Přepis: Jak to vidí Jan Kubáček – 1. listopadu 2021

1. listopad 2021

Hostem byl politolog Jan Kubáček.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dobrý den a celý nový první listopadový týden přeje Zita Senková. Jsem ráda, že jste si naladili pravidelný rozhovor v souvislostech. Do pátku budete mít možnost seznámit se s názory zahraničně politické komentátorky, expertky na marketingovou komunikaci, ekonoma a amerikanistiky. Dnešní díl je vyhrazen názorům politologa Jana Kubáčka. Buďte vítán, dobrý den.

Jan KUBÁČEK, politolog
Dobrý start do listopadu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zajímat mě bude například to, zda předání moci v České republice proběhne bezproblémově. Zda má současný premiér prezidentské ambice a zda Česká republika stojí opět na křižovatce, jak se domnívá Václav Klaus, nerušený poslech. Pane Kubáčku, jaké je Česko necelý měsíc po parlamentních volbách? Zatím všechno probíhá hladce, podle všeho se připravuje programové prohlášení nové vlády, bude to pětikoalice?

Jan KUBÁČEK, politolog
Myslím si, že to vypadá nakonec na tu pětikoalici. Překvapivě, jak jste vzpomínala, jaká je krajina po bitvě volební vřavě, tak je překvapivě klidná, protože já to často srovnám i se sousedním německém. Ono nakonec vypadá, že možná tu vládu a programové prohlášení budeme mít dříve než sousední Němci, kteří volili ještě v září. V tomhle nás předběhli. Zajímavé je, že vlastně ta indispozice prezidenta nakonec možná umožní, že tady nebude soutěž v přímém přenosu dvou premiérů potencionálních. Na jedné straně Andreje Babiše na druhé straně Petra Fialy. Ukazuje se, že v podstatě ta 108 je daná. A i psychologicky ta startovní situace, kterou zažijeme příští týden, kdy se sejde vlastně poprvé nová Poslanecká sněmovna. Bude rozhodovat o svém vedením a tím pádem o dalších krocích, tak pokud se Petru Fialovi podaří opravdu nastoupit vlastně s jasnou 108 s programovým prohlášením, s personálním půdorysem. Tak má z poloviny vyhráno, protože ta, ten psychologický efekt bude nezměrný. Protože de facto veřejnost už uvidí a i Sněmovna bude postavena před situaci a tím pádem i prezident republiky Miloš Zeman a i opozice Andreje Babiše, Tomia Okamury. S faktem, že tady už de facto je premiér. Má svůj kabinet, má své programové prohlášení. A to jsme v podstatě zatím v historii nikdy nezažili, aby ještě než vlastně zasedne schůze Sněmovny, tak jsme věděli, s jakou pravděpodobností tady bude vláda a jaké bude mít programové choutky, cíle a nutno dodat strastiplné výzvy.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zažili bychom, možná už jste to naznačil ve vašich slovech, pane Kubáčku, jiný povolební průběh, pokud by byl pan prezident v plné síle, pokud by úřadoval, ačkoliv stále ještě může do toho jednání vstoupit?

