Pravici se znovu podařilo zablokovat hlasování o zavedení EET

11. prosinec 2015

Koalici se opět nepodařilo schválit zavedení elektronické evidence tržeb. Tak jako před dvěma týdny jí v tom zabránila pravicová opozice. Podle té nový systém poškodí především malé živnostníky a bude podstatně dražší, než ministerstvo financí připouští.

U řečnického pultu se od rána vystřídali jen čtyři řečníci. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek opozici hned v úvodu vyzval, aby umožnila konstruktivní debatu. To se ale nestalo. Téměř pět hodin normu kritizovali předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, šéf jejích poslanců František Laudát a předseda ODS Petr Fiala.

Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek poté využil letité usnesení sněmovny z dob, kdy ji řídil Miloš Zeman, a navrhl přesný čas hlasování na 11 hodin. Koalice pak svou přesilou tento návrh přes protesty odhlasovala.

Pravicoví poslanci na to reagovali bušením do svých stolků a jejich lídři pak ostrou kritikou přímo na plénu.

Podle ODS a TOP 09 to bylo v rozporu s ústavou a ODS se chce obrátit na Ústavní nebo Nejvyšší správní soud.

„Toto neuvěřitelné zmanipulování jednacího řádu, toto neuvěřitelné pošlapání práv opozice nemá v polistopadovém vývoji českého parlamentarismu obdoby. Je to něco, co musí znepokojit každého demokrata. Jsem velmi smutný, že jsem byl dnes svědkem něčeho takového v naší Poslanecké sněmovně,“ uvedl Fiala.

„Ústavní stížnost musí uspět. Toto usnesení, které sněmovna přijala, je opravdu úplně nesmyslné,“ řekl poslanec ODS Marek Benda.

Podle koalice byl ale Faltýnkův postup v pořádku. Za vedení sněmovny to řekl její místopředseda Jan Bartošek z KDU-ČSL:

„Jsme přesvědčeni o tom, že to v pořádku je. Opozice má samozřejmě právo tento postup napadnout u Ústavního soudu. Předpokládám, že to tak udělá.“

Na hlasování tedy ani tentokrát nedošlo.

Další pokus za týden

TOP 09 a ODS chtějí schválení zavedení elektronické evidence tržeb zabránit za každou cenu. Pravice tvrdí, že evidence zničí hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje. Vláda si od zákona o zavedení elektronické evidence tržeb naopak slibuje omezení šedé ekonomiky a tím i narovnání podnikatelského prostředí a vyšší výběr daní.

Koalice se proto o schválení normy pokusí příští pátek. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš si její neschválení nedokáže představit:

„Musíme nějakým způsobem prosadit naše právo. Pokud nás už občané zvolili a my jsme slíbili v programu, že to zrealizujeme. Je tam tolik peněz, že je škoda, že zatím nejsme schopni to prosadit. Ale uděláme pro to všechno. Určitě se nevzdám. Neumím si představit, že bychom to neprosadili.“

autor: vma
Spustit audio