Přepis: Jak to vidí Denisa Hejlová – 1. března 2022

1. březen 2022

Hostem byla vedoucí katedry marketingové komunikace a public relations na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy Denisa Hejlová.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Vítejte u rozhovoru na aktuální témata. Dobrý den přeje Zita Senková. Pozvání přijala a jsem za to moc ráda a vděčná Denisa, Denisa Hejlová, vedoucí Katedry marketingové komunikace a Public Relations z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Dobrý den, vítejte.

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
Dobré ráno.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zaměříme se na informační válku, šíření kremelské propagandy a dezinformací ohledně Ukrajiny a samozřejmě na rétorické a komunikační schopnosti prezidentů Ruska i Ukrajiny. Přeji nerušený poslech. Paní Hejlová, vy jste včera na Twitteru lakonicky napsala, skončil covid, začala válka. Připojila jste odkaz na sdělení Ministerstva zdravotnictví České republiky o tom, že se epidemiologická situace zlepšuje. Od dnešního dne 1. března se mění pravidla. Mimochodem jsou to přesně 2 roky, když jsme na našem území zaznamenali první 3 případy nákazy novým typem koronaviru.

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
Je to tak. Spousta lidí na sociálních sítích se vyjadřuje v tom, že i před dvěma roky, kdyby jim někdo řekl, že za 2 roky přijde něco mnohem horšího než je covid, že by jim nevěřili. A nyní vlastně reflektují zpětně tu situace a dívají se na ní úplně jinou optikou než tehdy.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Válka na Ukrajině, zprávy o pandemii pořád se používá tento termín, řekla bych zcela vytěsnila. Je to samozřejmě naprosto bezprecedentní situace. To byl teda ale i před těmi dvěma lety v České republice nejenom u nás, tedy vypuknutí pandemie covidu.

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
Je to tak a toto již začíná být, začala nebo velmi brzy bude i situace, kterou lidé nepocítí jenom v médiích nebo na sociálních sítích. Ale doslova přijde k nim domů. Mnoho Čechů už nabídlo ubytování, například pro ukrajinské občany. Mnoho Čechů poslalo peníze nebo hmotnou pomoc v nouzi Ukrajincům. Takže toto je vlastně zase další typ konfliktu, který nesledují ti lidé jenom v televize, ale přímo se jich dotýká.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jak se díváte nyní na práci médií, můžeme zůstat u České republiky, ale můžeme se podívat, vy sledujete pochopitelně média z celého světa. Vlastně každý se nyní snaží přinášet maximum informací, pohledy expertů. Mimochodem válka částečně změnila i Jak to vidí. Jenom pokud se nepletu 4-5 hodin po vpádu ruských vojsk jsem vysílala mimořádné speciální vydání hodinové Jak to vidí s experty na bezpečnostní problematiku. Druhý den to byly ekonomické dopady. Prostě cílem je, aby zazněla především fakta.

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
Tato válka je z komunikačního pohledu jiná v mnoha ohledech nebo vojenská agrese, můžeme-li říkat. Je jiná především v tom, že je zde mnoho komunikačních kanálů, a to i zejména od nezávislých novinářů, anebo obyčejných lidí, které můžeme sledovat z bojiště. To samozřejmě klade vysoké nároky na ověřování informací, protože stejně jako každý vojenský konflikt, i tato válka je doprovázená mohutnou propagandou, zejména z ruské strany. Takže proto na novináře je kladen veliký tlak, aby vlastně v té rychlosti, jaké se ty informace odehrávají, to všechno ověřovali. Ukrajinská strana předtím pracovala dobře na vývoji své strategické komunikace. A nyní bych řekla, že si vedou poměrně dobře v koordinaci té komunikace. Takže těch zpráv máme poměrně hodně. Co je trošku horší, je ta situace na ruské straně, kde ta propaganda je skutečně monolitická. A my teprve budeme vidět, jako jakým způsobem se jinými kanály dostávají ty skutečné reálné informace, objektivní informace z bojiště k ruským občanům. Tam vidím jako potenciální problém. Už nyní se ukazuje, že třeba řada příbuzných těch ruských vojáků, kteří jsou na Ukrajině, opravdu vůbec nevědí, že tam jsou, že se účastní toho konfliktu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Která média sledujete?