Jan KUBÁČEK, politolog
Bezesporu může, může si vzít čas na jednotlivé konzultace, ale tím, že opravdu se dostane do situace, že Petr Fiala vlastně bude deklarovat, že tu podporu většinovou má, že je připraven a že už má vlastně koaliční půdorys, ale zároveň i koaliční programové prohlášení. Tak to pro jakéhokoliv prezidenta už je velmi zúžovací manévr. Zvláště v situaci, kdy v Poslanecké sněmovně je jasná většina ve prospěch Petra Fialy. Čímž pádem se dá očekávat, že bude zvolen předseda, předsedkyně Poslanecké sněmovny. Vlastně kuriózně už známe kandidátku, to je taky poměrně novinka, že ještě schůze sněmovny se nesešla a už de facto máme představu velmi konkrétní, kdo povede Sněmovnu. No, kdo povede Sněmovnu, tak má de facto klíč k budoucí vládě. V nejhorším případě až při třetím pokusu v situaci, pokud by prezident republiky byl uznán jako indisponovaný, tak de facto předsedkyně Poslanecké Sněmovny má dokonce 3 pokusy. Což je naprosto unikátní. No a v tu chvíli platí, a proto na to vlastně posluchače, posluchačky jakoby připravuji, že jakmile zasedne Poslanecká sněmovna, tak to je fakticky nejdůležitější hráč v našem ústavním pořádku. A pokud je jednotná, sehraná, tak i vlastně prezident republiky a je jedno, jestli byl v minulosti nepřímo volený nebo teď přímo volený, je až sekundární hráčem. Prostě v našem ústavním uspořádání a praxi politické je nejdůležitější Poslanecká sněmovna. Ale musí být sehraná týmová, ne roztříštěná.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Smířil se už Andrej Babiš s rolí v opozici? Možná to sám v podstatě i řekl ve svém projevu k 28. říjnu, kdy uznal ambici vznikající koalice na sestavení vlády i to, že on se na té příští vládě nebude podílet a nebude se o ní například s přispěním Miloše Zemana ani pokoušet.

Jan KUBÁČEK, politolog
Smířil, smířil se poměrně brzy. Mě napadá, že snad jediný, kdo to učinil ještě rychleji, tak byl ve své době Jiří Paroubek, který sice vyhrál sněmovní volby, ale vlastně podíval se na ten půdorys. Podíval se v roce 2010 na tu politickou mapu a hned vlastně uznal, že nedá dohromady většinu, a dokonce vlastně rezignoval na všechny svoje funkce v čele sociální demokracie. To opravu tehdy bylo velmi státnické. Ono se to často opomíjí, ale pro ty, pro tu čistotu té hry a určitou kultivovanou toho předávání moci, to bylo nesmírně důležité. Andrej Babiš, jestli dobře si vzpomínám, tak vlastně nějaký druhý třetí den fakticky v podstatě začal vyklízet pozice. Naznačovat, že tedy je připraven. Pak sice přišlo ještě takové určité vzpomenutí, že Miloš Zeman mu údajně vzpomínal, že mu dá oba dva, oba dva pokusy o sestavení vlády. Ale jak říkám, já to /nesrozumitelné/ používám. My mu u toho nikdo nesvítili. Papír nedrželi, video na to nemáme. Takže prostě nevíme, co tam fakticky padlo. Teď už vážně, co padlo opravdu mezi Milošem Zemanem a Andrejem Babišem. Ale v podstatě, když se podíváme potom na ta vystoupení a nakonec na ten specifický projev k tomu 28. říjnu, tak tam si myslím, že to už bylo jednoznačně přiznání typu, jsem připraven. Budu tvrdý oponent, budu viditelný lídr opoziční strany. Nenechám nit suchou na nové vládě a má klíčová témata budou připomínání předchozí éry ekonomiky růstu, sociálních výhod, kritika jejich omezování, no a volání po silnějším vymáhání českých národních zájmů. To vlastně vše jsme k tomu jsou k tomu 28. říjnu slyšeli. A myslím si, že to je zarámování mise Andreje Babiše přinejmenším pro příští rok, protože tam má potom otevřená vrátka i případně na tu prezidentskou kandidaturu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Viděl se, viděl jste v tom, pane Kubáčku, už právě ty možné prezidentské ambice, protože Andrej Babiš v tom projevu 28. října byl podstatně méně nebo vůbec nebyl vlastně konfrontační. Byl jeho tón velmi věcný, velmi vstřícný, což ocenil mimo jiné třeba i Petr Fiala.

