Přepis: Jak to vidí Jan Kubáček – 7. června 2021

7. červen 2021

Hostem byl politolog Jan Kubáček.

Vladimír KROC, moderátor
Hostem pořadu Jak to vidí je dnes politolog Jan Kubáček, dobrý den.

Jan KUBÁČEK, politolog
Dobrý den.

Vladimír KROC, moderátor
Proč vládě věří rekordně nejmíň lidí, měl smysl pokus opozice vyslovit vládě nedůvěru? Má přísaha šanci dostat se do sněmovny, čím bude chtít tentokrát oslovit voliče hnutí ANO a je Miloš Zeman schopen vykonávat funkci hlavy státu? To jsou témata, která bychom dnes rádi probrali. Příjemný poslech vám přeje Vladimír Kroc.

Jan KUBÁČEK, politolog
Podle průzkumu Eurobarometr Češi své vládě věří nejméně ze všech unijních zemí. Důvěra v ní klesla ze 40 na 19 %, čím to?

Vladimír KROC, moderátor
Víte, myslím si, že do toho především logicky se promítla ta situace koronavirová, a to že jsme bezprostředně viděli opakovaně po několik měsíců, jak vlastně a teď to nemyslím, že to jenom premiér Babiš, ale primárně celý stát v podstatě kulhá. Já sám jsem jsem si z toho odnášel informaci, že kde to bylo osobní angažovanosti, hrdinství a teď si tam můžeme doplnit lékaře, pečovatele, učitele, hasiče, vojáky. Tak to šlapalo, ale kde to bylo nedej bože systému, o nějaké systémové nápravě nebo systémové kompenzaci nebo, nebo nedej bože o IT, tak to šlo do kytek. Tam jsem měl dojem, že se vlastně střetává a přichází pandemie jednadvacátého století a do toho tady máme stát, a to se pomalu omlouvám zpětně Marii Terezii, prostě stát odpovídající Marii Terezii, že ta reakce byla pomalá, roztříštěná, politikářská. Já si myslím, že někdy už z toho tekli, lidově řečeno, i ti členové vlády a obrovsky nekoordinovaná. Ono ta situace byla nová jo. Člověk nechce být pověstným epidemiologem nebo generálem po bitvě. Ale viděl jste, že se často nehledalo řešení, nehledal se způsob, ale byl to takový ten klasický resortismus. Klasické, že vám nastoupí úředníci, řeknou vám sto důvodů velmi detailních a perfektních, jak to nejde a nebudou přemýšlet ani o jednom, jak by se to dalo zvládnout a jak by se to dalo vylepšilo. Takže takovéto, že čeští lidé na českém koleni vymysleli spoustu nejen cenného know how ale postupů a zvládli to vlastně poměrně dost dobře. Korelovalo a tlouklo se s tím, že v podstatě ten systém se neptal, jak lidem prospět, ale přemýšlel, jak vlastně lidé budou co nejméně překážet českému státu. Takže to si myslím, že byl první šok z takovéto určité neakceschopnosti až ignorance státu. No a pak si myslím, že tím zamávalo i takovéto v přímém přenosu vidění, že najednou premiér a mnozí jeho nejbližší ministři vlastně neví kudy kam, že, že už opravdu jakoby tápou a uvázli jsme na mělčině. Kuriózně mrzí mě to, protože to je trošku mé zklamání trochu i v lidi. Myslel jsem si, že s námi zamává těch dneska už více než 30 000 našich bývalých spoluobčanů, kteří padli za koronavirus a o to se ukázalo, že s tou veřejností nezamávalo. Já jsem si z toho odnesl jako hodně moc smutný pohled, že i respirátor se dá zpolitizovat a že i respirátorem můžete něco vzkazovat prezidentovi, premiérovi, no úděsné.

Vladimír KROC, moderátor
Ve čtvrtek jsme byli svědky snahy opozice vyslovit té ve sněmovně nedůvěru vládě Andreje Babiše. Měli k tomu dost důvodů?

Jan KUBÁČEK, politolog
Já to trochu sám pro sebe i přezdívám, že si spíš opoziční předáci vykopali jámu a netušili, jak bude hluboká a pak do ní ještě aktivně skočili, že vlastně premiér jim vypálil rybník doslova. Já jsem měl často pocit, že vlastně premiér převzal opoziční rétoriku, dynamiku, emoci, argumentaci a využil té situace jako obhajobu vlády a vlastně zaútočení. Opozice na druhou jo, trochu mně připomínal Gerharda Schrödera, který něco podobného udělal své opozici, že vlastně na ní začal útočit z boku a všichni byli překvapeni, protože si mysleli, že oni budou trápit kancléře a kancléř útočil a zpochybňoval opozici, že nekoná a nefunguje. A Andrej Babiš udělal něco velice podobného a bylo zajímavé, že když já jsem si pak řekl, když si odmyslím ty argumenty, já slyším jenom tu dikci, ten umělecký projev v uvozovkách, tu emoci Carusovskou, tak vlastně Andrej Babiš fakt měl opoziční projev, opoziční pojetí, protože pak vlastně nastoupili lídři opozičních stran. A namísto toho, aby to, protože to plánovali, věděli, termín byl dlouhodobě domluven, prezentovali to jako symboliku, a když už se tedy lidově řečeno tu jámu vykopali, tak jsem si myslel, že aspoň se pokusí z toho vymáčknout maximum. Neboli přijdou s jinými dokumenty. Budou to stavět optikou běžného člověka. Budou to stavět optikou toho, kde je ten problém a co bylo nepřekonatelné. Rozdělí si tohle. To znamená, budou tam jak ti káraví, tak takoví ti uklidňující, ti co cílí na jednotlivé voličské skupiny a zkrátka lidově řečeno, si to nějakým způsobem symbolicky užijí s vědomím, že ne každý je přikovaný a nesleduje Poslaneckou sněmovnu, ale v době online médií a horké kampaně, která se nám intenzivně blíží, to prostě zreprodukují 105 × na různé způsoby a on to udělal ve výsledku Andrej Babiš. Takže myslím si, že si spíše velmi situaci zkomplikovali a část svých váhajících voličů spíš možná otrávili.

Vladimír KROC, moderátor
Opozice neměla dostatek hlasů, což ale se dalo koneckonců předpokládat odchodem ze sněmovny, opět Babiše podrželi komunisti, jaké to má vysvětlení? Myslím ten /nesrozumitelné/ komunistů.

Jan KUBÁČEK, politolog
Víte, já nemám rád takovou tu větu typu, dalo se to čekat, věděli jsme to, ale důkazem jsou rozhovory staré 10, 14 dní zpátky. Když jsem tuhle variantu předjímá, říkal jsem si, ta bude svým způsobem asi nejjasnější z jednoho prostého důvodu. Ono pro komunisty to byla z těch špatných variant nejstrategičtější, protože jejich voliči by neocenili, když by si stoupli na stejné pódium jako občanští demokraté Piráti, protože doposavad na sobě nenechávali nit suchou, vzájemně na sebe útočili. Prezentovali se před voliči Pirátů, komunistů, občanských demokratů jako jasné protipóly, a teď by si najednou vstoupili a řekli, my tady 4 měsíce před klasickými plnohodnotnými volbami svalujeme vládu, jsme tak trochu jak Italové, aniž bych chtěl urážet Italy, ale prostě přiděláváme si další problém navíc, který nutně nemusel být. Plus tam je jeden problém, možná o něm pak budeme mluvit. Nám obecně chybí a je pro nás velkou komplikací, že vlastně my známe jenom to negativní svolení vlády. My známe jenom tu negativní většinu. A logicky si mnozí říkali, že dobře chcete skoro shodit vládu, ale co chcete nabídnout lepšího? Jaké domácí úkoly chcete dát. Čím má být jiná.

Vladimír KROC, moderátor
Ano.

Jan KUBÁČEK, politolog
Jak má jinak vystupovat do těch voleb.

Vladimír KROC, moderátor
Co by se stalo, kdyby se podařilo opozici vyslovit menšinovému kabinetu nedůvěru? Co by se tedy dělo potom nejspíš?

Jan KUBÁČEK, politolog
No, víte, já se obávám, že by v podstatě začalo kolečko, ve kterém by naprosto dominoval a užíval by si to Miloš Zeman, protože z titulu své funkce ústavních pravomocí i logiky nějaké předvolební v podstatě by bylo tou nejsilnější politickou silou, mě i překvapilo, že vlastně politici, kteří jinak nepropásnout žádnou příležitost, aby zkritizovali prezidenta, tak vlastně klidně řekli, no teď je to v rukou Miloše, případně to bude v rukou Miloše Zemana. Vždyť on řekl, že Andrej Babiše nechá stejně dokončit mandát, takže co my bychom dalšího s tím dělali. A to si myslím, že bylo velké psychologické selhání, že lidé očekávali typu, pokud to nemůžete povolit jakoby mocensky počty, tak aspoň naznačte tu pozitivní vizi, naznačte, jak byste to chtěli jinak, lépe, kvalitněji. Jaký mandát byste chtěli, aby ta vláda měla do voleb. Plus, řekněme si to b, ona ta vláda s velkou pravděpodobností nebude jenom do těch říjnových voleb, do toho prvního říjnového víkendu, ale ona se s velkou pravděpodobností potáhne. Protože, když se podíváme na preference, přepočty mandátů, ale i určitou logiku i toho co z toho může vyzískat Miloš Zeman, tak se prostě ta jednání potáhnou. Myslím si, že ta většina nebude v prvních hodinách, v prvních dnech, v prvních týdnech. Ale my tady můžeme tu vládu mít klidně do listopadu ne-li do Adventu.

Vladimír KROC, moderátor
Vy už jste na to narazil. Třeba v Německu funguje takzvaná konstruktivní nebo takzvané konstruktivní vyjádření nedůvěry. V čem to spočívá?

Jan KUBÁČEK, politolog
Máte absolutní pravdu. Ono je to kuriózní takový britský vynález. To vymysleli Angličané, aby se znovu neopakoval Hitler. Velké poučení z období výmarské republiky, permanentního opadání vlád. Na tom vydělávali dva radikálové. Nejsilněji se ukázalo nacisté, ale silně také na tom získávali i komunisté, tehdy na té protilehlé radikální úrovni. A tak Britové vlastně vnukli, vepsali poměrně natvrdo a povelem do německé poválečné ústavy v roce 49 vlastně velmi zajímavé řízení nebo praxi, že pokud chcete vyměnit tam kancléře, tedy je přítomen jenom premiér, protože premiérem je. Tak musíte mít těsně před tím zvoleného nového nástupce. Neboli v podstatě musíte získat většinu pro pozitivní řešení. Pokud máte nástupce, automaticky jeho předchůdce padá, odchází a vláda pokračuje, aniž by tam vlastně byla proluka. Aniž by tam byly nějaké, my jsme to sami prožili, že jo poloúřednické vlády, prezidentské vlády bez důvěry. Je to velmi chytré opatření, nutno dodat, že mezitím ho přijali další mimochodem sousední Poláci, Maďaři, Slovinci, Belgičané ho mají, Španělé. A nutno dodat, já přinejmenším od roku 2000 za něj velmi horuji protože, aby to neskutečně pomohlo. Ono to je poměrně jednoduché, řeklo by se selské opatření, ale velmi funkční, že nemůžete jenom bořit, jenom rozvalit, jenom říkat, co je špatně, ale musíte zároveň přijít s kandidátem, musíte přijít s většinou, musíte přijít s nějakým pozitivním řešením. A výhoda je, že vláda v podstatě jde do z ruky do ruky. To znamená nedestabilizuje se a zároveň to dává určitou korekci i obecně prezidentu republiky, já to říkám s vědomím všech těch tří velmi silných prezidentů, které jsme tady měli, či máme.

Vladimír KROC, moderátor
Za den jsme mohli zaznamenat asi ostrý start kampaně hnutí ANO. Vy už jste o tom mluvil v rétorice Andrej Babiše, na čem tedy hodlá jeho marketingový tým tentokrát stavět, co jsme se dozvěděli?

Jan KUBÁČEK, politolog
Myslím si, že ten, to vystoupení premiéra v tomhle ohledu bylo velmi prozaické a takové /nesrozumitelné/. Řeklo by se, že hodně naznačilo. Bude to v peněžence, není to šok, protože koronavirem se shodneme, v podstatě drtivá většina část, části společnosti, naprostá převaha schudla a přinejmenším je si nejistá příjmy a životními náklady. Bude to hodně o bilanci, životní úrovně. Je vidět, že v podstatě Andrej Babiš zvolil na dvě karty programové. Vůči koalici Spolu má takovou tu, já tomu říkám zjednodušeně Miroslav Kalousek TOP 09 zdražování. Tak si to zkrátil a v podstatě příběh, že období rozkvětu bylo spojeno výhradně a čistě s Andrejem Babišem. Všimněte si, že tam téměř vlastně o korunaviru nic nebylo jako argumentu čistě, že opozice ho zneužívá ke zpolitizování. A oproti tomu vůči Pirátům a starostům naprosto programově vybírá vlastně kartu, kterou může využít i vzhledem k Evropskému parlamentu, kde působí. To znamená taková ta otevřenost, chlad, chlad k národním zájmům, určitý důraz na, na takové ty moderní výzvy a moderní témata, na kterých se a hodnotová témata, na kterých se všichni v podstatě dohadujeme až budeme. Neboli obojí splňuje, že je emoční, a to je vlastně základ jakéhokoliv předvolebního úspěšného vyprávění. A dostává zároveň ty koalice do určité defenzívy, protože neodolají, reagují na něho, čímž pádem vlastně tomu jeho pojetí vybraných faktů dávají na důvěryhodnosti, vrací ho do veřejného prostoru a v podstatě ho nechávají bojovat ve svém ringu. Takže bude zajímavé sledovat, na co vlastně ty koalice do dalších týdnů vsadí.

Vladimír KROC, moderátor
Myslel jsem si, že by se mohlo zdát, že otázka migrantů, to tam zaznělo taky, už musí být dávno obehraná, je nebo není?

Jan KUBÁČEK, politolog
Není, není z jednoho prostého důvodu. Jednak ona není z té, řekněme si férově z toho evropského prostředí není ukončena. Evropská unie i si myslím, že velmi promarnila hned nasazení takové té a využití toho, že ty členské země mají výhrady tak a byly ochotny poslat policisty, výbavu, techniku. Prostě podcenila tu ochranu té společné poměrně dlouhé a velmi členité eurounijní hranice. To je velké téma, které se dle mě bude velmi rád. Další věc, kterou nemáme stále ukončenou a kterou mimochodem hodně načetl Boris Johnson, odešli už to premiér Anglie a Velké Británie. Tak je otázka vůbec tažení proti gangům a sankcionování převaděčů. To si myslím, že je další velké téma. No a koronavirus přinesl zchudnutí, obavy, nejistotu nejen z podzimu a pandemie, ale i ekonomického vývoje. Čili logicky nás napadá, kdybychom my dva spolu teďka šli na oběd a přisedlo si dalších 6 možná neplatících hostů oba dva znervózníme. A to si myslím, že bude ten argument, který funguje nejen v Čechách, ale když se podíváte v Německu, Francii, Itálii, Nizozemí. Spíš my jsme si měli hledat národ anebo stát kde nefunguje. Je to prostě obava, kdo to ty náklady ponese, jaké budou s tímto spojené povinnosti a právo a hlavně vymahatelnost práva.

Vladimír KROC, moderátor
Hostem pořadu Jak to vidí je dnes politolog Jan Kubáček. Podle květnového volebního modelu agentury Kantar cz pro Českou televizi by volby vyhrála koalice STAN a Piráti. Za nimi je Spolu. ANO je na třetím místě a přísaha se blíží k pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny. Je toto překvapivé?

Jan KUBÁČEK, politolog
Je to určitě velmi zajímavá informace z jednoho prostého důvodu. Kantar je poměrně hodně konzervativní měřící instituce. Navíc kdo se díval do střev toho výzkumu, tak si všiml, že tady byl vlastně telefonický výzkum a ten je hodně při zemi. Ten přece jen asi si každý to promítneme, kdo je u telefonu, kdo je k dispozici. Jak se vůbec chce bavit o tématech politických. Jak chce a je připraven sdělit svou preferenci. Čili o nového subjektu to, když to otočím a zjednoduším, tak u nového subjektu od telefonického výzkumu informace, že jste na pěti procentech, to je téměř na bouchání šampáňa a samozřejmě trhnutí, že nesmíte udělat žádnou další chybu opoziční a personální. Ale je to zajímavá zpráva o tom, že se nám tady mnohé mění a že tady budeme mít další velké vyzyvatele. I asi Roberta Šlachtu a jeho hnutí Přísahu a hlavně, že se nám tady objevuje metoda vysavač. Tam bylo velmi zajímavé, že když se člověk zase podíval o ta čísla níž, kde bere, kde oslovuje, tak se ukazuje, že oslovuje napříč, že jako jednou z mála se daří. To, co se třeba v minulosti dařilo Pirátům či jiným subjektům, že se mu daří oslovovat nevoliče nebo velmi sváteční voliče. To je taky hodně zajímavá informace. A že funguje, já si to sám pro sebe překládám něco jako kultivovaný protest. To znamená, vyhmátnutí témat, které nás štvou, které se nám nelíbí, ale zároveň řešení v mezích zákona, když bych použil Jaroslava Švejka a v mezích možností, které máme. To znamená, není to automaticky buřičství a zapalování budov, ale je to spíš řešení typu, tak věcně průběžně, konkrétně a taky tam si myslím, že je určitá poučenost, není to mávání reformami, protože já sám to vidím na sobě. Slyším slovo reforma a už padá na mě děs, běs, protože to většinou jsou akce pro akce. A to si myslím, že na to trochu doplácí některý jiné subjekty, že zbytečně vlastně se spoustou, se setem chytrých řešení přichází jako s bombastickými aktivitami, automaticky novinkou, reformami pro, na druhou, a to spoustu voličů děsí. Čili je tam velký příslib. Ale samozřejmě taky spousta nároků, protože kampaň se teprve povede a bude dlouhá.

Vladimír KROC, moderátor
Čím se mu daří podle vás tedy Robertu Šlachtovi nejvíce tyto voliče oslovit? Je to ten protikorupční program, protože tím se ohání kdekdo. Je Šlachtův v něčem jiný autentičtější?

Jan KUBÁČEK, politolog
Já si myslím, že tak, já, když jsem si to překládal pro sebe, tak si myslím, že to je kombinace dvojího, takového toho DNA, že prostě v těch bezpečnostních složkách byl.

Vladimír KROC, moderátor
Ne jenom on ale i spousta jeho spolupracovníků.

Jan KUBÁČEK, politolog
Nutno dodat přesně tak, že byl různých úrovních a v podstatě od píky, to si myslím, že někteří začali od začátku velmi špatně, že na ně útočil vlastně z toho, že se vypracoval, což spoustě souputníků našich vadí, protože v tomhle jsme Amerika, že velmi kvitujeme, že lidé mají šanci, se vypracovat, růst a nabírat zkušenosti. A vedle té nesporné zkušenosti a toho životního příběhu je tam podle mě jedna věc, kterou obrovsky podcenila jeho konkurence. Jezdí za ní jo. Jo to, ta, já si to překládám jako kampaň podaných rukou. Což v době koronavirové pandemie berte jako titulek /souzvuk zvuků/. Tak, tak teď je to možná kampaň usměvavých respirátorů. Ale i my alergici jsme rádi za to. Myslím si, že prostě to, že jezdí zemí, že to vzal fakt napříč a jezdí do nevelkých výhradně velkých měst a není to jenom pásmo po Praze či velkých, dejme tomu brněnských, ostravských čtvrtích. Ale že opravdu jezdí po těch spádových lokalitách. To si myslím, že je velký závdavek jeho úspěchu, protože já když to přeženu, tak naposled tam byl Miloš Zeman a možná předtím Tomáš Garrigue Masaryk.

Vladimír KROC, moderátor
Jan Kubita přirovnal v Hospodářských novinách přísahu k věcem veřejným, vlastně po 10 letech. Vidíte taky nějaké podobnosti?

Jan KUBÁČEK, politolog
Tak myslím si, že některé indicie tam logicky jsou, ale řekněme si na rovinu, že to bysme tam mohli takhle přihodit Piráty, hnutí ANO, Starosty a nezávislé, a dokonce v některých prvcích i TOP 09. Je to v podstatě vyzobávání témat, které lidi štvou. A je to přiznání si, že ideologie dneska je sprosté slovo, ale mimochodem, když se podívátek já jsem si fakt tu práci zatím dal, že všechny volební programy, které jsem měl v ruce kandidujících, tak oni jsou v podstatě všechny stejné. Jednak o ekonomice se tam skoro nic nedovíte, natož o zvyšování daní. Každý se bojí cokoliv jakoby přiznat a naznačit a ideologie obrovsky ustoupil, že pochopili mnozí, že ideologie se několikrát vyprázdnily. Pravice nám tady zvedala daně, levice privatizovala zjednodušeně a hlavní je, že dneska ta doba je tak složitá, že vlastně na některé problémy i podprahové spíše chcete jakoby levicová opatření, typově zdravotnictví, sociálno. A naopak třeba v oblasti vymahatelnosti práva, bezpečí, spravedlnosti obecně v tom širokém balíčku. Spíš zase my Češi jsme hodně posunutí do pravého středu až prava. Takže myslím si, že to je spíš jakoby pochopení nálady naštvanosti lidí. Uvidíme co dál, protože u věcí veřejných byl velký průšvih, a to opravdu excelentní v té personálii a v tom, že se velmi brzo vytratilo, kdo je vlastně cílová skupina, že jste tam kvůli voliči. Takže samozřejmě tady ta svízel je, ale mám dojem, že to je velmi dobře prostě cesta, kterou jsme viděli u starostů, Pirátů velmi podobná.