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
Já sleduji co nejširší počet médií. Sleduji samozřejmě světové televize, jako je CNN, BBC. Sleduji především česká veřejnoprávní média, která o této situaci referují skutečně neúnavně, objektivně a velmi dobře. A sleduje i další sociální média a různé nezávislé novináře, zejména na Twitteru.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Kromě ekonomické izolace Ruska se postupně uzavírá, jak řekl šéf unijní diplomacie Borrell i kohoutek ruských informačních manipulací. V Evropě, Evropská unie kvůli šíření dezinformací zakáže fungování Moskvou podporované stanice RT Russian Today. Webu Sputnik na ruskou invazi na Ukrajinu reagují i americké internetové giganty. Společnost Google utne ruským státním médiím peníze z reklamy na jejich webech, v aplikacích, také na platformě YouTube. To rozhodnutí se vztahuje také již na zmíněnou ruskou stanici, televizi RT a podobnému kroku se odhodlala i společnost Meta platforms provozovatele Facebooku. Jaký je na tom váš pohled, paní Hejlová, na tyto aktivity?

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
Toto opatření, kdy vlastně evropské různé organizace a státy se rozhodly vypnout ruskou propagandu. Je vnímáno jako vlastně v podstatě snad jediné kontroverzní. Ta evropská společnost plně stojí za Ukrajinou a v podstatě na všechno poté, co se připojily i třeba Německo a Švýcarsko, má stejný názor. V té společnosti v podstatě toto je jeden, já bych řekla, že snad i jediný prostě sporný bod, na čem se ti lidé neshodnou. Zda cenzurovat, zda prostě vypínat propagandistické kanály, anebo zda je nevypínat. Vím, že i například i moji kolegové, kteří jsou experti na mezinárodní vztahy, se setkali s tím, že oni potřebují občas si prostě přečíst ty ruské zdroje, aby věděli, jak o tom ta propaganda referuje. A teď nyní nemohou, protože jsou vypnuté. To je jeden argument. Druhý argument, který často zaznívá, je ten, že ta propaganda je tak směšná a průhledná, že skutečně dneska už jako každý ví, o co se jedná, přesto zde panuje prostě obava o to, že to může určitou část opět zejména ruských občanů prostě žijících na území Evropské unie ovlivnit. Protože přirozeně tyto zdroje budou číst a také, že to může příjmy z reklamy vlastně spolufinancovat nějakým způsobem, že z toho může profitovat ruská strana.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Asi zablokováním to smýšlení nebo přesvědčení lidí, kteří věří těm narativům z Kremlu, tak to asi nezmizí. Najdou se jiný zdroj nebo ti dezinformátoři si najdou jinou cestu.

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
V tom evropském prostoru to zmizelo poměrně rychle a viděli jsme, jak spousta lidí najednou můžeme říci prohlédla nebo můžou říci, převlékla kabáty. Můžou říci, připustila vlastní omyly. Spousta lidí, kteří dříve si mysleli, že rozumí té mezinárodní situace, byli třeba experti z jiného oboru. Byli to třeba vědci, lékaři, biochemici a tak podobně. Tak najednou říkají, vyjadřoval jsem se k něčemu, do čeho vůbec nevidí, neměl jsem pravdu. Podporoval jsem špatnou stranu. Tato přiznání jakou jsou dobrá. Je dobře, když to člověk řekne. Je trošku smutné, když to řekne třeba německá ministryně zahraničí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jaké další reakce nebo možná změnu postoje nebo nějaké osvícení, v uvozovkách jste zaznamenala, ať už třeba na politické scéně nebo jinde.

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
Myslím, že všichni Češi velmi výrazně vnímali vyjádření prezidenta Zemana, který byl po celou dobu své vlády příznivcem Ruska a aktivně podporoval vliv ruských dezinformací v české společnosti. To, že nyní vlastně jednoznačně podpořil Ukrajinu, česká společnost vnímá velmi pozitivně, ale zároveň konstatuje, že to nezmění ten negativní dopad jeho jednání a jednání jeho okolí, které stále jen na Hradě bez bezpečnostních prověrek, za prostě ty, za ta uplynulá léta.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Konstatuje Denisa Hejlová z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž varoval, že veřejná prohlášení schvalující útok Ruska. Na Ukrajinu mohou úřady posuzovat jako trestný čin. Jaký je váš pohled, paní Hejlová, pokud by někdo veřejně, včetně demonstrací, prostoru na internetu nebo v sociálních sítích schvaloval, souhlasil s těmi útoky nebo v této souvislosti, cituji dál s prohlášení pana Stříže vyjadřoval podporu nebo vychvaloval čelné představitele Ruské federace. Mohl by za jistých podmínek, čelil i, čelit i trestněprávní odpovědnosti. Je to krok správným směrem?

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
Tak to je nějaká legální situace, kterou bych jako nerada komentoval z toho právního pohledu. Z toho společenského pohledu tam vidím, že je to důležitý signál takové té prostě lidské vlastnosti, že když dojde na lámání chleba, tak někteří lidé prostě zaujmou pouze tak nechutné postoje, že ten zbytek té společnosti vlastně už ví, kam si je má zařadit a podle to se k nim do budoucna bude chovat. To si myslím, že je asi důležitější.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dochází tady k posunu, jak ve veřejném mínění, tak i v politice? Mimochodem i v té nejenom zahraniční, ale ostatně i migrační.

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
Ano, došlo zde možná ten posun můžeme nazvat i revolucí. Opravdu je to velmi výrazná změna a musíme uvědomit, že opět ta psychologie funguje tak, že nyní jsme všichni ve fázi šoku. Takže nyní to podpora je poměrně snadná a samozřejmá, přesto že to vyžaduje jako úplné třeba obrácení některého chování nebo některých postojů. Ale do budoucna to bude těžké, protože do budoucna my se stále budeme muset vyrovnávat s tou situací. Ta situace se neuklidní za 2, za 3 dny, to nebude dobré. A bude tam následovat opravdu jako velmi, nedokážu odhadnout, jak dlouho bude trvat ten konflikt. Ale co víme už nyní je, že vlastně ta náprava té situace, ať už fyzicky nebo i psychicky, psychologicky bude prostě velmi obtížná a velmi těžká. Pro lidi bude těžké to vydržet. Myslím, že si všichni pamatují, jak na začátku té pandemie, všichni kdo mohli, šili roušky včetně mě. To vydrželo první 2-3 týdny. To vlna té solidarity byla nesmírná. Lidé se podporovali. Ale potom začaly vznikat konflikty. Lidé se začali mezi sebou hádat, začali pochybovat o účinnosti těch opatření. Už to bylo dlouhé. Řešili prostě vlastní problémy. Ztratili práci, ztratili své blízká. Bylo to prostě najednou velmi dlouhé, velmi obtížné.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Co by podle vás tedy mohlo nebo mělo následovat, třeba jak o čem debatovat? Mimochodem, také jste mi připomnělo, že těch prvních týdnech i měsících obrovsky vzrostla, ať už sledovanost, poslechovost. Lidé doslova hltali veškeré informace detaily. Vy jste v nadsázce, byť ta situace byla velmi vážná, tak jsem i já říkala, že jsem si udělala jaksi v uvozovkách, nějaké epidemiologické minimum. I pro nás novináře to byla obrovská výzva. Vlastně naučit se spoustu nových věcí, výrazů. Takže jaké nároky v tomto směru teď klade tato extrémní situace? Ať už na média, ale jak jste říkala i na společnost. Jak se k tomu postavit?

