Přepis: Jak to vidí Andor Šándor – 13. července 2021

13. červenec 2021

Hostem byl bezpečnostní analytik Andor Šándor.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dobrý den přeje Zita Senková. O svůj pohled na svět se s námi dnes podělí bezpečnostní poradce Andor Šándor. Buďte vítán. Dobrý den.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní expert
Děkuji. Hezké ráno vám i posluchačům.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zajímat mě bude například to, jak se změní kybernetická obrana České republiky. Co a komu přinese stažení spojeneckých vojáků z Afghánistánu a připomeneme i jednoho z nejdůležitějších a také nejkontroverznějších ministrů obrany v dějinách Spojených států. Nerušený poslech. Vojenští zpravodajci mají od 1. července více pravomocí při obraně státu před hackery. Začala totiž platit novela zákona o vojenském zpravodajství, která umožňuje monitorovat, co se děje v kyberprostoru, případně útok odvrátit, nebo naopak zaútočit, jak se teda bude měnit ta genetická obrana České republiky, jakým krokem kráčíme, pane Šándore, jenom připomenu, že tu obranu státu před hackery má na starosti Národní centrum kybernetických operací.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní expert
Tak já doufám, že kráčíme správným směrem. Je dobře, že ta novela se schválila, protože kdyby to poslanci nestihli, tak by to znovu spadlo pod stůl, a to kolečko s novým parlamentem by muselo začít znovu. A pokud vím, tak zpravodajci už dlouho v Brně budují a investují do toho zařízení tak, aby Česká republika byla skutečně se schopna více bránit kybernetickým útokům. Když se podíváte po světě, tak vidíte, jak neuvěřitelným tempem ty útoky narůstají. A jak ten způsob, který převažuje to vysílání takzvaného /nesrozumitelné/, kdy se prostě blokují počítačové sítě, data a já nevím co všechno, uživatelů za peníze, za výkupné, tak pokud, a teď nechci jaksi zlehčovat, pokud se zablokuje webová stránka ministerstva zahraničních věcí, je to smutné, ale ještě to nikoho nestojí život, ale pokud se blokují nemocnice, jako jsme viděli třeba v Benešově a podobně, tak je to veliký problém pro bezpečí samotných pacientů.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Co sleduji vlastně hackeři?

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní expert
No, tak kromě toho, co převažuje hodně, viděli jsme to ve Spojených státech, kdy byla zablokovaná pomalu půlka země z dodávek benzínu, dodávek masa v Americe, v Jižní Americe, i u nás, tak to je samozřejmě výkupné, pak samozřejmě sólový informace, takzvaný phishing a podobně, sbírají se. Jako je to velmi nebezpečný trend, který narůstá do obrovských poměrů. Mně se líbí, že se tu budují nějaké obranné systémy. Problém nám zůstane ve dvou věcech, ten já vidím pořád jako základní, a to je, pokud uživatelé těch koncových stanic budou přetrvávat ve své neukázněnosti, pokud budou otvírat přílohy mailové, o kterých nic vědí a budou si takto to svinstvo, s prominutím, stahovat do těch počítačů, tak tu můžeme vybudovat jakákoliv centra a nebudu nám to příliš platné. A druhou věc, a to bych řekl jeden příklad a nebudu vůbec adresný. Dělal jsem jedno nemocniční zařízení a tam jsem zjistil, že i počítače, kterými se dávkují ozařování pacientů, jsou v sítích, tak se musíte ptát, jako k čemu to proboha je, měli bychom si uvědomit, že některé věci v žádném případě nemusí být v sítích, nemusí být na internetu, vždyť já jsem se ptal těch lékařů, jestli jsou si schopni zajistit, že někdo jim do toho nevstoupí a nepozmění dávkování či délku ozařování, oni mi řekli, že ne, a to vás děsí. Já myslím, že to hlavní je pořád v tom uživatelském způsobu, to znamená, kde a kdo a proč je připojen, z jakého důvodu, jak se tam chová. Pokud toto zásadně nezměníme, tak budeme prostě trpět, budeme krvácet a vidíme, že to zesiluje. Mně se jenom docela, musel jsem ocenit Bidenův přístup, že všechno, co přichází z Ruska, není sponzorované Kremlem, ale že by samozřejmě Kreml měl dělat maximum, aby ty aktivity, které vychází z jeho území, byly eliminovány, ale tenhle ten jev, ne nadarmo před několika lety Aliance zařadila kybernetický prostor jako čtvrtá, čtvrtou dimenzi válčiště, tak tohle to je myslím veliký problém, který může zasáhnout kohokoliv kdykoliv v jakoukoliv chvíli.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Kdy jste, pane Šándore, zmínil oba prezidenty, jak Joe Bidena, tak Vladimira Putina, tak právě Biden telefonoval do Moskvy a požádal vlastně Vladimira Putina, aby zasáhl proti počítačovým hackerům, kteří z území Ruské federace podnikají ty vyděračské útoky. A minulý měsíc vlastně z území Ruské federace podle polského vicepremiéra a vedoucího výboru pro Státní bezpečnost Jaroslava Kaczyńského byl veden masivní kybernetický útok na e-mailové schránky, účty nejvyšších polských vládních úředníků. Kaczynski svá tvrzení opírá o analýzy domácích i spojeneckých tajných služeb. Kreml dlouhodobě popírá podobné výtky, že by teda Rusko provádělo ty útoky, ať už na území Spojených států nebo Ukrajiny, Saúdské Arábie.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní expert
Ono je to strašně těžké být si jist, odkud ten kybernetický útok pochází. Já dělám pro jednu českou nadnárodní společnost, která má sídlo v Mexiku, a znovu nebudu říkat, kterou, a také jsme byli jaksi cílem toho útoku kybernetického, nakonec jsme přišli, a to není nic ve zlém, to je prostě realita, že pochází nejspíš ze Spojených států, takže je třeba odlišit všechny ty hackery, kteří fungují samy o sobě. A ty, kteří jsou státem sponzorováni, anebo ti, kteří jaksi to pro stát vykonávají napřímo, jejich škodlivost je stejná. Důležité je, aby se ti státníci byli schopni dohodnout, jak skutečně efektivním způsobem proti tomu bojovat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Tak zvýšit uživatelskou gramotnost.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní expert
