Přepis: Jak to vidí Jan Kubáček – 26. září 2022

26. září 2022

Hostem byl politolog Jan Kubáček.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Bude půl deváté a začíná, jak jste zvyklí, milí posluchači pořad Jak to vidí. Zita Senková vám přeje dobrý den a celý nový týden a ostatně i celý podzim, který začal. Dnešní pozvání přijal politolog Jan Kubáček, já vás vítám, dobrý den.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Dobrý den a všem dobrý povolební týden.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Nabídneme samozřejmě jinak podrobnou analýzu komunálních a senátních voleb v České republice. Zeptám se na to, jakou zprávu vyslali, kdo může slavit triumf, kdo jenom úspěch a kdo prohrál. Co je například za fenomén ostravského primátora Macury a jihočeského hejtmana Kuby. Jaký dopad měly na strany kauzy Stoka a Dozimetr. Jak obtížně bude v hlavním městě sestavit radniční koalici? Na tyto a pochopitelně celou řadu dalších otázek se pokusíme najít odpovědi. Přeji nerušený poslech. Voliči rozhodli, kdo bude příští čtyři roky vládnout městům a obcí. Jaký byl, pane Kubáčku, váš úplně první dojem po sečtení těch finálních výsledků?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Že se naplnily odhady, že se naplnily odhady, že účast bude menší, že se opakuje, že to je takové jemné déja vu voleb krajských mezi Mirkem Topolánkem a Jiřím Paroubkem, kde se to také pojalo jako duel, kde se objevil podobný trend. To znamená, že koalici Spolu nepřišlo tolik voličů, jak počítali, že se hlasovalo nohama. Že zkrátka zůstala část jich doma a naopak ti protestně naladění naštvaní přišli. Přišli ne v maximálním počtu, ale velmi hojném počtu, a proto se dokázaly ty protestní strany prosadit. No a zároveň jsem si řekl B, je to vztyčený prstík, je to výchovný pohlavek vládě, ale obecně i centrální politikům rychle začněte konat a jednat s námi jinak, nebo budeme ještě rozlícenější, ještě frustrovanější a může se to projevit zanedlouho v prezidentských volbách a zanedlouho nás čekají krajské, evropské, v podstatě neustále volíme. Takže myslím si, že to je i velké varování a velký vzkaz do centrálních institucí Strakovy akademie Poslanecké sněmovny. Přátelé, pozor, pozor. Fakt jsme naštvaní a počítejte s námi.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš postavil kampaň na tom, že komunální a senátní volby jsou prý referendem o vládě. Bylo to, myslíte, tedy referendum o vládě? Zafungovala tato mantra? On opakoval to například i Tomio Okamura.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Myslím si, že to zafungovalo, protože samozřejmě ono to bylo cíleno do středně velkých a velkých měst, protože tam vám už hodně lidé volí podle celostátních potřeb, celostátní politiky, osobního nastavení, životní úrovně, spokojenosti či nespokojenosti. A zafungovalo z toho titulu, že opravdu se ukázalo, že na to najela i vlastně koalice Spolu, vládní strany, že vlastně začaly podobně argumentovat a že část jejich voličů vlastně k volbám nepřišla a naopak už vzpomínají na ní voliči hnutí ANO ale de facto i SPD přišli, dali nějaké vysvědčení. Takže do lokálních voleb v podstatě se opravdu téma referenda dostalo. A zatím se dostalo asi nejúspěšněji, když se podíváme na všechny ty lokální regionální volby v minulosti, tak zatím to byly asi nejcelostátnější volby i dáno tématikou, ceny energií a ceny vůbec životních nákladů.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jinými slovy, pane Kubáčku, myslíte komunální volby s celostátními tématy, dopadly by tedy jinak, pokud by politici, hnutí, strany, kandidáti více akcentovali témata na té komunální úrovni?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Jsem přesvědčený, že by dopadly výrazně jinak, pokud by to bylo opravdu o těch čistě regionálních městských nebo lokálních tématech. Maximálně, dejme tomu, té, třeba toho mikroregionu. Tak v tu chvíli se ukazuje, že vám volí většinou ty výrazné osobnosti na místě. Buď volí na základě spokojenosti, anebo na základě toho, jaký projekt chtějí akcentovat, podpořit, kterým se ztotožňuji. Čili jinými slovy, ty volby byly mnohem pestrobarevnější a byly by mnohem víc o osobnostech, než nakonec byly. Ač i některé regiony a některá města, o čem se asi budeme bavit prokázala, že se stále volilo po jménech a že pokud to ten politik vládní pojal jinak, tak dokázal uspět.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Vrátím se ještě alespoň krátce k té nespokojenosti části občanů v České republice. Proč tedy nepřišli jaksi více u těch volebních uren deklarovat své nálady tu atmosféru a jenom připomenu, že účast hlasování o zastupitelích činila 46 %, kandidáty do Senátu přišlo v prvním kole volit pouhých 42 % občanů. Šli raději asi na houby, jak to komentoval v sobotu.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Víno, ono se ukazuje, že těch scénářů toho té naštvanosti toho vzteku, toho strachu je u různých voličských skupin několikero. Část voličů na to reaguje, že opravdu jde mobilizační volit, jde se vyjádřit. Berete jako demonstrativní volbu, ale část voličů si řekne vy o mě nestojíte, tak já o vás taky nestojím a jdu se věnovat jiným povinnostem, čili zazimování, štípání dřeva. A někdo říkal houbám, já si spíš myslím, že v podstatě to mnozí pojali, že pojďme využít pěkného počasí a dohnat, než se zima zeptá. Ale zkrátka ukázalo se, že a to platí mimochodem v těch větších městech, že prostě mnozí, když jsou nespokojeni, tak nejdou překousnout tím jazykem, v uvozovkách, podpořit toho svého bývalého sympatizanta. Ale spíš řeknou, tak se mnou nepočítejte a nejdou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
I nevolit je vyjádření postoje.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Ano, je to tak.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Vidíte jasného vítěze, pane Kubáčku, když se podíváme na komunální volby, v podstatě skoro každý se prohlašuje za vítěze nebo za to, že uspěl.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Je to pravda, to je kouzlo komunálních voleb, že v podstatě to je víc než 6000 příběhů a v podstatě, kdo chce, tak si to může vždycky nějak vyložit, že nějaké obci dramaticky vyhrál nebo obhájil pár výrazných osobností, starostů, případně měl nejvíc mandátů. Největší podporu, zafungovala mu volební strategie, ale v podstatě, když se na to podíváme, tak kuriózně my nemůžeme úplně označit jasné vítěze, ale máme jasné poražené. Bezesporu dostala nabančíno levice, ne jenže vůbec nabídla méně volebních kandidátek, ale prostě prožila debakl. De facto, kde kandidáti se přihlásili k levici, nebyli zvoleni, kde byli pod místním hnutím tak prošli někde dobře, ale někde i s odřenýma ušima. Asi další, kdo je trochu potlučen a komu je nepříjemná, zůstala tam pachuť z těchto voleb, tak jsou Starostové. Ten dozvuk kauzy Dozimetr, těch vládních přešlapů se tam projevil a spousta jejich voličů právě to byl mimochodem často ti voliči, kteří následně nepřišli a nepodpořili. A pak už se můžeme bavit o těch relativních vítězích, kteří dopadli nebo byli, byli zbiti relativně méně. Ať jsou to lidovci ale i oni zaznamenali pokles a to situaci dali největší počet kandidátek z těch kamenných stran. Tak je to i Občanská demokracie a Piráti, kteří to nemají