Přepis: Jak to vidí Ivan Hoffman – 1. února 2021

1. únor 2021

Hostem byl komentátor Ivan Hoffman.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Příjemný den i celý týden, a samozřejmě také nový měsíc přeje Zita Senková. Hostem je komentátor Ivan Hoffman. Přeji vám do zlínského studia dobrý den.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Já také zdravím a děkuju za pozvání.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Pod lupu si vezmeme českou politickou šachovnici a na ní pohyby, příchody či odchody. Přeji vám nerušený poslech. Prezident Miloš Zeman 9 měsíců před volbami vyslal vzkaz formujícím se koalicím opozičních stran. Za vítěze voleb bude považovat nejsilnější stranu, nikoliv koalici. Jak to vnímáte Ivane?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Já si myslím, že to je konzistentní postoj prezidenta, že už tak se vyjadřoval i v minulosti, ale zdůraznil bych, že v praxi není důležité, kdo bude pověřen jednáním o sestavení nějaké funkční koalice, ale kdo dá dohromady koalici, a o tom vlastně nerozhodne prezident, nerozhodnou politici, o tom rozhodnou voliči, ti jsou, kteří rozdávají karty, a až posléze potom o té vládě rozhodne šikovnost stran, které disponují nějakým koaličním potenciálem, tu větším, tu menším. A ten koaliční potenciál je dokonce důležitý, jak jsme zjistili i tehdy, když je nulový, což byl případ komunistů a dlouhodobě je KSČM, s ní nikdo vlastně do party nechce jít, a přesto vlastně právě oni vyřešili ten poslední pat, který vznikl, a to tím, že se rozhodli podpořit menšinovou vládu a tím pádem vlastně jejich zásluhou vůbec máme vládu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Hm, podle odborníka na ústavní právo z Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jana Wintra ústava říká jen to, že prezident jmenuje premiéra, v tom má svobodnou vůli, může pověřit kohokoliv, není zde ustálený postup. Kdo má z vašeho pohledu aktuálně největší koaliční potenciál?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
No já bych řekl, že on je velice rozložený. Zajímavé je, že podle posledního průzkumu STEMu, který jsem zaregistroval, by se do parlamentu dostaly všechny politické strany, které tam jsou. Je to překvapivé, že vlastně jsme sledovali docela turbulentní politický vývoj strany, různě se vymezovaly a kritizovaly a vznikaly prostě i situace, které nemohly ovlivnit, přišla sem pandemie, a tak dál, a přes to všechno, co se dělo, přes takovou tu nespokojenost s tím, jak ta politická scéna vypadá, tak nakonec jestli si voliči znovu udělají totéž, rozdají úplně stejné karty, jak to teď vypadá, tak, tak si to nebudu umět příliš vysvětlit, bude to znamenat ne, že ta politická scéna je v pořádku, ale že ta společnost je mimořádně stabilní a nikam se neposunuje - doprava, doleva, proti někomu, pro někoho. A že to vyjde nastejno, to by bylo velice zajímavé.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zatím víme, že pět stran se zformovalo do dvou koalic, a možná se rýsuje další povolební spolupráce. Většina delegátů Strany zelených na víkendovém sjezdu podpořila jednání se sociální demokracií o společné kandidatuře, pro se vyslovil i předseda ČSSD Jan Hamáček. Podle něj, cituji: "V některých aspektech ten nápad zapůsobil jako živá voda na členskou základnu. Objevila se srozumitelná idea, ve které řada z nás vidí politický smysl." Tolik slova Jana Hamáčka a mě by zajímal komentář Ivana Hoffmana, protože je to zajímavé slyšet od místopředsedy současné vlády hnutí ANO a sociálních demokratů.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
No zajímavé to určitě je, nicméně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Co to znamená?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Znamená to, že se blíží volební zápas a sociální demokracie nechce ani prostě se příliš hlásit k tomu, že byla dlouhou dobu v koalici s hnutím ANO, a v takové, řekl bych trochu podřízené funkci, ne úplně rovnoprávné, prostě ten jejich vyjednávací potenciál nebyl, nebyl tak velký, aby ti partneři byli rovnocenní, a tak vlastně se bude chtít teď ukázat veřejnosti jako strana, která má prostě nějaké jiné možnosti se s někým spojit, dát s někým dohromady, a Zelení jsou vlastně jediní, kdo o to mají zájem, nicméně musíme si uvědomit, že je to strana 1%, je to strana, která doopravdy je na okraji politického spektra, a je tomu tak z docela, řekl bych srozumitelných důvodů. Pokud Zelení měli někdy v šedesátých letech takový revoluční étos, ze kterého plynou jejich dnešní preference, třeba v Německu a nebo v Rakousku, tak u nás to tak nefunguje, Zelení jsou strana, která prostě po té změně režimu nechytla dech dlouhou dobu, prostě to byla soukromá firma několika lidí, kteří si zaregistrovali tu značku, a než se ke značce zelených dostali doopravdičtí Zelení, tak už ta doba byla jiná, změněná, no a ten její program, program Zelených je dnes, řekl bych, už hodně vytunelovaný, a to nejen pouze tradičními stranami, které všechny mají jednoznačně nějakou zelenou politiku, ale dnes už vlastně je ten program Zelených vytunelovaný i globálními elitami, které vsadily na zelený byznys, to je úplně jednoznačně, to znamená dnes mají, řekl bych takovou vedou společnou notu Zelení třeba s Volkswagenem, který sází na elektromobilitu a zelenou, ale energii, rozuměli by si s americkými demokraty, kteří si předsevzali, že spíš se spojí s producenty alternativních energií než producenty fosilních paliv, a tak dál, to znamená dnes být Zelený, to znamená být pomalu mainstream, vytratilo se z toho prostě takové to kouzlo někdejší strany, která je, která je něčím originální a přináší nějaký nový návod, jak, jak, jak tady žít.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Sjezd Zelených schválil například 12 zelených kroků, jak tomu říkají, jak vyvést Česko z krize, vyzvali vládu například k tomu, aby zajistila cenově dostupné respirátory nebo schválila konec uhlí v energetice do roku 2030. Komu by ta případná tato spolupráce prospěla? Více Zeleným nebo více sociálním demokratům?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
No nejprve k těm bodům, já jsem si je četl, já se jim omlouvám teda, nechci nikomu kazit prostě politiku, ale nenašel jsem tam prakticky nic co by už nevymysleli jiní, je to prostě jinak zformulované, ale nemůže to být už příliš objemné.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dobrá zpráva, že se zelená takzvaně politika, dostala do programu i dalších politických stran, že to není jaksi na okraji zájmu české politiky.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
No ale to tak, to jsem říkal před chvílí, to tak prostě je, dorostla generace, která prostě vyrostla v tom, řekl bych zeleném nadšení, a dnes prostě je to mainstreamová ideologie. Dneska už to není nic, nic překvapivého, a navíc je to logické i proto, protože žijeme v éře globálního oteplování, kdy se prostě ty hříchy na planetě Zemi prostě nahromadily, a dnes už jen málokdo pochybuje o tom, že viníkem mnoha těch negativních trendů v počasí a v chování přírody je člověk, který to způsobil, to znamená dnes bych řekl máme všichni společný problém, není vůbec nic zvláštního na tom, že strany pravé i levé uvažují co udělat pro to, abychom si nepodřezali pod sebou větev, abysme v té přírodě kterou, která nám ještě zbyla, abychom v ní do budoucna mohli žít. To znamená Zelení jako speciální program už tolik, řekl bych, neberou no.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Českou politiku pro Český rozhlas komentuje novinář Ivan Hoffman, a určitě má názor i na tom, že z pozice šéfa poslanců TOP 09 i mandátu ve sněmovně se po 22 letech vzdal Miloslav Kalousek. Překvapilo vás to?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
No trochu ano, ale řekl bych, že Miroslav Kalousek zvolil vlastně takové ideální načasování, kdy z té politiky odejít ve věku, kdy ještě určitě má před sebou jiné výzvy, a určitě se pustí do něčeho, co ho bude bavit, prostě stejně dobře jako ho bavila ta politika, které se takovou dlouhou dobu věnoval.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Myslíte, že řekl v takzvané té velké politice poslední slovo?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Já si myslím, že ano, určitě teď, když bude něco ovlivňovat zpovzdálí, tak už se nedostane tak často k mikrofonu, a už ten jeho názor nebude tak silně znít jako zněl v Poslanecké sněmovně. Já, pro mě byl Miloslav Kalousek neuvěřitelný a zajímavý fenomén, on byl politikem který, kterému se nikdy nic nedokázalo, na kterého vždy bylo nějaké podezření, ale nikdy mu nikdo nic jako neprokázal a udržel se v té politice i v takových turbulentních momentech, kdy by to jiní nezvládli. Já si vzpomínám na to, že vlastně úplně poprvé jsem si povídal o Miroslavu Kalouskovi jednou s bývalým předsedou, a prvním předsedou lidovců, Josefem Luxem, a bylo to po nějakém rozhovoru, který jsem dělal pro Radiožurnál, a seděli jsme v jeho kanceláři místopředsedy vlády, a když jsme vypli ten mikrofon, tak já, jen tak z takové zajímavosti mu tak off record jsem se ho ptal, proč si vy necháváte toho Miroslava Kalouska? Proč se ho prostě nezbavíte? Vždyť vám škodí, prostě všichni prostě proti němu něco mají. A ten Josef Lux se tak otočil a říká: "Víte, to mně říká každý, ze všech různých stran, všichni si prostě na toho Kalouska stěžují, a všichni se mě ptají prostě proč tam je? A já jim říkám, tak mně dejte nějaké argumenty, dokažte něco, přineste na stůl něco, co si myslíte, že doopravdy udělal, zavinil, a tak dál, říká, nikdo s ničím takovým nikdy nepřišel." A já mám pocit, že Miroslav Kalousek už i pro toho Josefa Luxe byl jako politik důležitý, a že si ho nechával proto, protože to byl jeden z politiků, který pochopil, že tím, že sedí v Praze to ještě neznamená, že prostě má v rukou nějakou moc a vliv, a že je strašně důležité, aby měl podporu i od lidí v regionech, to znamená Miroslav Kalousek chodil po republice, mluvil s těmi lidovci, na rozdíl od těch ostatních, kterým stačilo sedět na židli v Praze, no a ti mu říkali co potřebují, a on potom přijeldo Prahy a všechno pro ně, co jim slíbil, zařídil, a tím si vlastně získával teda podporu těch regionů, protože dělal užitečnou politiku, jako kombinaci politiky regionální s tou svou velkou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A sliby se mají plnit.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Přesně tak a já mám pocit, že to bylo, to bylo to, co ho v té politice tak dlouho udrželo, protože to byl, a nebo stále je, promiňte, že o něm mluvím v minulém čase. Je to člověk hodně inteligentní, šikovný, který prostě si umí naklonit lidi, umí se s nimi spřátelit, umjí si je získat. Na druhé straně samozřejmě má spoustu nepřátel, které naopak štve, ale to k té politice patří.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Alespoň na nějaký čas chce pan Kalousek zamířit do soukromého sektoru, nevylučuje ani boj o Hrad, co to bude znamenat pro TOP 09 jeho odchod jako poslance? Vybudovala si už předsedkyně Markéta Pekarová Adamová dostatečně silnou pozici?