Překonejte obavy a vyzkoušejte guláš z býčích žláz. Doporučuje ho Václav Ségl

Kdysi si na býčích žlázách pochutnávali jen řezníci. Dnes si je můžete koupit i vy. Variantu s paprikou, cibulí a žampiony připravil Václav Ségl v Praskolesích na Hořovicku. K jemnému guláši stačí přikusovat čerstvý chléb, abyste si užili výborný oběd.

Býčí žlázy (varlata)

3 – 4 býčí žlázy (varlata)
300 ml mléka
100 g anglické slaniny
100 g prorostlého špeku
1 cibule
1 zelená paprika
1 červená paprika
500 g malých žampionů
3 lžíce sádla
2 špetky mletého pepře
3 špetky soli
1 hrst sušeného libečku
100 ml hovězího vývaru

Postup:

Býčí žlázy si necháme svléknout a odblanit u řezníka. Doma si je rozřízneme podélně na půl, vyndáme vnitřní žlázu spolu s nitkami a naložíme žlázy do mléka. V mléce je necháme přes noc v lednici. Mléko z masa vytáhne případnou pachuť vnitřností a ještě je vyčistí.

Druhý den mléko slijeme a žlázy nakrájíme na větší kousky. Na pánvi si na sucho orestujeme na nudličky nakrájenou slaninu a špek. Po vyškvaření tuku přidáme nakrájené býčí žlázy a hrst sušeného libečku. Žlázy pustí hodně vody, můžeme jí případně i odebrat, aby se spíš smažily, než vařily.

Po odvaření tekutiny přilijeme 100 ml hovězího vývaru a dusíme. Mezitím si nakrájíme na proužky 2 papriky a cibuli na půlkolečka. Poté je přihodíme na pánev s masem. Přiklopíme a necháme 5 - 10 minut dusit.

Mezitím si na druhé pánvi rozpálíme 3 lžíce sádla a na nich orestujeme malé žampiony (nepřekrajujeme). Přidáme tři špetky soli, 2 špetky mletého pepře, půl lžičky drceného kmínu a orestujeme. Až poté přidáme k masu.

Podle potřeby dochutíme solí nebo pepřem. Podáváme s bramborovou kaší nebo s čerstvým chlebem.

Václav Ségl

Recept získal kdysi od kolegů na stavbě, kde si často vyměňovali recepty. Receptů už má stovky. Rád vaří a konkrétně býčí žlázy prý naučil připravovat celou vesnici. Chutnají stejně ženám jako mužům. Se ženou přivítali tým Pochoutkového roku slovenským masovým koláčem a moravskými koláčky.