Vladimír KROC, moderátor
Jak třeba kauza Dominik Feri poškodí koalici Spolu?

Jan KUBÁČEK, politolog
No, u spousty kauz bych vám řekl, že dneska už ta otupělosti je tak obrovská, že kauza vytlouká kauzu a že mnozí dokonce jí ani nezaznamenají, jak rychle jakoby se odporoučí /souzvuk zvuků/.

Vladimír KROC, moderátor
Do řeči, když teď policie navrhla znovu obžalovat premiéra Babiše za Čapí hnízdo. Ovlivní to podle vás rozhodování voličů, nebo ne?

Jan KUBÁČEK, politolog
Přiznám se vám, že si myslím, že spíš ne, že to je a omlouvám se za ten fousatý příměr, ale pro mě to je Sparta, Slavie. V podstatě tu, kdo fandil, fandí dál, kdo měl výhrady, odpor a nesnášel premiéra, nesnáší ho dál, protože to už je tak dlouhá táhlá kauza, že vlastně dneska spousta lidí už bere téměř jako kauzu Čapí hnízdo téměř jako historický fakt a historickou událost jo, že už vlastně nemá emoci, protože všechno bylo tolikrát vzpomenuto a vlastně mám dojem, že dneska z mého pohledu jediný, kdo symbolicky sedí, opravdu sedí na lavici obžalovaných, tak je česká justice, český způsob vyšetřování, protože si přes řeknete, premiér závažná kauza a táhne se to tak dlouho.

Vladimír KROC, moderátor
Když se vrátíme k tomu /souzvuk zvuků/, ne já jsem vás odvedl.

Jan KUBÁČEK, politolog
V podstatě tahle kauza je jiná ve dvou ohledech. Jednak Dominik Feri, znal ho každý po republice. A byl člověk, který se stal velkým symbolem pro prvovoliče, druhovoliče, mladé lidi. A tady já budu citovat s dovolením, našel si fakt nejslavnějšího českého politologa Járu Cimrmana. Prostě tady platí to jedno obrovské, že velká naděje byla vystřídána ještě hlubším zklamáním a myslím si, že pro mnohé to bude šok z dvou, takových dvou důvodů. První, že mu věřili, že v podstatě moc neřešili, co prezentuje, ale prostě pro ně byl symbolem a byli ochotní za ním jít a podporovat ho. A teď jsou z toho hodně rozpačití. A druhé je, čehož si myslím, že budou trošku se pokoušet i někteří kritici a pesimisté zneužívat, že řeknou, prostě mladí lidé do politiky nepatří. Což já teda rovnou vidím, říkám jedním dechem říkám, jen to ne, prosím, jen ať to nezvítězí, protože pak tady budeme Florida, nejstarší stát na světě, který v podstatě tu politiku dělá jenom jednostranně podle jedné demografické skupiny, která velmi disciplinovaně poctivě chodí k volbám. My ideální, aby to bylo férové, potřebujeme všechny věkové skupiny mít odražené zrcadlově v Poslanecké sněmovně. Takže já jen doufám, že si řekneme, selhání jedničce a doufejme, že brzo uslyšíme i jakoby jasný verdikt. Ať víme, na čem jsme, je to taky nesmírně důležité, ale že obecně mladí to nezabalí a o tu politiku se budou zajímat dál a budou do ní promlouvat, protože jinak ta politika bude logicky jednostranná a tím nebezpečná.

Vladimír KROC, moderátor
Naším hostem je dnes politolog Jan Kubáček. Senát má tento týden hlasovat o tom, že Miloš Zeman není podle Ústavního článku 66 způsobilý k v nejvyšší ústavní funkci. Ve středu se na tom shodli nebo shodl senátní výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost. Jeho předseda nezařazený Pavel Fischer zveřejnil 45 stránkovou analýzu Zemanových výroků jednání, která má jeho nezpůsobilost dokladovat. Jak myslíte, že hlasování dopadne?

Jan KUBÁČEK, politolog
Víte, já myslím, že to skončí velkou blamáží. Jednak si nejsem jist, že získá tento návrh většinu v Senátu, ale i kdyby získal, tak prozaicky pragmaticky v Poslanecké sněmovně jí nezíská. Čili dvě komory se postaví proti sobě. Vydělá na tom prezident Miloš Zeman, který řekne, podívejte ty dokumenty byly liché a zase se tady proti mně vyostřuje kampaň od mého bývalého soupeře prezidentského. Problém si myslím prvopočáteční je, že vlastně ta stížnost nebo respektive vůbec ten, ta iniciativa, v uvozovkách za odvolání prezidenta republiky, je prostě špatně postavená obsahově. Ona se vztahuje úplně k jiným článkům, ne k článku 66, ke zdravotnímu stavu a je tam zároveň to jedno velké neštěstí. To velmi trefně zdokumentován pocit, že poslanec starosty je pan Farský, že prostě politika a politické souboje se vedou politikou a ve veřejném prostoru a ne přes čekárnu lékaře a zdravotní zprávy. To si myslím, že je naprosto klíčové. A jen ještě doplním, že vlastně pokud by se to táhlo i přes tu parlamentní, tak ještě stále do toho může následně promluvit Ústavní soud z iniciativy toho případně odvolávaného prezidenta Miloše Zemana. Víte, mám dojem, že to je čistě prostě politikaření. Je to zase snaha upozornit na sebe, udělat tu politiku jako postavenou čistě zase na a z osobních animozitách. Já to nevítám, protože ono to ve výsledku nikdy ničemu dobře nepomůže, protože tu debatu to zase vyhrotí a namísto toho, aby tam byla jakoby obsahová výtka a obsahové vymezování té dotyčné senátorské skupiny, tak je to jako takové přebalování a je to takové to vtahování věcí, které do politiky příliš nepatří. Já vždy nejsem úplně šťastný, když se tam tahá zahraniční politika ideologicky a ještě víc trnu, když se do toho tahá zdraví, protože nikdy nikomu nepřeju, aby se sám do toho nedostal a nebyl předmětem lékařských koncilií a toho jak se budou politizovat.

Vladimír KROC, moderátor
Hradní mluvčí Jiří Ovčáček obvinil senátory z přípravy pokusu o státní převrat a vyzval policii, aby v tomto směru konala, co si o tom myslíte?

Jan KUBÁČEK, politolog
Vychýlenost, na to se nedá říct nic jiného. Cílená vychýlenost a zase snaha, aby se prostě o tom mluvilo a skloňovalo se to všemi směry.

Vladimír KROC, moderátor
Jak by se podle vás tedy senátoři nebo politici obecně, pokud se chtějí vymezovat vůči Miloši Zemanovi a už na to máme krátkou odpověď, měli tedy zachovat správně?

Jan KUBÁČEK, politolog
Já si myslím, že by bylo zajímavé, kdyby uvažoval jako stínový prezident. To znamená konstruktivními nápady se vymezovali vůči postavení a vůči názoru Miloše Zemana. Ale šlo to pozitivně a myslím si, že Senátu by navíc noblesně slušelo, kdyby přesně teďka řešil velké poučení z koronaviru. Kdyby jsi vytáhli Dánsko-izraelskou lekci a začali dávat dohromady věci, které by pomohly českému státu, aby nedej bože nějakou pandemii nebo živelný problém, problém zvládli. Myslím si, že u řady nás běžných občanů by vstoupili více v ceně, než aby řešili odvolávání toho či onoho a třeba i prezidenta.

Vladimír KROC, moderátor
To byl v pořadu Jak to vidí politolog Jan Kubáček, moc děkuju, na shledanou.

Jan KUBÁČEK, politolog
Děkuji za pozvání a všem hlavně pevné nervy do těch předvolebních časů.

Vladimír KROC, moderátor
Příjemný poslech dalších pořadů vám přeje Vladimír Kroc.

Pořady Českého rozhlasu automaticky přepisuje aplikace Beeye www.beey.io. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.