No, to také, ale otázku je samozřejmě, do jaké míry jsme schopni účinně těm útokům čelit, těch jsou řádově možná miliony denně, a to je opravdu fenomén, který nás bude provázet, já to říkám, to, co nám dneska umožňuje žít, všechny ty iPhony, tablety a já vím co všechno, počítače, to nás také samozřejmě zrazuje, zraňuje, aniž jsme si toho vědomi, takže je třeba, aby lidé přemýšleli o tom, kdy a co na těch zařízení dávají všanc těm druhým, aby, často i ty společnosti vlastně takto dávají ty svoje informace jaksi do placu, aniž o tom vědí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Platit hackerům výkupné. Jaký máte na to názor.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní expert
Nic jiného nezbývá, to jako, víte, já jsem vždycky říkal, že jsou ti, co říkají obecně, že teroristům se neplatí, pak říkají, že ti, co neplatí a platí a pak jsou ti, co se přiznají a platí. Jako co můžete dělat jiného. Oni, když vám zablokujou přístup ke zdravotnickým kartám pacientů, tak nemůžete léčit, nemáte jinou šanci. A jaksi představa, že dneska to všechno zvrátíme k papíru a k tužce, že to budeme zálohovat tím, že to budeme psát tužkou na papír, já si myslím, že už je nereálná, takže bohužel. A tím, že platíme, no, tak je samozřejmě povzbuzujeme, ale neumím si představit, že bych byl ředitel nemocnice a měl zablokované, zablokovanou kartotéku, všechny chorobopisy pacientů a řekl jsem nezaplatíme, to si fakt neumím představit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Už 3,5 roku má fungovat v České republice nezávislá kontrola tajných služeb s právem nahlížet i do živých kauz. Jenom připomenu, máme tady 3 tajné služby - civilní, výzvědná služba, Vojenská zpravodajská služba a civilní kontrarozvědka. Pro tu genezi Poslanecká sněmovna v roce 2018 přijala zákon, který zřídil orgán pro dohled nad tajnými službami. Proč to dodnes nefunguje, pane Šándore.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní expert
No, to já jsem taky nepochopil, protože ono takovýto dohled, který může vstupovat do všeho, by strašně pomohl veřejnosti. Žádná veřejnost nebude milovat svoje tajné služby, to si nedělejme iluze, ale ideální je, když je ignoruje, že existují a má pocit, že neškodí. Pomohlo by to samozřejmě také i těm službám samotným, protože když dojde k nějakému maléru, tak se vlastně nikdy nic nedozvíme, všecko to nějakým způsobem vyprchá. Tak to, kdyby ta skupina lidí, kteří mají všeobecnou důvěru společnosti, jsou bezúhonní a mít samozřejmě bezpečnostní prověrku a podobně, takže oni potom prohlásí, že skutečně k ničemu nedošlo, tak to může pomoct všem. Já jsem si představoval, a myslel jsem si, že je to správně a nechápal jsem, proč Sobotkova vláda to podmínila právnickým vzděláním a podobně, když se to potom zrušilo, že tam budou opravdu lidé a teď nic proti těm, kteří jsou /nesrozumitelné/, ale aby tam byl první náměstek nebo náměstek ministra vnitra, bezpečnostní ředitel ministerstva vnitra, bezpečnostní ředitel z Hradu, je to přece nesmyslný, to není nezávislá kontrola, a to je prostě dohled politiků opět.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A kdo by tedy měl sedět v takové tý komisi, alespoň v tom...

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní expert
Podívejte se, já jsem si uměl představit takovýho člověka, bohužel chudák můj kamarád, velmi dobrý Karel Pacner umřel na jaře a takovýho člověka jsem si tam uměl představit. Jednak tomu rozuměl, nikdy tam ale nesloužil, napsal přes 50 knížek, požíval důvěry, byl to prostě čestný loajální člověk. Uměl bych si představit, ale nechci, aby to byly polibky smrti, ale mě tam nikdo nenominuje, ale takovýho pána, jako byl bývalý šéf české Akademie věd, pan Pačes, nebo takovíto lidé, kteří opravdu požívají všeobecné důvěry, tak to bylo to ideální, co jsme potřebovali, ale tohle to je podle mě jenom zase nějaké naplnění nějakého zákona s tím, že to není nezávislá kontrola, to ti lidé přece slouží v rámci nějakých rezortů. A my nevíme, co se stane po říjnu, že jo, po volbách, jestli tam budou nebo tam nebudou, kde budou, to mně přijde naprosto nesystémový.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A propos mělo by se to tedy zvládnout do těch říjnových voleb to personální obsazení?

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní expert
Já si myslím, že když máme nějaký zákon, který jsme si schválili, ve kterým jsme si cosi uložili, tak bysme ho měli naplnit, to je, to je logické, ale ono, když to už vydrželo takhle dlouho, tak si umím představit, že to může vydržet ještě 2 měsíce, ale skutečně, aby tím cílem byla ta nezávislá veřejnosti jaksi akceptovatelná...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Důvěryhodná.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní expert
Důvěryhodná, děkuju, že jste mi pomohla.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Komentuje bezpečnostní poradce Andor Šándor. Úřad práce v pražské Bělehradské ulici obnovil včera po téměř 14 dnech svůj provoz. Na konci června v něm Jiří D. zastřelil pracovnici úřadu, se kterou vedl dlouholetý spor. Policie střelce zadržela 5 hodin po incidentu. K činům se doznal. Připomenu, že útoky nespokojených lidí v České republice na úředníky nejsou nijak výjimečné. Co s tím, pane Šándore, lze a jak zvýšit třeba bezpečnost zaměstnanců.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní expert
Tak určitě se nějaká fyzická ochrana u těch zaměstnanců může udělat. Já si neumím představit, že by, každý by byl asi nadšenej, kdyby pracoval v nějaké neprůstřelné buňce. Teď jsem to schválně takto přehnal. Problém je, že žijeme ve světě, kde těch nespokojených je narůstající počet, že těch lidí, kteří mají pocit, že se jim stalo bezpráví, že roste, a teď je buď domnělé nebo skutečné, tento člověk už od roku 2016 se profiloval velmi negativně. A bylo zřejmé, že se ne úplně adekvátně proti němu zakročilo, on sice byl potrestán soudně a podobně, ale ve chvíli, kdy ten pátek, já už nevím kolikátého bylo, ale ten pátek, kdy polil tu paní tou kyselinou, policie narazila na to nástražné zařízení, tak tady mělo zafungovat úplně něco jiného. My jsme, to dělali Středočeši, a pak tu samotnou vraždu dělala Praha, ale tady to mělo fungovat nějak víc, lépe propojeno. Ona ta policie zakročila skvěle, to bylo jako skvělý výkon, ale já bych strašně rád viděl víc té prevence. Vzpomeňte si na ten případ v tom Uherském Hradišti, kdy ten člověk vyhrožoval, ta střelba v té restauraci, oni mu pošlou papír, aby přišel vrátit pistoli, že prý nemůžou k němu domů. To přece není pravda. Jako jestliže někdo ohrožuje někoho jiného a je důvodné podezření, proto bych, to není laciné kopání do policie, ale chtěl bych, aby tu byla větší ta prevence ze strany policie. My vždycky s kolegou /nesrozumitelné/ jsme říkali, kdo je, jaký je zásadní rozdíl mezi vojáky a policisty. Voják střílí první, aby nebyl zastřelenej. Já vím, že to možná trochu bude případ, který trochu kulhá, ale i ta policie by měla víc preventivně, nemá čekat přece na to, až někdo bude mrtvý a potom zasáhne. A tady, já o tom případu vím to, co ví všichni ostatní z médií, ale ten člověk vykazoval, že je prostě labilní, že se chce pomstít a hlavně také to naplňoval. A je samozřejmě velmi obtížné jaksi pochopit, kde je ta hranice mezi tou verbální agresivitou, která potom přeroste do té, do té realizace, ale jako lidé by si měli víc takovýchto lidí všímat okolo sebe, oni ne vždycky se úplně neprojevují, někdy je to zřetelné, někdy je to viditelné. A když někdo někoho takového oznámí, to není žalování, to není práskání, jakože na někoho prásknete, že má v době Covidu otevřené restaurace, tohle je úplně něco jiného, a to si myslím, že lidé by měli být více jaksi obezřetní vůči svému okolí, více si takovýchto podivínů všímat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Možná mají strach, pane Šandore.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní expert
Tomu já rozumím, že mají strach, ale když se potom podíváme na ten konec, na kterém je mrtvá úřednice z Prahy dvaapadesátiletá žena, která měla proboha ještě velký kus života před sebou, tak to potom jsou ty výsledky, které by nás měly vést k tomu. A teď se obávám, že tahle ta postcovidová doba, tohle to trauma, jako, jak se projeví na těch všech různých lidech, kteří to nesli velmi těžce. To, co se dělo. Nesli to těžce psychicky, báli se té nemoci, druzí zase revoltovali. Teď k tomu zničené rodiny, byznysy a já nevím, co všechno. Já myslím, že nás nečeká z tohohle pohledu příliš ideální období, a bylo by jaksi opravdu velmi dobře, abychom teďka i po těch nových volbách, já nechci z toho dělat předvolební agitku, abychom se dívali na politiku, která tuto zemi aspoň trochu víc spojí, což může trochu také vést k té vyšší, vyšší bezpečnosti a ne, aby to bylo Babiš jo, Babiš ne. Bartoš jo, Bartoš ne, mně to přijde úplně ubohý a nepomůže to téhle zemi.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Posloucháte pohled bezpečnostního poradce Andora Šándora. Po 20 letech odejdou z Afghánistánu američtí vojáci i jejich spojenci. Jak to vnímat, pane Šándore, jaké je to zpráva, jak pro Alianci, tak pro samotné Afghánce?

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní expert
Já myslím, že to je konečně pochopení toho, že nejsme ochotni a nejsme schopni Taliban porazit, jestliže v roce 2014 měly Spojené státy, jenom Spojené státy 100 000 vojáků v Afghánistánu a nebyli jsme schopni porazit Taliban, tak ho neporazíme při těch pár tisících. Měli jsme si skutečně dobře říct, co je současný Taliban. Současný Taliban není Mulla Umar a ta panda, panda, banda okolo nich, která se spřáhla s bin Ládinem a organizovali tam všechny ty věci. Tohle jsou už jiní lidé.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A jací, jak se změnil tedy Taliban?

