Práci lékárnice vyměnila za kosmetický štětec. Nelituje ani po třiceti letech praxe

12. říjen 2023

Kosmetička Šárka Štefančíková z Hlinska provozuje svou profesi už třicet let. Několikrát získala ocenění za nejlepší kosmetický salón v České republice od renomovaných italských firem. Rozjezd budoucí kosmetičky na začátku devadesátých let nebyl ale vůbec jednoduchý.

Mladá kosmetička, původním povoláním lékárnice, začínala v kumbále pro uklízečky v domově seniorů v Pardubicích. „To bylo ale úžasné období, babči z důchoďáku si chodily ke mně na obočí a nosily mi tam buchty, popovídaly jsme si a nasmály jsme se. Bylo to hezké období,“ vzpomíná kosmetička.

Kosmetička Šárka Štefančíková při práci

„V lékárně mi vadilo to, že lidé nechtěli poslouchat moje rady, maminky si vzaly raději ty Marťánky z reklamy místo rakytníkového sirupu. Neměla jsem ráda ani tu špatnou náladu, lidé se ve frontě hádali, byli rozladění. Ale milovala jsem mastičky a míchání a kamarádka kosmetička mi ukázala, že tohle je vlastně taky cesta, jak začít podnikat,“ popisuje svoje pocity Šárka Štefančíková.  

Změnu odstartovala klinická smrt

Pozoruhodný je i osobní příběh Šárky Štefančíkové a impulz, který ji přivedl ke kosmetice. Tím impulzem byla zástava srdce a klinická smrt.

„Mám vrozenou srdeční vadu, a když mi bylo dvacet jedna let, v tu dobu jsem už pracovala v lékárně, se mi srdíčko zastavilo. Když jsem pak ležela v nemocnici, tak jsem si uvědomila, že chci žít jinak, aby mě to bavilo. I když mě rodina odrazovala a říkali mi, že přece nemůžu odejít z lékárny a být jenom kosmetička! Ze společenského pohledu jsem byla prostě degradovaná na kosmetičku. Ale já jsem byla a jsem šťastná. Dělám práci, kterou miluju, málokomu se tohle podaří. Navíc s lidmi, které má ráda,“ uzavírá kosmetička Šárka Štefančíková.

Jak se změnila péče o pleť během posledních třiceti let? A na jakém principu pracují nejmodernější kosmetické přístroje? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související