Před sto lety se narodil spisovatel Ladislav Mňačko. Celý život se pral za spravedlnost, říká Petr Kotyk

29. leden 2019

Nejen románem Smrt si říká Engelchen nebo novelou Jak chutná moc, ale také řadou politických reportáží, esejů, básnických sbírek a divadelních her, se slovenský spisovatel Ladislav Mňačko zapsal do dějin evropské literatury.

Slovenský spisovatel a všestranný publicista Ladislav Mňačko se narodil přesně před sto lety, 29. ledna 1919, ve Valašských Kloboukách. Přestože jeho autorský záběr byl nebývale široký, nejvíce ho proslavily jeho romány. V nejznámějším z nich - Smrt si říká Engelchen z roku 1959 - čerpal z vlastních životních zkušeností z protinacistického odboje.

Peter Darovec: Mňačkovi nešlo o nesmrtelnost

Peter Darovec, literární vědec

Před sto lety se narodil asi nejpřekládanější slovenský spisovatel – Ladislav Mňačko. Odhalil stinnou stránku 50. let v Československu a ukázal, jak může moc zdeformovat toho, kdo ji má. Co jeho texty sdělují dnes?

V novele Jak chutná moc z roku 1967 pak vytvořil otřesné podobenství o moci totalitního režimu. Celoživotně činný byl Ladislav Mňačko i jako novinář, vynikl především jako autor politických reportáží i jako bystrý zahraniční dopisovatel.

Ladislava Mňačka jsme si v Mozaice připomněli společně s Petrem Kotykem z Památníku národního písemnictví.

Spustit audio