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Přiznám se, že nevím, nejsem odborníkem na TOP 09, neznám ty jejich vnitřní poměry, o koho se opírají, jaké mají programové cíle, on dělal takovou tu klasickou opoziční politiku, ale to není něco, co by nám dneska prostě pomohlo nějak změnit život a nebo, já tam nevidím nějaké silné, silné téma, ke kterému by se přimklo víc voličů než které mají, ale zase možná zůstanou na svém, ale doopravdy nevím, neznám TOP 09.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Sněmovně ambice poprvé potvrdil Robert Šlachta, někdejší ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, od policie odešel v roce 2016 a pak působil ve vedení Celní správy. Zakládá celostátní politický projekt s názvem Přísaha. Bude lídrem tohoto hnutí a dominantním tématem programu bude oblast spravedlnosti a boj proti korupci. Jak se vám zamlouvá tento projekt?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Tak když někdo dobrý policajt, tak to bohužel neznamená, že bude současně dobrý i v politice, může být, ale já bych řekl, že politika je profese, která si žádá velmi specifické dovednosti a k nim hlavně patří schopnost, schopnost mluvit, politik musí být rétor, musí, nebo měl by být, musí umět prostě přesvědčivě o něčem hovořit, a když si to tak jako spojím, tak to je přesně to, co zase nemá mít dobrý policajt. Ten prostě nemá být příliš jako mluvný, za ním mají být vidět činy, nejde o to aby v uvozovkách "něco okecal", ale aby prostě odvedl tu profesionální práci.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Tak tedy nemusí být přece jenom tím rétorem. Nejde tady spíše o myšlenku? Boj s korupcí.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Asi jsem se špatně teda vyjádřil, já teď mluvím o dovednostech, které potřebuje mít ta která profese, to znamená, že nejsem si vůbec jist, jestli je Robert Šlachta, asi to bude upřímný muž, který to, co říká myslí vážně a dá se mu věřit, ale je otázka, jak prostě to své zboží bude schopen prodat, jak bude, jak bude vlastně dobrý v té jiné profesi, do které, ve které chce být, a pak je zde ještě jedna věc, která mě napadá, hodně lidí má pocit, že by mělo vstoupit do té politiky, a napřímo v ní něčeho dokázat, něco dokázat, já mám pocit, že to co my dnes potřebujeme, nejsou další noví politici, ale aby se ti, které máme, ti, kteří mají nějaký vliv a moc, byli schopni obklopovat schopnými lidmi, kteří tu problematiku jsou schopni řešit. Mě by se zdálo daleko ústrojnější a logičtější, kdyby Roberta Šlachtu, právě kvůli těm vlastnostem, které má, některá z politických stran, která je u moci, která je ve vládě, angažovala a využívala jeho služeb, to by mi přišlo teda jako logičtější a rozumnější.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Kým se tedy obklopují současné politické strany, zejména ty vládní?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
No je tady několik takových konkrétních případů, někým, kdo je ochoten to vzít, jo, když se dívám na poslední kroky, a nebo působení našeho posledního ministra zdravotnictví, tak to je takový právě řekl bych docela smutný příklad, prostě vím od některých lidí z toho jeho bývalého pracoviště, že když se dozvěděl, že se stane ministrem, tak se upřímně rozesmáli, to není nic strašnějšího, než když něco takového slyšíte, ale také podle některých kuloárních informací jeho pobyt v tom úřadě je už nějakým způsobem limitovaný, kdo ví, jak dlouho tam bude.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Premiér Babiš to včera, promiňte, popřel.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Jasné, možná, že tam teda dlouho vydrží, aby to nevypadlo hloupě ale, ale to je právě ten případ, když do té politiky nevstupují lidi, které potřebujete, které ti politici potřebují, ale ti co jsou ochotni to vzít. A to si myslím, že na to pak všichni doplácíme.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Když se vrátím k těm pohybům nebo možná novým příchodům či odchodům, tak Robert Šlachta není jediný, kdo by chtěl nově promluvit do celostátní politiky, ke konci loňského roku představitel, zakladatel, promiňte, spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář, představil svoje hnutí Lidé PRO. Nevím, jestli je vám známé, jaký je o něj vlastně zatím zájem.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
My jsme si o něm docela podrobně povídali, tady v tomto pořadu, když to hnutí startovalo. A mě na nich bylo sympatické to, že jasně řekli, když nenasbíráme tolik a tolik podpisů, tak do té politiky vůbec nepůjdeme, řekl bych, že to je vlastně ta otázka je vyřešena, protože pokud nenasbírali hned v tom úvodu velmi významný počet podpisů, tak už je nenasbírají, to znamená já s nimi už nepočítám v politice, já myslím, že to už je over, jak říkají angličané.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
komentátorem Ivanem Hoffmanem hovořím o tuzemské politice i personálních veletočích. Uplynul pouze první měsíc v roce, už mnozí tipují, že slovem roku 2021 se stane slovo ať už papalášství nebo rezignace. Co o tom soudíte? Možná budu konkrétní, Milan Hnilička složil poslanecký mandát po aféře s narozeninovou párty v teplickém hotelu v době, kdy platí přísná protiepidemická opatření, na post šéfa Národní sportovní agentury nicméně rezignovat nehodlá, podpořil ho v tom i premiér, zato odvolal o víkendu své 2 místopředsedy, pak tady máme další rezignace, účast na oslavě stála místo Vladislava Husáka, kterého z funkce libereckého krajského policejního ředitele odvolal policejní prezident. Další z účastníků sešlosti, dlouholetý teplický zastupitel, předseda finančního výboru Michal Kasal z hnutí Pro sport a zdraví rovněž rezignoval. A možná ještě dodám ministerstvo zdravotnictví, tamní situace, tam už skončil v pořadí třetí náměstek, také národní koordinátor pro očkování, a máme ostatně třetího šéfa tohoto resortu.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Já už jsem to někde před časem napsal, že mi to tak přijde, že když se o někom řekne, neřekne, že zneužívá svého vlivu a tak, ale že se chová papalášsky, tak to je prostě taková nálepka, se kterou prostě člověk se musí okamžitě, musí rezignovat na všechno čím je, je to prostě pomalu jako zločin proti lidskosti, myslím, že je to produktem té atmosféry, ve které jsme, lidi jsou nervózní, otrávení, spoustu věcí nemohou, a když někdo může, tak, tak jsou vůči tomu agresivní a politici to cítí, tu atmosféru a tak podle toho jednají. Pokud jste zmiňovala toho Milana Hniličku, a to, že míní zůstat v čele té agentury, tak ono by to mělo logiku, kdyby on byl tím profesionálem, který té věci rozumí, a má vlastně takové kontakty, díky kterým to celé, i v zájmu celé společnosti, dobře funguje, mám teď na mysli financování sportu a tak dál, ale já mám spíš pocit, že on byl do té funkce zvolen jako tvář, že on něco prezentuje, dosáhl nějak ve své kariéře sportovní, nějakých výsledků, na základě kterých je oblíbený, lidé prostě si ho tak pamatují a má prostě takovou image, která se hodí pro šéfa takovéto agentury, ale jestli prostě je pro ni nenahraditelný i jako odborník poté, co z důvodů, které jsme zmínili, tu prestiž bývalého výborného sportovce ztratil, a teď je vlastně za toho "papaláše", v uvozovkách, tak v takovém případě asi není důvod aby tam setrvával dál, a mohl by tam být klidně někdo jiný, protože nevěřím tomu, že je to nějaký velký expert na finance, a tak dál, u něj doopravdy důležité bylo, aby něco, co vzbuzuje nedůvěru a obavu, že ty peníze se nerozdělují korektně a správně a řádně, a tak že tam bude někdo, kdo vahou své morální autority dohlédne, aby se to zlepšilo. To znamená, že když on už není tím morálním symbolem, tak asi ani nemá smysl, aby tam dál byl.