Přepis: Bezpečná vzdálenost - 11. března

14. březen 2011

Hostem páteční poradny byl Jiří Machovec z Global Assistance. Hovořili jsme o bezpečné vzdálenosti, kterou by řidiči měli vzájemně dodržovat. (V článku nabízíme neautorizovaný a needitovaný přepis pořadu.)

moderátorka
--------------------
Dodržování bezpečné vzdálenosti je jednou z nejdůležitějších zásad, na kterou nesmíme při řízení auta zapomínat. Prý až celá polovina nehod mimo obec je způsobena nedodržením této vzdálenosti. Jiří Machovec je hostem našeho dnešního vysílání. Dobrý den.

Jiří MACHOVEC
--------------------
Dobrý den.

moderátorka
--------------------
A přidám i telefonní číslo. 221552424 a připomenu e-mailovou adresu pro vaše dotazy: jejakaje@rozhlas.cz. Co je to bezpečná vzdálenost?

Jiří MACHOVEC
--------------------
Bezpečná vzdálenost je taková vzdálenost před vpředu jedoucím vozidlem, při kterej jsme ochotni a schopni zareagovat a zastavit tak, abychom se nezpůsobili jakoukoli nehodu. I ťuknutí už je špatné.

moderátorka
--------------------
Je možné to nějakým způsobem změřit?

Jiří MACHOVEC
--------------------
Změřit ... V Německu panuje a je to pravidlo, podle kterého němečtí policisté pokutují, polovina rychlosti, kterou máte, by měla být vzdáleností mezi vozidly bezpečnou. Pokud to je potom desetina, pětina, od toho se odvíjí výše pokut a je to škoda.

moderátorka
--------------------
Může se pokutovat nedodržování bezpečné vzdálenosti u nás?

Jiří MACHOVEC
--------------------
U nás na to pravděpodobně nemáme zařízení. Nejsem si vědom. Nicméně samozřejmě je to věcí policie a pokud zjistí takovýto přestupek, tak může pokutovat. V Německu tím, že jsou na mostech a přemostění dálnic kamery, které sledují specielně i tuto bezpečnou vzdálenost, a samozřejmě tím, že německá policie jezdí s kamerami ve vozidlech, je to o tom, že oni měří, podívají se na vzdálenost, zjistí, že jste v tu dobu nepředjížděli, to znamená, nedělali jste předjížděcí manévr. Pak se za váma vydají a zastaví. Ukážou vám na videu, co jste způsobili a je to pokuta.

moderátorka
--------------------
Viníkem dopravní nehody u nás je většinou ten, kdo nestačí dobrzdit to auto, ale jsou situace, kdy třeba auto, které nás předjede, se těsně zastaví před námi a o nějaké bezpečné vzdálenosti se tady vůbec mluvit nedá. Ten řidič za ním nedobrzdí z logických důvodů.

Jiří MACHOVEC
--------------------
To jsou české naschvály. Víme sami z médií, když to bylo medializováno. Kolikrát se to stane na dálnici, kdy člověk agresivně předjede a pak šlápne na brzy, aby toho před sebou jedoucího původně vytrestal. Nicméně i v Německu i u nás se toto prudké brždění trestá. U nás je to v několika stovkách, v Německu to jsou tisíce.

moderátorka
--------------------
Často také řidiči namítají, že se vlastně ta bezpečná vzdálenost dodržovat nedá, protože když tu bezpečnou vzdálenost dodržují, tak mu tam stoprocentně vjede nějaký jiný řidič.

Jiří MACHOVEC
--------------------
To je bohužel česká povaha. Může vject, vjede, tak si opět nechám to rozmezí, na které jsem schopný zabrzdit. Bohužel.

moderátorka
--------------------
Jiří Machovec je dnes hostem našeho vysílání. 221552424, jejakaje@rozhlas.cz.

moderátorka
--------------------
V dnešní motoristické poradně na dvojce Českého rozhlasu se s Jiřím Machovcem zajímáme o bezpečnou vzdálenost, ale také o pokuty v zahraničí. Ještě pár slov k té bezpečné vzdálenosti. Jak si ji můžeme změřit?

Jiří MACHOVEC
--------------------
Jak jsem říkal, nejjednodušší polovina rychlosti, kterou jedeme na tachometru, je vzdálenost, kterou musím dodržovat před vpředu jedoucím vozidlem. Pak je to daleko, řekl bych, výpočetně složitější, nicméně i to se nechá. Autobus 12 metrů, kamion 16 metrů. Pokud mám vedle sebe vpravo jedoucí tři čtyři autobusy a mám 80, opět je to bezpečná vzdálenost. No, a potom je to o běžných fyzikálních zákonech. To znamená pevný bod, na krajnici strom, vpředu jedoucí vozidlo projede a já za tři čtyři vteřiny bych měl project. Pokud jsem rychlejší, je to špatná vzdálenost.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.