Praktičtí lékaři mohou dostat až půl milionu korun na otevření ordinace v odlehlém regionu

6. duben 2016

Ministerstvo zdravotnictví nově nabízí praktickým lékařům až půlmilionový grant. Žádat o něj mohou ode dneška ti, kteří si otevřou praxi v odlehlém regionu, kde dlouhodobě nikdo neordinuje. Polovina peněz půjde na vybavení ordinace, druhá na plat zdravotní sestry. Pro tento rok ministerstvo vyčlenilo částku 5 milionů korun.

„Jedná se o řešení problému ne úplně rovnoměrné distribuce praktických lékařů v rámci České republiky. V České republice atestuje dostatek praktických lékařů z hlediska potřeb i generační výměny, nicméně problém je v tom, že mají tendence zůstávat ve velkých aglomeracích,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD.

Jeho náměstek Tom Philipp popsal, kdo přesně může o dotaci požádat:

„Jak fyzické, tak právnické osoby, které žádají na svůj projekt, to znamená na úmysl zřídit ordinaci praktického lékaře nebo praktického lékaře pro děti a dorost, nebo zájemci, kteří už začali a jsou do tří měsíců od začátku smluvního vztahu, respektive poskytování hrazených služeb.“

Zatím jsou v programu peníze na vybavení deseti ordinací pro dospělé i dětské pacienty. Pokud bude zájem, může se podle ministra částka ještě navýšit. Na žádost krajů chystá resort podobný program i pro zubaře.

„Pouze předpokládáme, že výše podpory na přístrojové vybavení bude vyšší, protože zubařské křeslo a vůbec technické vybavení zubařských ordinací je náročnější, nicméně chtěli bychom to ještě do pololetí tohoto roku podobně zvládnout a vyhlásit, aby se ta situace začala rychle řešit,“ dodal Němeček.

Hlavně v příhraničí

Seznam míst, kde by si mohli lékaři dotovanou ordinaci pořídit, je na webu ministerstva zdravotnictví. Jedná se většinou o města v příhraničních oblastech. Praktičtí lékaři pro dospělé si mohou vybrat z 23 lokalit, jde například o Vyškov, Most nebo Otrokovice. Pediatři nejvíc chybí v 18 městech, mimo jiné v Českém Krumlově nebo Teplicích.

Podle místopředsedy Sdružení praktických lékařů Lubora Kinšta ovšem grant nestačí. Kritizuje hlavně to, že se na nákladech ordinací nepodílejí přímo pacienti.

„Je jim nabízen švédský stůl bez omezení a na druhé straně se klade na bedra všem zdravotníkům, aby byli schopni a povinni to nějakým způsobem zařídit. A je jasné, že tento systém se dříve nebo později vyčerpá, protože ten problém tady nemáme tento rok,“ upozornil.

Výkonný ředitel Svazu měst a obcí Dan Jiránek pomoc ministerstva vítá, problém ale vidí ve stáří praktických lékařů – průměrně jim je skoro 58 let a nemá je prý kdo nahradit.

„Teď zatím řešíme třeba řídce osídlená území, ale pak budeme řešit ten požár nebo ten ledovec v celé České republice, protože lékaři postupně začnou odcházet do penze,“ varoval.

Průměrný měsíční plat ve zdravotnictví (2008 - 2014)
autoři: ČRo , vma
Spustit audio