na slavení, ale neutrpěli tolik. Z hnutí ANO vlastně udrželo pozice i s titulem toho, že to probíhá, ta kampaň probíhala v době soudního projednávání kauzy Čapí hnízdo a podobných kauz. A byla tady kauza Stoka v Brně v, a přesto mohou říct vlastně pozice jsme udrželi. A de facto se na to podíváme, tak tím jednoznačným vítězem ten tradiční. To jsou nezávislá sdružení, ta prostě vedou, protože mají největší počet obcí a opět obhájili a mohou říct, zase jsme vyhráli na celostátní politikou. No a pak de facto SPD, protože dříve jsme znali z pár regionů, ale teď se rozšířilo napříč republikou. Sice skončí v opozici povětšinou, ale ono upřímně řečeno, protestní strana většinou chce skončit v opozici, aby mohla žehrat a říkat, že by to dělal lépe. Ale objeví se v zastupitelstvech už i velkých měst, což je novinka.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Hnutí Svoboda a přímé demokracie získala o třetinu více mandátů než před čtyřmi lety. Když jste hovořil o levici, tak KSČM a sociální demokraté mají oproti minulým volbám výrazné ztráty. Komunisté získali o 2/3 méně zastupitelů než před čtyřmi lety. Sociální demokracie se propadla o více než polovinu. Tady dodám, že bodovala v Karviné, tam získali sociální demokraté více než polovinu hlasů. Jinde se jí vůbec nedařilo. Co se týče těchto dvou stran komunistů a sociálních demokratů, pane Kubáčku, sledujeme tady jaksi postupný ústup z té politické scény?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Bezesporu se ukazuje, že vlastně levici i v době, kdy se tady objevují obrovská protestní sociálně vyhrocená témata, tak se přesně nedaří tu společnost oslovit, získat na svou stranu. To je pro ně velké varování, protože kdybychom se o tomhle bavili v dobách hojnosti, tak si mnozí řeknou dobře, není nouze, tak se lidé orientují na jiné politické programy politické osobnosti. Ale v době nepohody, nejistoty, strachu, když se levicových stran daří, tak to jenom ukazuje, že je něco špatně, že buď působí nevěrohodně anebo se voliči nedokáží ztotožnit s těmi lídry. Obojí je samozřejmě problém a obojí je hlavně dlouho dlouhodobě problém. Protože teď to pohlavek, teď je to neúspěch, ale do budoucna to je, že máte méně kandidátů. Máte méně osobností v regionech. Nemáte šanci odprezentovat svou politiku. Následně nemáte kde brát na volební kandidátky do Sněmovny, případně do Senátu vzpomínaného Evropského parlamentu, krajských zastupitelstev, čili ono to je vlastně, řeklo by se z pohledu dlouhodobého nějakého rozvoje toho politického subjektu velmi hraniční a velmi riskantní. No a ukazuje se, že zatím v podstatě tu nejlepší, největší levicovou mobilizaci dokáže na jedné straně udělat hnutí ANO nejúčinněji a na druhé straně takovou tu, to přebírání těch voličů zejména komunistů, to znamená takovéto národoveckolevicově konzervativní voličstvo dokážou slova Tomio Okamura. Takže zkrátka levicové strany se musí velmi rychle zamyslet, protože možná ještě jedny volby a pak už nebude cesty k návratu a vypadá to velmi složitě a zejména pro sociální demokracii která vlastně byla, úspěšná tím, že dokázala mít velmi široký vždycky koaliční potenciál. Dokázala pracovat s regionálními hnutí. Teď mám pocit, že vlastně oni zachraňují regionální hnutí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Komunální volby v České republice komentuje pro Dvojku Českého rozhlasu politolog Jan Kubáček. V čem podle vás pane Kubáčku tkví kouzlo a úspěch Tomáše Macury z hnutí ANO v Ostravě? Prezentuje se jako liberální středopravicový politik.