Přepis: Jak to vidí Bohumil Pečinka – 24. listopadu 2020

24. listopad 2020

Hostem byl komentátor Bohumil Pečinka.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dobrý den přeje Zita Senková, v následující půlhodině dostanou prostor názory komentátora Bohumila Pečinky, dobrý den, já vás vítám.

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
Dobrý den a pěkné ráno.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex se zeptám například na to, jak vidí dopady snížení daní v nejisté době propadu státního rozpočtu a proč se hlava státu dlouhodobě kriticky staví k Bezpečnostní informační službě a jejímu současnému řediteli. Nenechte si ujít pohled dnešního hosta. Poslanecká sněmovna schválila změny daňového systému, prošlo zrušení superhrubé mzdy, výrazné zvýšení slevy na poplatníka a dalších 10 nových úprav. Reakce jsou docela bouřlivé. Je to zodpovědné rozhodnutí, unese rozpočet snížení daní, pane Pečinko? Faktem je možná jenom doplním.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Že zdanění práce zaměstnancům v České republice je příliš vysoké.

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
Určitě, já tomu říkám, tomu co proběhlo ze čtvrtka na pátek téměř v ranních hodinách velkopáteční hlasování. Jako každé hlasování, které probíhá takhle dramaticky a v takhle vyhrocené době, tak tam došlo k několika, řekněme, lapsům, které už premiér Andrej Babiš slíbil, že napraví, odeslal oficiální dopis šéfovi Senátu, kde se má některé věci projednat ve smyslu, že, že budou úpravy, které navrhne Senát, aby je pak mohla schválit Poslanecká sněmovna.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Myslíte i to co chce, promiňte, ministryně financí paní Schillerová, chce od Senátu, aby změnil daňový balíček při tomto.

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
Ano.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Odhlasovala její strana.

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
Ano, ano ano a tam, tam spíš se jedná o tu slevu na dani, kterou navrhli Piráti například, ale možná mnohé další, my nevíme, ale podstatné je jedno, já jsem současně se raduju a současně jsem smutný z toho. Raduji se proto, že po 15 letech se do českého prostředí znovu vrátila otázka daní, daně to je obsah, podstata vší politiky, není to to, abychom řešili trestněprávní kauzy premiéra nebo abychom se zabývali epidemiemi, nouzovými stavy, ale daně, daně to je podstata politiky už od starého Řecka a Říma a tahle ta, tohle to téma z toho veřejného prostoru úplně, úplně vypadlo a najednou je zde schválen úprava snížení daní pro zaměstnance nebo především to bude mít vliv na zaměstnanecké střední vrstvy, kterým se sebere ročně nebo měsíčně o několik 1 000 Kč méně a raduji se z toho, že začala opět diskuze na téma zdaňování, o tom co jste teď před chvílí říkala, že ty daně tady nejsou nejmenší a tohle to hlasování, tohle to znovu ozřejmilo, když byla zavedena superhrubá mzda asi před 10 lety, tak můžeme o té dani mluvit různě, podstatné na ní bylo edukativní jedna věc, že tam byly započítány všechny druhy daní a odvodů, které zaměstnanec a zaměstnavatel odvádí a najednou lidé zjistili, na té výplatní, dneska už ne pásce, ale na té výplatnici, že to zdanění je poměrně velké, že je téměř k 50 procentům, protože se do něj musí započítávat i sociální a zdravotní a tehdy to bylo téma, mluvilo se o tom a 10 let se prakticky o daních nemluví.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A proč vlastně, proč toto tak klíčové téma, jak jste popsal, vypadlo?