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
Jo tak spousta lidí, tedy jak jsem říkala, tak dneska řeší vlastně takové ty praktické problémy. Které je nějakým způsobem zaměstnávají. Včera jsem četla vyjádření mého kolegy z Fakulty sociálních věd, odborníka na bezpečnost Vojtěcha Bahenského, který velmi dobře upozorňoval na to, že vlastně lidé se nemohou nechat unést tím, že jedna strana vyhrává nebo prohrává. Ten konflikt není tak jednoduchý a nebude tak brzy vyřešen. Bude to ještě psychologicky velmi obtížné. Říkal, že doporučuje nesledovat třeba média celý den, ale vybrat si nějakou chvíli, kdy člověk si vybere relevantní důležité objektivní a ověřené zdroje. Těm se bude věnovat a vlastně bude myslet i na tu vlastní psychohygienu, aby nebyl unášen takovými těmi jednoznačnými soudy. Oni vyhrávají, oni prohrávají. Je to, je to takové to takhle, je to psychicky velmi náročné.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Proto také bude pozítří tady hostem psychiatr Cyril Höschl v Jak to vidí. Mimochodem podle dat společnosti Semantic Vision se na konci ledna dezinformační scéna přeorientovala z tématu covid na téma Ukrajina.

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
Je to tak. Myslím, že data od Semantic Vision sledujeme všichni, kdo se v této oblasti pohybujeme. Jsou nesmírně užitečná. Já bych si pouze přála, aby je česká vláda více využívala, protože například Semantic Visions upozornili na to, když jsme vyhostili po vrbětickém útoku desítky ruských diplomatů z České republiky. Tak najednou na pár dní jakoby zázrakem ty dezinformace se umlčely v České republice. Což je důkaz o tom, že to byly ruské dezinformace, čemuž po léta ta česká společnost a politici jaksi nechtěli věřit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
I podle ministra vnitra Rakušana prokremelská dezinformační scéna v poslední době zintenzivnila své aktivity. To ministr řekl ještě předtím vpádem ruských vojsk na Ukrajinu 24. února. Asi ještě připomeňme, paní Hejlová, že české doménové sdružení po konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě doporučení vlády zablokoval osm dezinformačních webů v reakci na invazi. Vlastně v tom kyberprostoru v České republice je ale mnohem více těch dezinformačních webů. Je jich podle informací 30, až možná 30. A ta propaganda se ale šíří ještě pak dalšími kanály.

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
No, ta ruská propaganda je skutečně nesmírně propracovaná a funguje u nás již dlouhá léta a nejenom samozřejmě u nás prostě v mnoha jiných zemích. A co na ní dříve bylo jako velmi zákeřné. Bylo to, že ona se soustředila na to, vlastně neříkat jenom jednu věc, ale znejisťovat názory na cokoliv. Na cokoliv bylo vlastně ve společnosti nějaký jako jednotný názor. Tak ta propaganda ho nabourávala a vytvářela třeba umělé konflikty. Velmi dobře tohle to popsal ve svých knihách například novinář ruského původu nyní žijící v Británii Peter /nesrozumitelné/ anebo třeba také odborník na Rusko Michael Weiss, který působí v Americe.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Vysvětluje Denisa Hejlová, expertka na PR a strategickou komunikaci z Univerzity Karlovy. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je mimořádně aktivní na sociálních sítích. Jak hodnotíte paní Hejlová, jeho způsob, styl komunikace? Už vlastně šestý den naprosto krizová nebo komunikace ve válce?