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní expert
Já si myslím, že oni také už víc vnímají, že než pořád někde pobíhat po těch horách, furt někde někde střílet a /nesrozumitelné/, že je dobré si i ty peníze užívat, který z těch aktivit, které tam vedou, oni dělají, si nemyslím. Já jsem vždycky tvrdil, že Taliban nemá žádné extra teritoriální požadavky. Takže řeči, že u Kábulu se boji za Prahu, je nesmysl. Taliban nikdy nezaútočil mimo území Afghánistánu. Ti lidé, kteří to tvrdí, tak by měli poslat své dcery nebo syny do Afghánistánu a nedej Bůh, kdyby se jim něco stalo, aby si konečně začali klást otázku, proč tam ti naši vojáci umírají, my jsme tam měli 14 vojáků, kteří tam zahynuli a musíme si říct, jaký byl výsledek. Samozřejmě je tam řada věcí, která se změnila, i ta společnost je o dost jiná, než byla před tím a že ten Taliban nikdy nebude kontrolovat celý Afghánistán, tak jako nikdy nekontroloval předtím. Je docela protimluv mluvit o nějaké centrální vládě v Afghánistánu, afghánskému prezidentovi, jak už předtím Karzaímu, tak teď Ghánímu, se říká, že to je starosta Kábulu, ta jeho pravomoc jako nějak moc nezasahuje, oni se nakonec budou muset domluvit. A teďka samozřejmě půjde o to, že ten problém Afghánistánu z velké části zdědí Čína, jednak, která tam má obrovské zájmy ekonomické, měděné doly a já nevím co všechno, plus ujgurské muslimy, že jo, což je neuralgický bod Číny a prostřednictvím Tádžikistánu Rusko, že jo, které bude mít opět nějaký bližší vztah k tomu Afghánistánu, ale já si myslím, že pokračovat v Afghánistánu by byly jenom další vyhozený peníze, další mrtví vojáci, s naprosto jasným výsledkem, 20 let, nikdy nebyly Spojené státy déle v žádné válce, než v Afghánistánu. Já si myslím, že je dobré Afghánistán stále sledovat, vést jednání s Talibanem, podporovat vládu v Kábulu tak, aby se nějakým způsobem dohodli na tom rozparcelování té země, já říkám schválně rozparcelování země, tak jak to měli vždycky, aby ten, ten systém nebyl příliš brutální, ale řekněme si na rovinu, kolik z toho budeme schopni vlastně my ovlivnit, ale další pokračování já považuji za nesmyslné vyhazování peněz a lidských zdrojů.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Když jste se, pane Šándore, zmínil o Číně, tak není žádným tajemstvím, že Afghánistán je sice jedna z naprosto nejchudších zemí světa, s velmi nízkou průměrnou délkou života, ale je nesmírně zajímavá země z hlediska toho nerostného bohatství.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní expert
Také může být relativně bohatá, když se to dobře uchopí. A možná i tohle to Taliban bude schopen pochopit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jaké jsou vůbec podle vás ambice západního světa, nebo jejich postoj, možná, jaké jsou, jaké by mohly být vůči právě chudým rozvojovým zemím?

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní expert
No, já teda úplně nevím, jestli existuje nějaký skutečný plán, protože když se podíváme jenom na vakcinaci, na to, jak se bohaté země staví k vakcinaci těch zemí, o kterých vy mluvíte, tak já tedy žádné velké nadšení, byť tu jsou nějaké příklady, kdy Německo a podobně, někam něco pošle. Já se obávám, že ty nůžky se stále více, více rozevírají, jestli někdo tam má jasnou ambici, tak to je Čína. Když se podíváte, jak skoupila půdu v Africe, jak skoupí jakoukoliv volnou ropu, jak skoupí jakýkoliv volný plyn, odkudkoliv, ti si prostě nedělají žádný starosti s nějakými lidskými právy, s nějakými režimy, jsou velmi pragmatický. Já jako neříkám, že to je, jako že bych to chválil, já to jenom prostě konstatuji, že, že prostě takto fungují a myslím si, že Spojené státy ve značném jakoby rezignovali na to, že by kdo, jakým způsobem, aniž by to bylo v jejich životním zájmu, se angažovali.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
A je Afghánistán nebezpečný, co se týče islámského terorismu, protože podle expertů se to přesunulo do střední Afriky.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní expert
Já si myslím že, že Taliban má částečně stejného nepřítele, Islámský stát, že Taliban trochu pročuchnul tou Al Kajdou, to je taky prostě pravda, protože ono je spojuje to Boko Haram, jak říkají, vše, co je ze Západu, je špatné, že jo, spojuje nenávist k Americe a mají rádi Coca Colu a podobně, tak jako, abysme si to prostě nepletli. Osobně si myslím, že Taliban nemá žádný zájem na to, aby konkuroval Islámský stát, že vlastně vláda v Kábulu a Taliban mohou mít stejného nepřítele, to by mohlo pomoci k eliminaci Islámského státu, ono těch teroristických skupin je tam asi 30. Všechno záleží na tom, jak se bude chovat Pákistán, Írán, Čína, Rusko, Spojené státy a Taliban musí vědět, že jakékoliv problémy, které budou jaksi ve směru vývozu islámského terorismu, odnese. To by mělo být zřejmé.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Před 2 týdny zemřel bývalý americký ministr obrany Donald Rumsfeld, šéfem Pentagonu byl za Forda, pak znovu za George Bushe mladšího. Na post ministra rezignoval v roce 2006 uprostřed nepokojů v poválečném Iráku. A v komentářích je označován za vlastně strůjce invazí do Afghánistánu a Iráku. Jak vstoupí do dějin amerických?

