Přepis: Jak to vidí Ivan Hoffman – 26. dubna 2021

26. duben 2021

Hostem byl komentátor Ivan Hoffman.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dobrý den přeje Zita Senková, jsem ráda, že jste si naladili pravidelný rozhovor o dění kolem nás. Pětice rozhovorů v novém týdnu přinese pohled politoložky, socioložky, umělce a manažera i ekonoma. Příští minuty budou patřit názorům novináře Ivana Hoffmana. Vítám vás v našem vysílání a přeji do zlínského studia dobrý den.


Ivan HOFFMAN, komentátor
také hezké ráno.


Zita SENKOVÁ, moderátorka
Posvítíme si na dopady i reakce na Česko, ruský diplomatický konflikt, 6 let od explozí v muničním skladu ve Vrběticích. Na pokusy o předčasné volby 6 měsíců před řádným hlasováním. Šance šestého pokusu na jmenování šéfa BIS generálem a ještě jedna šestka dostane prostor 6 balíčků k nadechnutí země. Ve slábnoucí pandemii, nerušený poslech. Po týdnu čekání se k vrbětické kauze a k novým zjištěním českých tajných služeb. Vyjádřil včera prezident Miloš Zeman, přispěl Ivan Hoffman k vyjasnění situace?


Ivan HOFFMAN, komentátor
No asi jak pro koho, protože on zvolil takovou, řekl bych metodu nezabývat se tou horkou kaší, nechali vychladnout potom samozřejmě o tom pitvání té, horké kaše, když vlastně ty. Většina těch emocí je, je pryč a se začínají lidé na to dívat chladněji, s chladnější hlavou. No, tak pochopitelně to je úplně něco jiného, jako kdyby se vyjádřil hned krátce na to, my se nacházíme v takové zvláštní atmosféře, mám takový pocit, že jsou zde lidé, kteří věří, že jsou vlastníky jediné pravdy a nárokují si bezpodmínečnou loajalitu. Je to taková atmosféra, kdo je s námi, ten je proti nám. To znamená ta společnost je názorově velice, velice rozdělená a objevit ty strany, prostě asi ani nechtějí příliš slyšet argumenty strany druhé. Mám pocit, že to není, není atmosféra dobrá. Ona určitě nepřeje takové metodické skepsi, takovému tomu pochybování neprospěla tou diskuzí. Lidé neposlouchají a vlastně ani příliš svobodě, protože se vlastně někdy od nás ani moc neočekává, že budeme myslet spíš se chce, abychom uvěřili něčemu, co se nám klade jako naprosto jasné. No a v této situaci, když prezident republiky hovoří o dvou verzích. Přimlouvá za to, aby se věc důkladně vyšetřila, tak si nevybral stranu. Ve chvíli, když si nevybral stranu. Dnes kritizoval vládu za kroky, které učinila, ale současně ani nijak výrazně nepodpořil. Nechal to prostě na, na, řekl bych vyšetřovatele, státní zástupce, na policii, na bezpečnostní služby. teda pátrají dál, přijdou s nějakým kompletním příběhem, který nebude mít bílá místa, nebude mít tvary. Tím pádem vlastně nikomu neudělal radost.


Zita SENKOVÁ, moderátorka
Co jste vy očekával od toho projevu? Podpořil pan prezident vládu a politickou reprezentaci? Jenom připomenu, že Poslanecká sněmovna před týdnem odsoudila teroristické útoky speciálních jednotek ruské vojenské zpravodajské služby v Česku, které považuje za akt agrese a porušení mezinárodního práva.


Ivan HOFFMAN, komentátor
No, pokud se ptáte, co jsem čekal, tak jsem vlastně ani nevěděl, co mám očekávat, proto jsem s velkým zájmem se na ten, na ten jeho příspěvek podíval. Tak z mého pohledu, rozumíte, z mého pohledu je to příběh tajný, o kterém nemám všechno vědět z nějakého důvodu. A navíc je tu příjem, příběh o tajných, se kterým přišli tajní. Je tam vlastně strašně moc těch tajemství. mám pocit, že to nemůže být silný příběh. jsem očekával po tom projevu, poté tiskovce premiéra Andreje Babiše, ve kterém řekl, že občané budou seznámeni s tím, co se ví, aby, abychom si mohli udělat vlastní názor. Tak to vydrželo prostě velice krátkou dobu a najednou se ukázalo, že vlastně to nesmíme vědět, nemá asi nám to říct. A člověk, který se těch informací dožaduje, tak je okamžitě nálepkován jako hybridní propagandista. Nicméně jsem celý život zvyklý, být skeptický, je neudělat si rychlý názor přemýšlet o věcech, i se toho budu i nadále držet, ale říkám v dnešní době, kdy platí ono, kdo není s námi, ten je proti nám. Je to strašně riskantní pozice. Jsem si toho vědom, že pro mnoho lidí je to rovnou hned důkaz toho, že člověk je nepřítel lidu.


Zita SENKOVÁ, moderátorka
Když premiér a vicepremiér, pánové Babiš a Hamáček, před více než týdnem onu sobotu v televizi sdělili výsledek zjištění bezpečnostních složek. Důvodné podezření na zapojení ruské rozvědky GRU do explozí ve Vrběticích. V roce 2014 řekli, že mají plnou podporu hlavy státu, tak vlastně jak to v tomto kontextu v tom, co se pak odehrávalo ten následující týden, když jsme viděli kroky jednání premiéra ministra vnitra, nového ministra zahraničních věcí, jak se snažili vyjednávat. Podporu v evropských institucích, Evropské unii v NATO. Jak vám v tomto celém kontextu víme, že došlo k vyhošťování diplomatů, my ruské, ruští Rusko, zase naše diplomaty, jak vám zněl ten projev pana prezidenta, který nebyl tak jednoznačný, a přitom jak opakuji, premiér, vicepremiér zdůraznili u první informace měli od pana prezidenta zelenou.


Ivan HOFFMAN, komentátor
No, na to jsem byla právě velice zvědavý, protože bylo jasné, že prezident nemůže potopit vládu a postavit se prostě proti, proti tomu celému. Z druhé strany dlouho platí a se o Miloši Zemanovi, že on je stoupencem politiky takzvané všech azimutů. To znamená, být za dobře se všemi, nevybrat si jednoznačně spojence, jednoznačné nepřátelé. Ale upřednostnit vlastní zájmy, to je politika tradiční, britská, americká. Takhle se to prostě dělá, vybírat si, vybírat si věčné přátelé. To je vždycky riskantní, on vlastně s těmi, s těmi spojenci je, je to, je to vždycky /nesrozumitelné/, než s těmi nepřáteli, ty jsou čitelní. U spojenců se vlastně nikdy neví, proto /souzvuk zvuků/ to byla, proto to byla vlastně pro Miloše Zemana delikátní situace. On se s vyrovnal tím, že podpořil vládu ve vyhoštění špionů. Může se samozřejmě diskutovat o tom, jestli diplomaté jsou něco jiného než špioni, jestli jsou i jiní, všichni než ti, kteří sbírají informace. Odevzdávají je ve své zemi, změny se třeba ti kulturní atašé, no ale to velmi velice často jsou právě ti, kteří se za kulturní činnost skrývají tu činnost rozvědnou, řekněme špionážní. A Miloš Zeman se vyjádřil vlastně vůči všem těmto špionům a zmínil ten známý příběh, kdy v roce tuším 83, měli Američané argument pro válku v Iráku tím, že jím zpravodajské služby dodaly věrohodné stoprocentní informace o tom, že Saddám Husajn zbraně hromadného ničení. To prostě poškodilo celou tu, řekl bych zpravodajskou komunitu všude na světě, od doby všechno se, když něco sdělí, se vydělí třema. To tak prostě je, on využil tu situaci k tomu, aby zpochybnil špioni všechny. Možná tam ještě jenom chybělo, že, že měl říct, že tak jak nevěří těm špionům ruským, americkým. Takže nevěří ani našim, ale to si odpustil, nechtěl zřejmě teda hold přilévat olej do ohně. Nicméně v tom jeho projevu se dalo vycítit, že vůči celé kauze jistou nedůvěru a dal jsem tam zaslechnout, že jednou z možností je i to, že je to celé zpravodajská hra, což by také mělo obrovské důsledky, ale to je moje otázka na to, jak se s tím vyrovnal.