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
Ta komunikace prezidenta Zelenského je skutečně neuvěřitelná, z takového toho strategického pohledu asi vlastně, co to je takový modelový reální příklad. Nevím, kdybychom si to chtěli narýsovat dopředu, asi nevím, vlastně coby komunikační poradci mu poradili lépe. On je velmi autentický, je přirozený, lidský. Zároveň prostě říká správné věci a říká je správným způsobem. A když se na to podívám opravdu skutečně z toho pohledu, to je ta moje parketa. Tak jenom takové detaily. Všimněte si, že Zelenský umí velmi dobře pracovat s hlasem, což může být dáno jeho průpravou. Ale prostě také říká dobrá slova v dobrou chvíli. Ta třeba věta prostě, potřebuji zbraně, nepotřebuji odvoz. To je myslím, že věta, kterou dneska už každý slyšel, každý si to zapamatoval. A to je věc, kterou, která je, je prostě spontánní.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Pomáhá mu, právě má jistou výhodu to, že vlastně je to bývalý herec, má zkušenosti, jak už teda s vystupováním a také ta práce s hlasem, jak jste popsal, má takový vlastně možná drsnější, bych řekla zastřenější hlas. Mimochodem svého času nadaboval i postavičku plyšového Paddingtona medvídka.

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
Můžete to pomoci v takových těch opravdu jako drobnost, že umíte třeba pracovat s dýcháním, s hlasem. Umíte jako udržet, ale ty, ty emoce jsou tak silné v tom, kdy skutečně víte, že na vás i na vaší rodinu jsou vysláni ti nejhorší zabijáci na světě. A že už jsou jenom pár kilometrů od toho, kde vy se pohybujete a nemůžete utéct. Tak tam jako ta herecká průprava je na nic. To je prostě lidský charakter.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jak jako expertka na PR a marketing vnímáte vizuální prezentaci i rétorické schopnosti Vladimira Putina? U něj jsou to spíš teda těch jaksi audiovizuálních nebo videí je podstatně méně, čili možná žádná. Bylo to před týdnem projev, ale můžeme sledovat také fotografie, ze kterých lze mnohé vyčíst. Obrovské místnosti, mimořádně dlouhé jednací stoly. Už se staly i terčem různých karikatur a vtipů. Byť ta situace teda je všechno jiné, nejenom rozhodně ne veselá.

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
Já se na to nyní podívám možná trošku cynicky, aby to přesvědčilo i ty lidi, kteří si mohou myslet, že do toho třeba promítám nějaké politické názory, které jednoznačně odsuzují tu ruskou agresi. Ale, když se podíváte na to pouze vizuálně, tak tam je spousta chyb. Vladimir Putin neustále vlastně produkuje vlastní záběry, kde on sedí za tím dlouhým stolem. Kde on ponižuje lidi. On ponižuje vlastní lidi. A když lidi vidí to, jak třeba ponižuje svého vlastního šéfa bezpečnostních služeb, tak ano, někteří lidé se jako na stranu, na stranu vlastně toho šikanujícího postaví, ale zdaleka ne všichni. Lidem šikana vadí. Lidé mají jako tendenci bránit ty slabší. Takže čistě z toho komunikačního pohledu ta propaganda je, jako jenom technicky prostě není dobrá. Vůbec není propracovaná. A také vidíme, jak chabé má výsledky, ti lidé.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Myslíte /souzvuk zvuků/, jestli má teda chabé výsledky, když jsme hovořili právě o síle těch dezinformací nebo to jsou dvě věci?

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
Takhle, když se podíváte na to, jak to vnímají ty západní státy, tak tam prostě opravdu jako tuhle tu ruskou propagandu tady toho typu každý prohlédne.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ano a jak se podle vás, pokud lze odhadnout, dívají nebo jak to vnímají Rusové právě tu prezentaci Kremlu?

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
To je velmi těžké odhadnout, protože o tom máme strašně málo informací.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jak to působí na běžné lidi?

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
Jak to působí na běžné lidi a v té společnosti panuje obrovský strach. Lidé se bojí vyjádřit. A funguje tam i taková, my tomu říkáme spirála mlčení. To znamená, že lidé vlastně čekají na to, až se ty váhy vlastně překloní na tu vítěznou stranu a které se potom přikloní a třeba vyjádří svůj názor. Ale myslím si, že s tím, jak budou dopadat ekonomické sankce na Rusko, tak i ti obyčejní lidé se proti Putinovi začnou bouřit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Změnila se komunikace Vladimira Putina? U moci je 22 let, když se podíváte zpětně, možná srovnáte ty aktuální záběry z různých zasedání. Jak se prezentuje, jak mluví jeho projevy, jeho připomínám ostatně i velké tiskové konference, videokonference.