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jak se díváte na tyto rezignace? Jsou vlastně, do jaké míry důsledné? Například Jaroslav Faltýnek po kauze Rio, to byla ona známá restaurace v Praze, která stála ministerské křeslo epidemiologa Romana Prymulu, zůstal nejen poslancem, ale dokonce šéfem klubu hnutí ANO, vzdát se musel jen funkce prvního místopředsedy strany, kterou už ale stejně nechtěl obhajovat.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Já si myslím, že tento případ pana Prymuly ukazuje na to, že ne vždy má politik podlehnout tomu tlaku, v tomto případě velmi silnému tlaku médií a politické opozice, a má prostě říct, že ne, ten člověk, i když se vám nelíbí, tak tam zůstane, protože mám ho za profesionála, kterého tam prostě potřebuju, a říkejte si co chcete, a já ho tam udržím. To se podle mě klidně mohlo stát, právě v případě, v případě ministra Prymuly, zatímco v jiných případech ten politik obětuje klidně i schopného člověka, protože ví, že za něj bude mít náhradu, a že nestojí za to ho prostě nějakdo poslední chvíle bránit, a ztrácet na tom politický kapitál. V případě ministra Prymuly, tam si myslím, že premiér měl ukázat prostě zuby a říct, já na vás kašlu, já si to udělám tak, jak se rozhodnu já, a ne jak vy si to přejete. A měl ho podle mě podržet, protože to byl zřejmě člověk, který v této situaci, ve které se dnes nacházíme, by byl mužem na pravém místě, ale nejsem manažer, nejsem zdravotník, je to jenom můj názor.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zastavme se ještě u extempore v parlamentu, otestoval poslanec Lubomír Volný svým jednáním, jak reakce předsedajícího schůze a ostatních poslanců, tak i jednací řád Poslanecké sněmovny?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
No tak způsobil skandál, já bych řekl, že to se stává i v lepších rodinách, my vídáme občas i ze zahraničí takové podobné záběry, já si o politicích nic moc velkého nemyslím, ono se často říká, že by měli jít vzorem společnosti, a tak dál, ale vzorem pro společnost může být básníkumělec, ale politik to myslím, že to nikdy vzor nebyl a ani nebude.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
To je otázka, co vlastně tedy chceme od politiků? Nebo jaká je vaše představa?

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Aby dobře dělali tu práci, za kterou je platíme.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Vláda schválila přesun pěti miliard korun z rozpočtové rezervy ve prospěch rozpočtu ministerstva obrany. Dočká se rezort také plné sumy, tedy 10 miliard? Tuto částku armádě poslanci odebrali při prosincovém schvalování státního rozpočtu, aby vyhověli požadavku komunistů, a získali potřebné hlasy pro jeho schválení.

Ivan HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
To bylo symbolické gesto kvůli rozpočtu, tam jde o politiku, určitě se to prostě vrátí do těch původních 85 miliard, které jim byly přiřčeny, jiná věc je, a na to asi tady není moc času, na co ty peníze by měly být použity, jestli na nákup zbraní, a nebo na investice do krizové infrastruktury, obnovy civilní obrany a prostě když se dívám na naši armádu, tak spíš bych byl rád, kdyby jsme ji budovali tak, aby nám byla k užitku a ne proto, aby se tam proinvestovávali nějaké peníze a nakupovali zbraně, které se stejně nepoužijí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Konstatuje komentátor Ivan Hoffman. Já vám děkuji za vaše postřehy a přeji hezký den. Na slyšenou.

Iva
n HOFFMAN, spolupracovník Českého rozhlasu
Také hezký den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zítřejším hostem bude ekonom Lukáš Kovanda. Příjemný poslech Dvojky přeje Zita Senková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.