Před 105 lety nastoupily v Praze do tramvají první ženy. Jako průvodčí

1. prosinec 2020

1. prosince roku 1915 začalo v pražské MHD pracovat prvních 40 žen jako průvodčí. Byla to na tehdejší dobu revoluční událost. Hromadná doprava byla ryze mužskou záležitostí, úkolem žen byla hlavně péče o domácnost a děti.  

Poté, co na konci července 1914 vypukla první světová válka, ubývalo v pražské MHD pracovníků. Museli totiž narukovat na frontu. Praha se tak inspirovala ostatními evropskými městy, třeba Vídní, Berlínem a Drážďany, kde dopravní podniky začaly zaměstnávat ženy. Prvních čtyřicet žen nastoupilo jako průvodčí 1. prosince 1915. Na tehdejší dobu to byla mimořádná událost, vysvětluje Pavel Fojtík z Archivu Dopravního podniku v Praze:

"Ženy v provozu městské hromadné dopravy... to byla tehdy naprostá revoluce. Do té doby vůbec nepřipadalo něco takového v úvahu. Občas se sice nějaké ženy objevily někde v dílnách jako svačinářky, ale hlavní úlohou ženy bylo být doma a starat se o domácnost a o děti."

Průvodčí mobilizace říjen 1938

Zpočátku panovaly určité obavy, jak ženy roli průvodčích zvládnou, protože to bylo náročné pzaměstnání, ale zejména mužská část cestujících je přijala velmi pozitivně. Práce to opravdu nebyla jednoduchá, nešlo jenom o samotné prodávání jízdenek, ale vyžadovala toho mnohem více. Jízdné bylo rozdělené do několika pásem a průvodčí musela vědět, kam cestující jede a jestli jeho cesta nepřesahuje už do jiného pásma, podle toho kde nastoupil. Na přestupních stanicích se kontrolovalo, jestli zde cestující může přestoupit a zda mu jízdenka platí.

Ženy však náročnou práci průvodčích zvládly výborně a tak je dopravní podnik znovu zaměstnal i během druhé světové války. To už jich bylo skoro 1 400.

V současné době pracuje v pražské MHD v různých profesích přibližně 1 700 žen a považujeme to za samozřejmost.

autoři: Soňa Jindrová , JMys
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka