Před cestou autem myslete na zajištěné povinné ručení a výbavu. Nedělejte zbrklosti, radí odbornice

4. červenec 2019

Cesta autem je i přes klesající ceny letenek a jízdenek stále velmi oblíbenou variantou na letní dovolenou. Na co se ale během jízdy připravit?

Před každou cestou si zajistěte povinné ručení a havarijní pojištění. To první poskytuje ochranu v případě, že svým vozidlem způsobíte škodu jinému. „Naopak havarijním pojištění chráníte sami sebe,“ připomíná Kristýna Dobrianská z časopisu dTest.

Povinné ručení a výbava

Samotnou cenu povinného ručení určuje několik faktorů. Zásadní je věk řidiče, kde se bude s autem jezdit, objem a výkon motoru a taky způsob užití vozidla. Svou roli hraje i historie řidiče a jeho povaha. Dobrý řidič bez nehod ušetří.

Nejlepší právní ochranu mají účastníci zájezdu, radí odborník. Sliby cestovek si ale radši nechte potvrdit písemně

Dovolená

Zákazníky cestovních kanceláří chrání české zákony i právo Evropské unie. I přesto by si každý měl ověřit, na co má v případě problémů právo.

Před cestou si zkontrolujte povinnou výbavu. Za nedostatky vám hrozí pokuta až 2000 Kč. Pokud si budete auto půjčovat až v místě vaší dovolené, nedělejte zbrklá rozhodnutí. Půjčovnu si dopředu prověřte na internetu a na místě se ptejte na všechny podrobnosti.

Jak řešit nehodu?

Jak řešit nehodu? V případě nehody s vozidlem bez povinného ručení je třeba zavolat českou policii. Ta sepíše záznam, který vyhodnotí Česká kancelář pojistitelů a peníze vyplatí. Problém může nastat v případě, že jste na dovolenou vyrazili služebním autem.

„Vždy, když se jede firemním autem do zahraničí, je potřeba mít povolení od vlastníka, že jste oprávněni autem jezdit. Je dobré mít u sebe i pracovní smlouvu,“ říká Dobrianská. V takovém případě není vhodné, aby auto řídil spolujezdec, který oprávnění nemá.

autoři: Mirek Vaňura , Šárka Volemanová , jra
Spustit audio

Související