Zita SENKOVÁ, moderátorka
A jaký vzkaz teda jsme jako Česká republika teď vyslali do zahraničí, i když shrneme slova pana prezidenta, to včerejší vyjádření a ty iniciativy premiéra a ministrů vnitra a hlavně ministra zahraničí. Snad jenom dodám, že ruská média včera vyzdvihovala slova pana prezidenta o chybějících důkazech z jeho pohledu v kauze Vrbětice. Podle šéfa Senátu Vystrčila prezident sdělil veřejnosti údaje ze živého případu, čímž ohrozil vyšetřování bezpečnost České republiky. Podle opozičních politiků Miloš Zeman svým projevem pootevřel dveře ruské dezinformační kampani. Jaký signál jsme vyslali, Ivane, jako Česká republika?

Ivan HOFFMAN, komentátor
bych k tomu rád řekl, že, že ta evropská reakce na tento Česko-ruský incident je, i když se to různě interpretuje spíše vlažná. Mně se nezdá, že by se jim tato záminka ke konfrontaci s Ruskem zrovna hodila, a když by potřebovali eskalovat napětí anebo reagovat na, na kroky ruské strany, tak by si asi vymysleli příběh vlastní a asi i, asi i pravděpodobnější, ne tak komplikovaný.


Zita SENKOVÁ, moderátorka
Americká diplomacie si mimochodem předvolala ruského /nesrozumitelné/ a podpořila opět Českou republiku.

Ivan HOFFMAN, komentátor
Říkám těch, těch reakcí řekl bych podpůrných několik bylo, ale nebyla to masivní podpora. Nebylo by, nebylo to hromadné vyhošťování diplomatů. Musíme si uvědomit, že zatímco my máme tenhle ten problém, spor s Rusy, tak třeba Němci potřebují ruský plyn, chtějí dostavět Nord Stream 2 a další záminky k eskalaci se jim nehodí. A myslím, že si všichni tak trochu teď oddechnou ve chvíli, když se všechny ty ruské armády nahromaděné ti vojáci u hranic stahují z cvičení, vracejí se do kasáren. To znamená, že ta eskalace bude spíše podle klesat, než by směřovala k nějakému, nějakému konfliktu nějaké válce. To znamená, pokud jde o to, jak jsme venku vnímáni. si vůbec nejsem jistý, že z toho měli v Německu, ve Francii a jinde, jinde radost, že se jim to hodilo. Nicméně to nás ani by nemělo vůbec zajímat ta jejich reakce. Nás, náš vztah je, náš problém je, jakým způsobem upravit Česko-ruské vztahy a za svůj život eviduji, že ten vztah prošel, několika byť se zásadními proměnami. Rusové byli naši osvoboditelé před nacismem, tak si to pamatuju z dětství a z historie víme, že nebýt vítězství Rudé armády, tak Hitler měl v plánu nás vyhladit coby /nesrozumitelné/ rasu. To by určitě bylo nepříjemné. Po válce jsme byli spojenci Sovětského svazu ve světě rozděleném železnou oponou. No a potom v srpnu 68 se z těchto spojenců stali okupanti. To pro mou generaci je něco na základě čeho nikdy pro nás nemůže být Rusko spojencem. Nicméně po roce 89 se z Rusů stali partneři a to s docela podobným osudem, protože podobně jako my se zřekli socialismu, začali budovat kapitalismus. Přijali spoustu liberálních reforem, no a pokud toto období vlastně, zdá se momentálně končí a Rusko se z toho partnera stává a teď se asi nedá říct. Našim oficiálním politickým nepřítelem. Oni jsou pro nás nepřátelé a teď se my stáváme nepřáteli pro ně. si teda jak jsem řekl, neumím představit, že to Rusko by mohlo být znovu naším spojencem, ale současně si myslím, že mít Rusy za nepřátele, že to, že to není ideální. Určitě je lepší mít je za partnery.


Zita SENKOVÁ, moderátorka
Aktuální události pro Český rozhlas komentuje Ivan Hoffman. Prezident Miloš Zeman včera ve vysílání CNN Prima News prohlásil, že nechá vládu Andreje Babiše u moci do říjnových voleb, i kdyby ji Poslanecká sněmovna vyjádřila nedůvěru, co si o tom myslíte?


Ivan HOFFMAN, komentátor
Tak on uvádí argumenty v podstatě rozumné to, kdo nám bude vládnout je na nás. To je prostě věc volby občanů. Je to daleko čistější řešení, než to co si mezi sebou domluví politici ve svých různých zákulisních hrách a tak. To znamená, do těch voleb opravdu mnoho času nezbývá a není příznivá situace na to, aby se prostě přepřáhlo do kopce. My stále jsme uprostřed velice nepříjemné pandemie. Svět je prostě hodně, hodně rozdílen nervózní. V situaci vnímám tento, to o čem jsme mluvili před chvílí. Takové ty, to napětí v těch Česko-ruských vztazích jako jednu z věcí, která vlastně tu politickou scénu víceméně stmelila. Panuje prostě takový konsensus, že v této věci je asi dobré držet prostě stejný, stejné noty a názor na to, co se stalo, byl vlastně mezi vládou a opozicí vzácně, vzácně podobný. To znamená, pokud existoval nějaký, nějaký vážný zahraničně politický důvod pro výměnu vlády, tak ten pominul. Pokud existují nějaké vnitřní problémy, tak ty, ty taky nejsou tak vážné, aby bylo kvůli nim potřeba měnit vládu ještě před volbami já, já.


Zita SENKOVÁ, moderátorka
Nevidíte nic?


Ivan HOFFMAN, komentátor
Prosím.


Zita SENKOVÁ, moderátorka
Nevidíte nic z toho co třeba, jak to vidí například opozice? Byť jen nejednotná, nutno říct.


Ivan HOFFMAN, komentátor
Oni, oni samozřejmě se musí nějakým způsobem předvést a to, že ukazují na to, že vláda věci dělá špatně, a to je i jejich povinnost. To vlastně ani nijak nemůžou. Oni tu vládu přece nemůžou pochválit. No a to, že je potřeba se jich zbavit, tak to patří k rétorice, ale pak je ještě potom reálný život mimo, mimo, mimo ty hesla a mimo barikády a a tam myslím si žádný problém tak, tak závažný, aby musely být předčasné volby není.


Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jak mimochodem ale nerada bych vás Ivane zaskočila, vidíte v těchto souvislostech závěrečnou zprávu auditorů Evropské komise? Co se týče střetů zájmů. Podle tohoto auditu je premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů. A je to definitivní, to říká závěrečná zpráva toho auditu a Česko by podle mělo vrátit dotace.