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
Jeden z důvodů byl ten, povaha téhle té vládní koalice, která začala, začala, vyhrála volby 2013 a vládne, ať už v jako ANOČSSD nebo nejdříve ČSSD ANO jako ta hlavní, potom si prohodili role a byla to taková aliance velkokapitálu socialistů, ten velkokapitál chce především po státním rozpočtu dotace. Socialisté zase dávky, sociální dávky a přerozdělování a tohle téma úplně, snížení například daní a nechat daň, peníze lidem v jejich peněženkách, tedy ta revoluce peněženek, jak to někdo nazývá, tak ta byla úplně odsunuta na okraj, jako něco nepodstatného, politika se zredukovala na dotace a sociální dávky a jejich přerozdělování a dnes při tomhle to hlasování, které vyvolalo hnutí ANO, tak najednou a ke kterému se přidala ODS a SPD, najednou někdo řekl, jsou tu, nejsou tu také jenom ti nejbohatší, kteří dostávají dotace pro své firmy a současně nejchudší, kteří u nás fakticky díky slevám na daních a dalším úlevám, nejchudší daně vůbec neplatí, ale jsou tu také střední vrstvy, které 20 let, minimálně 20 let nesou to hlavní daňové zatížení a co takhle udělat v době krize a ulevit jim, měsíčně řádově o tisíce korun, takže to je ta, to je ta jakoby dobrá zpráva a potom samozřejmě je kontext, čili pro mě hodnotově to, co se stalo, je naprosto správné a pak je tam nějaký kontext veřejných financí, jestli v tuhle chvíli, v tuhle dobu, je správné udělat tento krok.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A je to správné, co je vlastně pane Pečinko za tím obratem, Andrej Babiš zrušení superhrubé mzdy před rokem označil za demagogii, dnes říká, že jeho návrh, protože šlo o poslanecký návrh pana premiéra, vyřeší vše

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
Já myslím, že ze strany pana premiéra je to správný krok, ale on taktizuje tímhle, protože on zjistil minimálně v krajských volbách, které byly začátkem října, že jeho volební potenciál, rezervoár, je velmi omezený a chtěl by oslovit i voliče, kteří jinak volí strany středu a pravice a tohle je, protože zaměstnanecké střední vrstvy z 99 % na tom vydělají, tak to je ten způsob, jak chce před příštími sněmovními volbami oslovit, no a ty ostatní strany jako ODS, která pro to hlasovala, to zase mají ve svém volebním programu, takže vznikla tímto způsobem takováto zvláštní hlasovací koalice.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Co ty dopady pane Pečinko, například podle předsedy Svazu měst a obcí a starosty Kyjova Františka Lukla je to největší zásah do rozpočtů obcí a krajů od Sametové revoluce.

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
Názory, nejsem ekonom, ale názory ekonomů se na to různí, ekonom Lukáš Kovanda říká, že by to mohly vykrýt mimořádné příjmy, které přijdou z Evropské unie v, z toho fondu obnovy těch 180 miliard, někteří říkají, že je to, že to způsobí, že je to počátek rozvratu veřejných financí, nechme se překvapit v jedné věci, co chce premiér dohodnout se Senátem jakou podobu a také, což slíbil, kde chce získat, například škrtnout ve výdajích. Ono v těch bývalo vždycky dobrým zvykem, že když se řeklo A, tak se řeklo B tedy, tady chceme vybrat méně peněz, nechat více každý měsíc, více peněz lidem v peněženkách, ale současně řekneme, že chceme ušetřit tam a tam, takže myslím, že tenhle ten příběh ještě není dopovídaný, ještě nemá tu svou pointu danou právě tím jednáním, které vyvolal Andrej Babiš s předsedou Senátu, aby popravili to definitivní znění tohohle zákona.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jak už tady zaznělo, poslanecký návrh premiéra schválili poslanci hnutí ANO s ODS, komunisty a SPD Tomia Okamury. Pro SPD je to, promiňte, pro Občanskou demokratickou stranu je to prosazování jejího programu, je tady nějaká neformální nová koalice?

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
Já bych neřekl, protože.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Nebo částečně.

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
Petr Fiala hodně investoval do vzniku té tříkoalice s TOP 09 a KDU-ČSL. Na druhou stranu myslím, že vedení ODS je trochu znervózněli těmi průzkumy veřejného mínění, které ukazují, že její preference stagnují a naopak preference Pirátů rostou a jsem téměř přesvědčený, že tímhle tím gestem chtějí ukázat voličům, že na ně nezapomněli a oni samozřejmě opoziční strana má omezené možnosti, prosazení svých návrhu. Významně se podíleli na zrušení daně z nabitý, z nabytí nemovitosti a myslím, že před příštími volbami v říjnu 2021 chtěli udělat i gesto, tohle to daňové, otázka je toho celkového kontextu a jestli tu medaili za tohle to gesto a za tenhle ten zákon si nakonec na klopu nepřipíchne Andrej Babiš, jako tomu udělal v případě, když řadu věcí v těch vládách v minulých prosadila sociální demokracie a nakonec byla spojována s ním, ale to už je, to už je politická taktika.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Kam se nám tady ztratila sociální demokracie, část vládní strany žádá kvůli hrozícímu rozvratu státních financí vystoupením z vládní koalice. Byl by to pro ANO opravdu vážný problém, pokud by k tomu došlo, byť sociální demokraté ne jednou hrozili něčím podobným.

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
Předseda Hamáček a lidé z jeho vedení to úplně odmítli, že by odešli z vlády, to je, to je podstatná věc, druhá věc je, že post, že pod obrovským pozitivem téhle té, tohle to velkopátečního hlasování a reakce na něj bylo nejenom návrat daňové otázky do té veřejné debaty, ale také to, že levice a levý střed, ať už z řad ekonomů nebo politiků, snad poprvé v životě, co je, co je znám a řadu z nich znám přes 20 let, poprvé začínají mluvit o vyrovnanosti veřejných financí, o propadu veřejných financí a o těchto věcech, nikdy o těchto věcech nemluvili, nikdy se jimi nezabývali, vždycky jenom chtěli co nejvíce přerozdělovat peněz, nikdy je, nikdy zvlášť nijak netrápily deficity státních rozpočtů, veřejných financí a v reakci na tohle to hlasování najednou přichází s tímhle tím požadavkem, což, což jenom vítám, protože to zase probudí aspoň nějakou prostě diskuzi a vrátí to ten politice ten její pravý obsah.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Mimochodem spolkový ministr financí Olaf Scholz v Německu navrhuje zadlužit zemi v roce 2021 částkou přes 160 miliard eur, což je asi o 60 miliard více, než se původně předpokládalo, takže problémy řeší podobné nebo postupuje i například Německo, možná, pane Pečinko, jenom krátce, zmínili jsme se o možné koalici ODSKDU-ČSLTOP 09, to by byl jeden předvolební blok před těmi sněmovními volbami.

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
Ano.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
2021 a oni začali, ony předvolební námluvy, protože vedení Pirátské strany dostalo jaksi svolení vyjednávat se Starosty a nezávislými o podmínkách společném postupu v těch sněmovních volbách. Posvětilo to celostátním fórum, které elektronicky hlasovalo v referendu, získalo pro tento návrh 81 %, takže se to už jasně rýsuje, kdo s kým půjde do těch voleb?

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
A já myslím, že to, že to ještě tak jisté není. Ta situace se vyvíjí velmi dynamicky, můžete to vědět, vidět na příběhu posledních měsíců, kdy se zdálo, že existuje neotřesitelné postavení Andreje Babiše anebo ještě před několika měsíci, neotřesitelné postavení Donalda Trumpa. Ještě v březnu tohoto roku nikdo z ani z levicových amerických komentátorů si nemyslel, že by Trump neměl být zvolen, vzhledem k dynamice růstu americké ekonomiky, pak přišel covid a všechna ta trápení s ním a reakce Donalda Trumpa na covid a takže, takže jsme v nějaké velmi dynamické fázi a české, českou politiku, česká politika, samozřejmě já tady, já sám nad návratem daňové otázky a otázky diskut, debaty o veřejných financích, ale před námi je obrovská jedna, jedna věc, a to bude logistika očkování lidí, která, já to sledu v Německu, jak to probíhá, Němci se svou pečlivostí a organizační spořádaností už vytváří, už od minulého týdne se přesně vědělo, kolik center v jakém městě bude, jak se budou očkovat, jaké rizikové skupiny dostanou, se dostanou k očkování dříve a podobně, takže tím chci zpětně říct jednu věc, že tady bude probíhat taková jedna velká logistická akce a od jejího zvládnutí se také bude odvíjet politické, budoucí politické preference, o tom jsem úplně přesvědčený a takže nejsem teď schopen říct, jak to dopadne, jestli tato vláda to zvládne nebo nezvládne, jestli k tomu dojde, v jakém množství do těch říjnových voleb se to stihne a podobně. Rozhodně dnes je jisté, že kolem 11. prosince v Německu anebo téměř jisté, že 11. prosince v Německu a ve Spojených státech začne očkování určitých skupin proti, proti nemoci covid a uvidíme, jak celá tahle ta akce bude probíhat, rozhodně je to světýlko na konci tunelu, které by naznačovalo, že když budou očkovány ty který, kvůli kterým se ty velké manévry tady dělaly, tedy ty rizikové skupiny, tak by nám to mohlo pro nás ostatní znamenat vstupenku do normálního života.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Prezident Miloš Zeman předal premiérovi Andreji Babišovi materiál týkající se šéfa Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky. Materiál má dvě části, stručnou a podrobnější, jejich společným jmenovatelem je tvrzení, že pan Koudelka není dobrý manažer, to řekl pan prezident serveru Parlamentní listy, proč pan prezident, pane Pečinko, dlouhodobě kritizuje pana Koudelku a co si myslíte o tomto materiálu? Ministr vnitra Hamáček říká, že pokládá plk. Koudelku za velmi dobrého ředitele Zpravodajské služby.