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Vím, že mnozí by takhle na dálku si řekli, jak to sedí k Ostravě. Ale ona pravda je, Ostrava je dneska už někde jinde. Druhá věc je, že Ostrava ono se to málo propočítává, ale vždycky když to řeším se svými studenty optikou jakoby volebního marketingu, tak já vždycky říkám, tady v této zemi, když sečtete metropoli a aglomeraci, tak máte dvě centra. Dvě centra velké politiky a dvě centra velkých voličů a voličských skupin, to je Praha. A ten prstenec středních Čech, a to je Ostrava a aglomerace okolo něj. Neboli tam se ukazuje, že ta ekonomika už také funguje a oceňuje výraznou osobnost. Já si myslím, že první, co vlastně splňuje pan Macura, že dokázal rozvinout silný primátorský příběh, že je emancipovaný, že mnohým Ostravákům se líbí, že tak trochu na tu celostátní politiku, lidově řečeno dlabe a dlabe na vlastního předáka Andreje Babiše. Zároveň podařilo se mu nastartovat spoustu investic. Ostrava se neuvěřitelně nadechla. Je to hodně dynamická metropole a nutno dodat, že si myslím, že lidé oceňují i to, že je to výrazná tvář. Ale tvář, která nejde do konfliktů, spíše jakoby získává sympatie a snaží se oslovit širokou veřejnost v místě a zároveň vyznává širokou koalici politickou, a to dělá hodně. Protože vy jednak nemáte opozici a zároveň ta rozhodnutí jsou stabilnější, dlouhodobější, šířeji akceptovatelná. A ukazuje se, že v komunálních volbách to začíná být nepsaný zákon, že pokud můžete, udělejte širší koalici, protože vaši občané to oceňují. A ta politika je věcnější klidnější. A to si myslím, že kuriózně vlastně panu Macurovi zase s úrokem vrací a rozšiřuje skupiny voličů. Řekněme, si, že samozřejmě své do toho zasela i doba, prostě nahrává to stranám skeptickým, stranám, které jsou vyhraněné vůči vládě, a to si vlastně pan Macura ponechal. Ale dělá to chytře, nedělat to tak vyhraněný, nedělat to tak útočně a neustále dělá dobře to, že je Ostravák, že je ostravský, že neutíká do Prahy. To se v Ostravě, ale i mnoha jiných regionech neodpouští.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Hnutí ANO vyhrálo volby v 19 ze 30 největších měst v Česku kromě zmíněné Ostravy také v Olomouci, v Karlových Varech, ve Zlíně nebo například také v Hradci Králové. Když se podíváme na ty strany vládní koalice, tak ze všech krajských měst zvítězily v Praze, v Brně, v Českých Budějovicích, v Liberci velmi těsně v Plzni. V Praze, ke které se ještě dostaneme, tam navíc koalice získala, koalice Spolu získala necelých 25 %, tedy podstatně méně než očekávala. Tam tipovala nebo chtěla mít až 40 %. V Liberci starostové uhájili vítězství velice těsně, ve Zlíně získali 7 %. Tam spadli z předchozích 19 %. Když jsme hovořili, pane Kubáčku, o úspěchu pana Macury z hnutí ANO v Ostravě, kopíruje tento jeho příběh kariérní nebo stranický Jihočecha Martina Kuby z ODS?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Myslím si, že velmi silně, protože když jsem měl možnost sledovat tu kampaň, protože mi to samozřejmě nedalo, takže jsem projel republiku, aby člověk jakoby viděl a navnímal tu atmosféru, to fázování těch kampaní a viděl, co funguje, co nefunguje, jaká je reakce veřejnosti, tak tam taky byl chytrý tah. Bylo to sice kandidát, respektive to byl, no byl to kandidát v Českých Budějovicích to byl přímo kandidát a zároveň vlivný podporovatel mnoha kandidátek v rámci jihočeských krajských obcí. A udělal chytře ten tah, že vlastně to co fungovalo na straně vlády, tak si ponechal, postavil to na osobní garanci, na osobním příběhu, charismatu nesporné, ale zároveň na pokoře, na vůli v podstatě si jakoby řeknu teďka hezky jihočesky, ale prostě pomáhat. Postavil to na určité jakoby vzájemnosti, na tom co mnozí od komunálních voleb jasně očekávají, že ta obec je podrží. A myslím si, že tam to skloubení charismatu a té umírněnosti a schopnosti typu, doba je těžká, ale pokud to jenom trochu jde, tak si pojďme pomoci v tom a v tom a v tom. Tak si myslím, že velmi zafungovalo. A mimochodem zajímavé je ale také, že to mě hodně překvapilo a to trošku spojuje i mnohé další kandidáty, že to vládní logo tam bylo velmi malé. Jednak o koalici Spolu se tam téměř nedočetla a i logo ODS bylo velmi malé. Neboli myslím si, že Martin Kuba a mnozí další pochopili, že je to mnohem víc o té osobnosti, o tom pocitu lidí z toho kandidáta volebního, jestli mu důvěřují a o pokoře.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Co se týče ODS, dokáže vyhrávat volby samostatně?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Dokáže vyhrávat volby samostatně. Myslím si, že v mnoha regionech se ukázalo, že fakticky občanští demokraté, když měli výraznou osobnost, zajímavě nastavený program, tak dokázali být tahouny a fakticky odpracovali to za zbytek svých koaličních partnerů TOP 09 a lidovce. Na druhou stranu, kde to bylo o méně výrazném kandidátovi, kde to bylo hodně o stranické nabídce, tak Občanští demokraté dostali nabančíno. To je třeba případ Liberce, kde v podstatě patřili mezi opravdu ty, co prohráli a vlastně kdyby se na to někdo podíval, tak řekne, tak to jsou trošku jako slezské výsledky. Protože pokud si dobře vybavuji, tak tam měli okolo sedmi procent. Čili rozhodně ambice měli významně větší. Takže spíš se ukazuje, že prostě ten lék na úspěch. De facto u všech těch subjektů je o výrazném kandidátovi, důvěryhodném kandidátovi v dobrém programu a fakt kvůli využít i jakoby tu pomocnou roli obcí, která tam je nesporná, která je nesmírně důležitá a v dalších měsících se ukáže jako naprosto zásadní.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zastavme se, jak jsme slíbili ještě u naší metropole. Komunální volby v Praze vyhrála koalice Spolu, tedy strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL před hnutím ANO. Piráti, vedení dosluhujícím primátorem Zdeňkem Hřibem skončili třetí. Praha Sobě čtvrtá, pátý je STAN a šestá SPD. Jak rozumíte tomuto výsledku, jaké jsou možné ty scénáře toho povolebního vývoje?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
No, myslím si, že od konce, když začnu od konce tak to to vyjednávání se potáhne. Bude velmi složité, táhlé. Druhá věc je, že, že v podstatě se to bude zasekávat na dvou ohledech. Na personálních, protože je vidět, že tam prostě je to souboj eg a je tam souboj spousty předchozích sporů a problémů, které se budou teďka v tom jednání prolínat jako taková červená linie. Plus se tam samozřejmě zaseknou na dalším, a to jsou strategické investice. Končí to období hojnosti nebo-li se budou vybírat velké projekty, kam půjdou peníze. A tam to vidění koalice Spolu, potažmo občanských demokratů a na druhé straně primárně Pirátů a částečně Prahy Sobě opravdu dramaticky odlišné. Čili jinými slovy myslím si, že Pražané se musí připravit na to, že nová vláda bude hledat pomalu, složitě, bude si velice těžce sedat a sžívat se a myslím si, že v reálu budeme mít někde v době Adventu. A počítám, že to bude bouřlivé soužití. Myslím si, že nakonec bude na vládním půdorysu, protože o to stojí velmi premiér a de facto i vládní kolegové, protože Praha prostě je podobný příběh jako celostátní politika. A to, co je povoleno krajských metropolím, aby si dělaly své aliance volební, volnější postavené na personální shodě. Tak tady na tu Prahu je vždycky nárok prostě, jaká je vláda, tak ideálně, aby obdobná barva sak a barva programu byla stejná i nad vládou. Ale bude to opravdu o překousnout osobnostních ambic a ona je tím velmi křehkého kompromisu, protože jak říkám, doba bude nesnadná, bude se bojovat relativně o každou korunu. Proto to bude souboj velmi litý a velmi táhlý.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Pokračujeme dál v komentování výsledků voleb. Posuňme se o těch komunálních k prvnímu kolu voleb do Senátu. Pane Kubáčku, ponese se to druhé kolo ve znamení souboje vládní koalice proti hnutí ANO?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Mnozí by rádi, věřím tomu, že marketéři speciálně hnutí ANO a částečně SPD, ale hlavně hnutí ANO by chtěli, protože jim to samozřejmě nahrávalo, ale pak se ukazuje, že spíše se můžeme bavit o jiném typu voleb, neboli účast bude poloviční. Můj odhad celkově celorepublikově je 16 %, což prostě to je opravdu 50 %, ale bývá to tak i v minulosti. Spíše přijdou disciplinovaní voliči. Kuriózně by se chtělo říct, že přijdou hodně vaši voliči, vaše posluchačstvo. To prostě a teď aniž bych jako chtěl podporovat posluchačům, ale tímto je zdravím. Ale ono se ukazuje, že prostě obecně lidé, kteří se mnohem víc zajímají o politiku. Mimochodem mnohem víc, kteří poslouchají rozhlas. Mnohem víc lidé, kteří jsou starší, kteří jsou vzdělanější, kteří jsou konzervativnější, kteří se pohybují a žijí ve městech spíše menších a středně velkých a v oblasti bohatého živnostenstva. A to jsou disciplinovaní, to jsou tradiční voliči. A to bude spíš si myslím ta reálná cílová skupina, která dorazí. Nebo-li spíš si myslím, že to bude nahrávat místní známým osobnostem a bude to nahrávat lidem, kteří dokáží oslovit starší voliče a kteří dokáží zmobilizovat osobním příběhem. Takže já nakonec počítám, že to spíš pomůže takovým těm jakoby středopravicovým kandidátům a místním osobnostem. Čili jinými slovy nebude slavit tolik hnutí ANO. Vláda bude spokojenější. Ten výsledek asi udělá lepší, když to teďka na první pohled vypadá, ale ve výsledku si myslím, že tam budeme hodně takových jakoby v uvozovkách beranů. To znamená hodně osobností, kteří tam jdou, tak trochu jako to vnímají jako osobní tažení, do Senátu prosazovat určitá témata a většinou poslední dobu se ukazuje, že senátní volby nahrávají hodně výrazným osobnostem. Takže myslím si, že nakonec to bude opravdu o výrazných tvářích, které spojuje jedno, jsou hodně nezávisle na stranických sekretariátech. Ať je to vládní nebo to protivládní, ať je to sněmovní nebo mimosněmovní strana. Tak je pro ně charakteristické, že úplně těm šéfům úplně nekývou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Z vašeho hodnocení, pane Kubáčku, na mě to působí tak, že vlastně akcentujete právě ten, tu osobnost v politice.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Ono se ukazuje taky obecně, obecně já ano i jako politolog, protože se ukazuje na všech volbách, že v podstatě a čím dál více to posiluje, že lídr je program. A lidé to tak často vnímají, že si říkají program je jedna věc, často to bohužel má hodnotu jenom toho, toho inkoustu na tom papíře. Ale často a čím dál více se ukazuje, že ten lídr je osobní zárukou. Ale v těch senátních je zajímavý trend, že ony se nám mnohem víc regionalizují a mnohem víc začínají stávat opravdu komorou takových trošku vzdorovitý neposlušných vůči Poslanecké sněmovně a velmi emancipovaných vůči vládě. To vám řekne každý ministr a bylo jedno, jestli byl levicový, jestli byl středový nebo pravicový, čili když jde do Senátu, tak kouká, protože tam často dostane z drbáno, protože opravdu ti senátoři jsou mnohem emancipovanější. Často jsou propojeny se svou profesí. Přináší ty věci z praxe a tím, že vlastně se zodpovídají svému obvodu, přeženu svému království, svému hrabství a často ještě své profesi, tak jsou mnohem emancipovanější než poslanci, kteří prostě vědí, že strana rozhodla, strana určila kandidátku, strana určí budoucí kandidátku.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Důležité je také správně odvolit.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Máte pravdu, to někteří tady zjistili, že trhat a trhat je velký rozdíl.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ano mimochodem je hnutí ANO stále vnímáno jako strana jednoho politika.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Často ano, ale myslím si, že je to čím dál větší klišé, protože teď bych řekl, že naopak hnutí ANO a i Andrej Babiš pochopil jednak, že jednou bude muset z té politiky taky odejít. A pokud nechce, aby to skončilo v prachu to jeho budování politické značky, tak prostě potřebuje nástupce. Plus je tam samozřejmě i ten fenomén, že razí heslo, už od Římanů rozděluj a panuj, nebo-li chce těch nástupců více, aby mohl do poslední chvíle rozhodovat, kdo bude ten předák. Ale zároveň pochopil, že český volič chce rozmanitou politickou stranu, že tam chce více tváří, chce tam více příběhů a pak to funguje. Všimněte si, že vlastně ty subjekty, které začaly osekávat a začaly zvýrazňovat jenom jednu frakci názorovou, tak buď skončily přímo v propadlišti dějin anebo jsou tomu blízko. Takže velké poučení si myslím, že i pro hnutí ANO je, že prostě bude muset být názorově různobarevnější. Bude potřeba více frakcí, aby v tu chvíli bylo atraktivní pro voliče. Takže netvrdím, že Andrej Babiš s tím vstával, když tu politiky vstupoval, ale myslím si, že to začal chápat a začíná na tom pracovat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Mimochodem politici hnutí ANO jsou připraveni podpořit Janu Nagyovou na Vysočině i před druhým kolem senátních voleb, do kterého se propojovala společně se šéfem Senátu Milošem Vystrčilem z ODS. Jak vnímáte tento duel?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
No, myslím si, že de facto voliči mohou být šťastní, politici mohou být šťastní, média mohou být šťastná, protože se nám tady rýsuje krásný mediálně volební duel, který bude přitahovat do poslední chvíle pozornost. Myslím si, že to bude asi jediný obvod, kde bude účast vyšší, ale pokud to tak mohu říct, tak bych si vsadil, že předseda Senátu Vystrčil obhájí, protože ono kuriózně čím víc mobilizuje hnutí ANO, tak tím víc mobilizují i voliče, exhejtmana, senátora Vystrčila a spíš tam chodí konzervativnější voliči, takže to mu nahrává, ale každopádně je to hodně zajímavý fenomén i obecně, jak můžete vlastně dělat kampaň od soudního dvora. To jsme ještě nezažili. A je to zajímavý fenomén i z toho titulu, že emoce v senátní kampani fungují a vyplácí se, protože vlastně kandidatura Jany Nagyové je hodně postavená na emoci. A je to taky hodně zajímavý duel, že prostě dokážete zvýšit volební účast a myslím si, že tam bude nakonec nejvyšší.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Komunální i senátní volby v České republice komentoval pro Jak to vidí politolog Jan Kubáček. Já vám děkuji za vaše názory a postřehy, přeji vše dobré, na slyšenou.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Děkuji za pozvání, hezký týden všem.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zita Senková se připojuje a přeje příjemný poslech dalších pořadů.

Pořady Českého rozhlasu automaticky přepisuje aplikace Beey www.beey.io. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka