Pravdy je nám třeba, i když bolí. Ale netřeba ji do nás vtloukat holí. Omeletky s Halinou Pawlowskou

22. srpen 2021

Maminka Haliny Pawlowské horovala pro pravdu. Byla učitelka a pravdu měla v popisu práce. Sama ale v pravdě úplně nežila a někdy váhala, zda s pravdou vyrukovat, nebo ne.

„Když se moje maminka konečně dozvěděla pravdu o svém původu, že její tatínek vlastně není její biologický tatínek, byla jí ta pravda trochu protivná, a proto ji přede mnou úspěšně tajila, přiznává Halina Pawlowská.

Když jsem na mámu jednou zaútočila a zeptala se jí, proč mi o tom neřekla, tak pravila: ,Ano, je to pravda, že moje maminka si vzala syna mého tatínka, ale k čemu je tahle pravda komu co dobrá? Někdy je lepší nepřemýšlet a žít si v klidu ve lži. Když ovšem nikomu neubližuje!‘

V duchu raněná

A jak reaguje na krutou pravdu a kritiku herečka Martina Hudečková? Samozřejmě zle. Uvnitř se zatvrdím a zuřím. Protože jsem ale lety obroušená, chopím se toho zdvořile a společensky přitakám. V duchu jsem ale raněná a zbytek večera nevnímám. Pak si tu raněnost doma přeberu, a protože jsem k sobě docela tvrdá, uvědomím si, že ten člověk měl pravdu.

To, že uznám, že je na tom i něco pravdivého, ale vůbec neznamená, že to tomu druhému člověku dokážu zapomenout. To ne. Nejsem svatá,“ směje se.

Nakrmená sova

Krutou pravdou byla nedávno konfrontována i přítelkyně Haliny Pawlowské. Byla demonstrovat za práva zvířat. Když přišla domů, pustila svého kocoura na dvůr. Po chvíli zděšeně zjistila, že její miláček zakousl zajíce. Mládě mu odebrala, dala ho do krabice, popadla klíče od auta a jela k veterináři.

Po cestě nešťastnou náhodou srazila veverku. Zastavila, uložila ji k zajícovi a pokračovala k veterináři. Tam jí ovšem sdělili, že pro tahle zvířátka už nic udělat nemůžou. ,Ale jsem rád, že jste je přivezla,‘ pravil doktor. ,Alespoň máme čím krmit sovu.‘

A tak měl možná pravdu Jiří Žáček ve svém citátu: „Pravdy je nám třeba, i když bolí. Ale netřeba ji do nás vtloukat holí.

V Omeletkách ještě zazní text posluchačky Martiny Martschini Jak jsem neměla nárok. Herec Vašek Šanda prozradí, který krutě pravdivý film neopomenout.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související