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
Ta komunikace je stále stejná, nezměnila se. Putin konstantně lže a vidíme to i na tom, prostě na mnoha různých věcech, že on prostě nikdy, nikdy samozřejmě nepřizná vlastní chyby. Vždycky agresi bude říkat pomoc. Nikdy nepřizná prostě to, že jeho vojáci sestřelili civilní letadlo již před lety. To je součástí vlastně všechno tohle to té ruské propagandistické komunikace.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Takže obsah a forma se u Vladimira Putina nezměnila za ta dlouhá léta, co je u moci, byť byl v různých funkcích?

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
Je stále stejná, co jí může nyní proměnit, je to, pokud se proti němu vzbouří jeho vlastní lidé. Jeho vlastní poradce, jeho vlastní vlastně šéfové a oligarchové. To může být jako výrazný zlom a v podstatě to může být i jedna jako z mála cest, jak se proti té Putinově agresi ubránit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Odhodlala byste paní Hejlová, jaký význam vůbec Vladimir Putin přikládá své propagaci, propagaci svých myšlenek? Když vlastně říkáte, že obsah, obsah a forma se nějak nezměnily, že je to pořád stejné jaksi aranžmá, inscenace, jeho vystoupení. Záleží mu na tom, podceňuje to nebo naopak?

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
Je to, je to, takhle jako obnovit slávu velkého Ruska, je smysl jeho života. Takže on pro to udělá úplně všechno. A tím žije a nyní možná i vidíme, že prostě vnímá toto jako poslední příležitost, kdy to může ve svém životě udělat. Tak na tuto kartu vsadil všechno. Vsadil i lidské životy. A to samozřejmě Ukrajincům ale i vlastních lidí, kterým třeba, jak se nyní ukazuje, ani pořádně řekl, že jdou do války. Takže je to opravdu jako hanebný útok po na mnoha stranách. Prostě těch věcí, které on jako dělá, že podvádí a lže, klame, manipuluje, je tam spousta.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Souvislosti s pandemií koronavirem jste i tady v Jak to vidí často kritizovala vlastně komunikaci vlády jednotlivých ministrů. Zabývali jsme se tím, do jaké míry umí, či neumí vysvětlovat srozumitelně, jednoduše transparentně svou politiku a kroky. Jak postupují nyní v České republice politici, co se týče ve vztahu k veřejnosti, jak komunikují, vysvětlují své kroky?

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
Ta komunikace té české vlády je dobrá, je přiměřená. Je jasná a srozumitelná. To možná jako jedinou výtku, která nesměřuje k české vládě, která směřuje k těm ostatním představitelům, byla jsem sama na Václavském náměstí, kde byla velká demonstrace na podporu Ukrajiny. Jenom bych připomněla, že lidé prostě nyní by se měli soustředit pouze na tento jeden bod, pokud, pokud chtějí Ukrajinu skutečně podpořit. Nemají do toho motat vlastní agendu z jiných oblastí. Nespojovat útok na Ukrajinu s podporou zelené energetiky. Prostě dalších vlastních témat /nesrozumitelné/ a tak dále. Neříkejte to, nemotejte to do toho, soustřeďte se pouze na podporu Ukrajiny.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Apeluje Denisa Hejlová, vedoucí Katedry marketingové komunikace a Public Relations Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Děkuji za váš čas i názory a přeji vše dobré, mějte se hezky.

Denisa HEJLOVÁ, Institut komunikačních studií a žurnalistky FSV UK
Děkuji, hezký den. Na shledanou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zita Senková děkuje za pozornost. K myšlenkám, ať už dnešního hosta stejně tak jako k dalším dílům Jak to vidí se můžete vrátit na webu Českého rozhlasu Dvojka i v aplikaci Můj rozhlas, příjemný den.

Pořady Českého rozhlasu automaticky přepisuje aplikace Beey www.beey.io. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka