Přehlídka Český dokument 2011 představí snímek o Werichovi

8. červen 2011

V Pražském kině Atlas dnes začíná třídenní přehlídka dokumentárních filmů s názvem Český dokument 2011. Promítání 23 českých filmů doplní také diskuse s jejich tvůrci, českými dokumentaristy, a přednáška Leeny Pasanen, bývalé ředitelky European Documentary Network. Přehlídku českých dokumentů pořádá veřejnoprávní Česká televize.

Český dokument 2011 představí filmy, které se vyrobily v České televizi v loňském roce a na začátku roku letošního, a to jak ve vlastními výrobě ČT, nebo v koprodukci s nezávislými producenty.

Přehlídka nabídne filmy vzniklé v poměrně velkém časovém rozmezí, některé snímky vznikly už v raných 90. letech (Zánik Československa v parlamentu režie: Pavel Koutecký), jiné budou mít na přehlídce v podstatě svojí premiéru (Hledání Jana Wericha scénář a režie: Vít Olmer).

Podle dramaturgyně Jany Hádkové je na přehlídce zastoupeno takové časové rozpětí u příležitosti 20 let od vzniku produkční společnost Film a sociologie: „Udělali jsme večer, který připomněl hrané filmy 90. let, kdy Film a sociologie začínala a mapovala první sociální a sociologické nouveau společnosti.“

Na přehlídce Český dokument 2011 bude také poprvé promítána ukázka z připravovaného snímku o Janu Werichovi v režii Víta Olmera. Jana Hádková říká, že jde o film o současné společnosti: „Olmer vycházel z myšlenky, že Wericha milujeme, uctíváme a posloucháme, ale už se tak dalece neřídíme jeho morálními radami. Ty bude Olmer konfrontovat se současnou situací ve společnosti.“

V roce 1979 natočil Vít Olmer pro slovenský pořad Račte vstúpiť jeden z posledních rozhovorů s Janem Werichem. Po letech se k němu v novém snímku vrací. Zamýšlí se nad tím, jak se naše společnost, která Jana Wericha tolik ctí a váží si jeho tvorby a názorů, staví k jeho odkazu.

Dokumentární film je v ČR oblíbený

Přehlídku českých dokumentů pořádá už třetím rokem Česká televize, která je stále největším producentem a podporovatelem dokumentárních filmů u nás. Přístup k dokumentární tvorbě v České televizi v souvislosti s programovými změnami a postupující digitalizací se ale podle Hádkové stále nijak výrazně nemění:

„Ředitel ČT Jiří Janeček v roce 2006 v jednom rozhovoru tvrdil, že by měla mít ČT dokumentární kanál, a že jsou dokumenty výkladní skříní ČT. Dnes platí jen to druhé. Bohužel se dokumentární tvorba trochu snižuje, což je dáno tím jaks ČT zachází s penězi.“

Podle statistik Institutu dokumentárního filmu je návštěvnost dokumentů v kinech dobrá, což potvrzuje i dramaturgyně Jana Hádková: „Dřív byly dokumentární filmy v kinech promítány před filmy, ale dnes se do kin dostanou dokumenty jako solitéry s delší metráží, které se distribučně chovají jako fiktivní kinematografie. Divákovi poskytují nejen poučení, ale i zábavu a napětí. Lidé na dokumentární filmy do kin chodí, vloni absolutně vedla Katka Heleny Třeštílkové.“

Návštěvníci přehlídky Český dokument 2011 se můžou těšit na osobní účast dokumentaristů a dokumentaristek, mezi mnohými například na Olgu Sommerovou, Filipa Remundu, nebo Eriku Hníkovou. Přehlídku zakončí přednáška Leeny Pasanen, bývalé ředitelky European Documentary Network, v kině MAT.

autoři: tpa , avo , Dalibor Zíta
Spustit audio