Ivan HOFFMAN, komentátor
Tak určitě to je velice špatná zpráva pro byznys Agrofertu. Je otázka, do jaké míry je to, je to špatná zpráva i pro občany. Ono úplně ideální by bylo, kdyby v případě, že je tomu tak a byly neoprávněně čerpány dotace, tak kdyby nevracela Česká republika, ale kdyby je vracel ten koncern, který je neoprávněně čerpal. To znamená, že by to šlo na vrub podnikání Andreje Babiše, ale ono to není tak jednoduché, protože naráží to na nějaké různé komplikované právní výklady. Kdy on tvrdí, že vlastně nic nevlastní. Vyšel vstříc požadavkům opozice, převedl ten majetek do nějakého fondu a tak dál. No, a to se bude muset nějak vyřešit, takže tak úplně jednoduché to není. Ale jako kdybych to vzal selským rozumem, i když vím, že to prostě asi ani nepatří do, do, do politického komentáře, tak prostě pokud se neoprávněně obohatil, tak by to měl vrátit on.


Zita SENKOVÁ, moderátorka
Vracím se ještě k debatě o možném vyslovení nedůvěry vlády nebo důvěry vlády nebo o případném rozpuštění sněmovny. Podle ústavního právníka Jana Wintera, kterého citovala média, prezident povinnost rozpustit sněmovnu, pokud usnesení podpoří 3/5 poslanců a to bez zbytečného odkladu. Jak si tedy vysvětlujete slova pana prezidenta, že i kdyby teda sněmovna tu důvěru nevyjádřila, tak nechá vládu současnou vládní koalici dovládnout teda v demisi do říjnových voleb.


Ivan HOFFMAN, komentátor
Je to otázka, která se nám cyklicky vrací jo a bych na ni nejspíš odpověděl tak, že je potřeba se podívat na zakroucení paragrafů celá, celý ten paragraf hovoří o právní vědě víc než dlouhé, dlouhé diskuze. Ten pohled napravo je tak rozporuplný, každý tu Ústavu různě vykládá, ale vlastně i to jsme probrali nesčetněkrát, jestli by ta Ústava by neměla být napsaná postoj jednoznačně. Ale tvůrci úprav Ústavy vám na to řeknou, že ta nejednoznačnost svůj smysl, protože vytváří prostě prostor pro, pro politiky, aby v různých situacích a měnících se situacích byli schopni tu Ústavu dobře použít. To znamená, v tom se vyznat, to, to je asi pro právníky. Určitě ten názor, který jste zmínila, je jako jeden, jeden z mnoha. Asi je důležitý a mně, mně se i zdá dokonce i logický, že by tak i mělo být. Ale jak vlastně víme z všech těch dlouhé diskuzí, tak si o tom nepovídáme naposledy. To se bude vynořovat prostě neustále.


Zita SENKOVÁ, moderátorka
V Ústavě doslova stojí, cituji, že prezident republiky Poslaneckou sněmovnu rozpustí, navrhne-li mu to Poslanecká sněmovna usnesením, s nímž vyslovila souhlas třípětinová většina všech poslanců. Možná jenom dovětek, o koho, o hlasy koho se může opřít ta menšinová vláda, hnutí ANO a sociální demokracie. KSČM, jak víme, nedávno vypověděla dohodu o toleranci této vlády.


Ivan HOFFMAN, komentátor
Nejprve k té, k první části. K tomu co jste citovala, tak to je přesně ono. Tam rozpustí, je napsáno rozpustí. Ale není napsáno kdy. Není napsáno jak. Tu prostě ti tvůrci Ústavy tam schválně nedali proto, aby prostě vznikl tam nějaký prostor, zůstal nějaký prostor pro politiku. Na tom se vlastně můžou hádat donekonečna. Pokud jde o tu podporu, tak chvíli kdyby nechal prezident dovládnout současnou vládu v demisi, tak se vlastně o žádnou podporu nemusí opírat. Navíc vidíme, že ta vláda získává podporu ad hoc podle toho, oč, se zrovna jedná. Tak si najde v případě daní Andrej Babiš podporu u ODS. V případě něčeho jiného někde jinde a tak dál. To znamená, on on nemá prostě tu podporu fixní od někoho navždycky. Ztratil tu podporu od komunistů, ale oni současně jedním zrakem, znakem říkají. Jedním hlasem říkají, že to, že ho nemíní podporovat. To znamená, to ale neznamená, že ho chtějí automaticky zlikvidovat. To znamená, i tam jsou možné, všechny možné výklady a nic není jasné.


