Přepis: Jak to vidí Jan Kubáček – 11. října 2021

11. říjen 2021

Hostem byl politolog Jan Kubáček.

Jan BURDA, moderátor
Od sobotního večera známe vítěze i poražené voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Co volby přinesly? Jak složitá nebo naopak jednoduchá mohou být vyjednávání o nové vládě. A na kolik je mohou ovlivnit zdravotní potíže prezident republiky. Témata příštích minut, témata pro politologa Jana Kubáčka, dobrý den.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Dobrý start do povolebního týdne, dobrý den.

Jan BURDA, moderátor
K poslechu zve také Jan Burda. Od sobotního večera známe vítěze a poražené voleb do Poslanecké sněmovny. Taky jenom z hlavy pochopitelně připomenu, že zvítězila koalice Spolu těsně na hlasy před hnutím ANO. Třetí byla koalice Pirátů a Starostů a do sněmovny se dostala také SPD překvapilo vás něco na těch výsledcích?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Tak otevřeně překvapilo, takhle potěšilo, první věc, která mě velmi potěšila, je to dobré vysvědčení a chtěl bych i touhle formou jako volič poděkovat voličům, že nás přišlo hodně. Navýšila se velmi pěkně o 5 %, to je velmi reprezentativní volební účast. To je prostě krása, to je za mě jednička s hvězdičkou pro celou českou společnost. Protože vždy je dobře, aby ta poptávka byla rozmanitá, a aby ideálně se projevovala právě do té pestrosti i té politické nabídky. Prostě politici si z toho odnesou, že musí tu kampaň příště více promyslet, lépe zacílit, protože si snad doufejme řeknou, lidé chodí a začínají mít větší zájem o sněmovní volby. Takže to je za mě paráda. No a největší překvapení já nebudu nalhávat, já jsem nečekal, že to soužití v koalici Pirátů a Starostů dopadne tak dramaticky ve prospěch Starostů. Myslel jsem si, že to bude 60 na 40 ve prospěch Starostů, zejména díky koncovce různých dopisů, doporučení, apelů, proseb typu zejména právě od Starostů s malým S. Obecně komunálních osobností typu jděte podpořit tu koalici má smysl. Ale kdybyste mě v pátek řekl, že to bude 33 na 4, to bych nevěřil.

Jan BURDA, moderátor
Tedy na mandáty poslanecké?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Přesně tak na mandáty poslanců. Řekl bych si, přece jen ty Piráti mají určité zázemí. No a ukázalo se, že jim vybouchla, vybouchlo Praha, že jim naprosto selhala, že jednak přišlo méně voličů, kteří podporovali tuto koalici. Spíše to dali koalici Spolu. A zároveň ti, kteří přišli, tak kroužkovali Starosty, což v Praze je velké překvapení, že se vlastně jakoby ta volba preference regionalizovala, no a myslím si, že teď je to velké dilema, velké téma na analýzu i na Magistrátu hlavního města Prahy, protože za rok jsou magistrátní volby a komunální po celé republice. A tohle je jednoznačně vysvědčení stávajícím primátorovi za Piráty panu Hřibovi, že je velký problém a že ta nespokojenost Pražanů je naprosto enormní. Jestli to je za komunikaci, jestli to je za ten šílený stav oprav, kdy se téměř město stalo neprůchodným. Jestli to je přístup teďka k veřejné dopravě a zároveň zdražení i odstavného parkování a prostě neřešení spousty věcí dlouhodobého rázu. I toho servisu pro Pražany, který velmi kulhá, těžko říct. Každopádně v jednom balíčku se to jmenuje, že volební bašta, předpokládaná bašta Pirátů Praha padla, potopila se. A ti, kteří vyplavali, tak plavali ke koalici Spolu a částečně ke Starostům.

Jan BURDA, moderátor
Tedy Piráti jsou sice vítěznou stranu voleb, ale zároveň i poraženou mezi vítězi.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Je to pravda. V podstatě myslím si, že třeba pro řadového podporovatele, stoupence, kolportéra Pirátů to musí být jako velmi tristní pocit, protože si teď říká a částečně po právu, že v podstatě kampaň odvedl ve prospěch Starostů a ve prospěch Petra Fialy za koalici Spolu, což pro představitele, kteří uvažují nalevo od středu a okolo středu je velmi těžká zpráva, protože v podstatě Petr Fiala i Starostové z jejich pohledu jsou mnohem konzervativnější a mnohem víc v tom pravém středu.

Jan BURDA, moderátor
Koalice Spolu, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09 společně s Piráty a Starosty. Hned v sobotu večer po vyhlášení výsledků, oznámení výsledků, tak se sešli a vlastně okamžitě se dohodli, že chtějí vytvořit společnou vládu. Překvapila vás ta rychlost dohody, a to rozhodné vystoupení předsedy ODS Petra Fialy?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Přiznám se nepřekvapila, protože i když jsem to měl možnost v sobotu interpretovat v televizi ten volební výsledek, tak jsem právě vzpomínal, že se ta praxe potvrzuje, že je potřeba, aby Petr Fiala konal velmi rychle, protože pokud bude konat velmi rychle, tak tím si udává tempo. Ukazuje voličům, že využívá tu emoci, ten vzkaz, který mu vyslali. Zároveň si opečovává poslance, aby se mu nepoohlíželi po jiných. Využívá toho momentu té změny a té emoce i z titulu toho, že samozřejmě teď bude mít výrazného vyzyvatele, a to je Andrej Babiš, který prostě na počet mandátů vyhrál. O jeden poslanecký mandát má nejvíc, nejsilnější poslanecký klub. A zároveň víte ono vždycky pro toho premiéra je nesmírně důležité býti v očích lidí premiérem ještě v momentě, než je pověřen. A je to zvláště důležité v momentě, když tohle je navýsost pravomoc prezidenta republiky. A prezident republiky nejenže je ostřílený matador, ale je to zároveň hráč, který už před rokem řekl, že na koalice se bude dívat skrze prsty. Neboli Petr Fiala dobře rozklíčoval Miloše Zemana, který dlouhodobě sází na energii, sílu, politický kapitál a toho, kdo prostě má tu politickou moc. Nebo-li Petr Fiala si uvědomil, že když tam přijde jenom jako předák koalice Spolu nebo jako předák ODS, je to málo. Ale když tam přijde s devízou 108 hlasů, tak to už je jiná politická váha a samozřejmě může do toho úplně jinak vstupovat. Rovnou řeknu, v tomhle ohledu je úplně jedno, jestli předstoupí před nemocniční lůžko prezidenta republiky ve Vojenské nemocnici ve Střešovicích, nebo to bude na zámku Lánech, nebo to bude Pražském hradě. Prostě je to 108 a to má význam, protože samozřejmě to je vzkaz, že i Sněmovna bude jeho a Sněmovna je fakticky dlouhodobě nejsilnější politickou silou, je suverénem českých praktických politických jednání.

Jan BURDA, moderátor
K povolebním vyjednáváním se bezesporu v tomto pořadu Jak to vidí ještě dostaneme. Ale požádám vás, pane Kubáčku, teď abychom se ještě stručně zastavili také u stran, které neuspěly ve volbách, neuspěly u voličů po několika desítkách let. Jsou to tradiční strany. A teď myslím pochopitelně na ČSSD, ale také na KSČM, nebudou v nové Sněmovně, proč?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Ono se ukazuje, že KSČM, když začnou od konce od té v uvozovkách stoleté politické strany. Tak tam si myslím, že největší handicap byl, že nenasadily novou volební tvář, že prostě pro spoustu jejich voličů to bylo, jako to byl vzkaz, že v podstatě jedou stále po klasická lince, že ač protestně levicová strana tak fakticky podporovala miliardáře až do posledního dechu. Že je to subjekt, který vlastně nepřichází příliš s mnoha tématy novými a že sází stále na staré osvědčené tváře, ač vlastně jejich mandát bude končit. A to běžnému řadovému voliči není úplně známé. Jinými slovy mnozí si řekli podobně jako u sociální demokracie, proč budou volit kovaříčka, když mohou volit kováře, a to je Andrej Babiš. A přiklonili se k hnutí ANO. A další aspekt, který tam je, víte, myslím si, že komunisté udělali obrovskou chybu, aby vlastně v první den voleb oznámili hnedka ještě když volby běží a běží 2 dny, že jsou připraveni podporovat opět Andreje Babiše. No, tak pokud byl někdo levicově nastaven a levicově protestně. A měl obrovské výhrady k tomu, že komunisté třeba neprosadili to, co od nich očekával vůči kabinetu Andreje Babiše, no tak to byl vzkaz nechoďte anebo podpořte někoho naprosto jiného a myslím si, že to nastalo. Plus si, řekněme, otevřeně, že tím pohrobkem komunistů je i zvýšená volební účast. Prostě jejich voličů nebylo tolik těch, kteří byli ochotni přijít k volbám, aby zvládli konkurovat pětašedesátiprocentní volební účasti. Takže jestli někdo má výhrady k té zvýšené volební účasti, tak jsou to jednoznačně komunisté.

Jan BURDA, moderátor
A sociální demokracie tu poškodilo to, že byla v menšinovém kabinetu v koalici s hnutím ANO. S tou podporou to si vzpomínám při rozhovorech na jiných stanicích Českého rozhlasu, tak, tak předseda komunistické strany pan Filip vždy třeba i opravoval a zdůrazňoval, my nepodporujeme, my tolerujeme vládu, to byla teda ta tolerance. Ale ČSSD to byla přímo, přímo v koalici. Její voliči také odešli k ke straně tedy pana Babiše do ANO?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
No, z těch prvních dat se ukazuje, že voliči sociální demokracie, že část jich vlastně podpořila hnutí ANO. Část jich volila pro konkurenci politickou. A to dokonce i z těch širších koalic. A část nepřišla k volbám a přišli opravdu takoví ti nejpravověrnější, spíše velmi kamení voliči sociální demokracie, a to nestačilo. Přišlo mně, že ti voliči podporovali sociální demokracii tak trochu i sociální demokracii navzdory, protože tam byl i velký problém, když jsem si poctivě četl programy a bavil jsem se tady v rámci tohoto pořadu, někde na jaře o kvalitě volebních programů, tak sociální demokraté to měli krásně napsané. Ono se to hezky četlo, ale ta témata říkali před 4 lety, 8 lety, 12 lety a člověku se vkrádalo pocit, proč to neprosadili během dvou volebních období, kdy nejdřív měli premiéra, pak měli více premiéra. A kdy několikrát řekli, že tohle je červená linie, kterou neprojdou a případě opustí vládu. Zůstali a udělali ještě větší kompromis. Takže mám pocit, že velká část voličů je trestala i za to, že byli prostě příliš jakoby měkký partner do koalice, že si tolik neprosadili svých témat a nutno dodat, Andrej Babiš velmi u mě mnohé, mnohé věci, mnohá témata, které sociální demokraté prosadili, okamžitě uměl pojmout za své a odprezentovat jako své rozhodnutí, svůj úspěch, svůj výsledek. Takže sociální demokraté mám dojem, že tahali za kratší konec provazu, že asi i věděli, proč víc zdůrazňovali logo, značku než tváře, protože ta, ta míra naprdnutosti voličů tam byla velmi významná a velmi mně to připomínalo období lidovců, kdy končili, kdy pak vypadli ze Sněmovny. Kdy vlastně mezi jejich voliči často zaznívalo, je potřeba, aby měli pověstnou překážku v práci, prostě pověstný distanc. Šli, šli na střídačku nabrat sílu, nabrat jiné nové tváře a začít konečně řešit témata, která řeší jejich voliči. Protože sociální demokracii, když se podíváte na její neskutečnou anabázi, je to nejstarší politický subjekt v českých zemích. Tak se dařilo jen v momentě, kdy to byla strana práce. A kdy byla schopná promlouvat k lidem, kteří opravdu chodí do práce. Chtějí žít slušně a chtějí se dovolat svých zejména sociálních práv. Tohle to sociální demokracie hodně opustila. Vytahovala témata, která buď neskutečně a dlouho stále slibovala a nenaplňovala, anebo témata jiných. A mám dojem, že prostě část voličů se začala poohlížet k Tomio Okamurovi, k Přísaze, k Andreji Babišovi a případně nakonec úplně ještě k těm koalicím, které vyhlásily boj Andreji Babišovi od začátku. A část jich prostě zůstala doma a řekla, bojujte tenkrát, tentokrát sami, prokažte že na to máte. A ukázalo se, že prostě sociální demokracie nedokázala vyhnout všechny své voliče.