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní expert
Tak jako pro Českou republikou by to mohl být člověk, který, jako předseda správní nadace jedné firmy umožnil výzkum pana prof. Holého, který vedl k zázračným věcem, který tento člověk dokázal pro svět udělat a pro zdraví lidí ve světě, aniž by byl popularizován, na rozdíl od jiných lidí, které si to ani, ani z desetiny nezaslouží, ale to je, to je, jako to byl člověk, který byl výrazně prointervenční, on skutečně stál za tou invazí. Já myslím, že i George Bushe byl schopen /nesrozumitelné/. Tam je celý problém v té desinterpretaci těch zpravodajských informací. Ono, víte, BND měla agenta Iráčana, kterému v přezdívce říkali korfball, korfball, to je taková ta liftovaná rána v baseballu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Myslíte německá.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní expert
Ano, ano, německá. A ta krmila Američany. Problém byl, že, že Američani to prostě chtěli slyšet a Němci jim je nikdy neukázali toho korfballa. A on chtěl mít holky, Mercedes, tak si prostě vymýšlel, a takhle to vedlo k tomu, až /nesrozumitelné/ v Radě bezpečnosti ukazoval ty auta a dával to za pojízdná zařízení výroby biologických látek.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
To je, promiňte, jak z Jamese Bonda.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní expert
Přesně tak. Ale ono, když chcete strašně moc a ty tajné služby potom vám odezírají ze rtů, že vám to prostě dají, tak to byl, tak to to prostě je jeho výmluva, že se to nenašlo, protože to nebylo, kdyby to prostě, jak on se vymlouval, to bylo jako strašný. A nakonec řekl, že to byly zpravodajské služby. Ne. Zpravodajské služby nikdy nezavedou stát do války. Vždycky to jsou jenom politici, kteří na základě těchto informací se rozhodují. Já myslím, že by měl být měřen tím dopadem, co se na Blízkém východě stalo. A ta invaze totálně a bezprecedentně rozvrátila Blízký východ. Student prvního ročníku politologie ví, že když máte vedle sebe šíitský Írán a vedle toho sunnitský Irák, myslím podle vládců, a máte za sebou osmiletou válku, že když odstraníte menšinového sunnitského vládce, jinak většinově šíitského Iráku, tak k čemu dojde, tohle jsem vůbec nikdy nepochopil, jak tohle to vůbec mohli, mohli připustit, takže teď ty plody Rumsfeldovy práce sbíráme a že prostě Spojené státy odešly a umyly si ruce, ale, jak vidíme, ten problém tady bude na dlouho, takže byla to výrazná postava. Já bych ho hodnotil negativně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Tak to viděl bezpečnostní poradce Andor Šándor. Děkuji za váš čas i názory.

Andor ŠÁNDOR, bezpečnostní expert
Potěší je na mé straně. Hezké léto všem přeju. Na shledanou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zítra přivítám advokátku Lucii Hrdou. Nerušený poslech Dvojky přeje Zita Senková.

Pořady Českého rozhlasu automaticky přepisuje aplikace Beeye www.beey.io. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.