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
Myslím, že je to přesně ten typ problému, o kterém asi ví několik poslanců bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny, kteří ve zvláštním režimu se můžou dostat k utajovaným informacím, které my ostatní nemáme k nim možnost se dostat, podstatné je ale jenom jedno, tento způsob projednávání otázek u takhle citlivé, citlivých věcí, jako je tajná služba, tak by měl se dít na půdě parlamentu nebo na půdě Bezpečnostní rady státuMiloš Zeman už poněkolikáté, já si bohužel z toho dělá věc veřejnou, že se opírá o svědectví bývalého šéfa analytiky BIS, který se s šéfem BIS panem Koudelkou rozešel ve zlém. Nyní si ho bere na Hrad, tam mu vytváří nějaké kompromitující materiály, ono je to pořád ten stejný příběh, člověk, když má dlouhou paměť, tak si pamatuje rok 96, 97, kdy Miloš Zeman zase přišel s kufříkem plným utajovaných údajně informací, které měly svědčit o propojení tajné služby a tak dále a tak dále, pak se ukázalo, že to bylo všechno falzifikáty, od té doby on pořád jede tyhle ty příběhy a k tomu se dá říct jenom jedno, my nemůžeme posoudit, co tam nějaký bývalý vojenský, pardon, zpravodajec BIS napsal mu v tom, v tom rozkladu, to skutečně můžou posoudit lidé z příslušného parlamentního výboru, my můžeme ale říct, že tento způsob veřejného projednávání věcí a skandalizace šéfů tajných služeb nepřispívá k stabilitě té tajné služby, rozkládá jí a myslím, že prezident by se neměl k těmhle věcem uchylovat, ale to je, to je.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A vy pane Pečinko?

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
To je obrečená věc, Miloš Zeman prostě takový je.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Máte pro to nějaké vysvětlení, proč se to řeší takto veřejně?

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
Je to jeho naturel, je to naturel, on nerad, on nemá tu procedurální korektnost v sobě, on rád dělá z věcí kauzy rád, rád všechno dramatizuje a je to, táhne se to od začátků devadesátých let a my to už asi nezměníme.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
V čem je Česká republika stále zajímavá pro zahraniční agendy podle vašeho názoru? Bezpečnostní informační služba stejně jako během předchozích 24 let zveřejnila i letos pro širokou veřejnost neutajovanou verzi výroční zprávy o své činnosti a opět poukázala na značnou aktivitu špionů z Ruska a z Číny, také na riziko zneužití státních tendrů dodavateli z autoritářských zemí nebo na útoky zahraničních hackerů.

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
Já vám částečně odpovím na tuto otázku a částečně ještě na tu minulou, jestli je nějaká velká kauza nějaké veřejné zakázky, která by se měla nebo prezident si myslí, že by se měla stihnout ještě do konce tohoto volebního období, tak je to zakázka na Dukovany a prezident a tím se netají, i o tom občas mluví, prosazuje dejme tomu určité, určité státy, které by tohle to měly garantovat, jejíž státní firmy by tohle měly garantovat a já myslím, že tohle je v pozadí té, té, toho jeho ataku na BIS, protože BIS dlouhodobě říká, pozor tyhle ty věci jsou bezpečnostní riziko, ale i tak tyhle ty věci musí si projednat premiér s prezidentem, bezpečnostní výbor sněmovny a měli by dát nějaká kritéria, tedy dostavby jaderné elektrárny nebo dostavby v rozšíření Dukovan a modernizace a neměli by z tohoto dělat až tak věc veřejnou, měli by deklarovat nějaké principy obecné, ale boje o Dukovany jako a jako zástupný problém útoky na BIS, to je to nej nejméně šťastné, co nás mohlo potkat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Svůj pohled na svět s námi sdílí zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex komentátor Bohumil PečinkaPetr Mlsna, dosavadní náměstek ministra vnitra by se měl stát novým předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, uspěl ve výběrovém řízení Úřadu vlády. Pokud jej jmenuje prezident, vystřídá pan Mlsna počátkem prosince Petra Rafaje, který po 11 letech ve funkci předčasně skončí, co říkáte, pane Pečinko, této volbě? Je to dlouholetý státní úředník s mnoha zkušenostmi ve Státní správě.

