Pračka může v naší domácnosti sloužit dlouho, chce to však náležitou péči

26. duben 2022

Automatická pračka se stala už nedílnou součástí našich domácností. I když se zdá, že je to pomocník, který slouží a nic nepotřebuje, je to omyl. Právě dobrá péče může zajistit, že vydrží mnohem déle, než ty stroje, o které se lidé nestarají.

Už při spuštění pračky je nutné si buď pozvat někoho, kdo ji uvede do provozu, nebo ji zprovoznit vlastními silami. V první řadě je nutné ji odblokovat, protože buben bývá u praček zajištěn proti pohybu. Tyto zajišťovací prvky je dobré si schovat a v případě, že bychom pračku stěhovali či nějak více s ní manipulovali, je dobré je opět zašroubovat na jejich původní místo, kde byly, a buben zajistit.

Po odblokování připojíme hadice, zkontrolujeme těsnost a nejprve pračku vyčistíme. Stačí prací prášek a zapnout prázdnou pračku na program na 90 °C.

Každá pračka má v dolní části přístup k filtru nebo k oběžnému kolu čerpadla. Zde se usazují nečistoty z praní a je nutné tyto filtry občas vyčistit. Při jejich otevírání musíme dbát na to, aby byla pračka odpojená od elektrické zásuvky a počítat s tím, že z prostoru filtru může vytéct i nemalé množství zbytkové vody.

Přístup k filtru pračky bývá v dolní části přístroje

Že je vodní kámen prevít, o tom mluvila už dávná reklama. Je nutné s tím počítat a občas, nejpozději však jednou za půl roku, dopřát pračce v tomto směru omlazovací kůru. Můžeme použít speciální odvápňovací prostředky, ale stejnou práci odvede i roztok octa a vody či kyseliny citronové. Tyto přísady se vloží do pračky a projede se celý prací program, samozřejmě bez prádla. Následně je dobré také vyčistit již zmíněné filtry.

Hadice, kterými je pračka připojena k vodě a odpadu časem také podléhají opotřebení a je dobré je nejpozději po pěti letech vyměnit (zejména přívodní hadici vody). Také není radno nechávat přívod vody otevřený v době, kdy nepereme. I malá trhlina v hadici či nefunkční ventil v pračce může zničit nejen vaši koupelnu, ale proměnit v bazén i sousedův byt.

Dnes už není většinou problém s praním menšího množství prádla, které způsobovalo nevyváženost bubnu. Moderní elektronika si umí prádlo „porovnat“ po celém jeho obvodu. Pokud však chceme ulevit ložisku, v létě, kdy můžeme prádlo sušit venku, snížíme maximální otáčky ždímacích programů (u praček, u kterých to jde).

Hadice od pračky je dobré kontrolovat, po pěti letech vyměnit a hlavně, zavírat vodu

Máme-li problém s tím, že pračka vyhazuje jistič, nemusí to být hned způsobeno závadou. Může se jednat o starší elektroinstalaci, která není na podobnou zátěž dimenzovaná. K výpadku dochází například v případech, kdy při praní zapneme další spotřebič s vyšším příkonem, jako jsou mikrovlnné trouby či rychlovarné konvice. V případě, že se však rozhodneme elektroinstalaci posílit, musí toto vždy provádět odborná firma s náležitým oprávněním. A nutno říci, že ne v každém bytě to je možné.

A jak dlouho moderní pračky vydrží? Servisní technici tuto otázku většinou provázejí lehkým povzdechem a vyhýbavou odpovědí. Shodují se však, že doba, kdy pračka vydržela dvacet a více let už je většinou pryč. Kvalitnější druhy praček by měly bez problému fungovat asi deset let. U těch levnějších je to však spíše zbožné přání.

Spustit audio

Související