Přepis: Jak to vidí Jan Kubáček – 24. srpna 2020

24. srpen 2020

Hostem byl politolog Jan Kubáček.

Zita SENKOVÁ, moderátorka 
Dobrý den a celý nový týden přeje Zita Senková, v následující půlhodině nabídnu pohled politologa Jana Kubáčka na aktuální dění. Přeji vám hezký den do olomouckého studia.

Jan KUBÁČEK, politolog 
Přeji krásný týden, pokud možno ze srdce Hané, dobrý den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka 
Dobrý den. Analýze podrobíme rouškovou politiku vlády, ruského pacienta v Berlíně či kauzu trafik pro poslance. Nenechte ujít názory v souvislostech. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v minulém týdnu několikrát měnil pravidla pro nošení roušek, otočil po kritice premiéra Andreje Babiše, kterému některé kroky přišly chaotické. O čem pane Kubáčku, svědčí reakce premiéra, ostatně směrem k panu Vojtěchovi zdaleka ne první tohoto druhu?

Jan KUBÁČEK, politolog 
Že je pro ně mnohem důležitější veřejné mínění, a to je fakticky jediný jeho testr rozhodování v těchto strategických otázkách, než mínění vlastně kolegu okolo, že ministři nemají takovéto standardní postavení jako v jiných vládách, kde přece jen premiér se o něj opíral, potřeboval znát jejich názor, byli někteří více či míň členové týmu, někteří nuceně trpění, ale zkrátka byli autority ve vládě, tady se ukazuje, že přinejmenším u členů, respektive ministrů delegovaných za hnutí ANO, jsou to fakticky podřízení a že tu klíčovou strategickou roli, rozhodování, odpovědnost a tu taktiku fakticky drží v rukou pouze Andrej Babiš a rozhoduje se pouze s Andrejem Babišem a veřejným míněním, protože ač rovnou říkám jedním dechem, to jak to pozměnil je racionální ku prospěchu věci, tak bohužel zbytek je prostě jeden velký chaos a nepřispívá to právě tomu, aby ta veřejnost k tomu přistupovala zodpovědně, s důvěrou a pokud možno hned od začátku věděla, co znamená v příštích dnech a příštích krocích jakékoliv rozhodnutí, protože v podstatě hned se to ostřeluje. Nejen politiky ale nejsmutnější je, že samotnými členy vlády a nutno dodat často i těmi odborníky, kdy epidemiologové okamžitě začnou zpochybňovat rozhodnutí jiného epidemiologa, a to jsou v jednom týmu, to je naprosto neskutečné.

Zita SENKOVÁ, moderátorka 
Těch týmů je vlastně víc, proč je jich tolik, mimochodem koordinační skupina pod vedením epidemiologa Rastislava Maďara byla přesunuta pod hlavní hygieničku.

Jan KUBÁČEK, politolog 
Mně přišlo, že na začátku vláda v podstatě chtěla ukázat, potažmo premiér, ministr zdravotnictví pan Vojtěch, že v tomto duu dokáže pozvat co nejvíce odborníků, že to řešení těch problémů rozdělí, přece jen ono to je poměrně rozsáhlý balík opatření, ale ve výsledku se ukázalo, že v podstatě se stejně děje operativa z týdne na týden, chápu, že i ta situace epidemiologická často neumožňuje něco jiného a hlavně, že se vládě nedaří zvládat ten princip chytré karantény, neboli opravdu izolování těch lokálních, napadených, pozitivně napadených jedinců, případně lokálních mini ohnisek a stejně vlastně fakticky řešíme podobnou situaci jako minule, že ten vir prochází společností. A zkrátka ukazuje se, že pro tu rychlou operativu je stejně potřeba mít fakticky jedno centrální jasně vedené řízení jinými slovy, jeden tým s jasnou hlavou, s jasnou odpovědností, jinak dochází ke zmatkům.

Zita SENKOVÁ, moderátorka 
A změnilo se tedy pane Kubáčku, podle vašeho názoru něco od té komunikace v březnu na začátku epidemie a nyní, kdy už máme, nehledě na to, že o tom viru zdaleka nevíme ještě všechno, ale přece jenom už máme tady tu dobrou zkušenost.

Jan KUBÁČEK, politolog 
Bohužel už, když rozumím, bohužel příliš se nezměnilo, velmi mě to mrzí, protože jsem počítal, že i na základě té skutečnosti k tomu česká společnost přistoupila opravdu velmi vzorově, velmi loajálně, šla často sama příkladem, byla iniciativní, že jo mnozí si pomáhali, mnozí dávali dohromady pomoc dalším, mnozí de facto začali na koleni vytvářet nejen doma, ale i ve firmách nakonec velmi účinnou ochranou, ochranné pomůcky, tak jsem doufal, že to společnost, centrální, myšleno vláda a její týmy se poučí, že by bylo dobré příště k tomu přistupovat jednak strategičtěji, klidněji a hlavně, pokud možno, pokud už cokoliv rozhodne takto držet a vysvětlovat a neustále opakovat a ne že si to zase začnou sestřelovat hnedka na samotných tiskovkách, v uvozovkách střílet se do, do vlastní nohy, a to se bohužel děje, tady se nic nezměnilo, velmi mě to mrzí, protože to to jsou zásadní věci a říkám si, dneska koronavirus, nedejbože v budoucnu nějaká živelná pohroma, živelný problém a pokud by k tomu takhle pánové přistupovali, tak prostě jsou, jak se říká, obětí z omylu, a to je velmi nešťastné a mrzí mě to z toho titulu, že teď samozřejmě na to budou řešit takové ty černé ovce, které se budou odvolávat na tu chaotičnost, ta nařízení budou držet buď ledabyle nebo vůbec a budou říkat, no tak, když v tom má chaos ministr zdravotnictví, nevěří mu vlastním premiér, vláda říká něco, epidemiologové říkají něco, tak já si vsadím na to, co mně je pohodlné a můžu mávnout rukou, nemá to smysl a to je velmi nebezpečné, protože opatření fungují jenom v tom, když jsme k sobě loajální, týmový a sehraní a rozumíme jim a věříme jim.

Zita SENKOVÁ, moderátorka 
Soud pro Prahu 1 nepravomocně zprostil viny bývalého premiéra Petra Nečase, jeho manželku Janu Nečasovou i dalšího obviněného Romana Bočka v případu, který stál v roce 2013 na počátku pádu Nečasovy vlády. Jedná se o jednu ze tří větví případu, tentokrát mělo jít o korupci tří poslanců, kterým prý slíbili lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Co pane Kubáčku, se tedy ukázalo za těch 7 let?

Jan KUBÁČEK, politolog 
No, bohužel to co paní Senková, často řešíme společně v těch rozhovorech a oba dva si u toho vždycky smutně povzdechneme, že zásadní věci, které se navíc označí jako opravdu zásadní a hodné pozornosti nebo precedenty do budoucna, důležité soudní spory se táhnou, takže ve výsledku se obávám, že to nebude mít vítězů, budou obě dva strany uondány a zase to vede k relativizaci, nízké důvěře ve spravedlnost, vymahatelnost práv, k nízké důvěře k soudům, protože, aby se de facto nic nedořešilo, protože jsme teprve zase v mezietapě, čeká nás určitě další kolo souzení a obávám se mnohaletého souzení a uběhlo 7 let, no to je naprosto příšerné, protože ve výsledku v podstatě teď už nikdo nebude ani vědět za chvilku, co je ten, jestli tam ta vina je, trest není, protože mnozí si budou složitě rozpomínat, co bylo před sedmi lety, je to prostě neuvěřitelné, obávám se, že tady speciálně, pokud se má narovnat důvěra veřejnosti v instituce jménem právo a spravedlnost a soudy tak je potřeba, aby speciálně tyto důležité soudy se soudily, pokud možno promptně, nutno dodat profesionálně se vší pokorou, padni komu padni, ale pokud možno promptně, tohle to uondávání, protahování, soudničkaření, to je, to je zničující a obávám se, že je to do značné míry rakovina současné demokracie, protože když nevěříte v právo a rovnost před soudem jednotlivých občanů, tak pak těžko můžete věřit všemu dalšímu, protože to jsou odvozeniny.

Zita SENKOVÁ, moderátorka 
Podle verdiktu se nepodařilo prokázat, že se skutek popsaný v obžalobě vůbec stal, soud zároveň zastavil stíhání paní Nečasové, které se týkalo nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů, co je zajímavé, Obvodní soud pro Prahu 1 ohledně těch trafik takzvaných, nepovolil přehrání odposlechů, které byly v obžalobě klíčovým důkazem, soudkyně Helena Králová už dříve zdůvodnila svůj názor tím, že vyšetřovatelé se měli k informacím zkusit dostat jinak, co si o tom pane Kubáčku, myslíte někdy já chápu, že jste politolog, ne právník, ale přesto někdy soud v některých případech odposlechy akceptuje, jindy nikoliv.

Jan KUBÁČEK, politolog 
Dělá to na mě dojem hodně velké nestandardnosti, dělá to na mě dojem o to zvlášť, protože vlastně ty soudy si nedají moc práci, aby cokoliv vysvětlovaly, to si myslím, že je taky velký neduh, že když už se soud rozhodne. A mám na to plné právo, se rozhodnout pro.

Zita SENKOVÁ, moderátorka 
Jistě.

Jan KUBÁČEK, politolog 
Nějaké vidění a trestání, musí to velmi dobře obhájit a velmi srozumitelně obhájit a bohužel na mě to dělá dojem jako zažívají mnozí civilisté v běžných životech, že co okres to jiný soudní verdikt, já někdy mám dojem, že jsme velicí, jak opravdu Čína a Amerika dohromady, protože když se podíváte často na verdikty v mnoha podobných věcech, tak popojedete 15 km a slyšíte úplně jinou výši trestu nebo hypoteticky byste slyšela a tohle mně velmi vadí, protože přesně jak jste vzpomínala, někde odposlechy jsou akceptovatelné, někde nejsou vpuštěny do hry, někde soudce si dá poctivou práci, vysvětlí to v detailu, obhájí si to, velmi srozumitelně to prezentuje, někdy de facto mávne rukou a řekne, já jako nejsem povinný na veřejnosti cokoliv vysvětlovat, je to prostě moje autorita, moje odpovědnost a já na to říkám jediné, není to dobře, protože to je postupná záhuba vůbec jakoby ústavních principů, protože fakt, když nevěříte pravidlám, pravidlu hry, tak nemůžete věřit v uvozovkách ani tomu fotbalu, ani tomu tenisu, ani čemukoliv jinému a demokracie je velmi podobně postavena také na pravidlech hry.

Zita SENKOVÁ, moderátorka 
Je tedy tím problémem mimo jiné i nedostatek té komunikace, ostatně týká se to i toho předchozího tématu, když jsme hovořili o takzvané, řekněme, rouškové politice.

Zita SENKOVÁ, moderátorka 
Vysvětlovat.

Jan KUBÁČEK, politolog 
Je to velké podcenění, myslím si, že politici a soudci nutno dodat, bych řekl ještě jsou na tom hůře a více to podceňují, zapomínají, že tady jsou profese typu učitel, lékař, hasič, záchranář. Policista v krizových situacích a mohl bych pokračovat, kde se ukazuje, že základ úspěchu nebo neúspěchu je právě to vysvětlení, to pochopení, ta vůle projevit zájem a páni soudci a nutno dodat často i páni politici zapomínají, že když na to přijde, tak jsou stále placení z daně, z peněz daňových poplatníků, neboli stále jsou klienti, samozřejmě mají se držet sebevědomí, mají si držet samostatnost, autoritu, odpovědnost za své rozhodnutí, ale je tady stále povinnost vysvětlovací. My to extrémně podceňujeme a neuvědomujeme si, že to je začátek úspěchu či neúspěchu čehokoliv dalšího a hlavně, že se nám to plevelí, že prostě, když to jednou nepochopím, neztotožním se s tím, budu to bohužel opakovat 10 stovkách v dalších situací běžného života, ale i fungování ve státě.

Zita SENKOVÁ, moderátorka 
Hovořím s politologem Janem Kubáčkem, nejvýraznější postava ruské protiputinovské opozice Alexej Navalnyj je v péči lékařů berlínské univerzitní kliniky /nesrozumitelné/, ruský list Kommersant napsal, že zatímco Navalného stoupenci a příbuzní trvají na tom, že byl otráven, ruští lékaři diagnostikovali jeho potíže jako poruchu metabolismu. Čeká se teď na prohlášení specialistů proslulé berlínské kliniky, kde se mimo jiné před dvěma lety s podezřením na otravu léčil jiný ruský opoziční aktivista Pjotr Verzilov, pane Kubáčku, co si o tom celém myslíte, samozřejmě nemáme k dispozici žádné jiné informace jenom ty, které jsem uvedla.