Zita SENKOVÁ, moderátorka
V Maďarsku se o víkendu otevřely zahrádky restaurací či barů. V Itálii začne dnes další fáze rozvolňování opatření. Francouzský premiér Castex dostal obálku s dámským prádlem od obchodnice jejich klientek, které si kvůli lockdownu ve Francii nemají kde toto zboží zakoupit. Jak si Ivane, vedeme my takzvaného Psa, neboli protiepidemický systém nahradilo 6 balíčků opatření. Je to vlastně, když se podíváme na ty barvy takový český Semafor.


Ivan HOFFMAN, komentátor
jsem, začnu tím, že našel jsem na internetu takovou stránku a nejsme jenom čísla, kde je prostě na úvod to číslo na černé ploše 28 863, to tam bylo včera večer. A na stránce jsou fotografie a texty pozůstalých, a když jsem to, když jsem tou stránkou listoval, tak vlastně najednou jsem si uvědomil, že vidím úplně jiný obraz společnosti, ve které žijeme, jiné svědectví o lidech, lidských citech. O tom co je důležité. Než jakýsi člověk utváří z toho mediálního provozu, který se soustřeďuje na, na skandály, na senzace, šmírování, předvádění celebrit. To je, to je tak, tak lidská stránka. Tak, tak prostě silná, že on to pozmění trochu člověku pohled na to, co tady řešíme. My rozvolňujeme, anebo snažíme se nějakým způsobem znovu začít nějak žít, ale děje se tak v zemi, která nejvyšší počet mrtvých na 100 tisíc obyvatel. mám pocit, že jsme otrnuli, že jsme úplně ztratili takový elementární cit, dokonce možná i pud sebezáchovy a a celé to podle vzniklo tím, že máme premiéra, který se zásadně vyhýbá střetu. si toho všímám delší dobu. Opozice, když se do něj pustí, tak ve chvíli, když na něj zatlačí, tak se okamžitě dobývá do otevřených dveří. Už, to skoro jak vypadá, že, že jako kdyby heslem prostě bylo stůj nebo se trefím jo. Ta taktika samozřejmě marketingově funguje dobře, protože jo, je doopravdy těžké. Soupeřit s někým, kdo vám řeknu tak, když chcete tak, tak dobře, ale je diskutabilní, jaký je z toho společenský užitek jo. Já, nepamatuju vlastně premiéra, který by se tak snadno ochotně zbavoval, zbavoval ministrů, na které si stěžuje opozice anebo novináři. si vlastně nevzpomínám, kdy Andrej Babiš nějakého takového pro nás, na ministra zastal a riskoval tím negativní publicitu. To prostě není člověk do takovéto doby, který by byl rázný, drsný a prostě šlo mu o lidské životy, když opozice řekla, že prostě tady terorizuje, je tady nesvoboda a tak dál. On říkal, no dobře, tak v pořádku, jak chcete, rozvolnil situaci, mělo to katastrofální důsledky, ale my o nich vlastně nemluvíme, jsme si prostě na to zvykli, že tady umíráme. No, mně se to teda ve skrze nelíbí.


Zita SENKOVÁ, moderátorka
Konstatuje komentátor Ivan Hoffman, děkuji za vaše postřehy, za vaše názory. Přeji pevné zdraví a hezký den, na slyšenou.


Ivan HOFFMAN, komentátor
vám taky, hezký den.


Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zítřejším hostem bude politoložka Vladimíra Dvořáková, příjemný poslech Dvojky přeje Zita Senková.

Pořady Českého rozhlasu automaticky přepisuje aplikace Beeye www.beey.io. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.