Jan BURDA, moderátor
Domnívá se Jan Kubáček, politolog. Samozřejmě, že v dnešním Jak to vidí společně s politologem, který působí také na Univerzitě Karlově Janem Kubáčkem komentujeme výsledek voleb. Obecně, když se na to podíváme, tedy na rozložení Sněmovny volby a voliči řekli, že mají touhu po změně, že se zkrátka má v České republice, v naší politice něco změnit?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Je pravda, že tyhle volby se potvrzuje to, co jsme naznačovali a analyzovali, že to bude možná jeden ze scénářů, a ten nakonec dominoval, že to bylo referendum o Andreji Babišovi. Jemu přišli, on v podstatě, ono je to těžké interpretovat. Andrej Babiš a hnutí ANO z pohledu počtu mandátů a získaných hlasů neprohrál. Ale stalo se mu něco podobného co bylo loni v krajských volbách. Uhájil pozice, uhájil počet poslanců, uhájil počet voličů. Dokázal namobilizovat své voliče, ale zároveň jeho kampaň dokázala perfektně namobilizovat i voliče soupeře a přišlo jich nakonec v součtu víc. A v podstatě vytvořili koalice bez něho. Toto je velmi podobné. Někdo by to nazval staroklasicky Pyrrhovo vítězství. Já k tomu přidávám Ficův scénář, Ficova výhra na Slovensku. Kdy sice vyhrajete, ale v podstatě nemáte šanci sestavit tu vládní koalici. Pro Andreje Babiše to je teďka mise, jak se vyprofilovat jako asi největší soupeř vlády Petra Fialy. Jako politik, který bude říkat, podívejte, jak to fungovalo za mě, kam, jak se vyvíjela a rostla ekonomika. Jaké bylo sociální zákonodárství. Podle mě to bude velmi nesmiřitelný kritik vlády Petra Fialy, která to budeme velmi těžké, protože ekonomika, jak bych nám všem přál další růst, tak to vypadá, že bude v lepším případě klopýtat. Což vládě samozřejmě nepomůže. No a pro Andreje Babiše dle mě je to odrazový můstek zcela vážně a bavíme se o tom de facto dva roky v tomto pořadu, zcela vážně uvažovat o prezidentské kandidatuře. A zdvihnout právě témata, která částečně už opakoval v této kampani a okořenit je o ekonomiku, sociálno a v podstatě se vyprofilovat jako největší soupeř a vyzyvatel vlády pravostředé, protože to by mnoho, celé řadě voličů imponovat, že by vlastně z Hradu měli, protože máme tendenci vyvažovat. A máme rádi, když máme výrazného prezidenta a výrazného premiéra ideálně z opačných táborů. Čili teď ta logika nějaké politické moci a jejího kyvadla naznačuje, že lidé budou mít tendenci vyhledávat někoho, kdo bude přinejmenším kritický a kdo bude náročný na vládu Petra Fialy. A myslím si, že tuto roli se pokusí pojmenovat, v kampani nabídnout Andrej Babiš. Uvidíme, kdo bude ještě vyzyvatel. Ono je to velmi otevřené, ale pokud bych si měl sázet na nějakou misi, tak si myslím, že z toho předáka, nechtěného předáka opozice, protože tahle role mu nevyhovuje a nebude z ní šťastný. Ono to je únavné, ubíjející. Je to o projevech, je to o jakoby provozu legislativním. Je to spíše o prohrách. Tak si myslím, že velice rychle Andrej Babiš začne poohlížet po další kampani a kampaně on dělat umí. A pokusí se to obohatit o ten prvek toho aktuálního sociálně ekonomického vývoje.

Jan BURDA, moderátor
Což dokládá, pokud se podíváme na složení nové sněmovny, která tedy ještě není ustavená, ale známe mandáty. Takže vlastně hnutí ANO se posouvá a bude to ta levicová strana v parlamentu. Je to tak?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Myslím si, že to hnutí ANO bude v podstatě takový obhájce předchozí vlády, čili levicové protestní strana nebo středolevicové protestní strana, která využije toho, že tam v podstatě nejsou sociální demokraté, komunisté. Částečně oslabilo i SPD a pokusí se jejich témata v podstatě zdvihnout a pokusí se vytvořit určitý mix, který se jmenuje kritika nové vlády a upozorňování na nešvary nové vlády a hlavně zhoršenou ekonomiku.

Jan BURDA, moderátor
Upozorňuje a komentuje politolog Jan Kubáček. Události víkendu, parlamentní volby a také nemilá smutná zpráva. Prezident Miloš Zeman byl včera po poledni hospitalizovaný v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Převoz do nemocničního zařízení měl být podle mluvčí nemocnice Jitky Zinke plánovaný. Podle ředitele Miroslava Zavorala je prezident Miloš Zeman na jednotce intenzivní péče. Ty posledním informace od ošetřujícího lékaře jsou, že zdravotní stav pana prezidenta je stabilizovaný, ale má problémy. K převozu pana prezidenta došlo po včerejším dopoledním jednání s premiérem Andrejem Babišem z hnutí ANO. Ten přijel za ním dopoledne na schůzku, ale nekomentoval ji. Odjel sanitní vůz, pak odjel premiér. Co všechno to znamená? Na kolik na kolik zdravotní potíže a panu prezidentovi pochopitelně přejeme rychlé zlepšení zdravotního stavu, jak jen to bude možné. Ale co jeho zdravotní potíže znamenají pro vyjednávání o nové vládě.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Tak bezesporu připojuji se k tomu a připojuji se k vám, že v našem zájmu je opravdu mít zase v pořádku nebo přinejmenším stabilizovaného a zase pracujícího prezidenta republiky. Přeju mu pevné zdraví a přeji nám všem, ať se ta situace zklidní, protože přiznám se, že tady mám výhodu. Všichni jsme pacienti a člověka napadá, že ta situace, která se teďka vede o, ta debata o tom zdravotním stavu, je opravdu hodně nedůstojná. Nepomáhá zklidnění situace. Zbytečně se vyostřuje. Já, když jsem byl svědkem některých telemedicíny teď z televize, tak mám pocit, že pokud někdo chtěl jako zkazit povědomí o telemedicíně, tak se mu to podařilo. Nechci se k tomu připojovat a nechci řešit jakoby detail, protože prostě nepřísluší mi to, nerozumím tomu. Ale z toho politického pohledu, z toho politického provozu si myslím, že by se vyplatilo si prostě připomenout situaci a režim práce, který měl Václav Havel. Zejména v to období toho druhého mandátu, kdy také pracoval, po několik týdnů, de facto po měsíců se dá říci v součtu z Vojenské nemocnice v Střešovicích. My tuhle zkušenost částečně máme. Ona je, ona je složitá a neradostná zároveň, ale je to prostě fakt toho běžného života a i toho politického života. Zažili jsme to v situaci Tomáše Garrigua Masaryka, Edvarda Beneše, Václava Havla, Miloše Zemana teď to zažíváme. Bavím se o těch demokraticky zvolených, protože jinak samozřejmě bych to mohl doplnit Ludvíka Svobody přinejmenším. Je to vždy zátěž na ten politický režim, politický provoz. Protože ty věci zůstávají nevyjasněné. Samozřejmě ta jednání se táhnou, ale řekněme si otevřeně, že teď prostě 30 dnů, kdy de facto prezident může odpočívat, zotavovat se, nabírat sil a nemusí do toho nezbytně vstupovat, protože Sněmovna nově vznikající ustanovší se může fungovat i bez něho z jednoho prostého důvodu. Prostě může se, pokud k tomu nedá souhlas prezident republiky nebo v uvozovkách pokud nesvolá tu nově zvolenou Poslaneckou sněmovnu prezident republiky, tak se může 30 dnů od voleb svolat sama. Má právo hned vlastně volit své nové orgány, a to je naprosto kruciální. Nejenže předseda Poslanecké sněmovny z titulu Ústavy má ten pověstný třetí pokus, jmenování premiéra. Ale samozřejmě je to člověk, který také společně s premiérem, předsedou Senátu a prezidentem reprezentuje zemi navenek. Ale je to i člověk, který může se části pravomocí zhostit a hlavně je to člověk, který může být nějakým garantem dalšího vývoje. Právě jeho jméno a i to, kolik dostane hlasů, hodně naznačí. Jak je na tom silově a vlivově Petr Fiala. Jak je na tom aktuálně Andrej Babiš. Mimochodem to taky naznačí, jak bude přistupováno k opozičním stranám. Prostě obecně je dobré, když opoziční strany jsou zapojeny do toho parlamentního života, že mají reprezentativní složení, jak ve vedení sněmovny tak ve vedení výboru, protože v našem zájmu je, aby vládla pracovní a kompromisní shoda, protože nejhorší je, co se může stát, zvláště když je to v kombinaci s nemocným prezidentem, když máte ještě rozhádanou, roztříštěnou Poslaneckou sněmovnu téměř v nějaké osobnostní občanské válce. Sice teďka posluchačky, posluchači si řeknou, dobře ale je tam 108. To je významná, stabilní většina ano. Ale spousta rozhodnutí, která nás budou čekat, budou nepopulární. Budou omezující, budou postavena na kompromisu. Budou spíše ekonomicky škrtací a tam to půjde jméno po jméně. A tam se vám najednou ta většina smrskává. Tam najednou je dobré, když máte podporu i aspoň jakoby věcnou ze strany opozice. Navíc nás čeká v létě příštího roku v polovině roku 22 české předsednictví Evropské unii. Tam taky potřebujeme širší shodu. Neboli jinými slovy politická kultura, my občané České republiky bychom přivítali a měli bychom si přát, aby to Poslanecká sněmovna byla, pokud možno dělná. A aspoň těch nejzákladnějších tématech národních zájmů dokázala najít širší shodu. Ale to se buduje už teď právě tím, jak k sobě bude přistupovat opozice a vládní koalice. Navíc, když to bude pětikoalice, takže sice jsem přešel od prezidenta a zdravotního stavu vlastně k těmhle záležitostem, ale kuriózně ono to je teďka zásadnější. Takže to se odehraje během 30 dnů a do značné míry to může nastat a i být oznámeno prezidentu republiky. A Miloš Zeman vzhledem k tomu, že to je velký pragmatik, člověk velmi zkušený, prošel si pozicí nejen předáka silné strany ale předsedy Poslanecké sněmovny, premiéra, prezidenta. Tak s těmihle kartami umí velmi dobře hrát. Takže myslím si, že dokáže do toho procesu pak velmi rychle vplout, jestli se to bude odehrávat ve Vojenské nemocnici nebo v Lánech nebo na Hradě, tak z obsahu toho jednání a váhy rozhodnutí to nemá vliv.

Jan BURDA, moderátor
Tedy konkrétně pan prezident může sbírat síly, může se uzdravovat a ta politická jednání teď mohu běžet bez něj.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Přesně tak, ono to mimochodem taky ukazuje vyspělost politiků, protože pokud se chcete stát premiér nebo býti jeho největším vyzyvatelem, tak k tomu opravdu potřebuje prezidenta republiky, který vás lidově řečeno vezme za ručičku a provede vás tím jednáním, případně vám nadiktuje, co máte chtít v jaké podobě. Takže v našem zájmu je také vidět politiky, kteří jsou schopni fungovat v zátěžové situaci. Býti aktivní, energičtí, ale býti zase schopni i nějakého velkorysého kompromisu a profesionálního vystupování, protože fakt nás bude čekat velmi turbulentní období, ekonomicky složité. Předsednictví, kde prostě budou muset vyjednávat složité kompromisy v rámci sedmadvacítky Evropské unie, a to je začátek. Teď to vlastně teprve se na to učí a testují. Takže, vážení posluchači, posluchačky, teďka vidíme odolnost našich politiků v praxi, ale zároveň jestli se umí chovat jako opravdu páni politici s velkým P. Teď se to ukáže právě v tomhle tom složitém období.

Jan BURDA, moderátor
Budeme sledovat, každopádně kdybychom se ještě zastavili u komunikace Kanceláře prezidenta republiky. Uvítal byste změnu nebo, dejme tomu, větší otevřenost?

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Já bych uvítal hlavně větší profesionalitu v tom ohledu, že by se komunikovalo v čase. Komunikovalo se jednoduše, komunikovalo se s nějakým výhledem, protože my nepotřebujeme znát detailní zdravotní dokumentaci a já bych si to upřímně řečeno ani nepřál, protože nám to opravdu nepřísluší. A to je potom obrovský tlak i na osobní tajemství jakéhokoliv pacienta. Protože to se prostě jednou otevře a už to nezná mezí. Ale velmi bych ocenil, kdyby nám právě říkali ty informace v průběhu času. Klidně profesionálně a ideálně v kombinaci s lékaři. To nám bohatě postačí. A bohatě nám postačí, abychom věděli třeba, co teďka probíhá, jaká bude rekonvalescence, s jakým časem rámcově máme počítat. Vše to zklidní, no a hyeny, hyeny vždycky zůstanou. Ale je potřeba jim nedávat prostor. A tím, že něco vedete neprofesionálně, dohady nebo zpupně, tak bohužel nahráváte i tomu druhému extrému, který se chová značně nelidsky.

Jan BURDA, moderátor
Jan Kubáček, politolog, host dnešního Jak to vidí. Díky za to, že jste s námi podělil o svůj pohled na věc, na slyšenou.

Jan KUBÁČEK, politolog, Univerzita Karlova
Děkuji a přeji krásný zbytek dne.

Pořady Českého rozhlasu automaticky přepisuje aplikace Beey www.beey.io. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.