Před pohovorem do Divadla Spejbla s Hurvínka se mě ptali, jestli mám fistulku, vzpomíná Marie Šimsová. Jejím hlasem nyní mluví Mánička

9. leden 2022

Brýlatá holčička s velkýma očima – Mánička. Hurvínkově kamarádce nyní propůjčuje hlas Marie Šimsová, která vystudovala herectví ve Zlíně. Pozvali jsme ji k rozhovoru.

Svůj um loutkoherečka Marie Šimsová propůjčuje postavičce bábinky a Máničky, které poprvé diváci tleskali 30. dubna 1930 a která je pouze o 4 roky mladší než Hurvínek. Z věčně udivené a naivní dívenky se časem stala plnohodnotná a moderní postavička. 

Marie Šimsová se do loutek zamilovala už jako malá. K loutkovému divadlu ji přivedla maminka, která vedla loutkářský kroužek ve Šternberku. „Nevím, jestli se to nějak dědí, protože moje babička taky hrála v olomouckém loutkovém divadle,“ dodává k rodinné tradici.

Vystudovala herectví ve Zlíně a na studentská léta vzpomíná s láskou. Za dob jejích studií škola sídlila v budově přímo vedle divadla v patře pod maskérnou. Ráda tak vzpomíná na atmosféru divadla a pedagogy, od kterých čerpala nejen přístup k práci. Zmiňuje i spolužačky, se kterými je i po 20 letech od konce studia pravidelně v kontaktu. Jak sama říká: „Pořád si ten Zlín nesu s sebou.“

V roce 2004 se ucházela o angažmá v Divadle Spejbla a Hurvínka v Praze. Na konkurz vzpomíná s humorem: „Volal mi pan Martin Klásek a ptal se, jestli mám fistulku. Já se přiznám, že jsem neměla ponětí, co to je.“ K tomu vysvětluje, že fistulka je poloha hlasu, ve které mluví Hurvínek a Mánička a který je trošku přiškrcený v krku.

Hned u prvního pohovoru zkoušela hlas Máničky za doprovodu Heleny Štáchové, která svůj hlas Máničce také propůjčila. „Snažila se mi vštípit, že u mikrofonu nejde o nějaké herecké šuplíčky. I když je to loutka, je třeba z ní udělat plnohodnotnou postavu s psychikou a emocemi jako u činoherní role,“ vzpomíná na cenné rády.

Kdy poprvé Marie vystoupila jako Mánička před diváky? Jaký je rozdíl mezi hraním pro děti a dospělé? A ve kterých jazycích kromě češtiny hraje? Na otázky Jožky Kubáníka odpovídá loutkoherečka Marie Šimsová.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.