Jan KUBÁČEK, politolog
Musím říct, že mně překvapilo, že byl i ten tón velmi psychologizující, protože od Andreje Babiše bych neočekával, že se bude zamýšlet nad duchovnem nebo psychickým stavem české společnosti. Přece jen to byl vždycky člověk, který se hodně prezentoval manažersky, razantně, spíš jakoby ekonomicky uvažujícím způsobem. Teď jsme vlastně slyšeli opravdu jistou úvahu nad povahou a duší českého národa. Což teda tady je oblíbené u nás v českém prostředí, ale od Andreje Babiše novum. Já jsem i někde vzpomínal, že pro mě to bylo hodně specifický žánr, protože oni tam byly de facto 3 polohy. Kdo chtěl slyšet potencionálního kandidáta na prezidenta Andreje Babiše, slyšel ho. Tam byly opravdu argumenty o tom, v jaké situaci je česká společnost, co jí čeká, jak vstupuje do toho nového politického období. Kdo chtěl slyšet slova předáka, který si uvědomuje, že bude hlavní politickou vyzyvatelskou opoziční rolí Petra Fialy, také to mohl slyšet. A kdo chtěl slyšet de facto takové loučení nebo bilanci odcházejícího premiéra i s poděkováním za podporu od české veřejnosti nebo českého voliče, tak i to tam zaslechl. Nebo-li to byl ideální projev trochu chytré horákyně, že tam byly všechny polohy nastaveny. Andrej Babiš má na co navazovat. Myslím si, že to bude i jedno z jeho prvních vystoupení v Poslanecké sněmovně v těch nových mocenských poměrech, že bude hodně navazovat na ten projev 28. října. A zároveň už tam byly takové ty prezidentské tóniny, které kdykoliv během příštího roku může zdvihnout a vlastně na nich postavit případně svou soutěž nebo ochotu nebo vůli se toho klání o prezidenta účastnit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Tipuje politolog Jan Kubáček. Zůstaňme ještě u premiérová svátečního projevu. Pane Kubáčku, podle Andreje Babiše by lidé měli panu prezidentovi popřát co nejrychlejší uzdravení. Cituji, toto je přesně ten moment, kdybychom měli zkrotit naše případné antipatie, a kdyby politika měla jít stranou. Jde stranou?

Jan KUBÁČEK, politolog
Samozřejmě nejde. Souhlasím se slovy Andreje Babiše, vždy by politické kultuře pomohlo, kdyby v takovýhle mezních momentech se zklidnila a případné kroky okolo článku 66 konala jakoby kultivovaněji a v nějaké míře pokory, protože tady v tomhle ohledu já říkám, všichni jsme pacienti. Nikdy nevíme koho, komu se co může stát, kdy to může nastat a najednou ti předáci dneska vlastně kritizující Miloše Zemana, mohou být v podobné situaci. Já samozřejmě chápu, Miloš Zeman prostě není Václav Havel ani Václav Klaus, kteří dokázali dloubnout, ale dokázali dloubnout v uvozovkách něžněji. Miloš Zeman je prostě predátor a byl vždycky tvrdý a nelítostný vůči soupeřům. A teď vidíme, že celá řada soupeřů prostě neudržela nervy na uzdě, naskočila a okamžitě vlastně začala do zdravotně indisponovaného prezidenta útočit všemi možnými způsoby. Jednak si myslím, že to není taktické, není to vhodné. Zasloužili bychom si víc a zároveň mě tam mrzela jedna záležitost a ta debata ohledně článku 66, že vlastně byly první hodiny prezidentova pobytu v nemocnici. Kdy rovnou říkám, že Kancelář prezidenta republiky prostě tu komunikaci nezvládla a teď za to platí svou daň. Protože část veřejnosti prostě už nevěří naprosto ničemu a obávám se, že v podstatě, jestli nějaká záchrana je, tak koncilium lékařské. Ale mám dojem, že už dneska už někteří nevěří ani bílým plášťům, až tak jsme to dopracovali.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
V pátek se mimochodem sejde to multioborové konsilium.

Jan KUBÁČEK, politolog
Bude to nesmírně důležité, protože samozřejmě svého druhu ta debata o tom, co je schopnost vykonávat ten úřad, to je jedno velké politikum, protože.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A není to jasné, jaké jsou pravomoci hlavy státu, ať je to kdokoliv?

Jan KUBÁČEK, politolog
Máte pravdu. Pravomoci jsou jasné a zřetelné, ale pak přichází ta pověstná nuance, jestli když jste na lůžku v nemocnici a jste schopná několik hodin pracovat, podepisovat. Jestli je to schopnost pracovat a vykonávat prezidentský úřad. Anebo někdo přijde a řekne ne, je to určitý typ nemocničního pokoje. Je to určitý zdravotní standard a režim. A už to není ta dispozice vykonávat prezidentskou odpovědnost a prezidentskou pravomoc. Takže, řekněme si otevřeně, že to bude velké politikum, co tam padne, jak ty věty budou napsány a jak budou převedeny do jakoby právně politických faktů a odpovědnosti. A je to samozřejmě velmi citlivé i z toho titulu, že obávám se, že pokud by se to nezvládlo profesionálně na úrovni, i vůči prezidentu republiky, tak tady může prostě část veřejnosti nabýt dojmu, že fakticky prostě Miloš Zeman, protože je z opozičního tábora, tak byl ukrácen na svých pravomocech. A to by rozhodně té situaci neprospělo. Takže já pevně věřím, že vedle toho, že konsilium to bude velmi poctivě, nehledě na to, jak k tomu přistoupili pracovníci prezidentské kanceláře a jak nekomunikovali ten zdravotní stav a v podstatě příliš nekomunikují. Tak pevně věřím, že lékaři k tomu přistoupí velmi zodpovědně a hlavně, že tomu velmi zodpovědně přistoupí představitelé obou komor. Protože je to nóvum, je to precedent a nikdy nevíme, kdy ten článek 66 bude použit a u jakého případně prezidenta či prezidentky. Všechno je, když se to špatně pochopí nebo příliš říčně, tak je vše zneužitelné. A to je velmi nebezpečné.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Otázka je, kdy samozřejmě bude nějaký výstup, nějaký závěr z toho mezioborového konsilia. Asi nemůžeme čekat, když zasedne v pátek, že výsledek bude minimálně teda do 9. listopadu, kdyby měl zasedat Senát, který by měl rozhodnout vlastně o tom, zda aktivovat ten článek 66. Ale k tomu, aby vůbec mohlo dojít, tak to musí odsouhlasit obě komory parlamentu. Je to tak?

Jan KUBÁČEK, politolog
Je to tak. Nutno dodat ale prostou většinou. To je právě taková ta jistá svízel. Pravdou je, že do toho 8. listopadu v podstatě prezident má právo na klid na lůžku, protože nezbytně nic zásadního od prezidenta v tu chvíli není potřeba. Ale samozřejmě od 8. listopadu, jak zasedne ustavující schůze Poslanecké sněmovny, tak přichází prezidentovo období, kdy je prostě nenahraditelný. A tam už je legitimní ta debata o článku 66. Ale jak říkám, tam jenom prostě jde o tu formu. Každý to zná ze života. Prostě zásadní rozhodnutí můžete udělat promyšleně, důstojně a pak má váhu. Můžete se na něho odvolávat, anebo to můžete prostě zvojtit. Opravdu udělat to nezkušeně hloupě a pak ztratíte důvěru těch, jejichž důvěryhodnost potřebujete a politika je čistě hra s důvěrou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Mimochodem Andrej Babiš svým způsobem zastoupil hlavu státům, která by, pokud by, která Miloš Zeman nebyl hospitalizován, tak by 28. října určitě tradičně vystoupil s projevem, při udělování státních vyznamenání a státního svátku. Co se týče letošních laureátů, máte k tomu, pane Kubáčku, vy nějaký komentář?

Jan KUBÁČEK, politolog
Mám, některá jména mě překvapila, ale spíš pro mě nejsilnější moment byl, kdo mně to tam chyběl. Mně tam velmi chyběli, si úplně přesně pamatuju 18 měsíců zpátky, tady jsme seděli a říkali jsme, jaká jsou první poučení z té první koronavirové vlny. A já jsem vzpomínal, že pevně věřím, že tady naroste důvěra v takovou tu užitnou vědu a takovou tu takovou tu eleganci těch českých vynálezců, kteří doslova na koleně vymýšleli nové dýchací přístroje, nové diagnostiky. Jak vyhodnocovat pozitivitu, jak lépe organizovat práci v nemocnici, spousta nadšenců opravdu charakterních bojovníků z toho vzešla. A já je tam postrádal. Takže pokud byste se mě zeptala, kdo mně tam velmi chyběl, tak myslel jsem si, že Miloš Zeman a nutno dodat, ale i páni poslanci a páni senátoři, protože mají možnost navrhovat, nutno dodat prezident má právo pak odmítnout, nevyužít. Ale teď mně to tak přišlo symbolické. Když Miloš Zeman je v situaci významného pacienta, tak bych možná čekal, že si začne uvědomovat i váhu lékařů. Význam zdravotnictví a hlavně toho, jak zdravotníci se dokázali potýkat s naprosto novou nemocí a jak dokázali opravdu velmi nezištně a velmi rychle pomáhat české společnosti a zachránili stovky, tisíce životů. A ty jsem tam postrádal, ty jsem tam neviděl. To mě velmi mrzelo. A to Miloši Zemanovi zazlívám, že takovouhle symbolickou, jako symbolický vzkaz té české společnosti nevydal. Mimochodem v čase očkování, kdy, kdy víc.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Mimochodem italský premiér Mario Draghi, Itálie předsedala summitu víkendovému v Římě skupiny velkých ekonomik G20. Tam na tom tradičním family foto, rodinné fotografii povolal právě zástupce, ať už zdravotníků, lékařů, zdravotních sester a také záchranného systému, kteří pomáhali a nadále pomáhají v pandemii.

Jan KUBÁČEK, politolog
Ano, naprosto tomu rozumím, protože upřímně řečeno, to byli lidé, kteří zachránili, protože v momentě, když měl stát něco řešit, nedej bože systémově nebo skrze IT. Tak jsme viděli jenom, jak to prostě hořelo v přímém přenosu a selhávalo to. Z toho si všichni dělali legraci, že říkali hlavně už ne žádný jako chytrý IT systém, protože se vrátíme do doby ohně a pazourku. A často se to tak stalo. Takže tohle si myslím, že státník, pokud by se řekl, co je vzkaz doby, tak by oceňoval tímhle směrem. A oceňoval opravdu jakoby symbolicky, protože těch hrdinů tam vzešlo neskutečně a pomáhají stále.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jak pane Kubáčku, hodnotíte premiérův apel k očkování? No, při pohledu na ty masy o víkendu možná padlo, padl teda ten apel na úrodnou půdu, ačkoliv možná je zatím realita /souzvuk zvuků/.

Jan KUBÁČEK, politolog
Přesně tak. Já se obávám, že my už jsme se dostali do fáze, že ať politik jakýkoliv cokoliv vzkáže, tak dokud to nebude o peněžence, tak to s mnohými nezahýbá. A mimochodem se mně potvrzuje to, o čem jsme se taky před rokem bavili, že nikdy není dobře, když tyhle ty mise vezou, povedou politici, že na to máme opravdu vyhrazený systém prostě armády nebo lékařů, protože tady se už ukazuje, že politikům mnozí nevěří ani dobrý den. Říkají si, co zatím bude, natož očkování.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Máme nová data, která přinesla analýza organizace /nesrozumitelné/ sociologa Daniela Prokopa. Podle ní volby rozhodli mladí lidé s vyšším příjmem a vzděláním, kteří dali své hlasy převážně koalici Spolu. A ta zase dokázala konkurenčnímu týmu Pirátů a Starostů přebrat během kampaně 370 000 voličů. Piráti a Starostové zcela propadli u seniorů, v kterých letošních volbách přišlo méně než obvykle. Raději než Piráty a Starosty tato věková kategorie volila třeba Přísahu Roberta Šlachty nebo prostě zůstala doma. Je to pro vás překvapení?