Jan KUBÁČEK, politolog 
Ve výsledku nebude ani jedna ze stran spokojená, nezávidím lékařům, ty opravdu teďka váží asi každé slovo, aby se nezprotivili jak tomu lékařskému světu, tak zároveň, aby nepůsobil nějaká zemětřesení v diplomacii a politickém světě. V podstatě ať bude řečeno cokoliv, tak obě dvě strany si na tom najdou své, první řekne, no to je atak vůči nám mocným Rusů, Vladimíru Vladimírovičovi Putinovi a jeho mocným spojencům, protože už tam byl předchůdce. Je to vlastně téměř řeklo by se nemocnice opozičníků, opozičních sil, na druhou stranu, když lékaři dojdou k jakémukoliv jinému závěru, tak zase kruhy opozičně naladěné okolo Alexeje Navalného a dalších zas budou přicházet s tím, je to ústupek, prostě Německo je jeden z nejblíže ekonomicky diplomaticky kooperujících států s Ruskem. Vyšli vstříc velké síle a ono kuriózně já ještě přidávám ještě jeden pohled, který se příliš nenasvítil v minulých dnech, že Alexej Navalnyj nestal jenom proti Vladimíru Putinovi a nevolil odlišnou strategii než jeho předchůdci, proto často byla i úspěšná, ale stal hodně právě proti těm mocenskou ekonomickým takovým těm oligarchům samoděržavným zbohatlíkům, kteří často teda měli blízko k Vladimiru Putinovi, ale často si tu politiku dělali sami. A já si nejsem zdaleka jist, že tentokrát to omezování, ten postih, ty hrozby a případně i omezení na zdraví, šlo nutně od Putina, ale je dost dobře možné, že to šlo od těch ekonomických kruhů, které chtějí mít samozřejmě klid, které nechtějí být ohroženy a které možná dnes už i tu strategii promýšlí vzhledem k Bělorusku sousednímu zcela odlišně, takže jsem zvědav na další dny a jsem zvědav mimochodem, jestli tohle se objeví v analýzách, protože si objevuje ta síla těch oligarchů jako velmi silný, dlouhodobě silný, ale tentokrát hodně nezávislý element. V minulosti byli nezávislí na Kremlu, pak si je osedlal Vladimír Putin, ale teď začínají v posledních letech zase zvedat hlavu a začínají si dělat vlastní politiku.

Zita SENKOVÁ, moderátorka 
Mimochodem v Chabarovsku vypukly minulý měsíc po zatčení tamního gubernátora velké protesty, nevím, do jaké míry jste obeznámen v podstatě i s tou předvolební situací, protože Navalnyj byl uprostřed příprav, aby jaksi v těch zářijových volbách trošku nadělal prezidentově straně v regionech potíže.

Jan KUBÁČEK, politolog 
Je to tak.

Zita SENKOVÁ, moderátorka 
Zrušení moci.

Jan KUBÁČEK, politolog 
Je to tak, navíc pan Navalnyj opravdu hodně investoval vlastně energie do té jakoby řeklo by se kontaktní kampaně, vyjíždění po Rusku, to taky zdaleka mnozí opozičníci, či vládní politici nedělali, byl opravdu schopen v mnoha ohledech sekundovat Putinovi jak symbolicky tak v těch regionech, že se tam objevoval, objevoval někdy i před ním, byl schopen nastavovat svá témata a hlavně přišel se zajímavou strategií, že vlastně hodně jakoby politicky osvobozoval ty jednotlivé regiony, na což se dost teďka v poslední době slyší, zvláště když z Kremlu přestávají přicházet peníze a vidíte, že i Rusko se začíná více jakoby pootáčet k tomu ruskému federalismu, který byl hodně stáhnut, umlčen, udupán a ukazovalo, že ta strategie by mohla být úspěšná, proto právě bude zajímavé sledovat, jestli ty nitky byly automaticky politické, myšleno prezidentské, putinovské anebo jestli s tím vlastně měli problémy opravdu ty místní elity, které si dělaly, lidově řečeno, mocenské kšefty, nějak si to zabetonovali ty poměry a samozřejmě jakákoliv samostatně uvažující politická elita v jednotlivých částech Ruska se občas i zákonodárnou pravomocí jim samozřejmě nevoněla, protože to může být pro ně dlouhodobý problém.

Zita SENKOVÁ, moderátorka 
Povolební protesty v Bělorusku ani po dvou týdnech nepřestávají, komu se podle vás krátí čas, opozici nebo protestujícím?

Jan KUBÁČEK, politolog 
Tak krátkodobě, když se na to podíváme, tak hlavně protestujícím, opozičním silám, protože dochází logicky dech, narůstá demoralizace v obou táborech, jak vůči Lukašenkovi, tak ale i vůči těm, kteří čekali, že se to změní v řádu dnů, týdnů, takže myslím si a co máme zdroje, co potvrzují, tak bude narůstat společenská letargie a bude to o tom, kdo s koho, dokud bezpečnostní síly zůstanou na straně Lukašenka, vydrží, vydrží s velmi otlučeným mandátem a za cenu, že bude muset velmi ustupovat sousednímu Rusku, ruským zájmům, zejména ekonomickým a bude to už taková přidržovaná, na druhou stranu opozice udělala neskutečný, jak se říká zářez v očekáváních Bělorusů a teď bude muset přicházet s další, jednak s výraznými osobnostmi a jakoby s paralelním pozitivním programem, jak Bělorusko udržet jednak autonomní, ale jak ho udržet u ekonomického růstu, což obojí bude velmi těžké, protože teď si myslím, že se budeme dovídat o častějších, častějších summitech Lukašenka s Putinem a ustupováním ruským, ekonomickým silám, ustupování v ekonomické diplomacii, protože Lukašenko samozřejmě tu podporu bude muset zaplatit, bude muset zaplatit draho.

Zita SENKOVÁ, moderátorka 
Nabízím vám pohled politologa Jana Kubáčka, se kterým jsme ve spojení prostřednictvím radiomostu s olomouckým studiem. V Americkém městě Charlotte proběhne nominační sjezd Republikánské strany, na kterém by měl být Donald Trump oficiálně jmenován kandidátem na prezidenta, pro listopadový souboj o Bílý dům, rivala Donalda Trumpa už známe, sjezd demokratické strany nominoval před pár dny Joea Bidena a na post jeho viceprezidentky soudkyni, senátorku Kamalu Harrisovou, jaký souboj lze, pane Kubáčku očekávat, který nebo která dvojice, který kandidát dokáže přitáhnout více voličů?

Jan KUBÁČEK, politolog 
Bude to rozhodně lítý souboj, jednak, že Donald Trump prostě bojuje o vše a vnímá to samozřejmě jako prestižní záležitost, zároveň potřebuje vybojovat dojem, respektive přebít dojem, že je v izolaci, že ho opouští vlastní lidé, jak týmu, tak i v republikánské straně, vlivní regionální podporovatelé, čili bude o něm hodně slyšet a počítám, že vedle takové té ekonomické nebo protikoronavirové kompetence, kde se mu opravdu nedaří a nedaří dlouhodobě, i v očích Američanů, tak se pokusí tam opět vtáhnout prvek, který držel v minulosti, a to takový ten kulturní boj, o kulturní témata, která americkou společnost rozdělují, často vedví a udržují jakoby v pohotovosti, v mobilizaci, z jednoho prostého důvodu u Joea Bidena bude držet otázku věku, ač je fakticky Donald Trump pouze o 4 roky mladší, ale prostě je dynamičtější a u jeho viceprezidentky u senátorky Kamaly Harris bude určitě vytahovat její velmi liberální témata, ať je to otázka pohledu naprosto odlišného k migraci, takže to bude fakt debata nejen o mexické zdi, ale obecně o tom, jak k migrantům přistupovat, jestli nelegální migraci akceptovat, a dokonce legalizovat, protože Kamala Harris tento postoj otevřeně zastává a necouvla z něj ani při kandidatuře, bude se řešit otázka potratu, kde opět Donald Trump asi se budou uchylovat k mnohem protestnějším, konzervativnějším pro nás asi i velmi málo akceptovatelným postojům, kdy v podstatě proti potratům nebo potraty vnímá jako červený hadr úplně ad princip, protože opět viceprezidentka, kandidátka na viceprezidentku Harrisová a její okolní tím podporovatelů zase v tomhle to vidí velmi liberální a hájí to, takhle budou řešit i otázku občanských práv, zdravotnické reformy, těch témat bude spousty, takže počítám velmi pernou, velmi agresivní kampaň, vyhrocenou, kdy ve výsledku ta kampaň bude stavěná tak, že bude vytvářet dva zase nesmiřitelné póly, na jedné straně ty liberální a na druhé straně tyto tvrodšijné a konzervativní s Donaldem Trumpem v čele.

Zita SENKOVÁ, moderátorka 
Na co bude podle vás americký volič slyšet, co ho nejvíce zajímá, změnil se vůbec od těch posledních voleb?

Jan KUBÁČEK, politolog 
Změnil, je frustrovaný, je částečně zklamaný, protože myslel si, jak ta ekonomika pojede a jela, nutno dodat dlouho, má velkou obavu z koronaviru, protože Spojené státy opravdu úplně jakoby zamkl tenhle koronavirus a drží se tam vlastně už několik měsíců a vrací se vlastně cyklicky průběžně a není téměř státu, který by minul, takže to bude velké téma a samozřejmě s tím přichází ještě mnohem tvrdší pro běžného Američana téma, zásadní každodenní, a to je ekonomický koronavirus, prostě teď začínají dobíhat fakticky poslední takové jako řeklo by se sociální pilíře, ta sociální politika v Americe je mnohem tvrdší, než jsme na ni zvyklí v České republice, v Evropě a zkrátka lidé se začnou dostávat na ulici, začnou ztrácet bydlení, začnou ztrácet perspektivu práce, začnou ztrácet poslední takové limitované sociální jistoty a to bude velké téma, vedle nezaměstnanosti a perspektivy Spojených států amerických do budoucna to bude asi to nejzásadnější téma.

Zita SENKOVÁ, moderátorka 
Plus určitě bude velmi zásadní, jak si vůbec Amerika poradí s průběhem voleb, mám na mysli vlastně tu technologii, jaksi tu technickou stránku samotné volby.

Jan KUBÁČEK, politolog 
Máte pravdu, dneska vlastně se hodně bavíme o pravidlech hry a o nějaké úctě respektu k pravidlům a tady je ten příběh ještě snad vyhrocenější, protože Donald Trump v reakci na zavedení korespondenčního hlasování do amerických prezidentských voleb jako reakce na eliminaci koronaviru, respektive omezení plynoucí z koronaviru, přišel hned s tím, že vlastně to budou velmi problematické volby, že si vůbec není jist, že korespondenční volby proběhnou v pořádku a že je připraven volby napadnout hypoteticky, dodal s otazníkem. Je to velmi silné prohlášení, vzpomeňme jenom, jak se, co se kdysi dělo při amerických prezidentských volbách na Floridě, kdy se přepočítávaly hlasy a spekulovalo se, kdo bude tedy v reálu prezidentem a jak to tu zemi oslabilo pak v těch dalších vyjednáváních se zahraničními státníky, tady dokonce jeden z kandidátů a je to pikantnější ještě o to víc, že to je stávající prezident Donald Trump, otevřeně říká, že to může být zásadní a velký problém a vleklý problém, takže si říkám, že jednak to bude obrovský test odolnosti, demokratičnosti a odolnosti prezidentských voleb obecně u lidí a vůbec toho systému politiky, vládnutí a sdílení moci v Americe a bude to mimochodem velký test potom do budoucna pro akceschopnost Spojené státy amerických, protože jestli na tom někdo zase, jak se říká lidově řečeno doplatí, tak autorita Spojených států amerických navenek a její schopnost akceschopnosti vyjednávat, tvrdě vyjednávat, nastavovat pravidla, prosadit si svou, protože vlastně už pak se vždy někdo ozve a řekne, no já ač jste, já nevím, Petr nebo Pavel, tak mám problém s tím, jestli máte dostatečnou autoritu, prostě bude se to využívat, jako se to využilo v minulosti při různých kauzách a problémech, ví o tom své Nixon a jeho nástupci až po Reagana. Ví o tom Bill Clinton a po kauze Lewinská prostě samozřejmě soupeři číhají a jsou rádi, když mohou využít oslabení Spojených států amerických, prosazení svých zájmů, takže rozhodně to bude velmi bedlivý test a velmi tvrdá, tvrdá hra nervů mezi těmi dvěma tábory.

Zita SENKOVÁ, moderátorka 
Konstatuje politolog Jan Kubáček, děkuji za váš čas a za vaše názory a přeji vám hezký den, na slyšenou.

Jan KUBÁČEK, politolog 
Klidný týden všem posluchačům, díky za pozvání.

Zita SENKOVÁ, moderátorka 
Mým zítřejším hostem bude bezpečnostní poradce Andor Šándor a pokud byste se, milí posluchači, chtěli k jakémukoliv již odvysílaném rozhovoru pořadu Jak to vidí vrátit, neváhejte a podívejte se na web Českého rozhlasu Dvojky, ta vysílá dál, Zita Senková vám přeje příjemný den.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.