Předseda Evropského židovského kongresu ocenil provázanost židovského života a majoritní společnosti v ČR

4. únor 2007

Evropský židovský kongres patří k nejvýznamnějším světovým židovským organizacím. Sdružuje židovské komunity z osmatřiceti zemí, v nichž dnes žije přibližně 2,5 milionu Židů. Byl založen před více než dvaceti lety, v roce 1986, kdy bylo rozhodnuto o regionálním uspořádání Světového židovského kongresu. Do té doby jednolitá - a jak tvrdili mnozí kritici ve své podstatě americká - instituce se tehdy rozdělila na čtyři části. Ta evropská patřila od počátku k těm nejaktivnějším. Předseda Evropského židovského kongresu Pierre Besnainou a tajemník organizace Serge Cwajgenbaum navštívili minulý měsíc Prahu. Více nám k tomu napsal tajemník Federace židovských obcí v České republice dr. Tomáš Kraus...

"Dovolte, abych se představil. Jmenuji se Pierre Besnainou, před rokem a půl jsem byl zvolen prezidentem Evropského židovského kongresu, který se zabývá situací židovské komunity, antisemitismem a vztahem k Izraeli. A dovolte mi říct jednu věc: Kdyby všechny evropské země přistupovaly k těmto tématům tak jako Česká republika, jsem bez práce."

Takto začalo přijetí delegace Evropského židovského kongresu u prezidenta Václava Klause. A jak se zdálo, úvodní slova zapůsobila více než dobře. Prezidenta Klause ovšem zaujala i další prohlášení, například to, že Evropský židovský kongres chce podporovat nejen izraelská stanoviska v Evropě, ale také evropská stanoviska v Izraeli.

Nejvyšší představitelé Evropského židovského kongresu ovšem nejednali jen s prezidentem Klausem. O politických otázkách dále hovořili s ministrem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Bylo to shodou okolností jeho úplně první přijetí zahraniční návštěvy v této funkci. Delegace se pak setkala také s náměstkyní ministryně kultury Kateřinou Kalistovou, která má mimo jiné v referátu církve a náboženské společnosti, a i na této schůzce panovalo nebývalé porozumění.

Předseda Evropského židovského kongresu Pierre Besnainou a tajemník organizace Serge Cwajgenbaum se ovšem během svého lednového pobytu v Praze setkali i s činiteli Federace židovských obcí v České republice a Židovské obce v Praze. Byla to pro české Židy příležitost dozvědět se více o činnosti hlavní evropské židovské organizace. Ta musela v posledních patnácti letech zásadně obměnit svůj program. V poslední době se tak definuje nejen jako mluvčí evropské židovské komunity, ale současně představuje platformu pro diskusi všech židovských obcí.
Za svou prioritu Evropský židovský kongres považuje boj proti antisemitismu. Je to bohužel agenda, která se dnes v Evropě rozrostla do velkých rozměrů. Evropský židovský kongres se současně zabývá revitalizací židovského života na našem kontinentu, mezináboženským dialogem i vzděláváním o šoa. Zásadní je samozřejmě vztah k Izraeli. Evropský židovský kongres se snaží zprostředkovat izraelský pohled evropským činitelům, a to zejména tím, že jim nabízí přehled izraelských médií, pořádá tiskové konference a přednášky, organizuje setkání s významnými izraelskými osobnostmi.

Předseda organizace Pierre Besnainou v Praze především ocenil provázanost židovského života a majoritní společnosti v České republice. Je to fenomén, který v Evropě nemá obdoby. Nejen proto se s Prahou počítá jako s místem pro některé z velkých akcí pořádaných Evropským židovským kongresem.

autor: Tomáš Kraus
Spustit audio