Jan KUBÁČEK, politolog
Mně to velmi připomíná vlastně vyjma těch Starostů vzpomínaných, velmi připomíná situaci loňských voleb krajských. Protože tam to v podstatě zafungovalo velmi podobně, že Andreji Babišovi se podařilo výrazná kampaň. Neztratil tolik, jak mnozí očekávali, ale zároveň dokázal neskutečně namobilizovat soupeře. A soupeř kolikrát nešel vlastně s pozitivními tématy, že by ho získali a namotivovali ty jeho vlastní lídři. Ale šel navzdory a šel potrestat Andreje Babiše tehdy v krajských volbách. Teď se to projevilo hodně ve sněmovních volbách, kde v podstatě marketéři Andreje Babiše odvedli dobrou kampaň. Ale zároveň odvedli dobrou kampaň pro opozici, že vlastně spousta lidí šla ani ne tak úplně jako za Petrem Fialou, natož Ivanem Bartošem, ale šla proti Andreji Babišovi. Zvedli se opravdu ze židlí. Šli opravdu mobilizační volit a já to sám nazývám trochu jako vzpouru středních vrstev. Protože ono, když se na to podíváte, tak jsou to lidé, kteří se hodně považují za střední vrstvu, žijí ve středních městech, střední velikosti. Často z předměstí velkých měst a tentokrát přišli nebývale. Takže opravdu střet se pomstil, se to dá nazvat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Konstatuje politolog Jan Kubáček. O státním svátku se nechal slyšet i exprezident Václav Klaus, a to na akci připomínající 103 let od vzniku samostatného Československa, kterou pořádal společně s dalšími spolky Český svaz bojovníků za svobodu. Podle pana Klause, Česko stojí opět na klíčové křižovatce, na které začíná jít o všechno. Exprezident kritizoval také politiku Bruselu, který podle něj sleduje jiné cíle, než jsou svoboda, prosperita a zvyšování životní úrovně obyvatel Evropy. Samozřejmě toto je velká zkratka. Vy ten projev znát, pane Kubáčku?

Jan KUBÁČEK, politolog
Viděl jsem ho, četl jsem ho. Potom vlastně v několika dalších rozhovorech ho exprezident Klaus vlastně ještě rozebíral, konkretizoval. On je sice vyostřený v mnoha tézích. Samozřejmě záměrně i z titulu toho, aby přitáhl pozornost, aby jakoby provokoval k zamyšlení a dohadům a debatám mezi lidmi a veřejnými sdělovacími prostředky. Ale nutno dodat, že celá řada předpokladů tam opravdu sedí. Protože teď spíš přišel k takovému jakoby nezvyklému souběhu. Souběhu peněženky a vyšších výdajů, které nás čekají. Souběhu s tím spojené rostoucí inflace, která nám zakusuje do toho životního standardu a zrýsuje nás. Nejsme na to příliš zvyklí od devadesátých let vlastně takovéhle období jsme nezažili, kde to bylo skokové a jmenovalo se to typu, prostě teď se musíme uskromnit, abychom tu společnost posunuli dál a mohli zainvestovat. Že jo tam byly skoky až dvacetiprocentní. Čili to si myslím, že také otřásá tou českou společností a do toho vlastně jde taková, takový ten otřes politické důvěry. Jak v tom českém prostředí vůči českým veřejným vrcholným představitelům, tak nutno dodat i vůči unii, protože tady vlastně stále jsou témata, která se jakoby odsouvají a pro společnost velmi důležitá. Ať je to otázka ochrany vnějších hranic unie a vzájemného bezpečnostního režimu, vzájemné bezpečnosti výpomoci. Teďka to krásně vidíme v oblasti Pobaltí z Běloruska na hranicích. Nedávno jsme to viděli u Řecko-bulharských hranicích s Tureckem. Ten případ se stále opakuje. Do toho debatu vlastně o reálném prosazení práv, které jsou ve smlouvách, ale v praxi je příliš nevidíme. To si myslím, že teďka asi oslovuje speciálně podnikatele, živnostníky, kteří vyráží v rámci Schengenu do unijního prostoru a ne vždy mají v tom férové podmínky. Ale nutno dodat, že my teda taky celou řadu věcí ještě jsme nebyli schopni doplnit a dotáhnout. No a pak tam je samozřejmě taková ta symbolická úroveň, a to je vznik z takovéto /souzvuk zvuků/.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Že vám do toho vstupuji /souzvuk zvuků/ na pozadí dvouleté epidemie, pandemie.

Jan KUBÁČEK, politolog
Tak, přesně tak, přesně tak. Do toho vlastně nové pořádky už bez Velké Británie. Čili těch otřesů je opravdu spousty. Jediné, na čem se asi všichni shodneme, že společnost a svět je nevyzpytatelný a chybí málo těch jakoby pozitivní řešení a toho, že by unie jakoby klesla o patro níž, zpátky na zem a začala řešit mnohem víc témata, která štvou ty řadové, jak občany, tak členské státy unie. Vlastně vy vzpomínala italské prostředí. Ono v podstatě kamkoliv se dnes vydáte, tak ta skepse nebo takovéto zoufání, je všude stejná. Typu Brusel neřeší naše problémy, které bychom potřebovali dořešit, a to je zdravotní a bezpečnostní zázemí. Souhra státu tam, kde to potřebujeme a řeší vlastně výzvy budoucí, kdy velká část světa typu Čína, Indie to naprosto ale i Spojené státy americké to prostě ignorují.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Otázka je, co všechno tedy by měla řešit Evropská unie, takzvaný Brusel?

Jan KUBÁČEK, politolog
No, bylo by fajn, kdyby začal řešit unie to, co má v zakládajících smlouvách. To znamená naplňovat opravdu ty základní parametry souhry. A kdyby se primárně soustředila na témata, kde jsme každý členský stát velmi malý a slabý. To je třeba tažení proti pandemii, podpora lékařského výzkumu, užitného výzkum. Tady by souhra prostě více států byla víc než praktická. No a pak velký důraz na to, že v domě se vždycky cítíte dobře, i když jsou okna utěsněna. A víte, kdo má klíč od vstupních dveří. A tak si myslím, že unie by také potřebovala se opravdu společně s členskými státy i za naše peníze i s našimi lidmi myšleno policisty a bezpečnostními pracovníky, by se měla soustředit na vnější hranice. Pak si myslím, že by unijní Evropané, abych to nazval takto, mnohem víc zase věřili Bruselu a byli ochotni se bavit i o dalších tématech. Ale nejdřív potřebujeme mít pořádek, čistý stůl a pak se dokážeme dostat zase k nějakým dalším metám.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Třeba to bude jeden z úkolů českého předsednictví v příštím roce.

Jan KUBÁČEK, politolog
Doufejme. Já myslím, že první velký úspěch bude, když to české předsednictví vydrží, dotáhne aspoň základní úkoly a bude, bude rozumné a bude řešit to, co nás trápí, jak na české půdě, tak obecně středně velké, středně lidnaté státy v unii. To by velmi prospělo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
To si přeje Jan Kubáček, politolog. Já vám děkuji za váš čas, za vaše názory a přeji hezký den. Na slyšenou.

Jan KUBÁČEK, politolog
Děkuji, klidný zbytek dne všem posluchačům.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Summit skupiny velkých ekonomik G20, ale třeba i efekt home officu, europoslanců či úředníků. To proberu mimo jiné zítra se zahraničněpolitickou komentátorku Kateřinou Šafaříkovou. Příjemný den přeje Zita Senková.

Pořady Českého rozhlasu automaticky přepisuje aplikace Beey www.beey.io. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka