Před půl stoletím měl ve Vrchlabí premiéru jeden z nejslavnějších českých filmů

15. prosinec 2017

Když pětatřicetiletý Miloš Forman dokončil ve Vrchlabí film Hoří, má panenko a rodáci se poprvé uviděli na plátně, mnozí byli více než nespokojeni. Hořká komedie nejen o hasičském bále teprve po letech získala odpovídající ohlas i v krkonošské metropoli - a dnes se výročí premiéry dokonce slaví. S ředitelem vrchlabské Střelnice Vladimírem Jindrou natáčela redaktorka Eliška Pilařová.

Slavný sál vrchlabské Střelnice, Hoří, má panenko a požárně - hasičské oslavy.

„Náš sál má letos skutečně 15. prosince výročí 50 let od slavnostní premiéry filmu. Ti, kteří umí lépe počítat než já, tak už dávno vědí, že rok 1967, kdy byl film Hoří, má panenko premiérován, musí mít v roce 2017 nějaké výročí. K tomu únorové 85. narozeninové oslavy Miloše Formana. Únor tohoto roku nastartoval sled událostí, které se ještě nezastavily," říká Vladimír Jindra.

A upřesňuje: „Na počátku byl otevřený dopis Miloši Formanovi. Pak výtvarná koláž, kterou jsme nechali namalovat na fasádu Střelnice. Teď už vrcholí přípravy na to, aby do Ameriky zahráli hudební pozdrav vrchlabští žáci základní umělecké školy s filmovými melodiemi, které mají nastudované ve svém bigbandu. Budeme promítat nově zrestaurovaný film. Samozřejmě, že nebude chybět ples požárníků. Bude tombola."

Vladimír Jindra zve všechny fanoušky tohoto filmového kousku také na neděli: „Na tom jevišti, na kterém se ve filmu hraje pouze dechovka, zakončíme oslavy nastudováním divadelního zpracování filmu Hoří, má panenko v provedení ochotnického spolku Divadelní klub. Takže se všichni mají opravdu na co těšit."

Možná, že se všichni ti, kteří se tenkrát účastnili natáčení filmu na velkém bále, studenti, učni a ostatní, sejdou znovu.

„Máme přislíbeny některé komparzistky v červených šatičkách, některé mladé muže, kterým už teď bude +50. Určitě to bude milá atmosféra a nezbývá, než se těšit a jen si přát si, aby někde nechytla nějaké svíčka na stole," směje se Vladimír Jindra.

02731908.jpeg
autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka