Přepis: Jak to vidí Bohumil Pečinka – 27. února 2020

27. únor 2020

Hostem byl Bohumil Pečinka.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Dobrý den přeje Zita Senková. Vítejte u pořadu Jak to vidí, mým dnešním hostem je Bohumil Pečinka, komentátor, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex. Dobrý den.

Bohumil PEČINKA, komentátor, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Dobré ráno Vám i posluchačům.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Skončí na Slovensku jedna éra? Nejenom to probereme v následujících minutách. Nerušený poslech. Ministryně práce, Jana Maláčová, požádala včera premiéra Andreje Babiše o svolání Bezpečnostní rady státu kvůli zajištění informačních systémů v rezortu. V sídle ministerstva, kvůli zakázce na informační systém, zasahovala v pondělí police, obvinila dva vysoké úředníky z pletich a přípravy zneužití pravomoci. Ministryně odstoupit se nechystá, podpořil ji v tom i stranický šéf Jan Hamáček. Jak vážná je to, Bohumile Pečinko, situace? Poslanci ODS chtějí, stejně jako například lidovci, aby o policejním zásahu na ministerstvu jednala Poslanecká sněmovna.

Bohumil PEČINKA, komentátor, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Tak z mého pohledu ten, na můj vkus teátrální zásah na ministerstvu práce a sociálních věcí, je možná paradoxně větší hrozbou než ta samotná podstata věci.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Proč teatrální?

Bohumil PEČINKA, komentátor, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Tam už minimálně deset let, na deset let je jistý problém. Já nepůjdu do podrobností, ale dejme tomu, že každý nastupující ministr, a bylo jich od té doby asi čtyři nebo pět byli, narazí na jednu věc, je tam extrémně nevýhodná smlouva na IT systémy s firmou X, nazývejme ji tak, a každý z těch náměstků se to nějakým způsobem snaží řešit. Když jste v soukromé firmě, tak přijdete do takové firmy a zajdete za tou společností, která má tuhletu nevýhodnou smlouvu, zavřete se s ní na hodinu, a s právníky, a vyřešíte tuhletu věc velmi rychle, dáte ji odstupné a tak dále, a tak dále. Když jste státní instituce, tak jste svázaná desítkami regulací, předpisů, způsobů, jak vypisovat veřejnou soutěž, jak ukončit vztahy a podobně. To, o co se pokoušeli v posledních deseti letech, každý ministr, každý ministr a jeho náměstci bylo nějak tuto neúnosnou situaci vyřešit. Ta firma X ji říkejme, byla extrémně silná, v jednom případě došlo k zatčení náměstka, který dnes je ve výkonu trestu, a to jenom proto, že chtěl nějak řešit tuhletu neúnosnou situaci, čili podle mého názoru ta situace na tom ministerstvu práce a sociálních věcí překročila vlastně ten rezortní problém a mělo se to řešit na úrovni premiéra a je to problém celé vlády, protože tahleta extrémně nevýhodná smlouva, s ní nikdo nic nedokáže udělat, a nejde to normálními prostředky, jak se ukazuje řešit, no a pak k tomu přistupují vrchní státní zastupitelství, která mají osobitý způsob řešení těchhle věcí, odmítají brát v potah, že něco, nějaké politické řešení, drží se striktního výkladu zákona, což na jedné straně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
A čeho by se měli ale držet?

Bohumil PEČINKA, komentátor, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Což na jedné straně je správné, ale na druhé to znemožňuje politické řešení věci. Já Vám řeknu úplně stejný případ, který proběhl tady, na magistrátu v Praze, kdy před asi šesti, sedmi lety, se primátor a rada snažili řešit problém Open Card. Čili nevýhodnou smlouvu s nějakou firmou na průkazku na MHD, snažili se to řešit a skončili u soudu a oni, kteří se snažili řešit tuhletu nevýhodnou situaci, a kteří prokazatelně to jejich řešení, přineslo prospěch městu, ale prostě, jak jsem říkal, když jste ve veřejné instituci, tak tam jste tak sešněrován jednotlivými regulacemi, že je velmi jednoduché se dostat do podezření, že překračujete zákon, čili chci říct, dívejme se v téhle věci na kontext celé věci, že to není, že je to věc, která se tady táhne deset let, že žádný z ministrů si s ní nedokázal poradit, takže já bych se chtěl trochu paní ministryně Maláčové a minimálně jednoho jejího náměstka zastat, protože je to problém, na kterým si vylámali zuby i předchozí politická reprezentace.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
A co by se tedy ale, pane Pečinko, mělo změnit? Jak je možné, že X let, třeba deset let, to ministři i před paní Maláčovou, nedovedli vyřešit?

Bohumil PEČINKA, komentátor, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Je to velmi nepřehledná situace v tom, že když máte nějakou extrémně dlouhodobou a nevýhodnou smlouvu, a jste ve veřejném sektoru, tak zrušit takovou smlouvu je věcí dvou stran. Není to jak v soukromé firmě, kde máte volné ruce, takže suďme až budeme vědět všechny věci, podrobnosti, ale já říkám, to, co navrhuje paní ministryně Maláčová, čili svolat Bezpečnostní radu státu, a podobně, to už mělo být v nějakém třeba jiném formátu dávno a mělo se to řešit na úrovni premiéra, protože to evidentně přesahuje možnosti jednoho ministerstva, ale zasahuje to současně do různých ministerstev.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Jak si vůbec stojí, když bychom se podívali na celou vládu? Nedávno členové kabinetu poobědvali v Lánech s panem prezidentem, na pracovním obědě řešili třeba dopad koronaviru na ekonomiku, dotace na vládní elektřinu nebo sestavování státního rozpočtu. Jaký je vztah mezi tím současným kabinetem Andreje Babiše a Milošem Zemanem?

Bohumil PEČINKA, komentátor, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
No Miloš Zeman od začátku se stylizuje do něčeho jako do pozice mentora té vlády, někoho, kdo tu vládu podporuje, což se projevuje například tím, že chodí do poslanecké sněmovny a tam podporuje návrhy státního rozpočtu, které ta vlády předloží, což je jasný signál, Václav Havel to nedělal, nedělal to Václav Klaus, je to signál, který říká, je to moje vláda, a za tuhletu podporu si čas od času vybere nějaký desátek, v podobě nějakého personálního řešení, které sám navrhne nebo nějakého ústupku ve věci velvyslanců a podobně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Poslanec a bývalý místopředseda Sociální demokracie, Jaroslav Foldyna, po 30 letech opustil stranu, mělo se tak stát v úterý, a to kvůli jejímu odklonu od původních hodnot. Podle jeho názoru se, cituji: "Sociální demokracie stala vzpupnou vrchností, která obyčejnými lidmi pohrdá, ačkoli se tváří, že tomu tak není." Tolik slova pana Foldyny. Podle mnohých to překvapení není, ten jeho odchod, spíše prý bylo překvapením, že dosud setrvával v sociální demokracii. Jak to Vy vidíte, pane Pečinko?

Bohumil PEČINKA, komentátor, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Já nebudu radit Sociální demokracii, jenom vidím, že Sociální demokracie před 14 lety získala ve volbách 32 %, potom 22 %, potom 20 %, a teď získala asi 7,5 %, takže ten trend je evidentní, jasný, a ty slova pana Foldyny, nevím, jestli on není součástí taky toho problému, ale v zásadě bych je podepsal, protože Sociální demokracie se odtrhla od svých tradičních voličů, z malých měst, vesnic, a přeměnila se v takovou stranu pro nějaké městské liberální intelektuály, a to je cesta k 5 %, takže můžeme se bavit o tom, jestli pan Foldyna je tím pravým reprezentantem toho odlišného směru v té Sociální demokracii, který hájí zájmy také jiných vrstev, ale to by bylo asi na delší dobu. Jenom chci říct, že my si o tom můžeme myslet cokoliv, tady u mikrofonu, ale volební výsledky hovoří jasně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Jde jenom tady, teď, v tuto chvíli o Váš názor.

Bohumil PEČINKA, komentátor, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Voliči si to myslí rozhodně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Kdo je vůbec tedy tradiční volič? Nebo tradiční volič Sociální demokracie?

Bohumil PEČINKA, komentátor, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Byly to zaměstnanecké vrstvy spíše středního, staršího věku, z malých měst a obcí, a z profesních skupin to byli hodně učitelé, které úspěšně v minulém volebním období vyhnala ministryně Valachová, a tak dále, a tak dále, můžeme říct kde byly tradiční geograficky ty voličské pásma, byly to severozápadní Čechy, byla to severní Morava, část jižní Moravy, a byly to oblasti, které hodně splývají s tím, čemu se říkalo dřív Sudety, tam byla voličská bašta, tam bylo voličské jádro, a dnes, tihleti voliči volí hnutí ANO.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Na koho by měli cílit sociální demokraté ČSSD?

Bohumil PEČINKA, komentátor, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Tak teď jde o to, jak si definují to, co chtějí být? Jestli chtějí být 7% strana, jako dnes nebo 32% strana jako kdysi, to se musí oni rozhodnout, a jestli je jim dobře v téhleté pozici, tak ať v ní zůstanou. Vždycky je to na strategii, co chcete, a já se přiznám, že z výroku a chování vedení sociální demokracie, dost dobře nevím, jestli chce obnovit tu dřívější slávu nebo nechce.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
O čem, podle Vás, vůbec svědčí ten řekla bych trend, když se podíváme k nám, nebo do okolních zemí, že strany, které mívaly 30-40 %, dneska se pohybují zhruba kolem 10 %, maximálně 20%.

Bohumil PEČINKA, komentátor, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Tak v západní Evropě, tam je jasně možné vysledovat krizi, která nastala v roce, začala v roce 2008, jak ta krize, která na Českou republiku, tolik nedopadla, ale na některé země, například Itálie, Španělsko, Portugalsko, tak to úplně, Francie, tak ta úplně otřásla tou společností, otřásla důvěrou v tradiční politické strany, a ty strany, které jste vyjmenovala, tam je výjimka snad jenom Německo, takže ty, které se to odehrává teprve teď a na jiných tématech, tak ty tradiční strany prostě ztratily důvěru no, kterou měly od druhé světové války, což byla velmi dlouhá doba, kdy nesly dejme tomu tu, byly zárukou stability státu, ale všechno je dynamické, nějak se to vyvíjí a museli bychom rozebrat, kdo jsou ti jejich nástupci, protože oni, jak na levici, tak na pravici, nemají své nové reprezentanty, taky se objevily nové, tomu, čemu se říká v politologii štěpící linie, dřív to byla pravice, levice na hospodářských a sociálních otázkách, dnes se daleko víc řeší otázky například migrace a dalších věcí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Konstatuje Bohumil Pečinka. Už jen jeden den, a v tuto chvíli 22 hodin a 17 minut zbývá do slovenských parlamentních voleb. Co je, pane Pečinko, jejich hlavním motivem?

Bohumil PEČINKA, komentátor, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Tak, budou to myslím třetí volby nebo čtvrté nejdůležitější od revoluce před 30 lety. Jedny byly dejme tomu v roce 1990, takové to bylo referendum, jestli demokracie ano, ne, potom v roce 1992, kdy se do značné míry hlasovalo, jaké bude státoprávní uspořádání mezi Čechy, Slováky, tehdy ještě v Československu, pak první důležité klíčové volby byly v roce 1998, kdy tehdejší slovenská opozice od reformních komunistů až po křesťanské demokraty se rozhodla, že půjde v jednom bloku proti Vladimíru Mečiarovi, který sice vyhrál volby, ale oni získali většinu. A teď jsou to, takže dejme tomu jsou tu druhé volby v samostatné Slovenské republice, které budou extrémně důležité, protože rozhodují o tom, jestli se uzavře jedna éra spojená se jménem Roberta Fica, a jeho dvanáctileté vlády hnutí Smer nebo neuzavře.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Minulý týden uplynuly dva roky od vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, nakolik tato dvojnásobná vražda hraje roli v těchto volbách? A nakolik ovlivňuje vůbec slovenskou politiku?

Bohumil PEČINKA, komentátor, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Já jsem tady asi před půl rokem, když jste se mě na to ptala, tak jsem řekl, že je to jako těžký mrak, který leží na té slovenské politice, protože se všechno posuzuje prizmatem téhleté strašné události, ale že by se nemělo, že by z toho Slovensko už mělo vyjít, protože jsou nové výzvy, navíc došlo k vyšetření celé té věci, probíhá soud, dnes, když, včera jsem několik hodin četl různá slovenská média a tuhletu věc jsem tam četl v podtextu, já už myslím, že tohleto téma se nějak vypotřebovalo právě tím, že probíhá soudní řízení, a teď se hraje o to, kdo bude novým premiérem, kdo převezme tu novou vládu, kdo ji sestaví, protože tam je takový extrémní rozptyl, který jsem fakt nezažil v žádné jiné zemi, že se tam do slovenského parlamentu mohou dostat čtyři strany a také dvanáct stran. A tenhle rozptyl je tak obrovský, že Vám znemožňuje říct předem jak ty volby dopadnou. Rozhodně je tam, nebo cítím tam obrovskou poptávku pro změně a v minulých týdnech, v té předvolební kampani, se hrálo o to, kdo bude tu změnu reprezentovat, já myslím, že už je rozhodnuto, a teď jde o to, jestli ten člověk, který tu změnu reprezentuje, bude schopný sestavit většinovou vládu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Asi narážíte na poslední průzkum před hlasováním, který naznačuje ten možný obrat v dobrých 15 let trvající politické realitě, a podle toho průzkumu by nejvíce hlasů mohlo získat hnutí OĽaNO neboli Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igora Matoviče. Vládní Smer-sociální demokracie Roberta Fica by mohl skončit s odstupem několika procent až na druhém místě, to vyplývá z průzkumu agentur Focus a AKO, které se ptaly ve dnech 20.-24. února, a to na zakázku občanské iniciativy 50 dní SK. Igor Matovič je jméno, které budeme slýchat častěji, nakolik je to pravděpodobné.

Bohumil PEČINKA, komentátor, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Já myslím, že určitě, ty minulé měsíce měly rozhodnout o tom, kdo bude mluvčí tady tohoto proudu, který chce ukončit jednu tu etapu. Někdo si myslel, ještě před rokem, kdyby jste se mě na to zeptala, tak většinově si slovenští novináři mysleli, že to bude strana Progresivní Slovensko, tedy prezidentská strana současné prezidentky Čaputové. Poté měl největší šance exprezident Kiska, který založil stranu Pro lidi, ale obě strany udělaly sérii chyb a co se týče Progresivního Slovenska, na panu Kiskovi se ukázalo, jak je ohromně politicky nezkušený, jak nemá žádnou silnou ideologii, přesvědčivost, že ten prezidentský úřad mu dal jistou vážnost, ale být stranickým politikem je přece ještě něco jiného, a on už jenom toužebně si přeje, aby už ta volební kampaň skončila, aby byly sečteny hlasy, protože ten doběh je velmi smutný, v těch televizních debatách, které jsem viděl, působil velmi nepřesvědčivě, podobně jako představitelé strany Progresivní Slovensko, takže teď najednou vznikla situace, že když dva selhali, tak ti voliči, kteří poptávali tu změnu, si našli pana Igora Matoviče, člověka, který, podnikatele v oblasti inzertního byznysu, který je v politice, nebo v parlamentu slovenském od roku 2010, který se nějak vyvíjí z takového, on má takové, zpočátku když začínal, takové Jánošíkovské vyzařování, že proti těm pánům nahoře a proti tomu etablišmentu a proti všem, kteří se chtějí domlouvat zákulisně, a který se nějak vyvinul, který dokáže být extrémně přesvědčivý marketingově, který měl například v předvolební kampani tři nejsilnější zásahy, vůbec v celé té volební kampani, které ho nestály téměř nic, jeden byl, když jel na francouzskou Riviéru k domu bývalého Ficova ministra financí Počiatka, ukázal na videu, které tam snad udělal na mobil, tak ukázal jeho vilu a nalepil tam, toto je majetek Slovenské republiky. Další věc, a to bych, na to se můžou všichni Vaši posluchači podívat, na 16 minutový klip se svou dcerou, které může být asi 12 let, která s ním dělá rozhovor, jak si představuje budoucí Slovensko. Zase, halířová věc, která na sociálních sítích je extrémně účinná a zajímavá taky.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
To je marketing, jak jste sám řekl, pane Pečinko, co obsahově nabízí vůbec strana pana Matoviče?

Bohumil PEČINKA, komentátor, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Jak se moc před volbami nečtou programy, tak on udělal věc, kterou si přečetl snad každý Slovák. Dal 11 otázek, v kterých se zračí jeho volební program nebo volební program jeho strany a vyzval Slováky, aby se k tomu vyjádřili jako by to bylo referendum a že to budou budoucí body jeho volebního programu. Jsou velmi, některé můžeme s nimi polemizovat, ale celé je to velmi účinné, velmi zajímavé, mluví to jazykem normálních lidí, a na pozadí těchto tří věcí, kdy on se prezentuje jako, kdy mluví normálně, prezentuje se jako, ano, ta jeho strana se jmenuje Obyčejní lidé, takže jako obyčejný člověk, a přitom dokáže oslovit nejenom takové ty antificovsky naladěné voliče, ale i širší okruh voličů. Nebál bych se říct, že může oslovit i nerozhodnutí voliče, kteří v minulém volebním období volili úplně strany jiné orientace.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Počkáme si na ty sobotní výsledky, zajímalo by mě, jak podle Vašeho názoru zvládl kampaň Petr Pellegrini?

Bohumil PEČINKA, komentátor, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Měl těžkou úlohu, určitě, ty jeho klipy, na rozdíl od Igora Matoviče, je na nich vidět, že byly ohromně drahé, ohromně promyšlené, které ho chtěly reprezentovat jako silnou osobnost, která dokáže převzít to vládní kormidlo, ale na můj vkus byly tak perfektně, a tak vyspekulované, že mu to slovenští voliči, a ukazuje se to v těch průzkumech, že mu to neuvěřili, on má svou popularitu, odvedl ve slovenské vládě penzum práce, ale ta věrohodnost, která, a ta dejme tomu autenticita, kterou má ten Matovič v těchto minimálně třech momentech, o kterých jsem mluvil, tak ta tam není.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
A na co dají slovenští voliči, podle Vás? Co budou hledat? Koho budou hledat v těch volbách? Podle prezidentky Čaputové je to hlasování příležitostí pro navrácení důvěry.

Bohumil PEČINKA, komentátor, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
To jsou takové řeči.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Tak o co jde?

Bohumil PEČINKA, komentátor, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Tam, jak jsem řekl, může být zvoleno čtyři nebo dvanáct stran do parlamentu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Abychom ještě, promiňte, nezapomněli na třetím místě by se, alespoň podle těch průzkumů, umístila Lidová strana Naše Slovensko, Mariána Kotleby.

Bohumil PEČINKA, komentátor, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Jasně, ale to je strana, která jde svou popularitou hodně dolů, a ty poslední dva týdny jsou ve znamení určité emoce, že, já nevím, kolik to bylo měsíců nebo let, kdy ve všech průzkumech, myslím, že to bylo osm let, že v každém průzkumu byla Ficova strana Smer na prvním místě, a dnes poprvé, po tolika letech, se objevila ta strana Obyčejní lidé, která ji přeskočila, a to je myslím zlom v tom, bude to znamenat zlom ve volebním chování a v celkové mentalitě, a jestliže ještě před 14 dny, týdny se říkalo, že to rozpětí je 4-12, tak já myslím, že tímto se to rozpětí sníží, například na šest stran, které se dostanou do parlamentu, a lidé se přikloní spíš k vítězi, protože existují určité neměnné modely volebního chování, například jeden, který říká, že když mám šanci zvolit někoho, kdo porazí toho, koho nechci, tak se k němu spíš přidám, říká se to naskakovat do vítězného vlaku, a každá strana chce být v té koncovce té volební kampaně tou, na kterou se ukáže, že má šanci zvítězit. Většinou jsou to dvě strany, a tentokrát ten bonus těch, co naskočí do toho vítězného vlaku na poslední chvíli, by mohl být té strany OĽaNO pana Matoviče.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Prospělo by Smeru, to je vlastně otázka spíše, která by měla mířit do minulosti, pokud by se Robert Fico z politiky úplně stáhl? V té současné situaci. Bylo by pro Smer-sociální demokracii na Slovensku lepší, pokud by prostě Robert Fico odešel do v uvozovkách "politického důchodu"?

Bohumil PEČINKA, komentátor, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Na Slovensku ty politické strany jsou hodně spjaty s osobnosti, a tohle byla osobnost, zakladatel, tak takové lidi jen tak z politiky nedostanete, on do politiky vstoupil před 30 lety, hned po listopadu, není to tak, jak se píše v nějakých hodně slovenských takových těch liberálně levicových médiích, že by nic nepřinesl té zemi. Minimálně odebral voliče Vladimíru Mečiarovi, postavil tu zemi trochu jinak a zabudoval ji do těch evropských a euroatlantických struktur, a mimo jiné také ty slavné Dzurindovské reformy v sociálních a jiných oblastech, tak nezničil a pokračoval v nich, takže na jeho hodnocení je teď předčasné, rozhodně není to záporná figura a je trošku ironií osudu, že doplatil na něco, s čím v podstatě není spojen, což je ta nešťastná tragická událost smrti novináře a jeho přítelkyně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Volby na Slovensku budeme každopádně sledovat také v Jak to vidí. Dnešním hostem byl Bohumil Pečinka. Děkuji Vám, na slyšenou.

Bohumil PEČINKA, komentátor, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Já děkuji za pozvání.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Zítra se můžete těšit na názory ekonomky Ilony Švihlíkové. Zita Senková přeje dobrý den.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je Monitora media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.