Přepis: Jak to vidí Jan Kubáček – 12. července 2021

12. červenec 2021

Hostem byl politolog Jan Kubáček.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dobrý den a celý nový týden přeje Zita Senková. Je tady opět prostor pro pravidelný rozhovor na aktuální témata, který v tomto čase slýcháte od pondělí do pátku. Postupně vám nabídnu názory bezpečnostního poradce, advokátky, hydrologa a imunologa. Pětici rozhovorů nyní otevřu s politologem Janem Kubáčkem. Buďte vítán. Dobrý den.

Jan KUBÁČEK, politolog
Dobrý den, dobrý /nesrozumitelné/ všem.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zaměříme se například na předvolební kampaň v České republice. Jaká témata jednotlivé formace zvolily. Kdo má nejvíce energie, pro koho pracuje čas. Jaký bude vliv volebního systému na sestavování pevných vládních koalic? Zeptám se i na to, zda může 1 poslanec zablokovat parlament a probereme i spor o polský hnědouhelný důl Turów. Hezký poslech.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Do otevření volebních místností 8. a 9. října zbývá čtvrt roku. Klíčovými tématy by měly být bezpečnost občanů a stav zdravotnictví. To si alespoň myslí 90 % respondentů oslovených v průzkumu agentury Median. Důležitý je podle dotazovaných také stav veřejných financí a životní úroveň obecně. Nejméně lidí označilo za podstatné téma přistěhovalectví, konkrétně 71 % respondentů. To, že by se měli politici zaměřit na řešení koronavirové krize, si myslí necelých 80 % lidí. Co si pane Kubáčku o takto poskládaných prioritách voličů, alespoň pokud se budeme držet tohoto průzkumu Medianu, myslíte.

Jan KUBÁČEK, politolog
Tak vzpomněl jsem si na klasické z Pelíšků, jak tam řeší ten výzkum 100+1, a že mu dochází, že je teda průměrná žena, tak já jsem si utvrdil, že v podstatě odpovídám tomuhle výzkumu, že bych se rozhodoval velmi podobně. Ono se ukazuje, že to přesně bude o dvou věcech. Bude to o koronaviru, pevně věříme všichni v zádech, ale bojíme se, co bude, co přijde. Co znamenají případně nové mutace, a jak to bude zvládat stát. A vedle toho kdybych symbolicky měl teď položit něco, tak bych položil rozevřenou peněženku. Neboli bude nás to zajímat, co to bude stát, jak se bude dařit ekonomice, jestli nebude zase hrozit zavření státu. Jaké peníze půjdou do zdravotnictví, sociální péče a rozuměj rovná se naše životní úroveň. Takže myslím si, že to bude ten leitmotiv, taková jakoby akceschopnost státu, protože smutnou pravdou je a vím, že jsme se tady o tom bavili několikrát, ani nezklamu teď zopakuju, že v podstatě, kde to bylo o lidech, kde to bylo nějaké osobní angažovanosti, tak to šlapalo. A můžeme si doplnit zdravotnictví, sociálno, IZS, dobrovolníky. Podnikatele, vědce. V momentě, kdy to měl vzít do ruky systémově stát a nedejbože to bylo ještě propojené s nějakými programy podpůrnými nebo IT, tak v podstatě to okamžitě kolabovalo, selhalo. A mimochodem mně to teď trochu připomíná i tu situaci to teď vztahuju trošku k tomu širším formátu i unijnímu s COVID pasem. Já jsem si to symbolicky uvědomil, že teď nastartoval covidpas. Mnozí z nás už měli to štěstí, si ho mohli vytisknout. A najednou sledovali, že se nám zabírají ze slovenské strany vybrané přechody. A teď jsem si přesně uvědomil, jaká je ta logika mnoha států v Evropské unii, že v podstatě stále zatím nejsou schopni, jakoby na tu výzvu té pandemie reagovat adekvátně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Co by to bylo to adekvátně? Jenom doplním, že stát nyní cílí na očkování v terénu na sociálně vyloučené lokality. Vakcínou bude možné ode dneška dostat třeba v metropoli na hlavním nádraží nebo velkém obchodním centru i bez registrace. Co ještě může tedy stát udělat víc. Klesá ochota lidí nechat se očkovat.

Jan KUBÁČEK, politolog
Máte pravdu. Myslím si, že teď už je to opravdu hodně na nás jednotlivých. Já to sám sleduju, kdy mě dost teda mrzí, když člověk vyrazí a drží podmínky s respirátorem tam, kde je má držet a ty pohledy jsou neskutečné, že mám pocit, jak kdybych byl nositel toho viru, že my jsme se otočili. Namísto toho, že by si někdo oddechl a řekl. Jsou lidi, který ještě ty pravidla drží, ale já už opravdu často mám pocit, že fakt ten /nesrozumitelné/ bych propagoval pandemii tím, že mám prostě nandaný respirátor. A jsem překvapen, jaké argumenty padají u očkování. Někde mám pocit, že to je fakt jako zablokovanost těch lidí. A že to bude, bude na to potřeba čas. Já už si snad říkám, že snad jedna z mála věcí je, kdyby ještě stávající třeba politická sestava i s opozicí, která se dokáže na tom ztotožnit, byla schopna vystoupit jednotně a společně a říct, přátelé. Toto je základní minimum a má smysl. To by možná mnohé voliče překvapilo a myslím si kuriózně, že by to nikomu neublížilo z těch stávajících politiků. Ač vládních, ať opozičních, a asi trpělivě vydržet a vysvětlovat důvody. A nutno dodat, že pokud na podzim přijdou složitější časy, tak opravdu zvýhodnit ty, kteří drží ta pravidla. Respektive, kdo ta pravidla nedrží, tak je vynucovat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Mimochodem teď jsem si vzpomněla, že ve spolkové zemi Porýní-Falc šéf pokladenských lékařů navrhuje, aby neočkovaní lidé nesměli na dovolenou, na stadiony či do bazénu. Ten návrh nejspíš teda nerpojde.

Jan KUBÁČEK, politolog
Mě by zajímalo, jak to bude prokazovat teda.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Pane Kubáčku. Chtějí vůbec strany a hnutí asi jak, které, takzvaně v těch volbách hrát s onou covidovou kartou?

Jan KUBÁČEK, politolog
Myslím si, že částečně bude, že opoziční strany se budou pokoušet neustále připomínat ty svízele, které tady byly. A to olbří ale velmi smutné, a kéž by to bylo pro nás všechny varující, obávám se, že není vysoké číslo mrtvých, nadúmrtí spojených s pandemií. Vláda si myslím, že se bude snažit zase jakoby přeskočit tuhle etapu a mluvit i logicky o tom, jak se připravit. Jaké kroky mají následovat, jak předejít tomu zavření, a to si myslím, že mimochodem bude klíčové téma pro všechny. Protože se ukazuje, že jak pro stoupence, tak pro vlažné, tak i pro odpírače, je naprosto kardiální otázka, jak bude fungovat stát dál. Nejen na podzim, ale i v dalších letech, aby jsme v podstatě udrželi chod škol, abysme udrželi chod běžných zaměstnání. Aby podnikatelé se mohli v tom prostředí trochu orientovat a hlavně aby stát dokázal skutečně nabízet servis a pomoc, o kterou stojíme. To znamená ne stohy papíru a pomalé byrokracie, ale opravdu akceschopnost a vůli pomoci a vysvětlovat, provázet toho člověka problémem, a ne, že to na vás přehodí a řekne, tak se postarejte. Zavolejte tamhle, zjistěte támhle. Tlačte na tyhle. Dovolejte se tohoto. To není úloha státu v 21. století.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Konstatuje politolog Jan Kubáček. S čím pane Kubáčku strany a hnutí tedy letos vyšly do voleb. Na co sází, jaké jsou jejich programové priority. Mimochodem podle již zmíněného průzkumu Median se k podzimním volbám chystá 66 % lidí a mezi těmi, kteří volit nepůjdou nebo v tuto chvíli, tak smýšlejí, tak převažují odpovědi typu nezájem o politiku, není koho volit. Nevěřím, že se něco změní.

Jan KUBÁČEK, politolog
Relativně klasické argumenty. Já pak se musím smát, a to říkám úplně sebekriticky zase do našich řad, že často kritizujeme politiky, ale teď si zakritizuju na nás občany a voliče. Protože se mi vždycky líbí, jak čtu tu druhou část výzkumu, a když se podíváte, je to 20 let beze změny. Všichni čteme programy, detailně se s nimi seznamujeme, porovnáváme je.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
To je otázka, že vám do toho vstupuji, jestli je čteme ty programy.

Jan KUBÁČEK, politolog
Víte, jak to je? Ta realita je samozřejmě úplně někde jinde. Letos, co je hodně zajímavé, co bych vypíchl, a je odlišné od jiných voleb v minulosti, že nebývalé množství lidí se bude rozhodovat na poslední chvíli. Rozhodují se mezi několika subjekty a je zajímavé, a to v minulosti nebylo, že se nám velmi proměnila ta skupina těch váhajících potencionálních voličů, kteří se chystají k volbám, ale neví koho. A zajímavé, že tentokrát už nejsou téměř rozdíly mezi muži, ženami. Rozdíl je mezi příjmem, rozdíl je mezi adresou, rozdíly mezi vzděláním, že když se podíváte na všechny tyto charakteristické skupiny, tak to množství těch váhajících je tam velmi podobné. Čímž bych odpověděl rovnou, jak jste vzpomínala, o čem bude to září. Podle mě bude o velmi nelítostné, velmi emoční, hodně špinavé kampani, která bude rychlá, intenzivní a dost nelítostná. Protože se vlastně mnozí politici budou snažit nejen přesvědčit a zmobilizovat ty své, případně váhavé, ale zejména se pokusí přesvědčit voliče protistrany, aby k těm volbám spíš nešli, aby zůstali doma, že se budou pokoušet o takovéto hlasování nohama. To znamená budou rozebírat konkurenční programy, budou zpochybňovat témata, budou zpochybňovat ty lídry. A jejich vůbec jakoby strategii. Prostě počítám, že to bude fakt nelítostná srovnávací kampaň.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
To je novinka podle vás, že se soustředí na, řekněme, plusy a minusy těch rivalů.

Jan KUBÁČEK, politolog
Objevovala se, ale nikde ne v tak intenzivní míře. Respektive samozřejmě teď to je odhad, ale očekávám, že to září bude opravdu hodně charakteristické tím, že de facto jakýkoliv subjekt, který bude kandidovat, tak vedle toho, že bude mluvit o sobě, tak zároveň bude dělat srovnání svých konkurentů nebo případně kandidátů na premiéra. A jejich jakoby nebezpečnosti a nebezpečných detailů v programu. Že si tentokrát myslím, že se dovíme mnohem víc jakoby negace, než nějakých jakoby zásadních argumentů, proč jít volit pozitivně, ale spíše to bude o tom, proč někoho jít nevolit, případně v čem číhá nebezpečí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Když se ohlédneme trochu do minulosti. Například v roce 2010 slavily úspěchy nové strany, které se tehdy vymezovaly vůči takzvaně tradičním politikům. Je to jistý fenomén i v současnosti?

Jan KUBÁČEK, politolog
Upřímně řečeno, ta linka je vlastně mnohem delší, a když odmyslím devadesátá léta, tak přinejmenším si myslím, že Strana zelených pod volební strategií Martina Bursíka byla úplně charakteristickou ukázkou. Když se na to podíváte na tehdejší nabídku, tak ekologie tam bylo relativně minimum. Ale bylo to hodně o tom. Musíme vymést ty staré tváře, musíme tam vnést nové politiky, nový politický styl, nová témata. Témata současnosti, cílíme na mladší a nové voliče v podstatě, když si to překopírujete, tak tohle stejné jste slyšela i od TOP 09 i od Věcí veřejných i od Pirátské strany. A teď to slyšíte v podstatě, abych tedy jakoby nejmenoval všechny a konkrétně, tak to slyšíte od mnohých dalších. Čili myslím si, že to spíš takový leitmotiv. Je to logická strategie. Ono, když jste jakoby novým subjektem, nebo s novou značkou, případně novým lídrem, tak se to i nabízí se vymezit vůči těm stávajícím a postavit to trochu jinak, ale myslím si, že to je poměrně charakteristická nejen česká specifika, nebo specifikum, ale vidíme to dost po světě. Relativně standardní model. Bylo by spíš podezřelé, kdyby něco takového nebylo, tak vám to řeknu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
V Německu se volí měsíc dřív, tedy v září, u nás v říjnu. A alespoň podle německých médií vlastně u sousedů probíhá jedna z nejšpinavějších, nejvypjatějších kampaní. Kdo má u nás, řekněme, jiskru, energii, pane Kubáčku. Nebo si to možná někteří nechávají na ten závěrečný sprint, nevím.

Jan KUBÁČEK, politolog
Já si myslím, že mnozí vyčkávají. Ale zároveň vyčkávají s velkou obavou, s čím přijde Andrej Babiš, protože to je zatím v minulost, ve volbách, co jsme kdy viděli, tak to byl mistr koncovky. Prostě uměl obsáhnout ten veřejný prostor, uměl nastolit to téma a teď je jedno, jestli se tam doplníte lithium nebo jeho tvář s přilepenými ústy, nebo případně tehdá poslední vzkazy, když vlastně začínal v tom roce 13. Jak vymete staré politiky, a teď si každý posluchač doplní, jestli se stalo nebo nestalo. Ale kuriózně už teď mám pocit, že Andrej Babiš zatím nastoluje témata, a že v podstatě opoziční strany na ně neustále reagují. Mimochodem, myslím si, že nám bude blízké, protože vlastně to německé prostředí velmi detailně sledujete dlouhodobě. A mám dojem, že se sem přinesla taktika, které říkám Gerhard Schröder, kdy vlastně už ho všichni odepisovali. Říkali mu prostě unavenej, do starého železa, okoukanej. Ale ten Edmund Stoiber, podívejte, jak to dokázal v Bavorsku. To bude kancléř. Samozřejmě někteří mezi řádky říkali. No je to Bavorák. To není v podstatě Němec. Čili to mu trochu ubíralo toho drivu, ale Gerhard Schröder co udělal. On v podstatě převzal opoziční rétoriku a začal rozebírat Edmunda Stoibera jako osobnost, jako strategii, jako volební program. A dostal ho do defenzívy.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Rozebral ho pořádně.

Jan KUBÁČEK, politolog
Přesně tak. Když se podíváte teďka na Andreje Babiše, zase může sám to líbit, nemusí se nám to líbit. Slovy slavného klasika Járy Cimrmana, nejslavnějšího to politologa, že můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno. Ale prostě Andrej Babiš dělá úplně obdobné. Když se podíváte, jak se zaměřil na Ivana Bartoše, Piráty. A jak je vlastně začal známkovat, nálepkovat, vkládat určitá témata do úst. A začal je rozebírat, demontovat. Tak v podstatě ta taktika je velmi obdobná. Ukazuje se, že zatím velmi úspěšná, a jenom bude zajímavé sledovat, jestli Piráty donutí k nějaké vlastní ofenzívě v září. A nastolování témat. Protože teďka je to takové období klidu určitého, když vidíte, že stejně nám tak jako naznačují ty kauzy. Ale tahle strategie se teď ukazuje velmi účinná, a pokud bysme ji fakt chtěli někde autorsky hledat, tak Gerhard Schröder, posluchačům doporučuju se na to podívat. Myslím si, že to ještě uvidíme v září tady.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
To jste mi pane Kubáčku připomněl, kdy byly v Německu ničivé povodně a Gerhard Schröder, ony zasáhly do předvolební kampaně. Brodil se v gumákách. Samozřejmě nebyl jediný, kdo navštěvoval ty postižené oblasti. Může i něco takového sehrát roli. Připomínám to, protože víme. Nedávno vlastně zabíjela, pustošilo tornádo na Moravě.

Jan KUBÁČEK, politolog
Bezesporu. Hrát to roli bude. Nebude to podle mě a doufám, že v září nic podobného nezažijeme živelného a šíleného doslova v české kotlině.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ano v říjnu.

Jan KUBÁČEK, politolog
Promiňte, ale snad i teda v září. Doufám, že to budou po stránce živelné a přírodních, přírodních úkazů klidné měsíce. To bychom si zasloužili. Ale zkrátka tím chci říct, že tam už to asi tolik procenta dělat nebude. Ale ono je to nezbytnost. Protože, kdybyste byla v situaci premiéra, de facto každého vrcholového politika, tak vy si nemůžete dovolit tam nejet, protože všichni řeknou, kde je. Kde teďka prokazuje práci pro stát a pro lidi. Druhá věc je, když tam jedete, tak nám to samozřejmě stejně všichni vytknou a řeknou, no jo, PR, volební kampaň. Kdo ví, co by se dělo, kdyby volby nebyly. Prostě musíte tam jet s tímhle vědomím, pokusit se to co nejkultivovaněji zvládnout, nejet tam v obleku, nejen tam v maturitních botkách, balerínkách. I to jsme zažili minulosti u některých našich představitelů. A dopadlo to, jak to dopadlo. Ale dám zase příklad, abych přímo byl konkrétní. Vezmeme si, jak Vladimír Špidla, například na jihočeských záplavách, respektive ono to potom bylo celonárodní, doslova tak, jak se vlastně vyprofiloval, jak najednou na něj lidé nahlíželi úplně jinak a vnímali jako akceschopného lídra. A v podstatě by vám o tom mohli vyprávět každý druhý, třetí hejtman prožil něco obdobného. A když to řeknu úplně cynicky na takové události se buď odděláte, anebo uděláte. To znamená teď jde vysloveně jenom o to, protože ten obraz a já rovnou říkám ale B. Říkal jsem to, i když se to dělo. Všem bych přál jednak, aby se takové události neopakovaly. Ale zároveň aby stejný zájem, který mají dneska od vlády a opozice, měli za půl roku, za rok a nezapomenulo se na ně, aby to opravdu nebyl jenom takový jako nutný zvyk, nutně chování v předvolební kampani, ale aby za rok se, nebo za půl roku podívali, co ti lidé potřebují, jak jim může vyjít stát vstříc, protože na mnohé ta zátěž teprve přijde. Přicházet bude postupně. Až zmizí z titulků novin, tak kéž aspoň politici na ně budou pamatovat. Aspoň my občané, voliči bysme si to měli velmi sledovat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jak rozumět, pane Kubáčku, tomu že nám prezident odtajnil své voličské preference. Bude to hnutí ANO. A kdyby měl 2 hlasy, tak druhý by dal sociální demokracii. V rozhovoru pro CNN Prima News přitom zopakoval ještě, že pověří sestavením vlády předsedu nejúspěšnější strany, nikoliv lídry volebních koalic, které podle svých slov pokládá za podvod.

Jan KUBÁČEK, politolog
Myslím si, že to asi nikoho moc příliš nepřekvapilo. Nepotkal jsem někoho, koho by to rozechvělo a byl v šoku, co prezident, jak odtajnil, jakoby svou politickou preferenci. Ona byla dlouhodobě známá. Kuriózně ani pro sociální demokracii si myslím, že už to není až úplně tak negativní zpráva, protože ona ty voliče dneska má už opravdu někde jinde. Ona v podstatě, jsou to neradostná čísla, ale ta voličská skupina už je vlastně i kritická k prezidentu republiky. Takže vlastně sociální demokracii by to příliš neuškodilo, ani nepomohlo, kdyby řeklo, že bude volit sociální demokracii prezident republiky. U přímo voleného prezidenta, když se podívám po světě, tak je to tak půl napůl. Někdo to vnímá, že se prostě do politické soutěže vstupuje a každý má výsostné právo se rozhodnout sám, nepotřebuje doporučení, nebo nepotřebuje znát informaci, jak volí nějaký politik, či celebrita. Pak jsou strany, nebo státy, kde prostě ta přímá volba je také dlouhodobá. Respektive velmi dlouhodobá, a naopak se tam očekává, že vlastně nejvýše postavený politik v tom systému doporučí nebo přinejmenším vzkáže, že jde k volbám. A bude někoho volit. U Miloše Zemana to je zajímavá geneze, protože když si vzpomenete, tak v tom prvním období vlastně vždycky a i v minulosti hájil účast u voleb. Že půjde k volbám, ale příliš svou politickou preferenci nevyjevoval v těch celostátních volbách. Teď je znát, že je to druhý mandát, už je naprosto svoboden, a tak to i tak pojal, a volební koalice to vlastně říká dlouhodobě.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A jak hodnotíte chování nezařazeného poslance Lubomíra Volného, kterého minulý týden z jednacího sálu sněmovny vyvedla policie. Pan Volný u řečnického pultu tentokrát mlčel. Mimochodem odmítá zaplatit tu uloženou pokutu za dubnovou strkanici a onen flákanec u stolu předsedajícího sněmovní schůze. Tady bych měla ještě podotázku, pane Kubáčku, jestli bylo vypnutí kamer v pořádku.

Jan KUBÁČEK, politolog
No já se vám přiznám, že na to vypnutí kamery já vlastně nemám příliš nějaký hluboký názor, takže tady opravdu zase to říkám úplně otevřeně, nevím. Já v tom třeba nespatřuju problém, jo, ale. Ale chápu, že někdo by mohl říkat že, jako je potřeba jako důkazní materiál, svým způsobem vlastně dneska se podobné řeší, že jo, vystupování policistů na ulici také, aby si to zaznamenávali. Ale taky ne každý to má. Takže si myslím, že v tomhle ohledu to zatím je standardní situace, která odpovídá prožitku běžného občana na ulici. Kdyby nedej bože takovouhle situaci zaznamenal. No k tomu chování. No za mě je to trapné, ubohé, zoufalé. Já pokud bych to chtěl říct velkoryse, tak všechny doporučím. Podívejte se na druhou polovinu devatenáctého století, jak čeští poslanci a nejen oni, v podstatě každý národ jezdil do Vídně se porvat, zničit pár parlamentních lavic a pak byl odnášen svými souputníky do nejbližší hospody. Z čehož zůstal akorát krát pěkný zvyk, že ve Vídni, když se podíváte na městskou mapu, tak v blízké vzdálenosti stávajícího vídeňského parlamentu máte stále chorvatskou, českou, slovenskou, maďarskou a mohl bych pokračovat, včetně teda německé, rakouské hospody, kam vlastně oni docházeli a prezentovali, že bojují za národní zájmy.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Myslím si pan Volný pokračoval na demonstraci.

Jan KUBÁČEK, politolog
Je pravda, že i jeho vnášení sympatizanty by bylo složitější, ale otevřeně. Dělá to pragmaticky, dělá to cynicky. Je to součást jeho kampaně. Výhoda je, že velice brzy voliči to budou moci sami vyhodnotit, ale za mě je to ubohé, je to prostě kraválista. Já tomuhle nefandím.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Politolog Jan Kubáček a jeho názory mají prostor ve vysílání Českého rozhlasu. Ani další kolo česko-polského jednání o polském hnědouhelném dole Turów nepřineslo posun. Bude to muset vyřešit Evropský soudní dvůr.

Jan KUBÁČEK, politolog
Já si myslím, že nakonec ne. Že ta instituce tam je spíš z důvodu toho, že jakoby drží, když to řeknu pověstně ten tep dějin. Že je de facto tou pro polskou stranu nejhorší variantou. A takovým jakoby klíčovým důvodem, proč si polská strana byla ochotna s českou sednout k jednomu stolu, protože se obávám, že jinak by se nic nedělo a táhlo by se to v dáli, protože ta situace je dlouholetá, polská strana byla v tomhle hluchá a němá. Je to hodně zajímavý, hodně zajímavá situace, hodně zajímavý trend. Nebudu nalhávat, že si myslím, že podle to, jak to dopadne, tak to bude taky pro spoustu lidí signál, jak vlastně vnímat ty unijní instituce, protože tam mnozí lidé teďka zvedli hlavu. Řekli, aha. Tohle nás mile překvapilo a něco jako občanské, spotřebitelské nebo místní právo platí a má v doslechu i daleký Lucemburk. Takže v tomhle ohledu je to hodně sympatická iniciativa. No a co já tak sleduju, protože jsem ze severních Čech a je mi to blízké. Sleduju to je to velké téma, které hýbe, řekl bych bych severní polovinou republiky, že to takový dosah má tak. Teď to vypadá, že jsme nějaké mezifázi už pilování, jednání samozřejmě pro vrcholové politiky je to nepříjemné, protože ono to klíží tu visegrádskou spolupráci. Ono teďka, když si vezmete, že český premiér, kam se vydá z visegrádských metropolí, a v podstatě řeší buď rezoluce, nebo problematická vyjádření, ať je to Budapešť a nebo je to, nebo je to Maršova.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Anebo slovenské hranice.

Jan KUBÁČEK, politolog
Přesně tak, také slovenské hranice, tak to není ideální zpráva pro středoevropskou visegrádskou spolupráci, ale zároveň říkám za místní. Díky, že se to stalo, protože jinak by to ustnulo. Zůstalo by to jenom na české straně. Zůstala by jenom velká pachuť a frustrace. Mnoha lidem by se tam opravdu velmi reálně znehodnotil život, znehodnotila kvalita života a začaly na začátku jedenadvacátého století řešit přístup k pitné kvalitní vodě. To mně přijde šílené.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Snad jenom pro upřesnění. Pro ty, kteří nejsou úplně v obrazu, dodám, že podle našich úřadů i ekologů zatěžuje životní prostředí na naší straně hranice. Nemůže to být, pane Kubáčku i částečně politikum, protože u nás probíhá předvolební kampaň. V Polsku se do politiky vrací Donald Tusk, který povede nejsilnější opoziční stranu, občanskou platformu. Expremiér, který v letech 2014-2019, šéfoval v Evropské radě.

Jan KUBÁČEK, politolog
Máte pravdu. Ono všechny tyhlety události jsou vždycky politikem. Proto pro nás bude dobře, když se to poměrně promptně povede k nějakému výsledku, což je určitým zase dobrým signálem. Právě ten Evropský soudní dvůr, který v podstatě neustále upozorňuje, že každý den narůstá ta pokuta pro Polsko, což by mohl být důvod k vyřešení, protože tam je nejhloupější to, že v podstatě. Na druhé straně je fakticky státní energetická skupina. Když bych to velmi volně přeložil, tak je to něco, jako kdyby byl polský ČEZ. A o to mi přijde vlastně mnohým tamějším šílenější, že se baví s polskou vládou, všichni si uvědomují, že to má nějaký strategický přesah, že fakticky se to dotýká velké části energetické samostatnosti, nebo fungování Polska, samozřejmě zaměstnává spoustu lidí, horníků. To je vždycky velká a velmi dobře zorganizovaná skupina. Víme to sami. Sami jsme si to prožili. Ale nejhloupější je, že de facto teďka vyjednává vedle Libereckého kraje stát s polskou stranou státem, a státní firmou. A přesto se to táhne. Relativně ty požadavky, viděno bych řekl i neutrální pohledem, jsou z těch rozumných. Měly by přijít. Nutno dodat, že kdyby vyjednávali se Sasy, tak si myslím, že ty podmínky jsou úplně stejné. Ale je tam takové zvláštní, takovéto. Dobíhá takovéto polské. My to řešit nebudeme. Postavíme si takový ten truc. A budeme to ignorovat, ono to vyšumí. Teď ta situace je nová, že do to vstoupila opravdu soudní instance, a navíc ještě unijní, a vypadá to, že tu k nějakému výsledku musí doběhnout a doufejme, že doběhne.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Konstatuje Jan Kubáček, politolog. Děkuji za váš, za vaše názory a těším se na příště.

Jan KUBÁČEK, politolog
Díky za pozvání a všem hlavně pevné zdraví.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zita Senková se připojuje. Nenechte si ujít zítřejší rozhovor s bezpečnostním poradcem Andorem Šándorem. Všechny díly, Jak to vidí najdete jako vždy na webu Dvojka, také v aplikaci Můj rozhlas. Dobrý den.

Pořady Českého rozhlasu automaticky přepisuje aplikace Beeye www.beey.io. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.