Přepis: Co s potravinami ve vedrech? - 26. července

27. červenec 2011

V úterní poradně Dvojky jsme se věnovali otázce, jak se v letních vedrech vyhnout problémům s potravinami. Hostem byla Jarmila Pazlarová z VŠCHT v Praze. (V článku nabízíme neautorizovaný a needitovaný přepis pořadu.)

moderátorka
--------------------
Tak mi přijde, že ta pravá letní vedra ještě neudeřila, ale co není, může být. Můžou přijít. Dokonce v tomto týdnu má být ke třiceti stupňům. Tak asi toto téma přijde docela vhod. A sice téma nebezpečí letních veder pro potraviny. Zdravím paní docentku Jarmilu Pazlerovou z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Dobrý den.

Doc. Jarmila PAZLAROVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
--------------------
Dobrý den.

moderátorka
--------------------
A my si teď budeme povídat o tom, co dělají vedra s potravinami, co s nimi dělají. Paní docentko?

Doc. Jarmila PAZLAROVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
--------------------
Teplota je jedním z hlavních faktorů, který ovlivňuje růst mikroorganismů. A mikroorganismy tady byly dřív než my, obývají všechny niky životního prostředí a také potraviny. Pokud je nevyženeme nějakou tepelnou operací zvanou třeba pasterace, sterilace nebo tak. Čili v přirozených potravinách jsou přirozené mikroorganismy. A když je teplo, vlhko, množí se.

moderátorka
--------------------
Co s námi ty mikroorganismy můžou udělat, respektive s naším zažívacím traktem?

Doc. Jarmila PAZLAROVÁ, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
--------------------
My jsme zvyklí na určitou dávku mikroorganismů. Samozřejmě odmalička s nima vycházíme, náš imunitní systém si na ně zvyká a díky tomu funguje. Ale nebezpečí vzniká, když se přemnoží nějaký patogen. A ty hlavní patogeny v potravinách jsou obecně známy. Salmonela, lysterie, kampylobakter, staphylococcus aureus, případně bacillus cereus. Tak.

moderátorka
--------------------
Čili kde uchovávat potraviny, jak uchovávat potraviny a jaké potraviny bychom měli spíš jíst ve vedrech a jakých se vyvarovat, o tom si budeme povídat s vámi za malou chvilku i, milí posluchači, vy se může přidat, protože víte, že spotřebitelská Poradna je tu pro vás. Můžete posílat maily jejakaje@rozhlas.cz, SMS na R2_jejakaje_a text na 9077704. Službu provozuje ATS Praha, jedna SMS stojí 4 koruny. A paní docentka zůstane i na chatu, až skončí tady ve studiu, na webu dvojka.rozhlas.cz. Anebo můžete telefonovat 221552525, 221552424.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.