Pravěk, divočina i íránské neřesti. Z Vysokého Mýta vyrazíte Okolo světa

25. listopad 2019

Jdou na vás podzimní chmury? Za zlepšením nálady nemusíte jet tisíce kilometrů. Bohatě stačí Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě. Poslední listopadový týden hostí 16. ročník cestovatelského festivalu.

„Na úplném počátku stála výstava Cestovatelé a dobrodruzi Pardubického kraje. Popisovala životní osudy celé řady lidí. Tenkrát jsme si říkali, že by bylo hezké k tomu udělat nějakou doprovodnou akci. Festival se natolik ujal, že v něm pokračujeme každý rok,“ říká ředitel muzea Jiří Junek.

Monoxylon vykopává

Festival odstartuje v pondělí 25. listopadu cestou do pravěku. Uslyšíte vyprávění o expedici Monoxylon III. Její účastníci se na přelomu května a června vydali na replice neolitického člunu z pevninského Řecka až na Krétu. Na své plavbě překonali jenom pomocí pádlování 418 kilometrů a svým výkonem posunuli poznání o námořní plavbě v mladší době kamenné. Představí se i Petr Zítka s ukázkami štípání kamene.  

Čtěte také

Úterek patří íránským neřestem. „V médiích o této zemi slyšíme spíš v souvislosti s mezinárodní politikou, s jadernými zbraněmi a podobně. Neobvyklý pohled za oponu země nabídne přírodovědec a cestovatel Jiří Sladký. Zatímco alkohol je tabu, opium, ale taky čaj a pikniky s vodními dýmkami patří k tradiční íránské zábavě.“

S Tomášem Grimem můžete ve středu poznat Antarktidu. „Je to část zeměkoule, kam ještě moc návštěvníků nezavítalo. Díky tomu tam zůstává nedotčený kus přírody, vlastně poslední opravdová divočina,“ připomíná Junek.

Všeobecná Srí Lanka

Jak se žije v ráji? Oceán, džungli, čajové plantáže, vlny na surf, čerstvé tropické ovoce, úžasnou kuchyni a příjemné lidi nabízí Srí Lanka. Kuba Frank ve čtvrtek nechá nahlédnout do života místních, jejich kultury i tradic.

Páteční večer bude ve znamení Austrálie. „Splnil jsem si svůj dětský sen. Vzal jsem si 4 měsíce neplaceného volna a ve svých 45 letech jsem tam odcestoval. Ve 20 by to určitě bylo jednodušší. Taky zazní australské písně a balady. A probereme australské bandity a desperáty, neboli bushrangers. Ti měli dost často blízko k lidovým hrdinům a u velké části obyvatel budili značné sympatie.“

Jiří Junek byl hostem Dobrého rána

Začátky přednášek jsou celý týden v 18 hodin v přednáškové místnosti muzea. Jenom sobotní Klub mladých cestovatelů otevírá v 15 hodin. „Hledání kvalitní kávy a čaje na keňských plantážích doplníme setkáním s exotickou zvěří. Taky si projedeme trasu z Maroka do Dakaru anebo se vydáme divokým Kyrgyzstánem a Kazachstánem,“ dodává Jiří Junek k závěrečným částem programu.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související