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
Tak především je dobře, že došlo k výměně na, ve funkci šéfa tohohle velmi důležitého úřadu, který pro představu ze 70 % se zabývá veřejnými zakázkami a odvolávání se kontrolou veřejných zakázek a jejich, jejich legality a současně, jestli tedy legality, jestli proběhly, tak jak měly proběhnout a z 30 % protimonopolním zákonodárstvím, tento úřad nemá v posledních letech vůbec dobrou pověst, jsou zde obrovské čekací doby na jeho rozhodnutí, řada důležitých rozhodnutí ve věci mýta a podobně byly předmětem velkých debat, protože jedno rozhodnutí bylo takové, druhé takové, stát je v arbitráži, hrozí mu miliardy korun a podobně, takže dospělo se. Všechny politické síly, a to je zajímavé, zprava doleva dospěly k rozhodnutí, že musí dojít ke změně a mě by jenom zajímalo, samozřejmě pan Mlsna patřil určitě z těch 10, 11 kandidátů mezi tu trojku, trojku hlavních adeptů, kterou byl pan Neruda, pan Sixta a on, to je bezesporu. Bude zajímavé vědět, s jakým programem vyhrál a co to znamená, právě to jeho zvolení, protože každý měl ten program. Pan Neruda ho dokonce zveřejnil a řada nebo řada, tito 3 nebo tito 2 se netají, pan Sixta a pan Neruda se netají tím, že by rádi rozdělili tento úřad na 2, který by se zabýval protimonopolním zákonodárství a jeden veřejnými zakázkami. Já, mě by zajímalo jako novináře i jako daňového poplatníka, co nový šéf protimonopolním úřadu pan Mlsna chce s tímto úřadem dělat jaké,, jaký je tedy jeho program, protože on ho nezveřejnil, my ho neznáme, chce rozdělit ten úřad nebo nechce, jak ho chce modernizovat a podobně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Podle informací, které se zatím dostaly do médií, mohu citovat jeho vyjádření, otevření se veřejnosti, změna komunikace souvisí s maximální transparentností, vysvětlování rozhodnutí, pořádáním pravidelných tiskových brífinků a podobně, tak nástin jeho možných priorit.

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
Takže chce změnit komunikaci toho úřadu to není také špatné, protože řada rozhodnutí byla, nebyla zřetelná a jak už jsem tady v tomhle pořadu, pořadu řekl mnohokrát, část podnikatelské sféry tenhle ten úřad využívala ke konkurenčním boji proti těm, kteří vyhráli v zakázkách, oni tam byli poražení, oni se odvolávali, komplikovali to těm vítězům. Tyhle ty věci, tenhle ten úřad měl v posledních letech v té byznysové oblasti pověst zbržďovačů, zbržďovačů a od veřejných zakázek často, když už člověk vyhrál tu veřejnou zakázku, tak ten jeho protikandidát se tak dlouho odvolával, respektive byl schopen toho vítěze vydírat přesto, že se odvolá a tam to bude ležet rok a tak dále a tak dále, takže jestli tohle a to mě zajímá, pan Mlsna chce odstranit tak, tak sláva, sláva.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Má ambici obnovit důvěryhodnost instituce, tak je to vlastně to hlavní, jak jste možná i sám popsal, pane Pečinko?

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
Bylo by dobré opravdu, aby zveřejnil ten program, s kterým vyhrál, protože jeho protikandidáti ten program jeden z nich ho zveřejnil, druhý ho nějak jako deklaroval, takže bylo by dobré vědět, co s tím úřadem chce dělat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Konstatuje zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex komentátor Bohumil Pečinka, děkuji za váš čas, za vaše názory a přeji vám hezký den, na slyšenou.

Bohumil PEČINKA, komentátor, Reflex
I vám přeji pěkný den, vám i posluchačům.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Děkuji, Zita Senková se připojuje, pozvu ještě na zítřejší vydání pořadu, mým hostem bude soudce Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, příjemný poslech dalších pořadů Českého rozhlasu Dvojky a krásný den přeje Zita Senková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.