíme, protože teprve se uvidí, co se podaří prosadit a v jakém rozsahu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A víme pane Pondělíčku, o plánech Donalda Trumpa? Také se spekulovalo o možném comebacku. Zatím teda co víme, že nový komunikační web. Našel si náhradu za Twitter, který zablokoval jeho uživatelský účet.

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista
Ano on teď s voliči komunikuje prostřednictvím své vlastní internetové stránky, jak moc je to efektivní ve srovnání s Twitterem, který přece jenom sleduje hodně lidí. On měl miliony fanoušků a ve srovnání s Facebookem, tak to je samozřejmě diskutabilní, protože nejste součástí jaksi toho proudu zpráv, který tam na Twitteru a na Facebooku jede. Ale ti vaši voliči, nebo ti vaši fanoušci si musí najít tu vaši stránku. Musí to tam zadat a musí na jít cíleně s tím, že tedy chtějí zrovna zprávy od vás nebo chtějí slyšet, co si myslíte. Což samozřejmě ti fanoušci určitě udělají. Nemyslím si, že ne, ale je otázka, jak se mu bude dařit skrz to oslovovat ty ostatní voliče kromě těch svých věrných fanoušků. Co se týče jeho kandidatury v roce 2024, tak si myslím, že to je ještě brzo, že uvidíme hlavně jak tedy dopadnou ty volby v roce 2022. Ty takzvané poločasové, kdy se bude volit tedy sněmovna a třetina Senátu. Uvidíme jednak jak se republikánům povede, jestli se jim podaří jaksi z pozice opoziční strany nějak uspět a třeba získat většinu alespoň v jedné komoře, z těch dvou komor. A zároveň tedy jestli třeba posílí ti kandidáti, kteří jsou víc protrumpovští. Donald Trump i jeho synové vlastně mluvili o tom, že chtějí podporovat ty kandidáty, kteří jsou Trumpovští nebo kteří Trumpa podporují a naopak se zbavit těch, kteří ho zradili nebo z jejich pohledu zradili nebo kteří naopak třeba neprosazují z jejich pohledu dobrou politiku. Takže uvidíme, jak to změní poměry ve sněmovně nebo v kongresu celkově a uvidíme, jak to změní poměry v Republikánské straně.


Zita SENKOVÁ, moderátorka
Konstatuje amerikanista Jiří Pondělíček z Univerzity Karlovy. Děkuji za váš čas, za vaše názory a přeji hezký den, na slyšenou.

Jiří PONDĚLÍČEK, amerikanista
Děkuju za pozvání, na shledanou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Příjemný poslech dalších pořadů Českého rozhlasu Dvojky, přeje Zita Senková.

Pořady Českého rozhlasu automaticky přepisuje aplikace Beeye www.beey.io. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka